Amérika Latin kedah adaptasi sareng perubahan iklim

Amérika Latin kedah adaptasi sareng perubahan iklim

Parobihan iklim sareng paningkatan suhu dina tingkat global mangrupikeun hal anu mangaruhan unggal nagara di dunya dina hiji cara atanapi cara anu sanés. Di Amérika Latin, sajaba ti parobahan sosial sareng téknologi anu hébat anu teras-terasan ngalaman, Latinos anu yuswa di handapeun 30 taun ngagaduhan bédana anu penting sasarengan sareng sésana: aranjeunna henteu hirup sabulan dina kahirupanna kalayan suhu anu handap suhu Suhu rata-rata kacatet dina abad ka-XNUMX.

Kanaékan suhu global janten beuki loba tangible sareng seueur jalma anu adaptasi sareng anu sanés henteu seueur. Kumaha sadayana ieu mangaruhan pangeusi Amérika Latin?

Kanaékan suhu global

banjir di Amérika Latin

Latinos sahandapeun 30 taun cicing di planét anu teras-terasan pemanasan saprak lahir. Suhu bulanan anu kacatet ti saprak 1985 mung naék di luhur rata-rata bulanan abad ka-XNUMX. Sareng yén pemanasan global janten langkung jelas sareng caket kusabab kagiatan manusa sareng émisi gas rumah kaca anu ageung anu dileupaskeun ka atmosfir unggal dinten.

Salaku bulan sareng taun maju, celah antara suhu rata-rata bulanan anu kacatet dina abad ka-2016 sareng rata-rata ayeuna akibatna sareng ngarobih rékaman ampir bulan ka bulan. Nyatana, 1880 mangrupikeun taun anu paling haneut kantos dirékam ti saprak pangukuran suhu parantos dilaksanakeun ti XNUMX.

Dina raraga nyobaan ngeureunkeun kacenderungan ieu pikeun ningkatkeun suhu rata-rata beuki seueur, urang Amérika Latin parantos nandatanganan Perjanjian Paris anu diusahakeun yén suhu global henteu ngahontal kanaékan langkung ti 1,5 derajat rata-rata.

Amérika Latin bakal ngalaman pemanasan global anu langkung ageung

halodo di Amérika Latin

Pasatujuan Paris nyobian henteu ningkatkeun suhu rata-rata, tapi, sanaos urang nyobian ngajaga suhu ayeuna atanapi ngirangan sakedik, aranjeunna kedah adaptasi sareng iklim énggal anu épékna parantos dialaman di seluruh daérah, kalayan paningkatan 0,87, XNUMX derajat ti rata-rata dunya ditingali dina Méi taun ieu.

Numutkeun ka Kantor PBB pikeun Koordinasi Urusan Kamanusaan (OCHA), ti saprak 2014 daérah parantos ngalaman usum garing di sapanjang Karibia, Amérika Tengah sareng di Bolivia, disababkeun ku hujan alit sareng ku fenomena El Niño. Salaku tambahan, sakitar 3,5 juta jalma hirup dina kaayaan teu aman pangan kusabab leungitna pepelakan.

Sakumaha urang terang, parobihan iklim ningkatkeun frekuensi sareng intensitas kajadian cuaca ekstrim, sapertos usum garing sareng banjir. Dina ampir ieu, di Haiti ngan dina tilu minggu sami sareng satengah tina présipitasi taunan murag dina April 2016. Ieu nyababkeun banjir parah sareng mangaruhan langkung ti 9.000 kulawarga. Salaku tambahan, banjir ngabalukarkeun longsor anu mangaruhan langkung ti 411.000 jalma di Argentina, Ékuador, Bolivia, Brazil, Paraguay, Peru, sareng Uruguay.

Sakumaha urang tiasa tingali, Latinos henteu ngan ukur nyanghareupan hawa anu beuki panas, tapi ogé ngalaman sareng sangsara kakejaman disababkeun ku kajadian cuaca anu ekstrim. Kaleungitan harta benda, karusakan pepelakan, karusakan ékonomi sareng leungitna kahirupan, sadayana disababkeun ku perubahan iklim. Hal anu paling parah nyaéta masih aya jalma di dunya sapertos présidén Amérika Serikat, Donald Trump, anu henteu percanten yén parobihan iklim aya sareng éta mangrupikeun penemuan urang Tionghoa pikeun kéngingkeun daya saing.

Pikeun ahli Bank Dunia, jelas yén Amérika Latin bakal janten salah sahiji daérah anu paling kapangaruhan ku perubahan iklim, utamina upami dunya gagal ngajaga pemanasan global di handapeun rata-rata 2 derajat. Éta ogé kedah diperhatoskeun yén sakitar 14 juta jalma cicing di daérah caket 5 méter dpl sareng akibat naékna permukaan laut, éta tiasa kapangaruhan banjir sareng kaleungitan lahan sareng bumi dina waktos anu caket.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.