Eratosthenes

Eratosthenes

Sapanjang sajarah aya sababaraha jalma anu parantos maju pisan élmuna di planet urang. Salah sahiji lalaki ieu nyaéta Eratosthenes. Anjeunna lahir di Kiréna dina taun 276 SM. C. Éta dina sanggup ngitung ukuran Bumi berkat studi na ngeunaan astronomi sareng kapasitas dedukasina anu hébat. Sanaos téknologi anu alit pisan dina waktos éta, jalma sapertos Eratosthenes ngalaksanakeun langkah-langkah ageung pikeun ngartos planét urang.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun biografi sareng prestasi Eratosthenes.

Prinsip na

Bola Armillary Eratosthenes

Urang kedah émut yén dina waktos ayeuna ampir teu aya téknologi paniténan, janten astronomi boro-boro di lemburna. Maka, pangakuan anu dipiboga ku Eratosthenes lumayan luhur. Dina awalna, anjeunna diajar di Alexandria sareng Athena. Anjeunna janten murid Ariston ti Chios, Callimachus sareng Lysanias ti Kirene. Anjeunna ogé sobat dalit ti Archimedes anu kawéntar.

Éta landihan salaku Béta sareng Pentatlos. Julukan ieu hartosna rujukan kana jinis atlit anu sanggup janten bagian tina sababaraha kakhususan sareng anu, kusabab ieu, henteu sanggup janten unggulan di salah sahiji diantara aranjeunna sareng sok kadua. Ieu ngajantenkeun landihan anu cukup pikeun anjeunna. Sanaos landihan éta, anjeunna sanggup ngagunakeun basa na pikeun pamanggihan ilmiah anu teras-terasan.

Anjeunna damel sacara praktis saumur hirupna di perpustakaan Alexandria. Numutkeun ka sababaraha jalma, anjeunna kaleungitan paningalna dina yuswa 80 taun sareng ngantepkeun kalaparan. Anjeunna mangrupikeun panyipta bidang armillary, alat pikeun niténan astronomi anu masih dianggo dina abad ka-XNUMX. Ieu tiasa ngungkabkeun kumaha anjeun sanggup dina waktos anjeun hirup. Éta berkat bidang armillary yén anjeunna tiasa terang ka obliquity of the ecliptic.

Anjeunna tiasa ngitung interval antara daerah tropis sareng tokoh-tokoh ieu anu teras dianggo ku Ptolemy dina sababaraha studi na sapertos tiori geosentris. Anjeunna ogé niténan samagaha sareng tiasa ngitung yén jarak ti Bumi ka Surya 804.000.000 furlongs. Upami stadion diukur 185 méter, ieu masihan 148.752.000 kilométer, inohong anu caket pisan sareng unit astronomi.

Panilitian Pengamatan

Jarak ti Eratosthenes

Antara panilitianna, anjeunna nyéépkeun waktos lami pikeun ngalakukeun pangamatan sareng nyayogikeun itungan jarak. Inpormasi sanés anu tiasa anjeunna pasihkeun nyaéta jarak ti Bumi ka Bulan nyaéta 780.000 furlongs. Ieu ayeuna dikenal ampir tilu kali langkung luhur. Nanging, numutkeun téknologi anu aya dina waktos éta, teu tiasa disebatkeun yén éta sateuacanna ilmiah.

Hatur nuhun kana paniténan anu dilakukeun ku bola armillary, anjeunna tiasa ngitung diaméter Matahari. Cenah éta 27 kali ti Bumi, sanaos dinten ayeuna dipikaterang yén éta 109 kali langkung.

Salami taun diajar, anjeunna diajar nomer perdana. Dina raraga ngitung ukuran Bumi, anjeunna kedah nyiptakeun modél trigonometri dimana anjeunna nerapkeun paham lintang sareng bujur. Ékspérimén sareng itungan ieu parantos dianggo sateuacana, ngan éta henteu caket pisan.

