Galileo Galilei

Galileo Galilei sareng kontribusina pikeun astronomi

Dina dunya fisika sareng astronomi parantos aya seueur teori anu parantos ngatur momen ieu. Mimiti, pikeun ngajelaskeun kumaha jagad raya jalan, aranjeunna nyarios ka urang yén Bumi mangrupikeun pusat jagat raya di Bumi tiori geosentris. Engké, hatur nuhun ka Nicolaus Copernicus, sareng na tiori hélemétris, éta dipikaterang yén Matahari mangrupikeun pusat tina Sistem tatasurya. Saatos révolusi hélikosisme, bapak élmu modéren dianggap Galileo Galilei. Éta ngeunaan élmuwan Italia anu nyusun hukum gerak anu munggaran. Anjeunna nyandak kamajuan anu hébat kana dunya astronomi sakumaha anu bakal urang tingali dina tulisan ieu.

Naha anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan Galileo Galilei? Di dieu urang carioskeun sadayana.

Biografi

Galileo Galilei

Galileo Galilei lahir di Pisa taun 1564. Ngalangkungan sababaraha serat, urang tiasa terang perkawis indungna. Bapana, Vincenzo Galili, mangrupikeun jalma Florentine sareng sumping ti kulawarga anu parantos lami terkenal. Anjeunna musisi ku padamelan, sanaos kasusah ékonomi maksa anjeunna bakti diri pikeun dagang. Ti ramana, Galileo ngawariskeun rasa musik sareng karakter mandiri na. Atuh sumanget juang ieu, dimungkinkeun pikeun maju dina dunya panilitian.

Dina 1581 anjeunna mimiti diajar di Universitas Pisa, dimana anjeunna tiasa daptar dina dunya kadokteran. Saatos 4 taun di dinya, anjeunna ngantunkeunana tanpa kéngingkeun judul naon waé, sanaos terang pisan ngeunaan Aristoteles. Sanaos anjeunna henteu kénging gelar, anjeunna ngamimitian dina dunya matématika. Anjeunna ngahususkeun sababaraha taun hirupna khusus pikeun matématika sareng ogé resep kana sagala hal anu filsafat sareng literatur. Saatos masihan kelas ékspérimén di Florence sareng Siena, anjeunna nyobian gaduh padamelan di Universitas Bologna, Padua sareng di Florence nyalira.

Éta parantos di Pisa yén Galileo nyusun téks ngeunaan gerakan sareng ngritik panjelasan Aristoteles ngeunaan tumiba awak sareng gerakan proyektil. Sareng éta nyaéta Aristoteles, Dua rébu taun sateuacanna, anjeunna nyatakeun yén awak langkung beurat murag langkung gancang. Galileo ngabuktikeun ieu palsu ku sakaligus murag dua awak kalayan beuratna béda ti luhur menara. Aranjeunna tiasa kontras yén aranjeunna pencét taneuh dina waktos anu sareng.

Anjeunna fokus kana niténan fakta sareng nundukeun éta kana kaayaan anu tiasa ngendalikeun sareng ngalaksanakeun percobaan anu kaukur.

Teleskop munggaran

Galileo sareng teleskop

Ku pupusna bapakna di 1591, Galileo kapaksa tanggung jawab kulawargana. Kusabab ieu, sababaraha kasusah ékonomi dimimitian anu parah beuki mangtaun-taun. Dina 1602 anjeunna tiasa neraskeun diajar anjeunna ngamimitian dina gerakan sareng anjeunna dimimitian ku isochronism pendulo sareng perpindahan na sapanjang pesawat condong. Kalayan studi ieu anjeunna nyobian negeskeun naon hukum ragrag bas éta. Dina 1609 anjeunna ngembangkeun sadaya ideu na anu tiasa nyebarkeun karyana anu disebut » Wacana sareng démo matématika sakitar dua élmu énggal (1638) ».

Dina taun anu sami anjeunna angkat ka Venice kanggo nyungkeun kenaikan gaji sareng ngagaduhan berita ayana alat optik anyar anu dianggo pikeun niténan ti jauh. Mangrupikeun waktos anu dilakukeun ku Galileo Galilei taun-taun upaya ningkatkeun sareng ngajantenkeun teleskop anu munggaran.

