Éntri

karusuhan jagat raya

Nalika urang nyarioskeun termodinamika, anu entropi. Éntri sistem nyaéta jinis ukuran énergi anu henteu sayogi dina sistem termodinamika atanapi tertutup anu ogé sering dianggap salaku ukuran gangguan sistem. Éta mangrupikeun kaayaan tina sistem anu bénten-bénten sacara langsung sareng parobihan naon waé, salami éta tiasa dibalikkeun dina panas sistem atanapi tibalik sareng suhu sistem.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan éntropi sareng kami bakal masihan anjeun sababaraha conto dina kahirupan sadidinten.

Harti éntropi

éntropi sareng cai

Kami terang yén éta mangrupikeun ukuran énergi anu henteu sayogi dina sistem termodinamika tertutup. Salah sahiji cara ngagunakeun éntropi nyaéta ngukur gangguan sistem. Maksudna, karusuhan dina sistem disababkeun ku éntri. Normalna, nalika suhuna naék atanapi turun, aya parobihan ageung dina molekul sareng atom anu ngawangun sistem.

Upami urang ngartikeun entropi dina istilah anu langkung saderhana urang tiasa nyarios yén éta mangrupikeun dégradasi zat sareng énergi di jagad raya kana kaayaan anu pamungkas tina keseragaman iners.

Ciri utama

éntropi

Urang bade ningali naon ciri utama anu dilebet ku énkopi. Éta ngagaduhan tilu ciri utami. Salah sahijina nyaéta éntropopi sistem ningkat nalika panas disayogikeun dina sistem henteu paduli naha suhu ogé naék salaku akibatna. Nyaéta, dina sistem naon waé anu urang kenalkeun panas, éntri sistem ningkat.

Nalika urang ngenalkeun panas kana ékosistem, naha suhu robih atanapi henteu, éntropi turun nalika panas ieu ditolak. Di Dina sadaya prosés anu adiabatic, nilai éntropi tetep konstan kana waktos. Kumaha cara ngukur énkopi kedah dilakukeun kalayan ati-ati pisan. Sareng nya éta, nalika diukur, kaputusan sawenang-wenang kedah dilakukeun sareng sababaraha diantarana tiasa dihindari. Salaku conto, unit granularity, nyandak naon anu disebut tingkat éntropi, tapi sababaraha watesan sanésna henteu tiasa dirungkulan.

Hayu urang nyandak conto pikeun netelakeun ieu langkung saé. Upami urang kedah milih ngeunaan kumaha ngajelaskeun kajadian anu tangtu anu lumangsung kumargi éntropasi henteu pikaresepeun, urang tiasa ngajelaskeun obyék anu sami dina cara anu sami. Ieu mangrupikeun watesan anu langkung ageung tibatan watesan umum sareng umum dikenal yén pikeun ngukur éntropi, domain masalah anu kedah diubaran kedah dipikaterang.

Nanging, urang tiasa ngahartikeun éntropi salaku fungsi anu saderhana pisan. Éta ngan ukur ngagaduhan hiji logaritma sareng jumlah hal anu ngagaduhan pasipatan anu dipikaresep.

Pasipatan éntropi

grafik

Urang badé ngamimitian ngajelaskeun mana anu sipat paling penting tina éntropi dina pangalaman urang sapopoé. Éta tiasa dipidangkeun salaku hal anu teu beurat na anu tiasa ngalir kana sagala rupa anu aya di dunya urang. Mangrupikeun sipat anu aya hubunganana sareng jumlah zat dina awak anu ngarujuk ka daérah rohangan sareng dasarna tiasa diolah salaku zat. Kucara kieu, éntropi tiasa disebarkeun dina sababaraha bidang, akumulasi tibalik atanapi langsung. Éta ogé tiasa diekstraksi, didekompresi atanapi dipindahkeun ka obyék sanés. Ku cara kieu, urang tiasa ngaitkeun kana énergi urang sorangan.

Kami terang yén éntropi ngarobih kaayaan obyék sacara signifikan. Nalika matéri kirang jumlahna, éta dianggap tiis. Upami mitos matéri ngandung langkung seueur jumlah éntropi maka tiasa dianggap salaku anu panas bahkan. Ieu sababna urang terang yén éta maénkeun peran anu mendasar dina sadaya aspek termal sareng tiasa dianggap salaku panyabab épék ieu. Tanpa ukuran ieu teu aya suhu atanapi panas. Biasana éta condong sumebar ka saluruh awak homogen sareng sacara otomatis musnah kirang langkung gancang sareng seragam dina saluruh volume.

Dina prosés ieu, urang tiasa ningali yén éntropi ngalir tina paling panas kana awak anu paling tiis. Aya zat anu konduktor anu saé sapertos pérak, tambaga, inten sareng aluminium sareng anu sanésna nyaéta konduktor anu goréng sareng anu ngalirna langkung lambat sapertos kai, plastik atanapi hawa. Sedengkeun dina kahirupan sadidinten urang nganggo konduktor anu saé pikeun mindahkeun éta, urang nganggo konduktor anu goréng salaku insulator.

Jumlah éntropi ageung dihasilkeun dina koil pemanasan pembangkit listrik. Éta ogé lumangsung dina seuneu tina pembakar minyak sareng dina permukaan gesekan sistem rem cakram. Tempat anu sanés dihasilkeun dina jumlah anu ageung aya dina otot atlit anu dina gerakan kontinyu. Nya kitu ogé dina uteuk. Nalika urang mikir, éntri ageung éntri dihasilkeun.

Suhu sareng alam

Kami sacara praktis terang yén produksi lumangsung dina unggal kaayaan di alam. Dina kaayaan naon waé anu aya parobihan aya entropi anu kalibet. Karakteristik anu paling pikaheraneun nyaéta ayana sacara praktis dina sadaya prosés anu lumangsung dina kahirupan, naha dina jumlah anu alit atanapi ageung. Ayeuna teu aya mékanisme anu dipikaterang ku, sakali kuantitas éntropi parantos dihasilkeun, éta moal tiasa musnah. Total jumlah anu aya ngan ukur tiasa ningkatkeun sareng henteu kantos ngirangan.

Sagala prosés anu ngahasilkeun éntropi moal tiasa ngahankeun énergi ieu kusabab éta sistem anu teu tiasa dibalikkeun. Ieu henteu hartosna yén awak tiasa balik kana kaayaan awalna, ngan ukur jumlah panas ieu anu ngaleupaskeun awak anjeun. Klaim yén éta ningkat tapi henteu turun éta anu aya dina hukum kadua termodinamika. Upami teu aya tempat neundeun éntropi, moal mungkin awakna balik deui kana kaayaan anu asalna.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, éta mangrupikeun ciri anu sesah pikeun dijelaskeun tapi mangpaat pisan dina sadidinten. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan topik ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.