Kusabab anjeunna damel di perpustakaan, anjeunna tiasa maca papirus anu nyatakeun 21 Juni nyaéta Usum Panas. Hartina siang siang Matahari langkung caket kana puncak tibatan dina dinten sanés taun. Ieu tiasa gampang ditunjuk ku nyetir iteuk sacara vertikal kana taneuh sareng ningali éta henteu ngaluarkeun kalangkang. Tangtosna, ieu ngan ukur kajantenan di Syene, Mesir (anu dimana ayana khatulistiwa darat sareng dimana sinar panonpoe dugi pisan dina dinten solstis usum panas).

Upami percobaan bayangan ieu dilakukeun di Alexandria (ayana 800 km kaléreun Syene) anjeun tiasa ningali kumaha iteukna ngiuhan kalangkang pondok pisan. Ieu hartosna yén di kota éta, panonpoé siang nyaéta sakitar 7 derajat kiduleun zenith.

Itungan jarak ti Eratosthenes

Itungan Eratosthenes sareng pamanggihan

Jarak antara dua kota tiasa dicandak tina kafilah anu dagang antara kota-kota ieu. Mungkin anjeunna tiasa gaduh data ieu ti antara rébuan papirus di perpustakaan Alexandria. Aya sababaraha rumor anu nyarios yén anjeunna kedah nganggo resimen prajurit pikeun ngitung léngkah-léngkah anu dilakukeun antara dua kota sareng yén ieu kumaha anjeunna ngitung jarak.

Upami urang ningali yén Eratosthenes nganggo stadion Mesir, anu sakitar 52,4 cm, ieu bakal ngajantenkeun diameter bumi 39.614,4 kilométer. Hal ieu ngamungkinkeun pikeun ngitung éta ku kasalahan anu kirang ti 1%. Angka ieu engkéna dirobah ku Posidonius 150 taun ka hareup. Tokohna kaluar rada handap sareng anu dianggo ku Ptolemy sareng anu diandelkeun ku Christopher Columbus pikeun tiasa nunjukkeun kagunaan sareng kaaslian perjalananna.

Pamanggihan anu sanés Eratosthenes nyaéta ngitung jarak ti Bumi ka Surya sareng ti Bumi ka Bulan. Ptolemy nyaéta jalma anu nyatakeun yén Eratosthenes sanggup ngukur kacondongan sumbu Bumi kalayan akurat. Anjeunna tiasa ngumpulkeun data anu cukup dipercaya sareng pas tina 23º51'15 ".

Kontribusi sanésna

Aleksandria

Sadaya hasil anu anjeunna mendakan dina pangajian na ngantepkeun kana buku na anu disebut "Dina pangukuran Bumi". Ayeuna buku ieu leungit. Panulis séjén sapertos Cleomedes, Theon of Smyrna sareng Strabo ngagambarkeun dina karyana detil ngeunaan itungan ieu. Hatur nuhun ka pangarang ieu kanyataan yén urang tiasa gaduh inpormasi anu diperyogikeun ngeunaan Eratosthenes sareng data na.

Kalayan sagala rupa anu parantos urang tingali, éta henteu tiasa dibantah ngeunaan sumbangan ageung anu dilakukeun ku Eratosthenes kana élmu. Salian ti éta, anjeunna ogé ngalaksanakeun seueur padamelan anu sanésna anu desainna nyaéta kalénder kabisat sareng katalog kalayan 675 bintang sareng nomenclature na. Anjeunna ogé tiasa ngagambar jalur ti Nil ka Khartoum anu cukup akurat kalebet sababaraha anak sungai. Pondokna, éta sama sekali henteu pantes pikeun landihan Béta anu kagungan sareng kirang pikeun hartos na.

Kuring miharep inpormasi ieu ngabantosan anjeun pikeun terang langkung seueur perkawis Eratosthenes.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.