Fauna Ordovisi

sato kuno

Jaman Paleozoic aya sakitar genep période sareng salah sahijina nyaéta Mangsa Ordovisi. Mangrupikeun salah sahiji waktos anu lokasina langsung saatos di Mangsa Kambrian sareng sateuacanna Mangsa Silurian. Éta dicirikeun utamina ku naékna permukaan laut anu nyababkeun sumebarna kahirupan laut sareng ékosistem. The Fauna Ordovisi ngalaman réduksi drastis dina kaanekaragaman hayati dina akhir jaman salaku akibat tina kajadian punah.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan fauna Ordovician sareng pentingna.

Karakteristik dina jaman Ordovician

punah tina sato Ordovician

Sateuacan terang sato anu nguasaan fauna Ordovician, urang bade terang naon ciri umum dina jaman ieu. Éta lumangsung sakitar 21 juta taun kalayan variasi iklim anu penting antara awal sareng akhir na. Dina awal jaman aya suhu anu rada luhur, tapi sakumaha waktosna kalangkung sareng serangkaian transformasi lingkungan, suhu turun sacara signifikan. Éta ngagaduhan jaman umur és.

Salah sahiji ciri khas jaman Ordovikis nyaéta kajadian punah anu musnah 85% spésiés mahluk hirup, khususna ékosistem laut. Ngeunaan géologi jaman Ordovisi, urang mendakan yén planét dibagi kana 4 supercontinén: Gondwana (panggedéna sadayana), Siberia, Laurentia sareng Baltica. Fosil anu parantos dipulihkeun tina batu ti jaman ayeuna aya utamina batu sédimén.

Sedengkeun pikeun iklim, urang tingali yén éta haneut sareng tropis di awalna. Sababaraha suhu ngahontal nilai 60 derajat Celsius. Nanging, dina akhir jaman ieu suhu turun sapertos anu aya glasiasi penting. Glasiasi ieu biasana mangaruhan buana Gondwana. Dina waktos éta, buana ieu aya di kidul planét. Anu nyababkeun glasiasi masih henteu dipikaterang, tapi seueur anu nyarioskeun panurunan konsentrasi karbon dioksida. Studi masih dilakukeun pikeun milari sababna.

Kahirupan Ordovisi

jaman bijil

Salila période Ordovician aya hiji kahirupan anu béda-béda. Utamana anu hirup di laut dikembangkeun. Kami badé ngadamel ulasan sakedik ngeunaan flora Ordovician. Tempo yén ampir sadaya kahirupan dikembangkeun di habitat laut, penting pikeun diperhatoskeun aya wawakil ti karajaan Plantae utamina sareng sababaraha ti karajaan Fungi.

Ganggang héjo sumebar di laut sareng sababaraha spésiés jamur aya anu nyumponan fungsina sapertos dina ékosistem naon waé: pikeun nguraikeun sareng ngabubarkeun bahan organik anu maot. Ampir teu aya ékosistem daratan anu aya pepelakan, sanaos sababaraha anu alit mimiti ngajajah daratan. Ieu pepelakan dasar anu sangat primitif anu henteu vaskular. Éta henteu ngagaduhan sistem xylem sareng phloem. Kusabab ieu, aranjeunna kedah tetep caket pisan cai pikeun ngagaduhan kasadiaan sumber ieu.

Fauna Ordovisi

Fauna Ordovisi

Urang bade nerangkeun naon éta fauna Ordovician sareng ciri utamina. Kedah ditekenkeun yén fauna Ordovician leres-leres seueur di sagara. Aya bénten-bénten sato sapertos anu alit sareng primitif dugi ka sato anu langkung mekar sareng rumit.

Urang mimitian ku artropoda. Mangrupikeun ujung anu cukup seueur nalika Ordovician. Dina wawakil ujung ieu urang tiasa nyebatkeun brachiopods, trilobites sareng kalajengking laut. Ieu ngagaduhan sajumlah spésimén sareng spésiés anu medar ngalangkungan lautan waktos ieu. Aya ogé sababaraha spésiés crustacea.

Sedengkeun pikeun moluska, éta ngalaman ékspansi épolusi anu hébat. Di sababaraha sagara aya cephalopod nautiloid, bivalves sareng gastropod. Gastropods ngalih ka basisir laut, tapi kedah balik deui cicing di habitat laut sabab aranjeunna ngagaduhan réspirasi insang. Kanyataan ieu henteu hartosna yén aranjeunna tiasa dibubarkeun di sapanjang bumi darat. Sanaos lauk aya ti saprak Kamboja, lauk rahang sapertos coccosteus mimiti muncul nalika fauna Ordovician.

Karangna henteu dihargaan nyalira, tapi mimiti ngolompok. Salami waktos ieu terumbu karang anu munggaran dikenal dihasilkeun. Sababaraha ragam spons parantos parantos dirobihkeun ti jaman harita.

Pupus masal di fauna Ordovician

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, salah sahiji ciri anu menonjol dina jangka waktu ieu nyaéta salah sahiji punah anu musnahkeun 85% sato anu aya dina waktos éta. Éta kajadian sakitar 444 juta taun ka pengker kalayan wates jaman Ordovisi sareng Silurian. Spesialis ngan ukur tiasa ngaduga kunaon punah ieu kajantenan. Éta panginten akibat parobihan kaayaan lingkungan anu aya dina waktos éta. Salaku conto, tanggung jawab punah turunna karbon dioksida atmosfir. Ieu nyumbang kana turunna gas sareng kontribusina pikeun pangaruh rumah kaca. Salaku akibatna, aya panurunan suhu lingkungan sacara global.

Turunna suhu ieu nyababkeun jaman és anu utamina mangaruhan supercontinent Gondwana. Ngan perséntase handap spésiés anu salamet salami glasiasi. Alesan sanés para ilmuwan yakin aya pupus massal kusabab turunna tingkat laut. Prosés ieu kajantenan perkiraan massa bumi ageung anu aya dina waktos éta. Ieu nyababkeun panutupanana sagara Lapetus sapinuhna. Kusabab kaseueuran spésiés anu aya di habitat laut, éta nyababkeun atanapi punah kalolobaanana.

Glaciation mangrupikeun panyabab utama par kaunggulan tina punah ieu. Dipercaya yén éta aya hubunganana sareng turunna karbon dioksida atmosfir. Anu salamet berhasil adaptasi kana turunna suhu sareng parobahan kaayaan lingkungan. Alesan pamungkas élmuwan pikir punah éta lumangsung kusabab ledakan supernova. Téori ieu dikembangkeun dina dékade kahiji abad XNUMX sareng nyarios yén panyababna nyaéta ledakan supernova lumangsung di luar angkasa. Ieu ngakibatkeun bumi dibanjiri sinar gamma tina ledakan éta.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Ordovician.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.