Alps Skandinavia

gunung glaciers

nu Alps Skandinavia Anu paling penting kagolongkeun ka samenanjung Skandinavia sareng tempatna di belah wétan-wétan Éropa. Sakumna daérah ieu diwangun ku Norwégia, Swédia sareng bagian Finlandia. Pagunungan Skandinavia parantos dikenal sapanjang sejarah nalika rujukan parantos dilakukeun ka nagara-nagara Nordik. Sakitar 25% tina sakumna samenanjung aya dina bunderan Arktik. Mangrupikeun jajaran gunung anu ngalir sapanjang semenanjung Skandinavia ti belah wétan-kalér ka kidul-kulon pikeun 1700 kilométer.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng géologi ti Skandinavia Alps.

Ciri utama

vikings dina Alps

Mangrupikeun jajaran gunung anu ngalir sapanjang semenanjung Skandinavia sareng ngagaduhan panjangna 1700 kilométer. Dibagi kana 3 grup gumantung kana naon anu anjeun misahkeun. Dina hiji sisi, Kiolen tanggung jawab misahkeun Swédia sareng Norwégia, pagunungan Dofrines ngabagi Norwegia sareng urang Tulian aya di daérah kidul. Sadaya ieu mangrupikeun bagian tina bentang gunung Skandinavia anu aya 400 juta taun ka pengker. Rentang pagunungan ayeuna anu ngawangun Skandinavia Alps dibentuk kusabab tabrakan antara pelat buana Amérika Kalér sareng Bétika. Sadaya ieu kajantenan sakitar 70 juta taun ka pengker.

Skandinavia Alps henteu kasohor ku jangkungna na, tapi pikeun kageulisan sareng kabeungharan kaanekaragaman hayati. Jangkung pangluhurna nyaéta Pagunungan Glittertind, jangkungna 2452 méter, sareng Galdhøpiggen, jangkungna 2469 méter, duanana di daérah Norwegia. Ngaran samenanjung asalna tina Scania anu mangrupikeun istilah kuno anu dianggo ku urang Romawi dina serat perjalananna. Istilah ieu ngarujuk ka nagara-nagara Nordik. Kalayan luasna 1850 km ti kalér ka kidul, 1320 m ti wétan ka kulon sareng legana langkung ti 750000 km pasagi, Ieu semenanjung panggedéna di buana Éropa.

Skandinavia Alps sareng samenanjung

Alps Skandinavia

Sakumna samenanjung dikurilingan ku rupa-rupa cai. Dina hiji sisi, urang ngagaduhan Laut Barents di beulah kalér, Laut Kalér di beulah kidul-kulon na selat Kattegat sareng Skagerra kalebet. Kattegat pasti parantos terkenal kusabab séri Vikings anu kawéntar. Di beulah wétan nyaéta Laut Bértika anu kalebet Teluk bothnia sareng belah kulonna nyaéta Laut Norwegia.

Sakabéh daérah dikurilingan ku pulau Gotland tumpukan pulau otonom Alland. Diét mangrupikeun anu dipendakan antara Swédia sareng Finlandia. Sakumna daérah ieu beunghar ku beusi, titanium sareng tambaga, sababna éta beunghar pisan ti saprak jaman kuno. Di basisir Norwégia Simpenan minyak sareng gas bumi ogé parantos kapendak. Ayana setoran ieu aya hubunganana pisan sareng struktur kuno lempeng tektonik sareng magma anu tiasa nembus antara pelat.

Pegunungan Alpen Skandinavia sareng sakumna samenanjung ngagaduhan kaunggulan téritori pagunungan. Satengah daérah ditutupan ku rupa bumi anu pagunungan anu kagolong kana Balai Shield kuno. Tameng Baltik teu langkung ti formasi batuan asalna sakitar 400 juta taun ka pengker na éta utamina diwangun ku batuan metamorfik kristalin. Batuan metamorfik kristalin ieu asalna salaku hasil tina pendinginan anu langkung gancang anu lumangsung salaku hasil tina magma anu diusir tina pelat. Kaseueuran Skandinavia Andes aya di Norwégia, sedengkeun di Swédia sadaya daérah pagunungan konsentrasi di beulah kulon nagara. Di sisi séjén, puncak Finlandia nyaéta jelema anu jangkungna handap.

Salaku panasaran, semenanjung ieu ngagaduhan seueur formasi geografis anu kalebet basisir, glasier, danau sareng fjords. Fjords ngawangun V ngawangun sabab diciptakeun ku érosi glasial sareng dijajah ku bentuk laut. Fjords di Norwégia mangrupikeun anu paling lambang sareng anu tiasa ditingali dina séri Viking. Upami urang angkat ka belah kulon kalér daérah, urang tiasa ningali Skandinavia Alps anu disebat ogé gunung langkung jangkungna 2000 méter. Aranjeunna henteu ngan ukur dipikaterang ku jangkungna na, tapi ogé salaku tengara anu nandakeun kaléreun wates antara Norwégia, Swédia sareng Finlandia.

Aya langkung ti 130 gunung anu jangkungna ngalangkungan 2.000 méter. Éta disebarkeun di 7 daérah anu katelah: Jotunheimen, Breheimen, Reinheimen, Dovrefjell, Rondane, Sarek sareng Kebnekaise. Kaseueuran pagunungan konsentrasi di Jotunheimen, di Norwégia Kidul.

Alps Skandinavia utama

keanekaragaman hayati Alps Skandinavia

Hayu urang tingali mana anu utama Skandinavia Alps numutkeun daérahna.

Norwégia

Puncak paling luhur di samenanjung Skandinavia aya di Norwégia. Kanyataanna, sapuluh gunung pangluhurna sareng didistribusikeun antara wilayah Oppland sareng Song og Fjordane. Gunung Galdhøpiggen, dina 2469 m, mangrupikeun puncak pangluhurna di Norwégia sareng Semenanjung Skandinavia. Tempat anu kadua dijajah ku Gunung Glittertind kalayan 2465 m dina titik na pangluhurna. Sateuacan éta dianggap titik pangluhurna, tapi éta kusabab ukuran anu dilakukeun diitung mangrupikeun glacier anu aya di luhur luhur alam. Salami mangtaun-taun glasier parantos lebur sareng parantos dimungkinkeun pikeun netepkeun pangukuran sareng urutan ogé.

Suecia

Di Swédia aya 12 puncak anu jangkungna ngalangkungan 2000 méter. Seueur-seueurna diantarana aya di Taman Nasional Sarek sareng di daérah kalér Kebnekaise nyorot puncak Kebnekaise kalayan 2103 méter. Mangrupikeun puncak pangluhurna anu nyandak sadaya glasier anu nutupanna. Upami glasier ieu teu aya, puncak anu paling luhur nyaéta Kebnekaise Nordtoppen

Finlandia

Upami urang angkat ka puncak Finlandia, ampir sadayana aya di handapeun 1500 méter jangkungna sareng anu paling kawéntar aya di Finlandia Lapland. Di dieu menonjol Gunung Halti jangkungna 1324 méter sareng anu pangluhurna. Tempatna di Norwégia sareng ngabagi formasi pagunungan, Finlandia.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Skandinavia Alps sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.