Naon sareng kumaha arus laut dibentuk?

arus laut penting dina iklim dunya

Di planét ieu, sadaya anu ngalir peryogi motor pikeun dipindahkeun. Nyaéta kakuatan anu maksa obyék pikeun mindahkeun, sabab éta henteu bakal ngalakukeunana nyalira. Hal anu sami kajadian sareng arus laut.

Kami parantos kantos nguping ngeunaan arus laut. Pangaruhna, pentingna, pangaruh kana iklim, jsb. Nanging, urang panginten henteu terang leres kumaha arus laut ieu kabentuk. Mesin anu ngalirkeun perairan laut dihasilkeun ku aksi gabungan tina angin, pasang sareng kapadetan cai. Salaku tambahan, gerakan ieu nyababkeun variasi dina suhu massa cai lintang anu bénten-bénten ogé ngahasilkeun gerakan. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis arus laut?

Pentingna arus laut

sadaya arus laut anu aya

Aliran ieu tina massa cai penting pisan kumargi di daérah dimana aya seueur gerak cai, éta dimana biasana aya langkung seueur jumlah nutrisi sareng, ku alatan éta, kaanekaragaman hayati. Éta berkat gerakan konstan ku naon cai sagara anu bénten-bénten di dunya parantos ngalestarikeun ciri-cirina salami jutaan taun.

Arus samudra henteu ngan ukur ngangkut gizi, tapi ogé ngarambat jarak anu jauh anu mawa énergi panas. Ieu ngabantuan pikeun sebaran suhu, uyah sareng organisme di sadaya penjuru planét. Pikeun seueur mahluk hirup anu nyicingan sagara, arus laut penting pisan pikeun ngangkut nutrisi, stabilitas suhu sareng perpindahan anu panjang.

Pentingna séjén anu dipiboga ku aranjeunna di planét ieu nyaéta pangaruh hébat kana iklim. Arus laut ngahasilkeun hujan, fenomena meteorologi sapertos El Nino sareng seueur batur. Salaku tambahan, berkat arus laut, produktivitas cai ningkat.

Kumaha arus laut dibentuk

kumaha kabentukna arus laut

Sakumaha anu parantos urang sebatkeun sateuacanna, arus laut mangrupikeun gerakan cai anu kajantenan di jero laut sareng anu disababkeun ku sababaraha unsur sapertos angin, parobahan salinitas sareng suhu. Arus laut ieu tiasa duanana deet sareng jero kusabab parobahan kapadetan cai.

Arus laut dangkal kumargi langkung seueur akibat tina aksi angin. Angin ngalir ka arah daérah-daérah dimana aya jumlah tekanan atmosfir anu langkung handap. Kusabab kitu, upami angin ngagentoskeun arus laut, ieu ogé bakal ngalih ka daérah anu kurang tekanan.

Arus laut jero disababkeun kana parobihan suhu, salinitas sareng kapadetan. Cai anu pangpadetna condong turun ka dasar laut. Kapadetan cai gumantung kana tingkat kaasinan sareng suhu. Cai anu langkung tiis langkung padet sareng lebet ka dasar laut, ngagentoskeun cai anu langkung haneut kana permukaan. Gerakan massa cai ieu ngahasilkeun arus laut.

Nya kitu, éta cai asin anu langkung padet sareng bakal condong turun, ngagentoskeun cai anu kirang padet kana permukaan, ngahasilkeun gerakan massa cai.

Arus cai permukaan

arus permukaan dipindahkeun ku angin

Arus cai permukaan ieu dipangaruhan ku sebaran buana sareng rotasi Bumi. Jumlah radiasi surya anu mangaruhan kana perairan sareng redistribusi panas ogé mangaruhan ciri-ciri arus ieu.

Di Hémisfér Kalér aranjeunna ngalih sacara sirkular dina arah jarum jam. Di Hémisfér Kidul aranjeunna ngalih dina bunderan ka arah anti jarum jam.

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, distribusi nutrisi dina cai gumantung kana arus laut. Angin perdagangan anu ngagelebug ka belah kulon ngalirkeun arus ieu ka arah éta, ngamungkinkeun cai anu tiis, jero kalayan seueur gizi naék. Zona ieu mangrupikeun Outcrops. Éta mangrupikeun daérah anu beunghar pisan ku mancing, anu paling penting aya di basisir Peru sareng California, di Amérika sareng di basisir Sahara, Kalahari sareng Namibia, di Afrika.

Arus jero

arus laut jero langkung laun

Arus jero kusabab béda suhu sareng salinitas. Éta disebut arus thermohalin. Aranjeunna biasana kapangaruhan ku topografi dasar dasar laut sareng ku putaran Bumi.

Anu disebut sabuk conveyor sagara lumangsung di Atlantik Kalér sareng ngahasilkeun arus cai anu tiis sareng asin pisan, arus Arktik. Tilelep pisan belah kidul. Sakali ngalangkungan katulistiwa, ngalirkeun garis lintang kidul, arus cai naék nalika didorong ku arus cai anu langkung tiis. Éta arus anu pencét nyaéta arus Antartika. Gerakan arus ieu lambat pisan tina 2 dugi 40 cm / s sareng tiasa ngagaduhan arah anu sabalikna tina arus permukaan.

Nalika naékkeun arus anu jero kaluarna cai dihasilkeun, dimana dimungkinkeun pikeun ngahasilkeun hasil perikanan anu saé.

Arus pasang surut

pasang pasang ngahasilkeun cai

Aliran ieu dihasilkeun ku gerakan cai anu disababkeun ku daya tarik bulan ka Bumi sareng gravitasi. Nalika pasang pasang atanapi turun, gerakan cai ngahasilkeun arus. Arus ieu lambat pisan sareng boro mangaruhan dinamika sagara.

Conto arus laut

Sakuliah planét aya arus laut anu menonjol pikeun pentingna.

Arus Circumpolar Antartika

arus circumpolar

Arus Circumpolar Antartika mangrupikeun arus laut anu tiis anu ngalir bebas ti kulon ka wétan sakitar Antartika, dina arah anu sami sareng gerakan rotasi Bumi. Ieu pisan sabab ayeuna éta henteu mendakan buana dina lintasan sadayana anu ngaganggu sirkulasi na.

Walungan teluk

Teluk Teluk

Teluk Stream ngagaduhan lébar rata-rata 80-150km sareng jero antara 800 sareng 1200m. Laju pangluhurna caket kana permukaan sareng turun kalayan jero. Kecepatan maksimum anu ngahontal ayeuna nyaéta 2m / s.

California Ayeuna

Mangrupikeun arus laut anu tiis ti Pasipik anu ngalir ka arah kidul sapanjang basisir kulon Amérika Kalér, nutup sirkulasi cai antara 48 ° sareng 23 ° lintang Kalér. Éta alatan naékna cai tiis tina jero sagara, disababkeun ku alihan ka Kidul Pasifik Kalér Ayeuna.

Kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa terang anu langkung seueur ngeunaan pentingna arus laut dina iklim urang sareng kumaha kabentukna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.