Parobihan iklim nyababkeun leungitna sinonim ékosistem

kukupu kaleungitan singkronisasi sareng ékosistem

Parobihan iklim gaduh seueur akibat serius pikeun ékosistem. Spésiés, sato sareng pepelakan sareng organisme sanésna ogé ngalaman parobihan kusabab pangaruh parobihan iklim.

Kalayan naékna suhu, parobahan siklus alam, ningkatna kajadian cuaca anu ekstrim, jst. Seueur sato sareng pepelakan henteu sinkron sareng ékosistem. Naon hartosna na naon balukar tina spésiés kaleungitan sinonimna sareng ékosistem?

Bukti parobahan ékosistem

karembangan diantisipasi ku perubahan iklim

Dina tulisan ieu kuring badé nyarioskeun perkawis fenologi, janten kuring badé nangtoskeun upami aya mamang. Fénologi nyaéta patalina antara kahirupan sasatoan sareng pepelakan salaku fungsi variasi waktos. Salaku conto, réproduksi atanapi siklus nyarang manuk mangrupikeun ciri fenologis.

Richard Fitter mangrupikeun panulis mangpuluh-puluh buku ngeunaan kembang, manuk sareng poko sekutu, janten naturalis terkenal di taun 90an. Anjeunna jalan-jalan di tengah abad ka tukang sareng, pikeun hiburan tibatan motif ilmiah, anjeunna nyerat tanggal ngembang ratusan spésiés tutuwuhan, angkatna kukupu dina usum panas akhir sareng tanda-tanda sanés anu nandaan mimiti sareng akhir musim. Sadaya ieu aranjeunna ciri fenologis spésiésna.

Kana waktosna, putrana Alastair ogé janten naturalis sareng salaku déwasa, anjeunna sadar pentingna catetan anu didamel bapakna. Aranjeunna diwangun salah sahiji ti saeutik catetan anu aya dina fenologi seueur spésiés. Dina waktos anjeunna ngamimitian ngaliwat sadaya rékor, planét ieu parantos haneut kusabab perubahan iklim sareng suhu global parantos naék 0,6 derajat salami 100 taun ka pengker.

Alastair perhatoskeun yén rékaman anu dicandak dina awal taun 385an henteu nunjukkeun pola anu saluyu. Ku ngabandingkeun période kembangan langkung ti XNUMX pepelakan, anjeunna mendakan yén parantos sateuacanna rata-rata 4 dinten. Sababaraha spésiés malah kembangan dugi ka dua minggu sateuacanna. Kalayan ieu, mimiti ditingalikeun yén parobihan iklim lumangsung kalayan gancangna luar biasa kumargi, nalika suhu naék, pepelakan "karaos" cinyusu langkung tiheula, janten sabab éta mekar.

Laporan ngeunaan parobihan fenologi

pemanasan global naékkeun suhu

Panel Antarpamaréntah ngeunaan Parobihan Iklim (IPCC) nyebarkeun laporan ngeunaan hubungan antara spésiés sareng suhu sahenteuna 20 taun ka pengker. Tina langkung ti 500 spésiés manuk, amfibi, pepelakan sareng organisme sanés anu ditaliti, 80% parantos robih, dina cara anu disangka tina paningkatan suhu. Hal-hal sapertos tanggal baranahan atanapi hijrah, panjang usum ngambah, atanapi ukuran sareng distribusi pendudukna robih.

Laporan ieu nyimpulkeun yén, sapanjang abad ka-XNUMX, parobihan iklim régional, khususna naékna suhu salaku pangaruh anu paling ditangtoskeun, éta ngagaduhan pangaruh kana sistem biologis sareng siklus alamiah na.

Rupa-rupa panilitian parantos dilakukeun dimana usaha dilakukeun pikeun diajar naha pemanasan global ngarusak hubungan antara tutuwuhan sareng sato dina ékosistem anu sami. Dina sababaraha kasus, naékna suhu ngahinakeun hubungan dina ranté dahareun sareng épisiénsi sababaraha organisme pikeun hirup di habitatna.

Sababaraha sasatoan sareng pepelakan bangun anu langkung tiheula

tit hébat henteu kapangaruhan ku perubahan iklim, tapi dahareun na

Aya spésiés manuk sapertos tit anu ageung (Parus jurusan) anu ngamimitian ritual nyarang taunan na di bulan April sareng Mei. Saatos panilitian ngeunaan manuk-manuk ieu dimana sarap disimpen di tempat saranganna pikeun tiasa néwak, beurat, ngukurana, jst. Disimpulkeun yén, saatos 18 taun ukuran (ti 1985 ka 2003), fenologi tit hébat henteu robih, Kusabab aranjeunna nyarang dinten anu sami taun ka taun. Urang tiasa nyarios yén parobihan iklim henteu mangaruhan kana bidadari. Nanging, éta parantos mangaruhan spésiés hileud ngengat (Operophtera brumata) éta, sasarengan sareng spésiés anu kirang seueur, nyayogikeun katuangan pikeun anak hayam tina hayam bikang.

Ayeuna, jumlah maksimum hileud pikeun hayam bikang éta dua minggu langkung payun tibatan 1985. Klimaks tina kanaékan jumlah hileud cocog pisan sareng waktos paménta péso anu paling ageung pikeun anak hayam. Ayeuna, kaseueuran hayam menetes nalika usum hileud parantos réngsé. Kusabab kakurangan pangan akibatna, ngan ukur hayam bikang anu gugah langkung awalna ngan ukur hiji anu tiasa tuang ulat.

Wéb tuangeun ogé kaleungitan synchrony

ulat kukupu kapangaruhan ku perubahan iklim kusabab kamajuan pucuk ek

Henteu ngan ukur manuk atanapi ngengat kaleungitan synchrony, tapi éta ogé tingkat handap ranté dahareun. Ngengat tuang dina daun ngora sareng lembut tina tangkal kai dimana ayana manuk. Supados salamet, hileud kedah menetas sapertos kuncupna pecah sareng daun ek dibuka. Upami serangga menetas tina endog langkung ti sakitar lima dinten sateuacan konengna bijil, éta bakal kalaparan. Hal anu sami bakal kajadian upami ieu lumangsung langkung ti dua minggu ka hareup, kusabab daun ek dieusi tanin, dibenci ku hileud.

Sareng mangrupikeun alam di alam sadayana ngudag kasaimbangan anu pasti, momen anu pas dimana spésiésna ngagaduhan kamungkinan maksimum salamet. Sanés hal-hal tiasa dianggo sapertos kitu sabab "didikte" atanapi "dipesen" ku batur, tapi spésiésna, boh sato boh tatangkalan, ngagaduhan siklus sapertos kieu, sabab sapanjang sejarah épolusi sareng adaptasi parantos ngajantenkeun fenologi na nampi jaman ieu kusabab gelar kasuksésanna langkung ageung.

Kalayan parobihan iklim sadaya siklus ieu robih pisan. Seueur spésiés ningali kasempetan aranjeunna pikeun salamet dina nyanghareupan skénario anu robih sapertos kitu sareng variabel suasana anu teu sami. Kanaékan suhu nyababkeun kamajuan cinyusu sareng siklus kembangan seueur spésiés tutuwuhan anu aranjeunna gumantung kana sato pikeun tumuh. Upami urang nyéredkeun ieu ranté tuangeun, urang sadar yén aya seueur masalah dina synchrony of ékosistem sareng kasaimbangan ékologis anu rapuh henteu jalan sakumaha mistina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.