Éfapologi

pepelakan dina sababaraha jinis taneuh

Élmu taneuh mangrupikeun élmu anu cukup ngora anu tujuan utamina nyaéta diajar taneuh. Éta némbongan dina akhir abad ka tukang ieu sareng ngulik taneuh tina sagala sudut pandang. Diajar morfologi, komposisi, sipat, formasi, distribusi, taksonomi, utilitas, pamulihan sareng konservasi. Éta cabang anu ogé diulik dina élmu lingkungan sabab ngagaduhan aplikasi anu hébat dina lingkungan.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala ciri, daérah kajian sareng konsép édafologi.

Ciri utama

cakrawala taneuh

Dina éfapologi aya konsép taneuh sareng lahan anu sering nyasabkeun. Nanging, taneuh dianggap lapisan luhur permukaan padet planét. Lapisan ieu dibentuk ku pelapukan batuan dimana pepelakan tiasa diakar. Taneuh mangrupikeun lingkungan ékologis khusus pikeun sababaraha jinis mahluk hirup sareng berkat ieu aranjeunna tiasa ngembangkeun sareng baranahan. Konsép taneuh ogé tiasa disebatkeun campuran kirang langkung tina potongan leutik batu sareng bahan anu asalna organik anu, dibarengan ku cairan sareng gas dina babandingan anu variabel, cocog sareng kapasitas produktif anu tangtu.

Kedah diperhatoskeun yén éfapologi penting pikeun seueur cabang. Salaku conto, nalika diajar kagunaan taneuh pikeun tatanén, penting pikeun terang sadaya komponénna sareng kapasitas produktif anu dipiboga. Nalika partikel biasana diulik, sababaraha aspek utama kedah diperhatoskeun. Dina hiji sisi, ciri tempat dimana ayana sareng ciri khas taneuh. Diantara ciri-ciri ieu urang ngagaduhan komposisi, morfologi sareng sipat.

Nalika urang nganalisis karakteristik tempat pikeun ngalaksanakeun kajian dina élmu taneuh, urang kedah tumut kana aspek-aspek dasarna. Ieu kieu:

  • Bentuk rupa bumi: pakait sareng faktor relief dimana taneuh parantos kabentuk.
  • Lamping: lamping mangrupikeun darajat condong tina relief. Lamping kedah ditangtoskeun sakumaha mungkin. Biasana biasana dituduhkeun ka tengah lamping dimana aranjeunna taneuh.
  • Vegetasi: vegetasi panggunaan anu hadé anu dipasihkeun ka darat ditaliti pikeun ningali jinis budidaya, naha buatan atanapi alami, anu aya. Nalika urang ngarujuk ka artifisial urang ngarujuk kana pepelakan anu dipelak ku manusa.
  • Iklim: iklim disimpulkeun tina data anu disayogikeun ku stasiun meteorologi. Gumantung kana iklim daérah, karakteristik taneuh na condong bénten-bénten.

Aspék épaphology

diajar taneuh dina épapologi

Urang bade ningali naon aspek-aspek utama édapologi anu aya hubunganana sareng ciri-ciri taneuh. Anu mimiti aya dina diajar dina taneuh nyaéta morfologi na. Tina morfologi, cakrawala, warna, tékstur, porositas, sipat asal biologis, kagiatan sareng struktur manusa diulik. Sadaya aspek ieu penting pikeun nganalisis taneuh sacara gembleng. Kami badé ningali naon sadayana ieu sareng kumaha perkawis éta.

Teungteuingeun éfap

Cakrawala tingal keragaman morfologis taneuh pikeun ngawangun sistem namina anu ketat. Éta ditunjuk ku huruf kapital anu nunjukkeun jinis genetik. Sababaraha hurup dianggo pikeun cakrawala organik, anu sanésna pikeun cakrawala mineral sareng anu sanésna ningali lapisan mana anu diwangun ku bahan aslina langkung atanapi kirang dirobah. Sababaraha serat tiasa dibarengan ku anu sanés pikeun ngajelaskeun ciri penting anu henteu kalebet kana definisi huruf kapital anu pakait. Ieu biasana nomer.

Horison transisi mangrupikeun tempat anu aya diantara dua tulisan. Ku cara kieu, urang tingali yén padumuk ieu ngagaduhan sipat campuran sareng sesah milih salah sahiji diantarana. Horison campuran nyaéta tempat-tempat anu aya diantara dua kepala sekolah anu dicampurkeun sapertos anu mangrupikeun campuran anu lengkep. Béda tina transisi sanés antara duanana sipat lengkep pacampur.

Warna sareng tékstur dina élmu taneuh

Warna lanté pisan variabel tapi ogé penting pisan. Matriks cakrawala sareng ayana bintik diferensial nalika ngaidentipikasi jinis taneuh. Sadaya mineral penting anu ngawangun fraksi liat warna na bodas. Nanging, sanés warna biasa anu dikaluarkeun tina lempung tina taneuh. Warna sanés sipatna récéh, tapi éta nawiskeun seueur ciri ngeunaan pembentukan taneuh sareng tingkah paripolahna.

Sedengkeun pikeun téksturna, éta ngeunaan cara partikel taneuh dibagi dina ukuran. Tekad na kedah dilakukeun ku cara analisa anu pakait. Nanging, di lapangan anjeun sacara teu langsung tiasa ningali sababaraha bal leutik di antara ramo pikeun terang jinis pakaitna anu bakal datang. Kalayan sababaraha pangalaman, sababaraha jinis tékstur taneuh tiasa dibédakeun.

Porositas, sipat sareng kagiatan manusa

épafologi salaku élmu

Tekad porositas kedah dilakukeun ku cara teu langsung ogé perméabilitas. Hubungan antara dua bentuk ieu ngabantosan tangtoskeun kapadetan sareng ingetan cai dina taneuh. Kapasitas ingetan cai penting upami taneuh badé dianggo pikeun ngebon atanapi tatanén. Sadayana tiasa ngawartosan urang ngeunaan total volume cerutu anu aya dina hiji taneuh. Éta henteu nawiskeun kami cara dimana pori-pori disebarkeun sapanjang taneuh atanapi bentuk atanapi orientasi na. Nanging, éta mangrupikeun inpormasi anu nangtukeun pikeun sababaraha aspék taneuh.

Aspék anu penting ogé nyaéta karusakan antara sababaraha cakrawala taneuh. Dina kaseueuran kasus biasana cukup pikeun ngajelaskeun kalakuanana. Nalika urang tingal sipat-sipat biologis, urang ngajelaskeun ayana sasatoan atanapi buktina dina sababaraha waktos. Salaku conto, meureun aya sésa tina metamorfosis, galeri, sarang, sareng sajabana. Hayu aranjeunna janten sipat ayana sato. Kagiatan manusa ogé penting dianalisis dina taneuh anu badé dianggo pikeun éta. Ayana fragmen Lozada, puing, bukti sampah atanapi bahan naon waé anu asing kana taneuh sareng aya buktina campur manusa penting pikeun dianalisis.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan édapologi sareng kumaha cara diajar taneuh.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.