5 hal anu anjeun henteu terang perkawis tsunami

Tsunami di Asia

nu tsunami, gelombang-gelombang gigantic anu ngancurkeun sagala rupa anu aya di jalanna. Sanaos aranjeunna mangrupikeun fenomena alam, sareng sanaos kanyataanna seuseueurna kajadian di Pasipik sareng basisir India, ieu henteu hartosna yén aranjeunna moal tiasa kapendak di bagian sanés dunya.

Urang kedah henteu sieun ka aranjeunna, tapi urang kedah hormat sareng ngartos kumaha éta kabentuk sareng naon ciri utami. Janten, hayu urang ngobrolkeun 5 hal anu anjeun henteu terang perkawis tsunami.

Tsunami tiasa ngumbara sababaraha rébu km kalayan laju breakneck

Fénoména ieu henteu tiasa diramalkeun, tapi dipikanyaho yén, nalika langkung caket kana bumi, aranjeunna bakal nambahan ukuran sareng kagancangan. Kanyataanna, aranjeunna tiasa ngarambat langkung ti 17.000km kalayan kecepatan henteu langkung sareng henteu kirang ti 700km / jam, nyaéta ngomong, dina laju anu luar biasa.

Aranjeunna henteu ngan ukur nyandak gelombang

Naha anjeun pikir aranjeunna ngan ukur ngagaduhan hiji? Kanyataanna nyaéta fenomena ieu henteu pernah, atanapi sacara praktis henteu pernah, datang nyalira. Kaseueuranana biasana nyandak langkung ti hiji gelombang, naha aranjeunna nyababkeun langkung seueur karusakan tibatan gelombang tunggal.

Sagala gerakan utama dina taneuh tiasa nyababkeun aranjeunna

Kami condong mikir yén tsunami muncul saatos gempa bumi, tapi ieu sanés ngan ukur sabab. Upami meteor atanapi asteroid nyerang bumi, éta ogé tiasa nyababkeun aranjeunna, que nyaéta tepat anu kajantenan 3,46 juta taun ka pengker. Dina waktos éta, planét lengkep ditutupan ku cai.

Tsunami di Jepang tiasa dugi ka San Fransisco

Sareng ngan ukur peryogi sababaraha horas 10. Luar biasa leres? Laju ngalir ombak endah pisan. Ku jalan kitu, anjeun terang saha anu ngingetkeun kamungkinan tsunami? Pusat Bantuan Tsunami Pasipik, anu aya di Honolulu.

Laut kadang surut sateuacan kajadian

Sanaos henteu seueur tanda anu nyaritakeun yén éta bakal kajadian, kadang-kadang laut surud cekap pikeun ngalaan bagian ageung tina dasar laut.

Gelombang badag

Tsunami mangrupikeun fenomena anu spektakuler, tapi anjeun kedah waspada kana peringatan cuaca pikeun nyingkahan masalah.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.