Zaman és

És Jaman

Dina akhir Cenozoic salami jaman Cretaceous aya penyuluhan masif anu kalebet sadayana dinosaurus sareng seuseueurna spésiés hirup. Téori anu paling ditampi nyaéta tumiba meteorit ageung di daérah Amérika Tengah. Saatos seueur lebu dina hawa, aranjeunna nyegah sinar panonpoé tina ngahontal permukaan, ngahasilkeun pepelakan henteu tiasa fotosintésis sareng parah mangaruhan ranté tuangeun. Éta nalika 35% sadaya kahirupan di Bumi maot, masihan jalan Zaman és.

Naha anjeun hoyong terang sadayana ngeunaan naon anu lumangsung dina jaman és? Naha urang ngadeukeutan jaman és anu sanés? Dina tulisan ieu anjeun tiasa diajar sadayana.

Ngaleungitkeun flora sareng fauna

És naék dina jaman és

Leungitna réptil anu hébat masihan jalan ka jaman és anu kawéntar. Salami jaman ieu, mamalia ngamangpaatkeun kakosongan anu ditingalkeun ku dinosaurus pikeun ngalikeun sareng nyebar. Salaku tambahan, berkat palang genetik, spésiés anyar dilahirkeun sahingga mamalia dirobih. Tungtungna, ékspansi na sapertos anu aranjeunna ditumpukeun dominasi ka sésana vertebrata. Tina 10 kulawarga anu aya di awal jaman és ieu, aranjeunna janten ampir 80 di Eosen dina ngan 10 juta taun evolusi.

Tingali kana waktos géologis lamun anjeun henteu nempatkeun diri dina skala waktu 🙂

Seueur kulawarga mamalia modéren dugi ka Oligosen, nyaéta, sakitar 35 juta taun ka pengker. Éta di Miocene (antara 24 sareng 5 juta taun ka pengker) nalika kaagaman spésiés pangageungna kacatet nalika jaman és.

Sabalikna tina kapercayaan popular, jaman és sanés hartosna yén sakabéh planét katutup ku és, tapi ieu nempatan perséntase langkung luhur tibatan normal.

Dina période terakhir ieu Hominoidea anu munggaran sareng paling primitif muncul, sapertos Proconsul, Dryopithecus sareng Ramapithecus. Dimimitian dina Miosin, jumlah mamalia mimiti turun sareng, salaku akibat tina parobihan iklim anu jero anu lumangsung nalika Pliocene, sakitar 2 juta taun ka pengker, seueur spésiés ngaleungit.

Éta nalika umur és badé dimimitian di jero Pleistosen dimana primata maju sareng salah sahiji diantarana badé maksa kakuasaanana: genus Homo.

Karakteristik dina jaman és

Glasiasi global

Zaman és didefinisikeun salaku periode waktos anu dicirikeun ku ayana permanén panutup és anu éksténsif. És ieu dugi ka sahenteuna salah sahiji kutub. Bumi dipikaterang nyéépkeun 90% waktos na salami sajuta taun ka pengker dina 1% tina suhu paling tiis. Suhu ieu paling handap saprak 500 juta taun ka pengker. Kalayan kecap séjén, Bumi kajebak dina kaayaan anu tiris pisan. Mangsa ieu katelah Zaman És Quaternary.

Opat umur és pamungkas parantos lumangsung dina interval 150 juta taun. Ku alatan éta, élmuwan mikir yén éta disababkeun ku parobahan orbit Bumi atanapi parobahan dina kagiatan surya. Élmuwan anu sanés resep kana katerangan darat. Salaku conto, munculna jaman és nuduhkeun distribusi buana atanapi konsentrasi gas rumah kaca.

Numutkeun kana watesan glaciation, éta mangrupikeun jaman anu dicirikeun ku ayana és és di kutub. Ku aturan jempol, ayeuna urang beuleum dina jaman és, kumargi tutup kutub nyéépkeun ampir 10% tina sakumna permukaan bumi.

Glasiasi dipikaharti salaku jaman umur és anu suhu na handap pisan global. És és, salaku akibatna, ngalegaan ka arah lintang handap sareng ngadominasi buana. Topi és parantos dipanggihan dina garis lintang khatulistiwa. Umur és pamungkas lumangsung sakitar 11 rébu taun ka pengker.

Naha urang caket jaman és anu énggal?

