Biografi sareng garapan Schrödinger

fisika kuantum

Diantara ilmuwan anu ngabijilkeun diri kana fisika kuantum, salah sahiji anu paling terkenal pikeun paradoks ucing anu kasohor nyaéta Schrodinger. Ngaran lengkepna nyaéta Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger anu saurang ahli fisika Austria lahir di Wina dina 12 Agustus 1887. Anjeunna dilélér Paul Dirac, Hadiah Nobel Polandia pikeun fisika aksi gelombang anu disebut persamaan Schrödinger. Hadiah Nobel na dilélérkeun taun 1933 dina puncak karirna salaku fisikawan kuantum.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan biografi sareng paradoks ucing Schrödinger.

Biografi Schrödinger

Schrodinger

Anjeunna saurang ahli fisika anu asalna tina fisika kuantum sareng dipikaterang pikeun percobaan pamikiran anu luar biasa. Sadaya ieu timbul akibat tina susuratan sareng Albert Einstein di 1935. Anjeunna nampi gelar doktor di fisika tioritis ngalangkungan Universitas Wina di 1910. Anjeunna mangrupikeun pamilon dina Perang Dunya Kahiji salaku perwira artileri dina 1914.

Rupa-rupa tulisan parantos diterbitkeun dina majalah Annals of Physics ngeunaan masalah anu kalibet dina jumlah éigenvektor. Sakali anjeunna langkung ngajelaskeun persamaan sareng eigenvectors, éta janten persamaan Schrödinger. Teras anjeunna angkat ti Jérman sareng angkat ka Inggris kusabab Nazisme sareng anti-Semitisme. Di Universitas Oxford anjeunna nampi Hadiah Nobel.

Teras, dina 1936, anjeunna balik deui ka Austria pikeun damel di Universitas Graz.

Fisika Quantum sareng Kamajuan

Dina mékanika kuantum, anjeun moal terang persis nilai parameter upami henteu diukur heula. Téori matématika ngajelaskeun kaayaan ku torsi, gancang sareng posisi kalayan lengkep lengkep. Nanging, fungsi gelombang langkung saé ku kamungkinan kamungkinan mendakan partikel dina titik anu tangtu sareng dina waktos anu tangtu tiasa diitung. Maka, sifat kamungkinan dina mékanika kuantum sanggup ngaduga yén partikel ogé gelombang sareng titik sareng sanés ngan ukur bahanna.

Diantara kecap-kecap Schrödinger kami mendakan paragrap ieu anu nyarios kieu:

«Kuring lahir di lingkungan, kuring henteu terang ti mana kuring asalna atanapi dimana kuring badé atanapi saha kuring. Ieu kaayaan kuring salaku anjeun, pikeun masing-masing anjeun. Kanyataan yén unggal lalaki parantos aya dina kaayaan ieu sareng sok ngajar kuring nanaon. Sadaya anu urang tiasa titénan nyalira ngeunaan patarosan anu ngaduruk ngeunaan asal usul sareng takdir urang, ieu lingkungan. Éta sababna aranjeunna hoyong pisan mendakan sagala rupa anu urang tiasa. Ieu anu élmu, élmu, élmu naon anu sumber aslina tina usaha spiritual sadayana manusa.

Kami nyobian mendakan naon anu urang tiasa ngeunaan kontéks spatial sareng temporal dimana urang dilahirkeun, urang milarian nyalira. Sareng dina usaha ieu, urang mendakan kabagjaan, urang pikaresepeun pisan ».

Ucing Schrödinger urang

ucing schrödinger urang

Saatos sagala kamajuan élmu anu disumbangkeun ku Schrödinger aya hiji anu parantos janten langkung kawéntar sareng anu masih bertahan dugi ka ayeuna. Éta ngeunaan ucing Schrödinger. Éta paradoks paling populér dina fisika kuantum dugi ka ayeuna. Éta ngagaduhan varian anu béda. Hayu urang tingali naon éta: éta diusulkeun ku Erwin Schrödinger di 1935 dina percobaan pamikiran anu nunjukkeun urang kumaha ngabahas dunya kuantum.

