Albert Einstein

Albert Einstein

Dina 1879, salah sahiji élmuwan anu pangsaéna di dunya lahir di Ulm. Nyaéta ngeunaan Albert Einstein. Dina abad tujuh belas Isaac Newton parantos ngajelaskeun hukum-hukum anu ngatur gerak awak sareng bintang. Ieu ngabantosan ngahijikeun fisika terestrial sareng fisika langit. Ku cara kieu dimungkinkeun pikeun terang bagian ageung sadaya mékanika dugi ka dunya kontemporer. Dina akhir abad ka-XNUMX aya sababaraha fenomena dina fisika anu teu tiasa dijelaskeun ku ajaran Newton. Kusabab kitu, Albert Einstein kedah nungkulan sagala kakurangan fisika parantos nyiptakeun paradigma anyar: tiori relativitas.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana biografi sareng prestasi Albert Einstein sareng pentingna tiori relativitas salaku titik awal fisika modéren.

Biografi Albert Einstein

Modél panjelasan Albert Einstein dipiceun tina sagala akal. Nyaéta, tiori ieu nandaan sareng nandaan mimiti perceraian antara jalma biasa sareng élmu anu beuki khusus sareng teu kaharti. Nanging, naha nalika hirup fisika ieu atanapi saatos, seueur aspek rélativitas anu duanana héran sareng teu kahartos dina waktos éta parantos dikonfirmasi. Ieu mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon Albert Einstein mangrupikeun salah sahiji élmuwan anu paling kawéntar sareng dikagumkeun dina sapanjang sejarah sains.

Anu paling matak ngeunaan papanggihan élmuwan ieu nyaéta sadaya ideu na anu teu tiasa kapendak sadayana leres. Salah sahijina nyaéta contona yén massa awak nambahan ku gancang. Nanging, karakter kasohor ieu mangrupikeun murid anu goréng dina nonomanna. Nalika janten budak anjeunna budak anu sepi sareng nyerep diri sareng ngembangkeun intelektual anu rada laun. Nalika anjeunna langkung sepuh, Einstein nyalira nyababkeun sadayana ieu kalem kana ciptaanna sorangan téori relativitas. Nyaéta, numutkeun anjeunna, kaseueuran jalma mimiti nganggap masalah rohangan sareng waktos nalika aranjeunna ngora. Kusabab perkembangannya anu laun, anjeunna henteu mimiti naroskeun perkawis waktos luar angkasa dugi ka anjeunna langkung sepuh. Patarosan ieu mangrupikeun asal usul tiori relativitas.

Parantos di 1894 sakumna kulawargana ngalaman kasusah kauangan anu nyababkeun aranjeunna ngalih ka Milan. Einstein cicing di Munich pikeun tiasa bérés kuliah kadua. Anjeunna ngagaduhan sababaraha murangkalih namina Hans Albert sareng Eduard, lahir masing-masing taun 1904 sareng 1910. Teras Einstein cerai pasanganna sareng nikah deui ka misan na Elsa.

Téori rélativitas

Umum 5 padamelan di 1905. Salah sahijina dianggo pikeun kéngingkeun gelar doktor ti Universitas Zurich sareng sésana 4 antukna bakal nimpakeun parobihan anu radikal dina gambar anu ditawarkeun sains alam semesta. Sareng nyaéta karya-karya ieu nawiskeun panjelasan teoritis dina hal statistik tina gerak Brownian. Éta ogé masihan interpretasi kana pangaruh fotolistrik. Pikeun ieu, éta dumasar kana hipotesa yén cahaya diwangun ku quanta masing-masing. Dina fisika engké quanta ieu disebut foton.

Dua karya sésana nyaéta karya anu nempatkeun pondasi tiori relativitas. Dina tiori ieu, kasetaraan antara énergi sajumlah zat sareng jisimna parantos mantep. Ieu persamaan anu kawéntar E = mc². Kusabab padamelan sareng panilitianna ngagaduhan usaha anu hébat, éta nyababkeun aranjeunna nempatkeun éta diantara ahli fisika anu paling terkenal di sadaya Éropa. Engké nyaéta nalika pangakuan umum anu leres ngahontal Albert Einstein sareng éta Anjeunna dilélér Hadiah Nobel Fisika, anu ditampi di 1921.

Téori rélativitas nyobian ngajelaskeun sababaraha anomali dina konsép gerak relatif. Nanging, ku jalanna waktos, épolusi tiori ieu parantos janten dasar élmu-élmu fisika. Éta ogé parantos janten rujukan utama anu ngabantosan nunjukkeun persatuan penting zat sareng énergi, rohangan sareng waktos, sareng kasetaraan antara gaya gravitasi sareng pangaruh akselerasi dina sistem.

Téori ieu ngagaduhan dua formulasi anu béda. Anu munggaran dikenal salaku téori khusus ngeunaan rélativitas sareng ngurus sagala sistem éta mindahkeun relatif ka silih kalayan laju anu tetep. Anu sanésna disebat téori rélativitas umum sareng tanggel waler pikeun ngajelaskeun hal éta sistem anu ngalir dina laju anu variabel. Éta dina kecepatan variabel ieu dimana akselerasi dikenalkeun.

Téori ngahijikeun Albert Einstein

Albert Einstein ahli fisika pangsaéna

Hal ieu dipikaterang yén dina hukum fisika diperyogikeun anu tiasa ngahijikeun sadaya penjelasan pikeun kadua sistem ku gerakan anu stabil anu ayeuna henteu stabil. Kusabab kitu, sadaya kagiatan Albert Einstein fokus kana nyampurnakeun teori umum relativitas. Postulat utama tiori ieu nya éta Gravitasi sanés kakuatan tapi lapangan anu diciptakeun ku ayana jisim dina kontinum ruang-waktu.

Teras di 1919, kamasyhuran internasional na tuwuh, nyababkeun anjeunna ngalikeun konperénsi teureuh di panjuru dunya. Citra na salaku salah sahiji paltén kelas tilu karéta api ogé janten populér. Anjeunna kasohor angkat-angkatan dimana-mana sareng bungkus biola dina pananganna. Sareng mangrupikeun salah sahiji karesepna nyaéta maénkeun biola.

Sadayana usaha Albert Einstein dina dasawarsa salajengna fokus kana milarian hubungan matématika antara éléktromagnétisme sareng daya tarik gravitasi. Tujuan utama Einstein nyaéta mendakan hukum umum anu kedah ditampi pikeun paripolah sadaya objék di jagad raya. Sareng anjeunna panginten yén aya hukum anu nyarioskeun paripolah sadaya objék, naha éta mangrupikeun fisika terestrial atanapi fisika langit. Sadaya paripolah ieu kedah dikelompokkeun kana hiji téori lapangan anu dihijikeun.

Élmuwan ieu pernah nyatakeun yén politik ngagaduhan nilai lulus, padahal persamaan valid pikeun salamina. Ieu mangrupikeun masalah tina masalah anjeunna nalika anjeunna kedah ninggalkeun Jérman ka Amérika Serikat kusabab naékna Hitler dina kakawasaan di 1933. Parantos di taun-taun akhir hirupna karasa pait henteu gagal dina formula anu ngungkabkeun rahasia manusa pikeun umat manusa. tina paripolah objék éta ngajadikeun kaséhatan langkung parah.

Saatos ledakan Nagasaki sareng Hiroshima ngeureunkeun Perang Dunya Kadua, Einstein ngahijikeun sadayana élmuwan pikeun nyegah pamakean bom di masa depan sareng ngajukeun pembentukan pamaréntah dunya ti PBB.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Albert Einstein.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.