Naha seueur lini kajadian di Ékuador

Gempa Ékuador

Saptu kamari, 16 April 2016, Ékuador ngalaman gempa paling parah saprak 1979. Kalayan korban maot 350, gempa bumi saageung 7,8 parantos ngajantenkeun nagara runtuh. Aya seueur jalma anu ditingalkeun tanpa bumi, sareng anu sanés anu moal tiasa balik ka aranjeunna dugi ka kaayaan parantos normal. Ieu mangrupikeun adegan anu suram di daérah dunya dimana parantos aya 40 lini dina 475 taun ka pengker.

Patarosan na, kunaon

Saprak awal abad ka tukang, di Ékuador aya sapuluh gerakan seismik anu kuat pisan. Kaayaan nagara mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon kagiatan lini penting pisan di bangsa Ibero-Amérika. Sareng éta Ékuador, sapertos seueur nagara sanés sapertos Chili, Bolivia, Panama, California atanapi Jepang, aya dina anu disebut Pasifik Seuneu Seuneu. Daérah ieu ukuranna 40.000 kilométer panjangna, sareng tempat kajadian gempa bumi anu paling kuat sareng letusan gunungapi.

Sakitu anu dipikaterang éta 80% gempa bumi anu paling parah di dunya lumangsung di nagara-nagara ieu, sakumaha anu disorot ku diréktur daérah seismologi Institut Geofisika Peru (IGP), Herando Taveras.

Pasifik Seuneu Seuneu

Téktonik lempeng anu nyababkeun fenomena ieu. Bumi Bumi, ti saprak lahirna, parantos teras-terasan robih berkat gerakan pelat ieu anu mindahkeun buana. Hubungan sareng Samudera Pasipik, éta gumantung kana sababaraha di antawisna, anu ngahiji sareng nyababkeun gesekan diantawisna. Ieu kumaha tegangan ngawangun anu kedah dileupaskeun.

Dina kasus Ékuador, Chili, Peru sareng Kolombia, gerakan-gerakanna disababkeun ku Lempeng Nazca éta tilelep handapeun Lempeng Amérika Kidul.

Ti dieu kuring hoyong ngirim a rangkulan kuat sareng kakuatan pikeun Ékuador. Seueur, sumanget pisan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.