Paradox dimimitian ku ngabayangkeun ucing dina jero kotak anu kabur lengkep. Di jerona dipasang mékanisme anu nyambungkeun detéktor éléktron kana palu. Pas handapeun palu disimpen dina bokor kaca sareng dosis racun nepi ka tiwasna ucing. Upami detéktor nyandak éléktron, éta tiasa ngaktipkeun mékanisme anu nyababkeun palu murag sareng ngarusak vial racun.

Teras hiji éléktron dipecat, sareng sacara logis sababaraha hal tiasa kajantenan. Mimiti, detéktor tiasa nyandak éléktron sareng ngaktipkeun mékanismeu pikeun palu murag sareng ngaleupaskeun racunna. Upami detéktor nyandak éléktron, éta cekap pikeun ngaktipkeun mékanisme na. Dina hal ieu, ucing nyeuseup racun sareng maot. Nalika urang muka kotak dinten ayeuna urang badé mendakan ucing anu maot.

Kamungkinan anu sanés tiasa janten éléktron ngagulung jalur anu sanés sareng detéktor henteu néwak éta. Ku cara kieu, mékanismeu atanapi henteu diaktipkeun sareng botol na henteu pegat. Ieu kumaha ucing masih hirup. Dina hal ieu, nalika anjeun muka kotak, sato ieu bakal katingali aman sareng sora.

Sajauh ieu sadayana logis. Barina ogé, éta mangrupikeun percobaan anu Anjeun gaduh 50% kasempetan yén sato bakal tungtungna hirup atanapi paéh. Nanging, fisika kuantum nolak akal urang.

Katerangan ngeunaan paradoks

ucing schrödinger urang

Éléktron boh gelombang sareng partikel. Pikeun ngartos kumaha urang kedah terang yén éléktron némbak siga pelor tapi ogé dina waktos anu sareng sapertos gelombang. Sarua sareng gelombang anu dibentuk nalika urang maledogkeun batu kana kotoran. Nyaéta, éta tiasa nyandak jalur anu béda dina waktos anu sami. Éta henteu kalebet, tapi rada tumpang tindih sapertos kujang bakal tumpang tindih dina kolam cai. Janten peryogi jalur detéktor tapi dina waktos anu sami ogé nyandak jalur anu sabalikna.

Upami éléktron dideteksi, ucing na maot. Dina waktos anu sami, anjeunna henteu badé dideteksi sareng masih hirup. Dina skala atom, urang ningali yén duanana probabiliti kajantenan sakaligus sareng urang henteu terang naha sato éta tungtungna hirup atanapi maot sakaligus. Duanana nagara bagian sami sareng nyata. Nanging, nalika urang muka kotak éta urang ngan ukur ningali paéh atanapi hirup.

Upami duanana kamungkinan leres sareng leres, naha urang ngan ukur ningali hiji? Penjelasanana nyaéta ékspérimén nerapkeun hukum fisika kuantum. Nanging, ucing sanés sistem kuantum. Sareng fisika kuantum nindak dina skala subatomik sareng ngan dina kaayaan anu tangtu. Nyaéta, ngan ukur valid pikeun partikel terasing anu tangtu. Naon waé interaksi sareng lingkungan ngajantenkeun hukum fisika kuantum henteu berlaku.

Seueur partikel saling berinteraksi, ku sabab kitu, kuantum henteu tiasa dilarapkeun kana dunya nyata sareng ageung sabab kajantenan sareng conto sato ieu. Atanapi anjeun moal tiasa nerapkeun hukum ieu nalika usum panas. Ucingna panas sareng urang, ku muka kotak pikeun niténan hasilna, berinteraksi sareng kontaminasi tés. Kanyataan ngan ukur pikeun niténan ngotorkeun ékspérimén sareng ngahartikeun kanyataan dibandingkeun sésana.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan Schrödinger sareng garapannana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.