Pangaruh négatip tina ngalembereh di planét

Arktik cair

Parobihan iklim ngagaduhan akibat anu kuat sareng dahsyat pikeun generasi anu bakal datang. Nyatana, seueur pangaruh na anu parantos katingali ayeuna. Nanging, usaha global pikeun ngirangan émisi gas rumah kaca henteu cekap sareng lebur daérah kutub hébat sabab Arktik caket.

Naon konsékuansi anu total lebur Arktik pikeun dunya?

Catetan suhu panganyarna

Kusabab 2014, nalika suhu rata-rata global anu langkung luhur kacatet saprak éta diukur, parantos aya ampir saratus inféksi ku baktéri genus vibrio. Taun ieu 2014 dinilai salaku taun anu paling haneut saprak suhu kacatet. Diantara baktéri anu namina, kami mendakan anu nyababkeun koléra di basisir Swédia sareng Finlandia. Sababaraha kasus ieu kajantenan sakitar 160 mil ti Arctic Circle. Naha baktéri ieu mangaruhan lintang di caket Arktik?

Baktéri Vibrio

Bakteri genus vibrio

Pangaruh perubahan iklim anu ngaganggu ékosistem

Parobihan iklim sareng pangaruh négatipna Aranjeunna ngaganggu fungsi sareng kisaran seueur spésiés flora sareng fauna. Spésiés anu paling rentan ka parobahan ieu aya hubunganana sareng tropis sareng hijrah ka kalér kusabab kanaékan suhu. Bakteri ieu tina genus vibrio Aranjeunna peryogi suhu anu luhur pikeun salamet saé sareng kusabab naékna suhu sacara global, aranjeunna tiasa ningkatkeun luas distribusina sareng salamet di tempat anu lintangna langkung kalér langkung ageung. Munculna panyakit sareng patogén mangrupikeun sababaraha akibat anu diébréhkeun ku parobihan iklim.

Arktik cair

Kedah disebatkeun yén pemanasan global henteu sami di sadaya penjuru dunya. Aya daérah planét anu, kusabab lokasi geografisna, janten langkung panas tibatan anu sanés. Salaku conto, di Arktik pangaruh disebut panguatna Arktik pikeun anu cair éta aya langkung jelas tibatan di daérah beku anu sanés. Ieu tiasa dijelaskeun ku cara anu langkung atanapi langkung saderhana: Ngaleueut nguntungkeun cai ngirangan kamampuan daérah pikeun ngagambarkeun radiasi matahari kajadian. Maksudna, albedo darat Turunna sabab aya kirang és pikeun ngagambarkeun radiasi sareng, ku sabab kitu, jumlah panas anu diserep ku taneuh langkung ageung. Ieu nyababkeun permukaan janten panas langkung seueur sareng tuangeun deui caina, anu nyababkeun patogén pikeun aksés ka daérah anu langkung huni ieu sareng nyebar.

Bakteri sumebar

Sanaos baktéri ieu henteu tiasa ditingali, baktéri laut mangrupikeun komponén utama biomassa di sagara. Spésiés baktéri dina genus ieu namina vibrio aranjeunna patogén. Bahaya sanés anu ditimbulkeun ku lebur nyaéta lebur tina permafrost ti sisi kalér tina Siberia, Kanada sareng Greenland. Dina cara nu sami sakumaha anu parantos didadarkeun di luhur, sabab sadaya lapisan és dina taneuh lebur, ngamungkinkeun jenis baktéri patogén ieu nyebar sareng nyababkeun panyakit serius.

Permafrost (taneuh beku)

permafrost (taneuh beku)

Panaliti CSIC mendakan DNA tina virus anu teu dipikaterang dugi ka ayeuna di situ Svalbard Juni 2015. Dua bulan engké digali tina virus umur 30.000 taun kajebak dina és Siberia. Ieu tiasa janten masalah kaséhatan anu serius di panjuru dunya kusabab kanyataan yén fungsi baktéri jenis ieu sareng kanyataan yén aranjeunna tiasa nyababkeun panyakit énggal dina manusa henteu pati dipikaterang.

Paradoks cair sareng perubahan iklim

Parobihan iklim ngaleyurkeun és Arktik sareng ieu ngirangan kana parobihan iklim. Laporan komprehensif ti Akademi Élmu AS ngeunaan pangaruh global cair Arktik 2015 disorot kumaha ngirangan pangaruh albedo, ngaleupaskeun metana sareng karbon anu kajebak dina permafrost, atanapi ngarobih sirkulasi laut bakal nguatkeun pemanasan global. Sareng éta panginten ngancurkeun sésana és sésana di Arktik.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.