Glacier Pulo Antartika Cemara ngalaman longsor ageung

ngalelewe antarctica

Kapuloan Pulo Glacier, tempatna di Antartika Glacier, mangrupikeun salah sahiji dua glasier anu paling teu stabil. Éta téh bendungan glasial panggedéna di daérah éta, sareng 23 Séptémber ieu katerap rupture ageung. Permukaan 267 km pasagi dipisahkeun, sakitar 4 kali ukuran Manhattan. Numutkeun ka Stef Lhermitte, profésor Geosains sareng Pengukuran Jauh di Universitas Téknis Delft, Walanda, gunung es raksasa nembongan janten sababaraha pulau es saatos ngalangkungan Samudra Antartika.

Kajadianana mangrupikeun akibat tina runtuhna internal di glasier. Pulo Cemara mangrupikeun salah sahiji dua glasier anu dicarioskeun ku panaliti langkung rentan ka buruk gancang, nyandak langkung seueur és tina jero lapisan ka sagara. Unggal taun glasier kaleungitan 45.000 juta ton és. Ti saprak 2009, parantos aya dua longsor masif ti glasier ieu. Hiji di 2013 sareng hiji di 2015. Éta ogé tanggel waler pikeun saparapat tina total cair Antartika.

Naon anu anjeun tiasa ngarepkeun tina sadayana cair ieu?

Mangrupikeun sasih panaliti parantos ngingetkeun résiko tina longsor sapertos anu kajantenan. Lebur glasier tiasa banjir di basisir di panjuru dunya. Tempo yén Kutub Kidul, Antartika, ngandung 90% és di dunyaSalaku tambahan kana 70% "cai tawar" Bumi, diperkirakeun caina anu lengkep bakal naékkeun permukaan laut ku 61 méter. Teu kedah dicarioskeun, éta bakal janten musibah.

Éta henteu tiasa kajantenan sapeuting. Ngalelebna bertahap tapi teras-terasan, éta henteu lirén. Sapanjang taun, dina usum tiis éta beku, sareng dina usum haneut ngaluarkeun cai. Masalahna nyaéta éta cair langkung seueur tibatan és anu dihasilkeun na, sareng henteu lirén deui, ningalkeun kami kajadian sapertos berita anu caket. Kanyataanna nyaéta pemanasan global sacara langsung mangaruhan, sareng sanaos rata-rata suhu Antartika nyaéta -37ºC, caina henteu ngan ukur laun, éta janten beuki maju.

Saluareun implikasi yén ieu mungkin aya dina naékna permukaan laut, éta henteu réngsé di dinya. Éta bakal ngarobih arus cai sagara, mangaruhan naon anu katelah "sabuk transporter sagara."

Sabuk transporter sagara di résiko

Sabuk hébat ieu mangrupikeun arus hébat perairan sagara anu méré pangalihan suhu. Cai tiis angkat ka katulistiwa, dimana janten haneuteun. Beuki luhur suharna, kurang beurat awakna sareng cai na ngalir langkung luhur dina aliran ieu. Suhuna handap, hawa beuki handap. Parobihan ieu dina suhu ogé nyumbang kana kahirupan di sagara, sareng yén daérah-daérah anu tangtu tiasa ngaraosan iklim anu tangtu.

Kalayan total lebur tina kutub, sabuk transporter sagara ngaleungitceria. Aliranana bakal kapangaruhan, komo angin. Salah sahiji akibat mimiti anu bakal kajadian upami lirén, nyaéta ningali kumaha corals maot. Pentingna aranjeunna dina ékosistem laut ageung bakal mangaruhan pangaruh kana kahirupan. Éta mangrupikeun akibat tina pangaruh domino, kumargi karang mangrupikeun dasar kahirupan pikeun seueur organisme sanés, sareng bahkan simbiosis sareng organisme sanés. Margina aranjeunna gaduh adaptasi kana parobihan suhu leutik pisan. Janten habitatna teras berayun antara suhu cai sahenteuna 20ºC sareng maksimal 30ºC.

cair disababkeun ku perubahan iklim sareng naékna suhu global

Éta moal janten pertama kalina éta kajantenan, sareng ieu dimana seueur perdebatan dibuka naha éta pangaruh tina pemanasan global anu disababkeun ku manusa, atanapi siklus planétna sorangan. Terakhir waktos aya catetan ngeunaan fenomena ieu nyaéta 13.000 taun ka pengker. Tungtungna, panginten siklus urang sorangan sareng manusa parantos ngagancangan, nyésakeun tanda na. Pokokna, hal anu dipikaterang nyaéta manusa anu mangaruhan sakumna dunya. Aya sakedik sareng kirang diskusi dina nyanghareupan seueur bukti.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.