Antroposen, naha manusa "pantes" jaman géologis nyalira?

Antroposen

Pangaruh cahaya ti luar angkasa

Salami sababaraha taun diperdebatkeun naha manusa penting ku nyalira pikeun pantes umur géologis urang sorangan. Pangaruh anu hébat anu dipiboga ku manusa di planét sareng lingkunganana nyababkeun punah sareng malah ngarobih siklus alami sareng iklim ngajantenkeun diajar pikeun nambihan telepon Antroposen dina skala géologis global.

Ti saprak 2009 sakelompok internasional élmuwan parantos diajar ngenalkeun konsép anyar ieu sareng dimana mendakan awal jaman ieu. Laporan ayeuna disiapkeun sareng badé dipasihkeun ka Union Internasional Élmu Geologi dina 2016. Awak ieu mangrupikeun hiji-hijina badan anu kompeten dina mutuskeun mutuskeun umur Bumi.

Dugi ka mutuskeun naha ngenalkeun modifikasi ieu, urang bakal tetep hirup di Holocene, jaman anu dimimitian sakitar 12000 taun ka pengker saatos jaman terakhir glaciations. Iklim anu sedeng dina waktos antar-glasiasi ieu nyaéta anu parantos ngantep umat manusa maju kalayan gancang yén parantos dilakukeun, sareng kamajuan éta sareng pangaruh anu aya di dunya tempat urang cicing nyaéta anu nyababkeun urang mimiti mikir dina kalebet a era anyar langsung patali jeung manusa.

Salah sahiji hal anu penting sareng anu langkung seueur diskusi nyaéta nangtoskeun iraha jaman géologis anyar ieu dimimitian. Dua poin anu diusulkeun nyaéta mimiti umur nuklir dina pertengahan abad ka-XNUMX ku ngabom Hioshima sareng Nagasaki sareng engkéna kacilakaan sapertos Chernobyl atanapi pembangkit listrik Fukushima anu nyésakeun spidol radiasi pikeun manusa sareng di sagara sareng sedimen. Di sisi séjén, anu ngamimitian révolusi industril dina abad tujuh belas atanapi malah dina mecenghulna tatanén sakitar 10000 taun ka pengker.

Alesan anu disayogikeun ku téori anu béda pikeun milarian awal jaman géologis énggal ieu aya hubunganana sareng tampilan na di catetan sedimen. Hayu urang bayangkeun ahli géologi dina 10000-20000 taun, anjeunna kedah mendakan ciri anu ngabédakeun tangtu dina strata anu aya hubunganana sareng waktos pikeun tiasa ngaidentipikasi éta salaku waktos géologis nyalira.

Nganggap tempat ieu, ngahubungkeun awal jaman ieu sareng munculna tatanén sabab kanyataanna nalika manusa mimiti adaptasi lahanna sareng henteu adaptasi sareng bumi. Gerakan sédimén anu dilakukeun ku manusa ti saprak ayeuna ieu tiasa ngungkulan anu disababkeun ku sagala jinis fénoména alam, nyiapkeun taneuh kanggo dibudidayakan, ku panggunaan paré, sareng engkéna industri sareng konstruksi bahan pikeun lantai.

Di sisi anu sanésna, tinimbangan awal révolusi industri salaku titik awal jaman anyar ieu diusulkeun salaku awal jaman géologis ieu, nyatakeun yén mimiti panggunaan bahan bakar fosil (batubara, minyak, jst.) Sareng unsur-unsur anu durukanana dituang kana atmosfir bakal muncul salaku bagian tina stratum karakteristik. Dina waktos anu sasarengan, panggunaan lahan anu langkung jembar sareng tambang sareng penambangan anu langkung sengit ogé bakal janten faktor sanés anu kedah dipertimbangkeun.

Bisi naon waé, dua usulan ieu ampir dikaluarkeun, sabab sanaos pangaruh dina sédimén bakal lega pisan, éta henteu bakal mangaruhan sakumna bumi, sanaos kitu, éta aya di tangan Uni Internasional Élmu Geologi pikeun netepkeun naha éta aya hubunganana atanapi henteu. tanggal ieu.

Pilihan anu pangsaéna, sareng kamungkinan anu ngagaduhan kasempetan anu paling saé dipilih, teras-terasan dina acara epos anyar dina sajarah géologis ieu ditampi, nyaéta mimiti umur nuklir atanapi atom. Boh tés nuklir sareng kacilakaan di pembangkit listrik tenaga nuklir parantos nyababkeun partikel radioaktif aya di saluareun permukaan bumi sareng aranjeunna badé dijaga di darat, cai sareng hawa salami mangtaun-taun, ngajantenkeun penyuluhan jinis partikel ieu cekap pikeun dianggap perpanjangan global.

Promotor hipotesa panungtungan ieu, Jan Zalasiewicz, élmuwan ti Universitas Leicester negeskeun yén salian ti pangaruh nuklir aya faktor sanés sapertos pangaruh manusa sareng téknologi na ogé penampilan bahan sapertos plastik atanapi aluminium atanapi konsentrasi CO2 dina atmosfir sareng kaasaman tina laut ngarah urang nyarios ngeunaan "Percepatan Hebat" anu pantes pikeun "kahormatan" ieu.

Sadayana ngorbankeun organisme anu bakal tanggel waler dina 2016 pikeun ngaevaluasi sadaya titik ieu sareng nangtoskeun naha manusa pantes ngagaduhan jaman géologis nyalira sareng naon anu bakal dimimiti, atanapi upami sabalikna, sabab pikir bagian anu sanés tina komunitas ilmiah "kami ngan ukur hoyong masihan diri langkung penting tibatan anu urang saleresna."

Inpormasi lengkep: Panghangatan Bumi anu teu tiasa dibalikkeun bakal ngangkat laut langkung ti saméterNaha Sadayana Bumi kantos beku?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.