Campuran lebu sahara mangaruhan Sierra Nevada

sierra nevada sareng lebu sahara

Parobihan iklim mangaruhan ékosistem sacara béda. Mungkin aya sababaraha anu langkung rentan kusabab lokasi geografisna, anu sanésna kusabab kisaran suhu, hujan, jst. Panaliti ti Universitas Granada (UGR) parantos berkolaborasi sareng tim ilmiah ti Kanada sareng mendakan yén ékosistem cai di Sierra Nevada parantos ngalaman parobihan kusabab pemanasan global dina 150 taun ka pengker.

Naha anjeun hoyong terang sadayana data tina panyilidikan ieu?

Parobihan di Sierra Nevada

laguna

Parobihan anu kauninga di Sierra Nevada utamina akibat pangaruh anu dihasilkeun ku perubahan iklim. Diantara parobihan ieu tiasa ditingali pangirangan curah hujan sareng paningkatan suhu, utamina.

Di lingkungan alam ieu, henteu ngan ukur épék parobihan iklim ieu lumangsung, tapi ogé aya ogé faktor anu sanés pikeun parobihan anu parantos disebatkeun. Ieu mangrupikeun paningkatan dina déposisi lebu Sahara. Sababaraha panginten, naon hubunganana parobihan iklim kalayan lebet lebu Sahara kana ékosistem Sierra Nevada?

Parobihan iklim ningkatkeun frékuénsi sareng intensitas usum garing. Tempat dimana curah hujan anu kirang réa nyababkeun érosi taneuh anu langkung ageung ku henteu gaduh partikel anu diakar ku pepelakan. Nalika curah hujan turun di daérah Sahara sareng Sahel, jumlah debu Sahara anu asup ka Spanyol ningkat sareng, ku alatan éta, disimpen di lingkungan alam Sierra Nevada.

Naon pangaruh debu Sahara?

lebu saharan

Panilitian parantos tiasa ngajentrekeun sababaraha pangaruh lebu Sahara dina ékosistem ieu. Diantarana anjeun tiasa ningali pangaruh anu ngabuahan dina produksi primér, kumargi lebu ieu anu lebet euyeub ku fosfor. Nalika asup ka laguna Sierra Nevada salami dasawarsa terakhir, parantos nyumbang kana pamekaran salajengna tina cladocerans kawas Daphnia. Sato ieu ngagaduhan sarat anu tinggi pikeun kalsium dina tuangeun, anu ogé nampi tina bubuk Sahara ieu.

Laguna ieu anu aya di Sierra Nevada, sapertos Laguna de Aguas Verdes atanapi Laguna de Río Seco, Aranjeunna parantos nyayogikeun kelompok panilitian ieu sareng indikasi anu jelas yén parobihan iklim nyababkeun épék kana sadaya ékosistem dunya. Naon anu kajantenan di hiji nagara tiasa mangaruhan ékosistem di nagara sanés, kumargi alam henteu ngartos halangan politik.

"Utamana, kusabab parobihan anu dititénan dina komunitas biologis sareng produksi primér anu dimimitian dina awal abad ka-XNUMX, tapi anu beuki kuat dina puluhan taun ka pengker, sareng yén aranjeunna nunjukkeun réspon dina skala régional iklim sareng déposisi lebu Sahara ", numutkeun ka Laura Jiménez, panaliti di UGR, anu ogé nambihan yén" panilitian negeskeun yén laguna gunung anu luhur di Sierra Nevada nyaéta sistem anu hadé pikeun ngarekonstruksikeun kaayaan lingkungan jaman baheula ékosistem akuatik ieu dina skala abad ".

Kacindekan diajar

Sacara umum, kanaékan suhu hawa sareng turunna curah hujan salami dasawarsa terakhir ieu ngahasilkeun pangaruh di laguna Sierra Nevada. Ngan ukur perlu diperhatoskeun yén unggal taun hujan dina bentuk salju langkung langka. Salah sahiji épék anu paling sering ditingali nyaéta tina sateuacanna dina ngaleungitkeun salju sareng és, ningkat suhu cai sareng waktos cicing anu langkung lami tina cai.

Éta ogé kedah tumut-ngemutan yén lebu Sahara mangaruhan komunitas cladocerae sareng langkung milih pamekaran spésiés-spésifik sapertos Alona quadrangularis, spésiés anu langkung umum tibatan anu sanés langkung adaptasi kana kaayaan anu langkung ekstrim atanapi lingkungan anu langkung tiis sapertos Chydorus sphaericus.

Pamustunganana, ulikan ieu ngagambarkeun buktina salajengna yén parobihan iklim nambihan lebet lebu Sahara di Semenanjung Iberia, kumargi usum garing di Sahara langkung sering. Maka, lebu ieu ngarobih kaayaan trofi laguna sareng struktur komunitas biologis anu hirup di jerona.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.