Batu metamorf

Batuan métamorf

nu Batu metamorf Éta sakumpulan batu anu dibentuk ku ayana bahan séjén di jero Bumi, sadayana ngaliwatan prosés anu disebut métamorfisme. Transformasina mangrupikeun hasil tina sababaraha panyesuaian mineralogi sareng struktural anu ngarobih batu asli janten batu métamorf. Kusabab asal-usulna, meureun aya klasifikasi antara batuan beku sareng batu métamorf, ti mana aranjeunna dilahirkeun. Ulikan ngeunaan batu ieu nyadiakeun informasi berharga ngeunaan sakabéh prosés géologis anu lumangsung di Bumi jeung kumaha maranéhna bisa ngarobah kana waktu.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun tentang ciri, formasi jeung asal batu métamorf.

Ciri utama

jenis batuan malihan

Batuan métamorf dirobah ku prosés termal, tekanan, jeung kimiawi. Biasana dikubur ogé handap beungeut cai. Paparan kana kaayaan ekstrim ieu parantos ngarobih mineralogi, tékstur, sareng komposisi kimia batu. Aya dua jenis dasar batuan métamorf: Batuan métamorf

  • foliate kayaning gneiss, phyllite, shale, sarta sabak, nu ngamekarkeun penampilan layered atawa banded alatan pemanasan sarta tekanan arah; Y
  • teu foliated kayaning marmer tanpa daun sarta quartzites tanpa penampilan lapisan atawa pita.

Batu métamorf meureun paling saeutik dipikawanoh tur mindeng bingung atawa pakait sareng batur ku jalma anu teu ahli géologi jeung petrologi. Tapi, Batu-batu ieu henteu ngan seueur pisan di kerak bumi, aranjeunna ogé produk pilihan pikeun seueur fenomena géologis sareng tektonik, sapertos formasi gunung.

Ulikan ngeunaan batuan métamorf penting pisan pikeun ngarti évolusi géologis bumi. Ogé, ieu kedah dipikaresep pisan pikeun kolektor mineral, batu métamorf ngagambarkeun lingkungan géologis has dimana loba pisan ditéang sanggeus spésiés mineral bisa kapanggih, kayaning garnet na beryl. Susunan sakabeh fenomena anu ngabalukarkeun batu robah jadi batu anyar disebut métamorfisme, istilah asalna tina kecap Yunani hartina. .

métamorfisme dina batuan métamorf

formasi batuan

Batuan métamorf dibentuk ku rékristalisasi padet tina batuan nu geus aya, boh dina skala badag atawa lokal, salaku hasil tina tekenan luhur jeung/atawa suhu luhur kajadian dina kaayaan spésifik jeung salaku hasil tina prosés géologis husus.

Ieu ngandung harti yén nalika sagala jenis batu (naha beku, sédimén, atawa métamorf) solidifies, éta dina kaayaan fisikokimia pisan béda ti batu aslina. éta saimbang, nyiptakeun jinis batu anyar… Ieu bakal béda ti aslina dina struktur, tékstur, mineralogi, sarta kadangkala komposisi kimia (lamun aksi leachate-euyeub mineral ogé interferes jeung métamorfisme).

métamorfisme régional

Métamorfisme régional lumangsung nalika batuan dibawa ka jero pisan relatif ka tempat asalna. Legana métamorfisme régional sapinuhna gumantung kana jerona, sabab suhu jeung tekenan naék kana jerona. Batu sareng komposisi awal anu sami sareng transformasi anu langkung jelas aranjeunna ngabentuk runtuyan métamorf nu urang manggihan salaku conto liat anu ngabentuk batu séjén. Contona, batu métamorf zona low nyaéta sabak, nu ngabentuk pesawat paralel sanggeus métamorfisme. Conto séjénna nyaéta quartzites jeung batuan magmatic.

metamorphism kontak

Jenis métamorfisme ieu lumangsung nalika batuan kaserang ku magma anu naék ti daérah anu langkung jero ka permukaan. Éta sababna disebut "kontak".

Proses ieu biasana ngalibatkeun rekristalisasi mineral anu aya, anu aranjeunna acquire struktur anyar jeung dimensi. Ieu alatan fluidity yén mineral acquires salaku naek suhu. Marmer mangrupikeun conto batu sapertos kitu.

métamorfisme fisi

Jenis métamorfisme katilu lumangsung dina batuan permukaan anu dikomprés nalika gerakan kerak bumi ngadorong aranjeunna ka arah anu sanés. Derajat métamorfisme gumantung kana inténsitas tekanan.

Kadang-kadang mineral anu langkung ageung kabentuk, dina conto ieu urang tiasa mendakan mylonite.

Utiliti batuan métamorf

formasi batuan malihan

Prosés métamorfisme ngabalukarkeun loba parobahan dina batuan ieu, diantarana ngaronjatna kapadetan, ngagedéan kristal, réorientasi séréal mineral jeung transformasi mineral suhu handap jadi mineral suhu luhur. Kriteria ieu mangrupikeun batu anu tiasa digolongkeun, tapi urang badé ngajelaskeun unggal karakteristik batu ieu, umumna urang bakal ngobrol ngeunaan batu anu paling umum, sabab aya rupa-rupa batu dina grup ieu, urang mimitian ku ieu:

  • Batu tulis jeung phyllite: Batu ieu ngagaduhan tékstur kasar dugi ka halus. Ieu utamana diwangun ku silikat layered na quartz; feldspar ogé sering aya. Kusabab orientasi phyllosilicates, batuan foliated sareng rawan fisi. Éta batu anu teu dipaké kiwari, tapi geus dipaké pikeun waterproofing roofs.
  • Shale: Batu ieu ngabogaan tekstur grained sedeng nepi ka kasar jeung foliation diucapkan, sarta séréal mineral dina hal ieu bisa dibédakeun ku mata taranjang. Pamakéan jenis ieu batu aya dina konstruksi, sabab pohara kuat sarta awét. Sumberna tiasa liat sareng leutak, kalebet prosés panengah.
  • Gneiss: Asalna sarua jeung mineral granit (quartz, feldspar, mika), tapi mibanda orientasi zonal, sarta nada caang jeung poék nu mineral ngabalukarkeun ogé produk tina métamorfisme batuan beku jeung sédimén. Pamakéanna ogé dikonsentrasikeun dina arsitéktur, khususna dina formasi karusakan piksel, cobblestones, jsb.
  • Marmer: Tekstur ieu batuan rupa-rupa ti halus nepi ka kandel, asal-usulna ti batu kapur nepi ka kristalisasi, ieu batu bisa asalna tina prosés métamorfisme, magma, hidrotermal, sedimentasi, jsb. Salaku tambahan, kalsium karbonat masihan sababaraha warna kana marmer sareng nangtukeun sipat fisikna. Mangpaatna dibasajankeun dekoratif dugi ka dianggo dina seni sareng arkeologi.
  • kuarsit: Sakumaha ngaranna nunjukkeun, batu ieu utamana diwangun ku mineral quartz sarta ngabogaan struktur non-daun, diala salaku struktur shale alatan rekristalisasi dina suhu luhur sarta tekanan. Mangpaatna aya dina prosés metalurgi jeung dina pembuatan bata silika, kagunaan séjén nyaéta batu hias dina arsitektur jeung patung.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan batu métamorf sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.