Great Bear

Great Bear

Nalika ngobrolkeun béntang di langit sok dingaranan Biruang gedé. Éta mangrupikeun rasi anu paling penting di langit kalér sareng ukuranana anu katilu pangageungna. Daérah Arktik ngagaduhan béntang ieu salaku lambangna, sabab ayana diluhurna. Éta pisan umum ningali Big Dipper gigireun Aurora borealis. Babarengan aranjeunna nyiptakeun salah sahiji tontonan paling éndah di langit.

Dina tulisan ieu kami badé namatkeun sadaya ciri tina konstelasi ieu sareng masihan inpormasi penting ngeunaan éta. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan rasi penting ieu? Terus maca sareng anjeun bakal diajar 🙂

Sajarah tina Dipper Badag

Ursa Mayor dina usum panas

Mangrupikeun rasi anu mangrupikeun bagian tina salah sahiji opat puluh dalapan rasi anu diidéntifikasi ku astronom Ptolemy. Kami ngumbara ka abad ka-XNUMX Masehi dimana astronom ieu dingaranan Arktos Megale. Dina basa Latin kecap "ursus" hartosna bear sedengkeun dina basa Yunani nyaéta "arktos". Maka nami Arktik.

Hatur nuhun ka Big Dipper, daérah kalér Bumi tempat ayana Arktik lengkep dijelaskeun. Sadaya jalma anu pendak dina lintang + 90 ° sareng -30 ° anjeun tiasa ningali éta. Ursa Major mangrupikeun konstélasi anu urang tingali di sakitar bintang kutub salaku pangaruh tina rotasi planét nalika wengi tanpa nyumput ku cakrawala. Maka, éta katelah sirkumpolar. Hatur nuhun kana ieu, éta tiasa dititénan sapanjang taun di beulahan bumi kalér.

Iraha lalajo

Ursa Mayor sareng Ursa Minor

Henteu sadaya bintang gaduh waktos anu pangsaéna pikeun ningali aranjeunna. Dina hal ieu, waktos anu pangsaéna nyaéta dina usum semi. Bintang anu ngawangun rasi ieu nyaéta antara 60 sareng 110 juta taun cahaya. Opat bintang anu nyusunna nyaéta Merak, Dubhe, Fekda sareng Megrez.

Buntut tina rasi diwangun ku tilu bentang mimitian ti Alioth dugi ka Alcor sareng Mizar. Dua anu terakhir ngagaduhan kaanehan anu sipatna henteu ganda. Masing-masing sahijina nyaéta tilu taun terang ti anu sanésna. Anu terakhir anu ngawangun antrian katelah Alcaid.

Bentang paling caang dina rasi

Rasi bintang di langit

Rasi bintang Ursa Major ngagaduhan sababaraha bintang paling caang, sahingga aranjeunna paling menonjol. Diantarana urang ngagaduhan:

  • Alioth. Éta dicirikeun ku janten bénca dwarf biru sareng bodas. Tempatna kira-kira 81 taun cahaya sareng jarak antara 1,75 sareng 4 kali langkung ageung tibatan Surya. Éta ogé 127 kali langkung caang. Ngan, jarak anu jauh langkung jauh urang tingali langkung alit.
  • Pékda éta mangrupikeun sekundér bodas anu jarakna 84 taun cahaya. Éta bersinar kalayan gedena 2,43 sareng 71 kali langkung caang tibatan Matahari.
  • Megrez Mangrupikeun bintang biru sareng bodas sakitar 58,4 taun cahaya jauh sareng 63% langkung masif tibatan Surya sareng 14 kali langkung bercahaya.
  • Alkaid Éta dibédakeun tina béntang anu sanés ku sekuen utama bodas sareng biru. Tempatna 100 taun cahaya tina tata surya urang kalayan ukuran genep kali panonpoé sareng 700 kali langkung bercahaya.
  • Mizar sareng Alcor tiasa diidentifikasi minangka bintang dobel. Éta diantara anu paling katingali di langit peuting. Aranjeunna katelah Kuda sareng Pengendara sareng gaduh warna bodas. Éta ayana dina jarak 80 taun cahaya sareng gaduh Mizar bersinar kalayan gedena 2,23 sareng Alcor kalayan 4,01.
  • Dubhe éta mangrupikeun bintang buta anu jarakna sakitar 120 taun cahaya. Nanging, éta mangrupikeun bintang 400 kali langkung caang tibatan Panonpoe. Mangrupikeun sistem binér bintang anu ngorbit unggal opat puluh taun sakali.
  • Héran Éta diidentipikasi salaku béntang bodas sareng jarakna 79 taun cahaya. Éta ngagaduhan radius 3 kali tina Matahari sareng jisimna. Éta dicirikeun ku janten 70 kali langkung cerah.

Mitos ngeunaan rasi Ursa Mayor

Mitos tina Dipper Badag

Rasi ieu ngalirkeun sapanjang sajarah ku seueur nami sareng inohong gumantung kana tempat dimana éta katingali sareng kapercayaan masing-masing nagara. Salaku conto, urang Roma seuri ningali dina draf sapi na. Urang Arab ningali kafilah dina cakrawala. Masarakat séjén bisa ningali tilu béntang anu bertindak salaku buntut sareng kamungkinan ieu anak anjing anu nuturkeun indungna. Éta ogé tiasa janten moro ngudag biruang.

India Iroquois Kanada sareng Micmacs of Nova Scotia diinterpretasi biruang éta nalika diudag ku tujuh prajurit. Numutkeun kapercayaan, penganiayaan ieu dimimitian unggal taun di cinyusu. Dimimitian nalika biruang daun sarang di Corona Borealis. Nalika usum gugur sumping, biruang ditéwak ku moro sareng akibatna, maot. Rorongkongna tetep di langit dugi ka biruang anyar muncul tina guha na di musim semi di handap ieu.

Di sisi anu sanésna, Cina nganggo bintang tina Big Dipper salaku cara pikeun terang nalika aranjeunna kedah masihan tuangeun ka masarakatna. Éta nunjukkeun ka aranjeunna waktos nalika tuang kirang. Legenda rasi ieu nyarios yén Callisto, nymph anu ngabaktikeun dirina awak sareng jiwa ka dewi Artemis, narik perhatian Zeus. Teras anjeunna nipu sareng, saatos ngalahirkeun putrana anu namina Arcas, ratu dewa, Hera ambek-ambekan sareng ngajantenkeun Callisto janten biruang.

Mangtaun-taun saatosna, nalika Arcas moro, anjeunna badé maéhan éta biruang teu dihaja nalika Zeus campuh sareng nempatkeun Callisto sareng Arcas robih janten biruang. di langit salaku Ursa Mayor sareng Ursa Minor, masing-masing. Kusabab kitu ieu konstelasi ieu bunderan sareng henteu pernah teuleum handapeun cakrawala upami ditingali ti lintang kalér.

Kalayan élmu anyar ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan konstelasi Ursa Major nalika anjeun ningali di langit. Penting pikeun terang naon anu aya di langit urang pikeun terang langkung seueur ngeunaan alam semesta dimana urang hirup. Hal anu biasa sakumaha rasi ieu teu tiasa diémutan 🙂


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.