Shtresat e atmosferës

atmosferë

Burimi: https://bibliotecadeinvestigaciones.wordpress.com/ciencias-de-la-tierra/las-capas-de-la-atmosfera-y-su-contaminacion/

Siç e pamë në një postim të mëparshëm, Toka Planet Ka shumë shtresa të brendshme dhe të jashtme dhe përbëhet nga katër nënsisteme. shtresat e Tokës ata ishin në nënsistemin e gjeosferës. Nga ana tjetër, ne kishim biosferën, ajo zonë e Tokës ku zhvillohet jeta. Hidrosfera ishte pjesa e Tokës ku ekziston uji. Kemi vetëm nënsistemin tjetër të planetit, atmosferën. Cilat janë shtresat e atmosferës? Le ta shohim.

Atmosfera është shtresa e gazrave që rrethon Tokën dhe që ka funksione të ndryshme. Ndër këto funksione është fakti i strehimit të sasisë së oksigjenit të nevojshëm për të jetuar. Një funksion tjetër jetësor që ka atmosfera për qeniet e gjalla është të na mbrojë nga rrezet e diellit dhe agjentët e jashtëm nga hapësira, siç janë meteoritët më të vegjël ose asteroidët.

Përbërja e atmosferës

Atmosfera përbëhet nga gazra të ndryshëm në përqendrime të ndryshme. Kryesisht përbëhet nga azot (78%), Por ky azot është neutral, domethënë, ne e thithim atë, por nuk e metabolizojmë ose e përdorim për asgjë. Ajo që ne përdorim për të jetuar është oksigjeni gjendet në 21%. Të gjitha gjallesat në planet, përveç organizmave anaerobe, kanë nevojë për oksigjen për të jetuar. Së fundmi, atmosfera ka një përqendrim shumë i ulët (1%) nga gazrat e tjerë si avulli i ujit, argoni dhe dioksidi i karbonit.

Siç e pamë në artikullin në presion atmosferik, ajri është i rëndë, dhe për këtë arsye ka më shumë ajër në shtresat e ulëta të atmosferës sepse ajri nga lart shtyn ajrin poshtë dhe është më i dendur në sipërfaqe. Kjo është për shkak të kësaj 75% e masës totale të atmosferës është midis sipërfaqes së tokës dhe 11 kilometrave të parë në lartësi. Ndërsa rritemi në lartësi, atmosfera bëhet më pak e dendur dhe e hollë, megjithatë, nuk ka linja që shënojnë shtresat e ndryshme të atmosferës, por përbërja dhe kushtet ndryshojnë. Linja e Karmanit, rreth 100 km i lartë, konsiderohet fundi i atmosferës së Tokës dhe fillimi i hapësirës së jashtme.

Cilat janë shtresat e atmosferës?

Siç kemi komentuar më parë, ndërsa ngjitemi, po hasim shtresa të ndryshme që ka atmosfera. Secili me përbërjen, dendësinë dhe funksionin e tij. Atmosfera ka pesë shtresa: Troposfera, stratosfera, mezosfera, termosfera dhe ekzosfera.

Shtresat e atmosferës: Troposfera, stratosfera, mezosfera, termosfera dhe ekzosfera

Shtresat e atmosferës. Burimi: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Troposferë

Shtresa e parë e atmosferës është troposfera dhe është më afër sipërfaqes së tokës dhe për këtë arsye, është në atë shtresë që ne jetojmë. Shtrihet nga niveli i detit në rreth 10-15 km i lartë. Shtë në troposferë ku zhvillohet jeta në planet. Përtej troposferës kushtet nuk lejojnë zhvillimin e jetës. Temperatura dhe presioni atmosferik po zvogëlohen në troposferë ndërsa rritim lartësinë në të cilën gjendemi.

Fenomenet meteorologjike siç i njohim ndodhin në troposferë, pasi që andej retë nuk zhvillohen. Këto fenomene meteorologjike formohen nga ngrohja e pabarabartë e shkaktuar nga dielli në rajone të ndryshme të planetit. Kjo situatë shkakton konvekcioni i rrymave dhe erërave, që shoqërohen me ndryshime në presion dhe temperaturë, shkaktojnë ciklone të stuhishme. Aeroplanët fluturojnë brenda troposferës dhe siç e kemi emëruar më lart, jashtë troposferës nuk krijohen re, kështu që nuk ka shira ose stuhi.

Troposfera dhe fenomenet meteorologjike

Fenomenet e motit ndodhin në troposferën ku jetojmë. Burimi: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Në pjesën më të lartë të troposferës gjejmë një shtresë kufitare të quajtur tropopauza. Në këtë shtresë kufitare, temperatura arrin vlera minimale shumë të qëndrueshme. Kjo është arsyeja pse shumë shkencëtarë e quajnë këtë shtresë si "Shtresa termike" Sepse nga këtu, avulli i ujit në troposferë nuk mund të rritet më tej, pasi bllokohet kur ndryshon nga avulli në akull. Nëse jo për tropopauzën, planeti ynë mund të humbasë ujin që kemi ndërsa avullohet dhe migron në hapësirën e jashtme. Mund të thuash që tropopauza është një pengesë e padukshme që i mban kushtet tona të qëndrueshme dhe lejon që uji të mbetet brenda mundësive tona.

