Biruang Leutik

osa minor sareng osa jurusan

Salah sahiji rasi anu paling penting pikeun astronom nyaéta Biruang Leutik. Tempatna di beulahan bumi kalér sareng tiasa ditingali ti Éropa sapanjang taun. Rasi ieu ngagaduhan seueur bintang, anu utami nyaéta Polaris. Éta mangrupikeun hal anu paling penting pikeun para astronom kumargi seueur benda langit anu sanésna nganggo bintang ieu saolah-olah sumbu tiasa diputer. Salajengna, dina legenda India Vedas, Polaris maénkeun peran anu penting pisan salaku pamimpin kelompok dewa.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, operasi sareng hartos tina rasi bintang Ursa Minor.

Ciri utama

rasi osa minor

Bentukna Ursa Minor mirip sareng anu Great Bear, tapi kontrasna, poros na henteu lempeng, tapi pulas mundur. Bintang utama rasi ieu, Polaris, ngajaga posisi tetep dina langit peuting. Jangkungna posisi bintang di beulah kalér pakait sareng lintang anu panitén. Rasi diwangun ku tujuh bentang bentukna sapertos mobil, opat diantarana ngawangun bagian jero mobil sareng tilu deui anu gagang mobil.

Unsur anu paling kawéntar tina Ursa Minor nyaéta Star Kalér, anu perenahna dina perpanjangan sumbu Bumi, janten tetep di langit sareng nunjuk ka tiang utara geografis. Navigator nganggo éta salaku Star Kalér. Titik rujukan nalika perjalanan. Kacuali pikeun Star Kalér, Ursa Minor henteu ngagaduhan unsur anu dipikaresep pikeun astronomi amatir. Kumargi tempatna, Ursa Minor ngan ukur tiasa ditingali di beulahan bumi kalér, tapi upami baliho, di bumi éta katingali sapanjang taun. Babarengan sareng pendamping na Big Dipper, éta mangrupikeun salah sahiji unsur anu paling ciri tina langit hémisfér kalér.

Mitologi Ursa Minor

Dina mitologi Yunani, aya seueur téori ngeunaan asal usul Ursa Minor. Salah sahiji anjeunna nyaéta Fénice, anu parantos dirobih kana biruang ku Artemis saatos katarik ku Zeus. Carita ieu mirip pisan sareng Callisto's. Éta dilebetkeun kana Ursa Major, janten sababaraha panulis yakin yén kedah aya musibah dina carita munggaran kalayan dua karakter anu sami (Zeus bakal ngaktipkeun Callisto kana Ursa Major sareng engké Artemis bakal ngajantenkeun kana Ursa Minor).

Callisto mangrupikeun peri anu saé pisan anu bogoh ka Zeus. Babarengan aranjeunna ngagaduhan putra aranjeunna Arcas. Pamajikan Zeus, Hera, ngajantenkeun Callisto janten biruang kusabab timburu. Mangtaun-taun saurna, Callisto pendak sareng putrana, anu henteu mikawanoh anjeunna dina bentuk sato sareng hoyong maéhan anjeunna. Pikeun nyalametkeun dirina Zeus ngajantenkeun putrana janten biruang sareng nempatkeun sadayana di langit, hasilna Ursa Major sareng Ursa Minor.

Bintang utama Ursa Minor

béntang tina rasi mobil

Hayu urang nyimpulkeun anu mana béntang utama Ursa Minor:

  • α Ursae Minoris (Polaris, Star Kutub atanapi Star Kalér), béntang anu paling caang dina rasi, supergiant konéng sareng variabel Cepheid saageung 1,97.
  • β Ursae Minoris (Kochab), saageung 2,07, bentang buta oranyeu anu baheulana dijantenkeun bintang kutub.
  • γ Ursae Minoris (Pherkad), saageungna 3,00, bule sareng bodas variabel tina jinis Delta Scuti.
  • δ Ursae Minoris (Yildun atanapi Pherkard), béntang bodas saageung 4,35.
  • ε Ursae Minoris, eclipsing binér sareng variabel RS Canum Venaticorum saageurna 4,21.
  • Ursae Minoris (Anwar al Farkadain), dwarf konéng bodas saageung 4,95.
  • Calvera, nami teu resmi pikeun naon anu disangka bintang neutron pangdeukeutna ka Bumi.

Pentingna Pole Star

kutub Star

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun tadi, Polaris tempatna di rasi Ursa Minor. Ieu mangrupikeun rasi anu jelas tiasa ditingali di langit urang sapanjang taun. Urang ngan ukur tiasa ningali jalma-jalma anu cicing di beulahan bumi beulah kalér. Rasi diwangun ku 7 bentang, kaasup Star Kutub. Éta tiasa gampang diidentipikasi salaku bintang buta konéng, dicirikeun ku dirina caang pisan sareng ngaleuwihan ukuran matahari. Sanaos ieu sigana henteu leres, éta mangrupikeun béntang anu langkung ageung tibatan panonpoé. Nanging, éta langkung jauh tibatan anu sigana, janten urang moal tiasa ningali ukuran anu sami atanapi ngantepkeun nyaangan urang dina cara panonpoé.

Sateuacan aya penemuan radar sareng GPS sareng sistem posisi geografis, Pole Star dianggo salaku panunjuk arah. Ieu bisa jadi kusabab éta ngabantuan pikeun orientasi diri anjeun dina tiang langit géografis.

Kumaha Ngidentipikasi Star Tiang

Mangrupikeun bintang anu angger sareng sanaos sésa-sésa bintang siga anu ngalir di langit, aranjeunna henteu. Éta gampang pikeun ngaidentipikasi sabab lengkep statis. Éta caket sareng Big Dipper. Dua rasi anu sami sabab diwangun ku 7 bentang sareng bentukna sapertos mobil.

Bénten sareng bénten anu sanés sabab éta mangrupikeun béntang anu tetep cicing di langit. Anjeun tiasa ningali sésa béntang anu muterkeun di sumbu rotasi Bumi. Perjalanan bintang-bintang lumangsung 24 jam, sapertos planét sareng matahari, janten upami urang hoyong terang posisi bintang kutub dina waktos anu tangtu, urang kedah niténan Big Dipper. Ieu dilakukeun sabab mangrupikeun rasi anu kawilang gampang ditingali sareng, caket éta, nyaéta Pole Star.

Upami urang hoyong ningali éta, urang kedah ngagambar garis imajinasi anu janten titik rujukan dua bintang dina rasi Ursa Mayor anu disebut Merak sareng Dhube. Dua béntang ieu cukup gampang pikeun diidentifikasi di langit. Sakali aranjeunna ditingali, urang kedah ngagambar garis imajinér anu sanésna jarak 5 kali antara dua pikeun milarian Pole Star.

Sapanjang sajarah, béntang ieu parantos dianggo salaku titik rébuan rébuan pelaut anu nyebrangan sapanjang laut. Émut yén ngan jalma anu balayar ngaliwatan Hémisfér Kalér anu tiasa ningali éta. Atuh ka bintang ieu anu parantos janten pedoman pikeun seueur jalma, aranjeunna tiasa ngahontal posisi kota-kota ogé.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan rasi Ursa Minor.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.