Charles Messier

Katalog Messier

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis astronom anu cukup penting dina sajarah. Nyaéta ngeunaan Charles Messier. Anjeunna mangrupikeun kasapuluh tina 12 murangkalih anu nikah ka Nicolás Messier sareng Francoise B. Grandblaise. Bapana mangrupikeun perwira pulisi dina kepala sekolah Salm. Ieu ngajantenkeun kulawarga, sanaos seueur, tiasa hirup nyaman. Kieu carana Charles Messier ngabaktikeun dirina pikeun astronomi.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun biografi Charles Messier sahingga anjeun tiasa mendakan naon prestasiana pikeun dunya sains.

Mimiti

File Charles messier

Tina 12 duduluran éta, 6 diantarana pupus dini. Umur nembé 11 taun, ramana Charles pupus sareng yatim piatu. Lanceukna anu langkung lami, dina umur 24 taun, namina Jacinto, ngajantenkeun kalungguhan salaku kapala kulawarga sareng ngurus sareng ngawas pendidikan ti lanceukna Charles. Mimitina, Jacinto hoyong lanceukna janten siga anjeunna. Tujuanana nyaéta pikeun anjeunna damel di pengadilan kepala sekolah.

Najan kitu, Charles ngagaduhan kamampuan anu hébat pikeun ngagambar sareng niténan. Ieu ngamungkinkeun anjeunna kéngingkeun padamelan di 1751 salaku karajaan astronom di angkatan laut Perancis. Dina padamelan ieu anjeunna henteu ngan ukur ngagambar peta langit, tapi ogé ngadamel peta géografis. Peta ieu akurat pisan pikeun waktos dimana ayana, anu ngajantenkeun bosna bagja pisan. Awéwé anu namina Delisle yuswa 60an sareng teu ngagaduhan murangkalih. Kusabab kitu, anjeunna nampi Messier ka imahna di Royal College of France.

Anjeunna damel di menara pengamatan Royal Navy, dimana anjeunna ngagaduhan kantor nyalira. Pakasaban ageung anu dilakukeun anjeunna nyaéta ngadamel peta ageung Cina. Bayangkeun tanpa aya jinis satelit atanapi pesawat atanapi naon waé anu tiasa ngapung pikeun langkung saé niténan kumaha ngadamel peta lengkep. Teras, anjeunna ngadamel sababaraha gambar transit Mercury sareng ogé mimiti ngalakukeun perhitungan sareng pangukuran tina posisi anu pasti tina bintang-bintang Sistem tatasurya.

Ieu mangrupikeun awal Charles Messier dina astronomi. Kapinteran tina pananganan anu aya pikeun alat-alat astronomi sareng paningalna anu saé ngajantenkeun anjeunna janten panitén anu hadé.

Garapan Charles Messier

Charles Messier

Dina waktos éta diperkirakeun yén Komet Halley, diumumkeun ku pisan Edmund halley. Orbit na sakuduna dituju ngaliwat ka Bumi deui sareng tiasa ditingali. Milarian komet ieu janten salah sahiji prioritas pikeun astronom ieu. Anjeunna bakti pisan pikeun anjeunna sareng mendakan 20 komet énggal sapanjang hirupna. Anu mimiti aya dina 1758.

Messier sareng Delisle mendakan komet dina taun éta. Teras, nalika nyukcruk rasi Taurusm aranjeunna sadar yén aya obyék kabur anu katingalina sapertos komet. Nya waktu éta butuh panitén séjén pikeun nyadar yén naon anu aranjeunna kapendak nyaéta nebula.

Mangtaun-taun saurna anjeunna mendakan deui dua komet énggal sareng aranjeunna dingaranan 1763 Messier sareng 1764 Messier, pikeun ngahargaan anu mendakan sareng tanggal éta. Dina paréntah langsung Delisle, anjeunna tiasa ngagambar peta sareng jalur Halley's Comet di 1682. Bosna ngagaduhan kalkulasi sareng nyéépkeun waktos 18 bulan milari Halley's Comet tanpa hasil. Sahenteuna ieu ngabantosan anjeunna mendakan komet énggal.

Akhirna, Charles Messier tiasa milarian Komet Halley tanggal 21 Januari 1759. Éta tiasa dititénan dina daérah langit anu bénten sareng itungan anu dipasihkeun ku Delisle. Anjeunna henteu ngijinkeun bangsalna pikeun komunikasi pamanggihan sahingga éta henteu ngagaduhan jasa. Dina 1765 Delisle pensiunan, nalika Messier neraskeun tugasna pikeun niténan langit dina milarian béntang anu anyar ngumbara.

Kusabab alat anu anjeunna anggo kualitasna teu pati alus, anjeunna tetep mendakan barang-barang kabur anu disangka-sangka ku komét. Supados henteu lieur deui, anjeunna diklasifikasikeun dina angka sareng nyatet kadudukanna sareng pedaran anu pondok. Ku cara ieu, nalika anjeunna mendakan hal anu énggal, anjeunna tiasa marios data anu dicantumkeun kanggo ningali naha éta parantos aya anu kagungan ti payun atanapi henteu.

Objek kahijina anu dipanggihan dina rasi Taurus disebat M1.

Papanggihan anu paling penting

Nebula titingalian

Kinérja sumebar di luar Perancis dina 1768. Atuh ku ieu anjeunna diaku kana Royal Society of London. Teras Raja Prusia masihan pasini ka Akademi Berlin berkat peta lintasan komet anu anjeunna damel sareng yén anjeunna nyalira mendakan. Anjeunna ogé diangkat janten anggota Akademi Swédia di Stockholm.

Anjeunna nikah ka Marie-Françoise de Vermauchampt umur 40 taun dina yuswa 37 taun. Hanjakalna, kahirupan pribadi na mimiti sangsara ti kalahiran putrana, kusabab pamajikanana maot sareng orok anu lahir. Dina bulan Nopémber 1781 anjeunna ngalaman kacilakaan parah nalika anjeunna murag kana celah és. Ragrag ieu nyababkeun patah suku sareng pananganna, ogé sababaraha tulang rusuk anu pegat. Éta nyéépkeun anjeunna ampir sataun tanpa sanggup ngalakukeun paniténna. Teras anjeunna neraskeun deui panalitian ngeunaan transit Mercury di payuneun solar disk.

Tungtungna, Dina 1784, anjeunna nyebarkeun edisi kaopat sareng panungtung katalog Messier kalayan 109 objék anu kasawang. Anjeunna ogé nampi janji ti Akademi Élmu Dublin (1784), Akademi Stanislav, Nancy, Lorena (1785), sareng Akademi Vergara, Spanyol (1788).

Parantos di 1801 anjeunna mangrupikeun bagian tina proyék terakhir di mana anjeunna mendakan komet terakhir na anu dikenal salaku komet Pons. Kusabab umur na, anjeunna parantos ngalakukeun sababaraha panitén sareng pupus dina 1815 kusabab inféksi otak. Anjeunna henteu tiasa pulih sabab éta kénca anjeunna sawaréh lumpuh na Anjeunna pupus di bumi na di Paris dina yuswa 87 taun.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Charles Messier parantos masihan seueur sumbangan pikeun astronomi sareng bakal émut. Kuring miharep inpormasi ieu ngabantosan anjeun pikeun terang langkung seueur ngeunaan élmuwan ieu sareng sadaya prestasi anu anjeunna lakukeun. Dugi ka ayeuna, masih disebatkeun dina sababaraha konperénsi astronomi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.