Fauna Kambrian

flora kuno sareng fauna

El Mangsa Kambrian éta anu mimiti nyusun jaman Paleozoic. Éta dimimitian sakitar 541 juta taun ka pengker sareng lumangsung dugi ka 485 juta taun ka pengker. Dina jaman ieu dimana planét urang nyaksian kanaagaman anu ageung sareng masifisasi kahirupan anu aya. The Fauna Kambrian Anjeunna protagonis tina anu disebut «ledakan Cambrian». Di dieu tempat muncul seueur spésiés sato anu parantos multisélular sareng anu mimiti cicing di laut.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng épolusi sato Kambéri.

Mangsa Kambrian

Fauna Kambrian

Mimiti, urang bakal marios sababaraha ciri utama dina jangka waktu géologis ieu. Mangrupikeun salah sahiji jaman géologis anu parantos diulik ku spesialis paleontologist. Sareng éta parantos seueur parobihan dina tingkat géologis sareng épolusi organisme hirup anu aya. Sadaya ieu disababkeun ku parobihan anu parah dina kaayaan lingkungan anu aya dina waktos éta. Urang terang yén période ieu lumangsung sakitar 56 juta taun. Diantara ciri utama urang mendakan pangalihan sareng evolusi mahluk hirup anu nyicingan planét.

Hatur nuhun kana parobihan ieu, seueur rupa mahluk anu hirup mimiti aya anu dijaga dugi ka ayeuna. Ngeunaan géologi, diantara parobihan anu paling penting nyaéta relokasi sareng fragméntasi supercontinén anu aya. Seuseueurna spesialis nyatakeun yén aya sababaraha fragmen kulit bumi anu aya dina jaman Kamboja sareng éta mangrupikeun hasil tina fragméntasi benua super anu langkung ageung. Benua super ieu disebut Pannotia dibagi kana 4 anu sanés anu dikenal ku nami: Gondwana, Baltica, Laurentia sareng Siberia.

Laju kumalayang buana dina mangsa ieu jauh langkung luhur tibatan ayeuna. Ieu nyababkeun fragmen na dipisahkeun kalayan kecepatan anu langkung ageung. Ngeunaan iklim, aya sababaraha catetan tapi aya sababaraha fosil anu ciri-ciri lingkunganna parantos dikaji. Dinyatakeun yén nalika jaman Kamboja, suhu na langkung luhur tibatan jaman géologis sanés. Ieu kusabab ampir teu aya fragmen és di planét. Ampir sakabéh beulahan bumi kalér ditutupan ku Samudra Phantalassa sareng iklim na sedeng sareng samudera dina jinisna.

Ngeunaan iklim urang ogé terang yén aya sababaraha osilasi musiman sedemikian rupa sehingga nyatakeun yén aranjeunna henteu seueur teuing parobihan anu ngadadak. Nanging, sababaraha spesialis nyatakeun yén di akhir Kamboja turunna suhu global tiasa dititénan. Ieu nyababkeun sababaraha buana anu ngalir langkung laun katutup ku és.

kahirupan

fauna cambric laut

Ngeunaan kahirupan dina jaman ieu nyaéta anu disebut ngabeledug Kambrian anu janten macem-macem jinis kahirupan anu teu biasa. Sanaos hirup nembongan dina jaman kuno tapi henteu dugi ka jaman Kambrian éta éta tiasa dirobih kusabab sésa umur saderhana pisan. Fénoména ieu dipikaterang kumargi seuseueurna spésiés tiasa mekar. Rupa-rupa mahluk hirup nembongan ampir sakaligus. Atuh kana catetan fosil, inpormasi ageung parantos dipulihkeun. Alesan pikeun ledakan Kamboja teu tiasa netepkeun khusus naon anu dimimiti ku kahirupan tiasa dirobih.

Diperkirakeun yén éta sabab-sabab ieu:

  • Kanaékan oksigén atmosfir
  • Ningkatkeun tingkat ozon dina lapisan ozon sareng perlindungan tina radiasi ultraviolét anu ngabahayakeun.
  • Ningkatkeun permukaan laut. Ieu ngandung hartos yén kamungkinan pikeun perumahan sajumlah ageung habitat, ranah Ecological sahingga, sajumlah ageung spésiés tiasa ningkat.

Fauna Kambrian

kahirupan di cambrico

Fékuénsi Kamboja dicicingan utamina dina cai. Sadaya ékosistem lega pisan sareng kapendak di sagara. Kaseueuran sato anu ngawangun fauna Kamboja mangrupikeun invertebrata anu rumit. Di dieu urang mendakan trilobites, sababaraha invertebrata ageung sareng kelompok sanésna sapertos aranjeunna moluska, bolu sareng cacing. Urang bakal nganalisis hiji-hiji spésiés anu paling loba di fauna Kambrian:

Bolu

Salami waktos ieu, umum pikeun mendakan seueur spons dina dasar laut. Dinten ayeuna aranjeunna diklasifikasikeun dina ujung poriferous. Ciri utama na nyaéta ngagaduhan kutub sapanjang struktur na. Ngaliwatan pori-pori ieu aranjeunna ngabantosan medar sareng tapiskeun nutrisi anu aya dina cai. Catetan fosil organisme ieu parantos ngabantosan kéngingkeun inpormasi ngeunaan kamekaran sato ieu dina waktos éta. Atuh kana catetan fosil ieu, dipikaterang aya bolu sapertos struktur tangkal sareng anu sanésna anu bentukna kerucut.

Artropoda

Éta sato paling maju sareng seueur sato. Ayeuna, aranjeunna tetep filum sato anu paling loba di karajaan sato. Di fauna Kamboja ieu henteu terkecuali. Dina grup ieu, urang mendakan anu paling wawakil salaku trilobites. Aranjeunna seueur dina jaman ieu ampir-ampiran ngajaga ayana dugi ka akhir taun Jaman Permian. Aranjeunna mangrupikeun salah sahiji sato anu mimiti mekarkeun rasa paningal.

Fauna Kambrian: moluska

Moluska ngalaman transformasi anu béda-béda dina sababaraha kelas. Sababaraha diantarana masih dipendakan dugi ka ayeuna. Kami ngagaduhan gastropods sareng cephalopods, sareng anu sanésna.

Echinodermia

Éta ngagaduhan seueur ékspansi sareng diversifikasi salami periode ieu. Spésiés anyar echinodermén nembongan anu tiasa adaptasi sareng kaayaan lingkungan anu béda-béda. Kelas anu salamet pangpanjangna nyaéta crinoid.

Fauna Kambrian: chordates

Éta mangrupikeun kelompok sato anu paling penting nyaéta asalna di jaman ieu. Hatur nuhun kana sato ieu dipikanyaho yén fauna Kamboja dirobihkeun sajumlah ageung kelompok sapertos vertebrata diantarana urang ngagaduhan amfibi, lauk, réptil, manuk sareng mamalia. Fitur anu khas tina sato ieu nyaéta aranjeunna ngagaduhan struktur anu dikenal salaku notochord. Maka ngaran éta chordates. Notochord mangrupikeun tali tubular anu manjang sapanjang bagéan dorsal individu sareng ngagaduhan fungsi struktural. Sistem saraf pusat, buntut post-anal, sareng pharynx perforated ogé aya.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Kambrian sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.