Ékuador kaleungitan 54% glasier na saprak 1980

Glacier mundur

Glaciers di sakumna dunya lebur kusabab pemanasan global. Ayeuna, tutup glasier Ékuador parantos dikirangan 54% ti saprak 1980, angkat ti 92 km pasagi dugi ka ayeuna 43 kilométer pasagi.

Panilitian anu dilakukeun ku Ékuador Bolívar Cáceres di Quito dina kerangka rapat para ahli Panel Antarpamaréntah ngeunaan Parobihan Iklim (IPCC) ngungkabkeun data anu ngégél dina lebur glasier. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis éta?

Ngirangan panutup glacier

Glaciers Ékuador sacara ngarugikeun

Kasaimbangan glasial di Ékuador diukur ku cara kieu. Aya 7 panutup glasial disimpen dina gunung seuneuan. Ieu nunjukkeun yén aya 110 bahasa glasial. Parobihan iklim gaduh épék négatip langkung seueur di tempat anu béda-béda di Bumi, nyaéta henteu mangaruhan sadayana tempat anu sami.

Di Ékuador, tanda-tanda jalanna perubahan iklim langkung dibuktikeun nalika ditingali yén daérah ieu taun 80an gaduh 92 kilométer pasagi glasier, sedengkeun ayeuna ngan ukur 43 kilométer pasagi.

"Kami ngagaduhan leungitna sakitar 54 persén panutup glasier dina waktos 60 taun. Éta mangrupikeun indikator anu jelas sareng ringkes ngeunaan kumaha glacier ngaréspon parobihan iklim ", saurna, sanaos anjeunna masihan margin pikeun pangurangan kana prosés géologis alami anu dialaman ku gunung gunung, anu" aktivitas manusa parantos ngagancangan ".

Rapat IPCC

Kusabab kaayaan lebur glaciers anu caket sareng akibat na naékna permukaan laut dina skala global, Ahli IPCC ti langkung ti 30 nagara di panjuru dunya Aranjeunna parantos pendak di ibukota Ékuador pikeun ngabagi kajian sareng panilitian anu parantos dilakukeun di sagara sareng cryosfir, salaku indikator tina parobihan iklim.

Rapat diayakeun 125 élmuwan ti IPCC sareng pamilon parantos nampilkeun panilitianna saminggu di sagara sareng cryosfir. K cryosfir mangrupikeun bagian tina permukaan bumi dimana cai dina kaayaan padet sapertos és laut atanapi glasier, sareng anu ékosistem ésistem kanggo analisis iklim sareng dimana gumantungna kamanusaan.

Masalah sagara sareng cryosphere éta parantos janten dasar pikeun seueur panilitian di sakumna dunya, berkat kanyataan yén aranjeunna jelas ngagambarkeun kumaha parobihan iklim mangaruhan dina cara négatip.

Laporan éta dipiharep bakal diterbitkeun dina bulan April taun ieu sareng bakal ngabantosan pamaréntah nyandak kaputusan nalika nyiptakeun kawijakan dumasar élmu anu ngabantosan ngaoptimalkeun sumberdaya dina nyanghareupan kaayaan perubahan iklim.

Gancang kamajuan pemanasan global

Gletser dilebur di Ékuador

Amérika Ko Barret, wakil pangurus pikeun Panilitian Samudera Nasional sareng Atmosfir Administrasi (NOAA) sareng salami lima belas taun anggota aktif IPCC anu anjeunna janten wakil présidén, parantos negeskeun yén pemanasan global mangrupikeun hal anu jelas sareng yén dina waktos ieu henteu aya gunana pikeun ditolak. .

"Tangtosna aya pemanasan, sadaya studi dina séri salami tilu puluh taun ka pengker ngagambarkeun kamajuan laun pemanasan sakumna Bumi", Anjeunna nyatakeun sateuacan sababaraha ilmuwan anu nyarios yén aya daérah dimana kajadian anu sabalikna aya.

Isu anu dibahas ku ilmuwan ngeunaan pemanasan global nyobian ngaliput saloba-gancangna, ti luhur gunung glasial dugi ka jero sagara.

Sababaraha daérah anu paling rentan ka perubahan iklim, sapertos sababaraha daérah Arktik sareng gunung anu luhur, kedah ditaliti langkung teleb, kumargi pangirangan glasier tiasa janten masalah kusabab ningkatna permukaan laut di skala global. Ieu mangrupikeun daérah di sakumna dunya anu leres-leres ngalaman parobihan anu jelas anu ngarobih sadaya skénario anu katingali dugi ka 50 taun ka pengker.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, glasier Ékuador lebur dina laju anu gancang sareng ieu bakal aya akibat anu serius dina waktos anu caket.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.