Anjeunna teras janten jalma anu ngadamel instrumen anu parantos sareng kauntungan ilmiah anu hébat sareng terang sagala rupa anu urang gaduh di luar planét. Dina 1610 pengamatan munggaran Bulan dilakukeun. Anjeunna napsirkeun yén naon anu anjeunna ningali mangrupikeun buktina pasti ayana gunung dina satelit kami.

Nalika mendakan 4 satelit Jupiter, Anjeunna tiasa terang yén Bumi sanés pusat sadaya gerakan. Salaku tambahan, anjeunna tiasa niténan yén Venus ngagaduhan sababaraha tahapan anu sami sareng bulan. Ieu kumaha sistem heliocentric Copernicus dikuatkeun. Galileo nyerat téks kalayan gancang kumargi anjeunna hoyong ngawartosan sadaya pamanggihanna. Teu lami sateuacan anjeunna diaku kana karyana The Sidereal Messenger. Johannes kepler Abdi henteu percanten ka anjeunna mimitina. Nanging, engké anjeunna tiasa ningali sadaya kaunggulan anu sumping tina ngagunakeun teleskop.

Pamanggihan astronomi

Galileo Galilei sareng pamanggihanna

Anjeunna ngaluarkeun seueur serat anu mana anjeunna masihan bukti anu jelas ngeunaan sakabéh struktur umum cakrawala éta. Anjeunna ogé nyatakeun yén sadaya tés ieu nyaéta tés anu dikabulkeun ka Copernicus kamampuan pikeun nolak sistem geosentris Ptolemy. Dina waktos ayeuna, hanjakalna, ideu-ideu ieu dipikaresep ku anu nalungtik. Nanging, aranjeunna nyatakeun solusi anu sabalikna sareng mimiti curiga yén Copernicus bid'ah.

Tahap pamungkas kahirupan Galileo Galilei dimimitian nalika anjeunna netep di Florence di 1610. Dina mangtaun-taun ieu, buku parantos diterbitkeun perkawis titik-titik matahari anu dipendakan ku Jérman Jesuit Christof Scheiner. Galileo parantos parantos niténan bintik-bintik sun ieu sareng nunjukkeun ka sababaraha jalma penting nalika anjeunna aya di Roma. Perjalanan ieu anu dilakukeun anjeunna ka Roma ngabantosan anjeunna pisan nalika anjeunna janten anggota Accademia dei Lincei. Masarakat ieu mangrupikeun anu munggaran didamel pikeun élmu anu lumangsung dina waktos.

Dina 1613 panilitian astronomi dina Sejarah sareng demonstrasi ngeunaan sunspots sareng kacilakaanna, dimana Galileo datang ngalawan interpretasi Scheiner. Yesuit Jérman panginten yén tempat-tempat éta mangrupikeun épék tambahan. Téks na ngamimitian kontroversi hébat ngeunaan saha anu pangpayunna mendakan sunspots. Ieu ngajantenkeun Yesuit janten salah sahiji musuh anu paling galak di Galileo Galilei dina bidang élmu sareng panilitian.

Tangtosna, sadayana ieu dugi ka kuping tina panilitian. Galileo dipanggil di Roma pikeun ngajawab sababaraha tuduhan. Ahli astronomi dijemput di kota sareng ungkapan hormat anu hébat sareng, nalika debat ngeunaan tuduhan na maju, para pendidik moal masihan pananganna pikeun pulas atanapi kersa nuturkeun bantahan anu saé pisan yén anjeunna angkat.

Dina 1616 anjeunna nampi peringatan yén henteu ngajarkeun téori Copernicus sacara umum. Akhirna, dina yuswa 70 taun, Galileo parantos janten jalma anu bijaksana sareng Anjeunna pupus subuh dina 9 Januari 1642.

Kuring miharep biografi Galileo Galilei ngabantosan anjeun pikeun terang langkung seueur ngeunaan élmuwan anu ngarévolusi astronomi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.