Fauna oligosen

Mamalia fauna oligosen

La Zaman oligosen mangrupikeun jaman anu katilu sareng terakhir tina jaman anu ngawangun jaman Paleogén dina jaman Cenozoic. Mangrupikeun waktos anu waktos di planét ngalaman atanapi robih perhatosan dina tataran mahluk hirup sareng géologi. The Fauna oligosen Éta tiasa mekar berkat parobihan anu fundamental dina iklim anu nyiptakeun kaayaan idéal pikeun sato sareng pepelakan pikeun sumebar.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng evolusi fauna Oligosen.

Zaman oligosen

Jaman ieu dimimitian sakitar sakitar 34 juta taun sareng réngsé sakitar 23 juta taun ka pengker. Salami waktos ieu planét ngalaman parobihan anu jelas. Iklim ngagaduhan peranan anu penting dina ngembangkeun flora sareng fauna. Parobihan ieu di planét nyababkeun sato kedah ngadistribusikaeun dirina nyalira di planét.

Oligosen mangrupikeun waktos anu narik minat para spesialis dina diajar waktos géologis kumargi aranjeunna parantos nyayogikeun waktos sareng usaha anu cekap pikeun ngajelaskeun aspek-aspek anu paling disumputkeun. Durasi Oligosen kira-kira 11 juta taun sareng, antukna, gerakan pelat tektonik teras-terasan, ngahontal posisi anu sami sareng anu ayeuna aya.

Fauna Oligosen dipikaterang dipikaterang dikenal salaku umur mamalia. Sareng mangrupikeun kelompok mamalia mangrupikeun jalma anu ngalaman diversifikasi sareng ragam anu pangageungna dina waktos ieu. Hatur nuhun kana pamekaran sareng panyuluhan sato, subdivisi anu kawéntar sapertos rodénsia sareng canid tiasa didamel. Anu paling nonjol tina géologi jaman ayeuna nyaéta Laramide orogeny sareng Alpine orogeny.

Sedengkeun pikeun iklim, kaayaan anu dicirikeun dina jaman ieu lumayan ekstrim. Éta dicirikeun ku suhu anu handap pisan dimana kutub tetep ditutupan ku és. Sababaraha ékosistem dirobah ku turunna suhu global. Hayu urang analisa kahirupan langkung saé.

flora

Flora Oligosen biasana dicirikeun ku leuweung konifer anu dominan babarengan sareng leuweung geledegan. Leuweung ieu disusun tiasa salamet dina suhu anu handap. Angiosperms mimiti sumebar ka sajumlah ageung habitat, meunang gaduh domain anu saé.

Kusabab iklim anu tiis, turunna leuweung tropis tiasa dititénan, anu diganti ku pepelakan hérbal sareng padang rumput. Rupa-rupa jinis pepelakan kedah nyanghareupan tindakan nyarékan sato anu tuangeunana. Hayu urang analisa naon sato ieu.

Fauna oligosen

Fauna oligosen

Fauna Oligocene dicirikeun ku gaduh seueur kelompok sato anu berhasil dirobih sareng makmur sanaos kaayaan iklim dimana aranjeunna dipanggihan. Dina kelompok sato anu langkung beragam ieu kami mendakan manuk, réptil sareng mamalia. Sababaraha ilmuwan nyebat fauna Oligosen umur mamalia. Mangrupikeun waktos di jaman Cenozoic naon deui anu tiasa sumebar dina hal mamalia.

Sajumlah ageung spésiés anyar mamalia muncul, diantarana urang ngagaduhan rodénsia, kanids, primata sareng cetacea. Urang bade nganalisis masing-masing.

Rodénsia

Dina urutan rodénsia kami mendakan kelompok mamalia anu langkung seueur anu dikembangkeun nalika fauna Oligosen. Karakteristikna anu ngabantosan ngabédakeun aranjeunna tina sésana nyaéta gigi sisindiran anu seukeut kalayan seueur kagunaan. Salah sahijina nyaéta ngegel prédator atanapi ngilu kana kai. Kulawarga rodéncang oligosen anu paling dikenal nyaéta Eomyidae. Aranjeunna sami sareng bajing ayeuna tapi awakna langkung alit sareng kabiasaan arboreal.

Primata

Éta mangrupikeun kelompok mamalia anu dicirikeun ku ngagaduhan lima jempol dina anggota badan. Salah sahiji kaunggulan utami primata ieu tibatan mamalia anu sanésna nyaéta jempol anu tiasa ditentang. Salaku tambahan, aranjeunna ngagaduhan suku plantigrade anu ngamungkinkeun sadaya dampal suku didukung gerak. Pola huntu na digeneralisasi sareng henteu khusus pisan. Primata anu tiasa dititénan langkung sering dina waktos ayeuna nyaéta lemur sareng tarsier.

Tarsier mangrupikeun dulur misan kalayan ukuran alit sakitar 10 séntiméter. Karakteristik utama na nyaéta aranjeunna gaduh panon ageung anu ngamungkinkeun aranjeunna adaptasi visi na dina kaayaan gelap. Éta sapinuhna diét kana viper sareng nyéépkeun waktos paling ageung dina cabang tangkal.

Di sisi séjén, lemur nyaéta primata anu tiasa bénten ukuranana gumantung kana subspesies. Salah sahiji ciri anu menonjol nyaéta buntutna anu panjang. Buntut ieu sering langkung lami tibatan awak pinuh. Soca aranjeunna ageung sareng éta ngamungkinkeun aranjeunna ningali gelap. Aranjeunna henteu ngabédakeun kelir saé sanaos aranjeunna tiasa ngabédakeun bentukna.

Fauna oligosen: canids

Dina kaléng kalebet kana golongan srigala sareng anjing. Ciri anu utami nyaéta ngagaduhan awak sedeng sareng leumpang didukung dina ujung ramo. Éta kadaharan karnivora sareng seueur diantarana predator. Aranjeunna muncul di Eosen sareng teras dirobih.

Cetaceans

Kelompok mamalia anu parantos tiasa adaptasi pangpangna sareng kahirupan laut. Ciri utama na nyaéta forelimbs na dirobih janten tiasa janten sirip. Flipér hindina ngaleungit kana waktos. Réspirasiana mangrupikeun paru, janten aranjeunna kedah sering naék kana permukaan pikeun nyandak dina hawa.

Salila fauna Oligosen salah sahiji mamalia darat panggedéna dimekarkeun. Éta katelah Paraceratherium. Éta ukuran sakitar jangkungna ampir 8 méter sareng panjang 7 méter. Éta sato hérbivora kalayan raos bau anu mekar pisan. Éta henteu marahmay pisan, tapi aranjeunna ngagaduhan gaya hirup ngalamun. Tétéla aranjeunna saling gelut ku nabrak sirah sareng ngajaga aranjeunna dijagaan ku tulang tangkorak langkung kandel tibatan normal.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Oligosen.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.