Hémisfér Kalér dina jaman és ka hareup

Taun ayeuna usum salju di belah kidul-kulon semenanjung Iberia parantos langkung lami tibatan biasana. Spring parantos langkung tiis ngahontal 2 darajat handapeun rata-rata 20 taun ka pengker.  Bulan Juni ogé tiis sacara normal kalayan suhu 4 derajat langkung handap tina normal.

Parobihan iklim sok kajadian di planet ieu sareng sanés kusabab penampilan manusa sareng révolusi industri. Parobihan ieu anu nyababkeun flora sareng fauna Bumi robih sareng parantos aya jaman glasial sareng antarglasial.

Aya seueur faktor anu campur dina iklim planét. Kusabab kitu, sanaos ilmuwan nunjukkeun yén pemanasan mangrupikeun tanggung jawab éksklusif gas rumah kaca (tautan), éta henteu ngan ukur gumantung kana éta. Konséntrasina teras-terasan naek mangtaun-taun, tapi suhuna henteu ningkat dina cara anu pakait. Aya usum panas anu panas sanaos teu padeukeut.

Sadaya ieu ngajantenkeun komunitas ilmiah ngémutan yén, sanaos kami nyababkeun pemanasan global antropis dina tingkat anu langkung gancang tibatan alam, urang moal tiasa ngeureunkeun akhir jaman antargama sareng datangna jaman és anu énggal.

Naon anu lumangsung dina jaman és panungtungan?

Zaman és panungtung

Kami ayeuna dina jaman antarglasiasi dina glasiasi Quaternary. Wewengkon anu dijudulan topi kutub ngahontal 10% tina permukaan bumi. Bukti nyaritakeun yén dina jaman kuartal ieu, parantos aya sababaraha jaman és.

Nalika populasi nuduhkeun "Zaman és" nujul kana periode glasial terakhir dina periode kuarternari ieu. Kuarternér mimiti 21000 taun ka pengker sareng réngsé sakitar 11500 taun ka pengker. Éta lumangsung sacara sakaligus dina kadua hémisfér. Épéksi és pang gedéna ngahontal di beulahan bumi kalér. Di Éropa, és na maju, ngaliput sadayana Britania Raya, Jérman sareng Polandia. Sadayana Amérika Kalér dikubur handapeun és.

Saatos katirisan, permukaan laut turun 120 méter. Jembar laut ayeuna ageung aya di darat dina jaman éta. Kiwari, parantos diitung yén upami glasier sésana lebur, permukaan laut bakal naék antara 60 sareng 70 méter.

Kumaha saur anjeun ngeunaan datangna jaman és anu anyar? Hayu urang terang dina koméntar.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Alfredo Rivero cenahna

    Kami jalma anu dina taun 1980an ngira-ngira henteu ngan ukur És És anu anyar caket tapi mungkin urang parantos hirup dina yuswa éta tanpa sadar. Tren dina suhu, siklus alami anu kedah dituturkeun ku Bumi bahkan pemanasan planét éta sorangan mangrupikeun indikasi anu paling mangaruhan pandangan kuring. Ngeunaan anu paling kontroversial ngeunaan indikator atanapi pemanasan planét, panilitian anu dilakukeun di Antartika anu nyimpulkeun yén pemanasan global atanapi planét sok sateuacan jaman és kedah dipertimbangkeun.

    Sakumaha anjeun nunjukkeun, Jaman És mangrupikeun fenomena anu teu tiasa dibalikkeun sareng teu kaampeuh:

    "Sadaya ieu ngajantenkeun komunitas ilmiah ngémutan yén, sanaos kami nyababkeun pemanasan global antropis dina tingkat anu langkung gancang tibatan alam, urang moal tiasa ngeureunkeun akhir jaman antarglasi sareng datangna és énggal."

  2.   Jose cenahna

    Insinyur Lee carroll, dina ceramahna nyalurkeun énergi Kryon, ngajak urang pikeun nyiapkeun umur és anu parantos urang ngamimitian dina taun 2019 ieu.
    Buktina nyaéta, sakumaha anjeun nunjukkeun, dina rékor hawa anu kajebak dina silinder és di Antartika, sareng dina ring tangkal. Éta ngajak urang ngembangkeun swasembada tanaga dina tingkat lokal, masarakat, sareng perumahan. Kusabab «kisi listrikna teu siap tahan jaman és. Éta tiasa gagal. Sareng éta bakal gagal »