Gunung seuneuan Teneguía sareng letusan di La Palma

indencios ku lava

El Gunung seuneuan Teneguía perenahna di Pulo La Palma di Kapuloan Canary, bitu dina dinten Minggu, 19 Séptémber 2021 tabuh 15:12. Saprak harita, sadaya média parantos merhatoskeun naon anu tiasa kajantenan. Mangrupikeun salah sahiji letusan sajarah sapertos anu parantos kajantenan di nusantara vulkanik ieu sareng éta mangrupikeun anu paling bakal diobrolkeun dina taun-taun payun.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon sababna sareng akibat tina bituna gunungapi Teneguía, ciri-cirina sareng ngabantah sababaraha hoaxes.

Bitu gunung seuneuan Teneguía

gunungapi tina lontar

Letusan El Hierro lumangsung sakitar 10 taun ka pengker sareng letusan ieu ngagaduhan ciri anu mirip sareng sesa letusan anu parantos kajantenan di pulau-pulau ieu. Bitu gunung seuneuan Teneguía éta mangrupikeun jinis strombolian sareng éta dimimitian ngalangkungan patah tulang sareng émisi lava, pyroclasts sareng gas. Rush biasana lumangsung ti sababaraha minggu dugi ka sababaraha bulan.

Urang kedah milarian sabab letusan dina akumulasi magma di handapeun gedong vulkanik di La Palma (jerona 6 dugi 8 kilométer). Magma asalna tina mantel sareng dihasilkeun di daérah salajengna anu urang sebut astenosfirfir. Éta dijero puluhan kilométer jero. Di daérah ieu, kaayaan tekanan sareng suhu ngamungkinkeun batu-batu anu aya di dinya bakal sababaraha ngalembereh, ngahasilkeun magma. Kapadetan cairan komposisi silikat ieu ngandung puing batu, kristal anu ditunda sareng gas terlarut langkung handap tina kapadetan batu di sakurilingna.

Dina pandangan bédana kapadetan sareng batu katutup, nalika magma akumulasi dina jumlah anu cekap, éta bakal nganggo retakan anu aya dina batu atanapi retakan anu tiasa dihasilkeun ku magma nyalira (kusabab daya apungan) naék ka daérah anu langkung cetek. Kukituna, naek kana tingkat tekanan sareng suhu anu handap, komo tiasa akumulasi dina tingkat panengah di daérah kontak antara batu anu béda alamna. Nalika magma ngawangun dina jumlah anu cekap, éta nganggo retakan anu aya dina batu naék ka daérah anu langkung cetek.

Pencegahan sareng prediksi bituna

pulau La Palma

Zona akumulasi ieu, anu urang nyebat waduk magma atanapi kamar magma, ngamungkinkeun magma jero pikeun langkung caket kana permukaan, anu ngahasilkeun overpressure sareng deforms sareng narekahan batu sakurilingna. Ieu ditarjamahkeun kana paningkatan kagiatan seismik sareng deformasi taneuh sakumaha diukur ku alat-alat monitoring gunungapi. Nya kitu, nalika retakan dibuka, gas dileupaskeun tina magma, sareng gas anu sami ieu ogé direkam ku alat anu sami ieu. Kieu carana urang terang yén gunung seuneuan nyiapkeun bitu anyar.

Nyatana, nalika ngeunaan gunung bitu La Palma, prosés pra-letusan dimimitian dina 11 Séptémber, aktivitas seismik sareng deformasi taneuh ningkat sacara signifikan sareng émisi gas magma tetep dugi ka ayeuna. Ieu ngamungkinkeun anjeun pikeun ngaduga bituna sareng nyandak tindakan anu diperlukeun pikeun nyegah sareng ngirangan kamungkinan résiko anu aya hubunganana.

Letusan anu nuju maju henteu kedah ngalebetkeun résiko anu aya hubunganana sareng lokasi aliran lava, anu dikawasa lengkep ku topografi, sareng puing vulkanik akumulasi di sakuliling bituna, antukna ngawangun struktur vulkanik anu saluyu. Gas vulkanik, sapertos turunan walirang atanapi karbon dioksida éta nyalira, éta ogé aya sareng kedah dianggap kusabab bahaya anu diwakilanana, sanaos dibatesan dina daérah anu sami sareng produk anu sateuacanna.

Durasi bituna gumantung kana jumlah magma anu tiasa dileupaskeun ka luar, anu nangtukeun overpressure dilarapkeun tina rohangan magma sareng ngeureunkeun bituna nalika overpressure dibentuk deui di lingkunganana. Letusan samemehna mirip sareng letusan ayeuna, kalayan durasi mimitian ti sababaraha minggu dugi ka sababaraha bulan.

Disinformasi sareng hoaxes gunung seuneuan Teneguía

gunung seuneuan teneguia

Jelas yén seuseueurna kajadian ieu peryogi kauninga ngeunaan budaya dasar perkawis éta. Sajumlah ageung berita parantos ngahasilkeun hoaxes inpormasi anu kedah ditolak. Hayu urang tingali anu utama:

  • Érosi sareng pemanasan global: aya anu nyangka yén bituna gunungapi ieu aya hubunganana sareng pemanasan global. Pamanasan global henteu aya hubunganana sareng bituna ieu. Éta disababkeun ku alam gunungapi gunung sareng asalna. Éta normal kusabab kontéks géologis na.
  • Éta parantos nyababkeun tsunami di Brazil: Ieu mangrupikeun salah sahiji hoaxes. Bitu ieu henteu nyababkeun tsunami.
  • Teide badé diaktipkeun: Salah sahiji hoax anu medar ngalangkungan jaringan nyaéta gunungapi ieu badé ngaktipkeun Gunung Teide. Teu aya buktosna. Aya pamilihan umum sareng Gunung Teide henteu bitu kusabab éta. Sareng nyaéta sistem vulkanik anu paling henteu saling nyambung.
  • Lava henteu tiasa réngsé nganggo selang: Sanaos sigana atos aya kénéh jalma anu yakin yén petugas pemadam kebakaran tiasa mareuman lava ku selang cai na.
  • Letusan vulkanik tiasa diprediksi: bituna vulkanik langkung gampang diprediksi dibandingkeun gempa bumi. Sareng aranjeunna sok ngingetkeun kalayan modifikasi alit di medan bumi atanapi ku sababaraha lini leutik. Éta ogé tiasa ngingetkeun ku haseup sareng sinyal anu sanés. Sanaos kitu, sesah pikeun nangtoskeun tanggal sareng waktos anu pasti tina pilihan gunungapi.
  • Perhentian lalu lintas udara: éta hal anu hariwang ku jalma. Sababaraha letusan muntabkeun lebu vulkanik sababaraha kilométer ka atmosfir, sering ngarah ka panutupan rohangan udara. Dina kasus pamilihan umum ieu, henteu sigana éta bakal ngabalukarkeun penutupan rohangan udara kusabab kolom haseup henteu ageung sapertos di gunungapi anu sanés.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan Teneguía gunungapi, naon cirina sareng ngabantah sababaraha tipuan anu medar dina jaringan sosial.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.