Stratosfera

Duke vazhduar me shtresat e atmosferës, tani gjejmë stratosferën. Gjendet nga tropopauza dhe shtrihet nga 10-15 km në lartësi në 45-50 km. Temperatura në stratosferë është më e lartë në pjesën e sipërme sesa në pjesën e poshtme pasi që kur rritet në lartësi, ajo thith më shumë rrezet diellore dhe temperatura juaj rritet. Kjo do të thotë, sjellja e temperaturës në lartësi është e kundërt me atë në troposferë. Fillon e qëndrueshme por e ulët dhe ndërsa lartësia rritet, temperatura rritet.

Thithja e rrezeve të dritës është për shkak të shtresa e ozonit e cila është e lartë midis 30 dhe 40 km. Shtresa e ozonit nuk është asgjë më shumë se një zonë ku përqendrimi i ozonit stratosferik është shumë më i lartë se në pjesën tjetër të atmosferës. Ozoni është çfarë na mbron nga rrezet e dëmshme të diellitPor nëse ozoni ndodh në sipërfaqen e tokës, ai është një ndotës i fortë atmosferik që shkakton sëmundje të lëkurës, frymëmarrjes dhe kardiovaskulare.

Shtresa e ozonit

Burimi: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Në stratosferë vështirë se ka ndonjë lëvizje në drejtimin vertikal të ajrit, por erërat në drejtimin horizontal mund të arrijnë shpesh 200 km / orë. Problemi me këtë erë është se çdo substancë që arrin në stratosferë shpërndahet në të gjithë planetin. Një shembull i kësaj janë CFC-të. Këto gazra të përbërë nga klor dhe fluor shkatërrojnë shtresën e ozonit dhe përhapen në të gjithë planetin për shkak të erërave të forta nga stratosfera.

Në fund të stratosferës është stratopauza. Isshtë një zonë e atmosferës ku përfundojnë përqendrime të larta të ozonit dhe temperatura bëhet shumë e qëndrueshme (mbi 0 gradë Celsius). Stratopauza është ajo që i hap rrugën mezosferës.

Mesosferë

Isshtë shtresa e atmosferës që shtrihet nga 50 km në pak a shumë 80 km. Sjellja e temperaturës në mezosferë është e ngjashme me atë të troposferës, pasi ajo zbret në lartësi. Kjo shtresë e atmosferës, pavarësisht se është e ftohtë, është në gjendje të ndalojë meteoritët ndërsa bien në atmosferën ku digjen, në këtë mënyrë lënë gjurmë zjarri në qiellin e natës.

Mesosfera ndalon meteoritët

Burimi: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Mesosfera është shtresa më e hollë e atmosferës, që nga ajo kohë përmban vetëm 0,1% të masës totale të ajrit dhe në të mund të arrihen temperatura deri në -80 gradë. Reaksione të rëndësishme kimike ndodhin në këtë shtresë dhe për shkak të dendësisë së ulët të ajrit, formohen turbulenca të ndryshme që ndihmojnë anijet kozmike kur kthehen në Tokë, pasi ato fillojnë të vërejnë strukturën e erërave të sfondit dhe jo vetëm frenave aerodinamike të anijes.

Në fund të mesosferës është mesopauza. Layershtë shtresa kufitare që ndan mesosferën dhe termosferën. Ndodhet rreth 85-90 km e lartë dhe në të temperatura është e qëndrueshme dhe shumë e ulët. Reaksionet e kimilumineshencës dhe aerolumineshencës ndodhin në këtë shtresë.

Termosferë

Layershtë shtresa më e gjerë e atmosferës. Ajo shtrihet nga 80-90 km deri në 640 km. Në këtë pikë, vështirë se ka mbetur ndonjë ajër dhe grimcat që ekzistojnë në këtë shtresë jonizohen nga rrezatimi ultraviolet. Kjo shtresë quhet gjithashtu jonosferë për shkak të përplasjeve të joneve që ndodhin në të. Jonosfera ka ndikim të madh në përhapja e valëve të radios. Një pjesë e energjisë e rrezatuar nga një transmetues drejt jonosferës absorbohet nga ajri jonizues dhe një tjetër thyhet, ose devijohet, përsëri drejt sipërfaqes së Tokës.

Jonosfera dhe valët e radios

Temperatura në termosferë është shumë e lartë, duke arritur deri në mijëra gradë Celsius. Të gjitha grimcat që gjenden në termosferë janë shumë të ngarkuara me energji nga rrezet e diellit. Ne gjithashtu zbulojmë se gazrat nuk shpërndahen në mënyrë të barabartë siç është rasti me shtresat e mëparshme të atmosferës.

Në termosferë gjejmë magnetosfera. Shtë ai rajon i atmosferës në të cilën fusha gravitacionale e Tokës na mbron nga era diellore.

Ekosfera

Shtresa e fundit e atmosferës është ekzosfera. Kjo është shtresa më e largët nga sipërfaqja e tokës dhe për shkak të lartësisë së saj, është më e papërcaktuara dhe për këtë arsye nuk konsiderohet një shtresë e atmosferës. Pak a shumë shtrihet midis 600-800 km në lartësi deri në 9.000-10.000 km. Kjo shtresë e atmosferës është ajo ndan planetin Tokë nga hapësira e jashtme dhe në të atomet shpëtojnë. Përbëhet kryesisht nga hidrogjen.

Ekosfera dhe pluhuri i yjeve

Sasi të mëdha të yndyrës ekzistojnë në ekzosferë

Siç mund ta shihni, dukuri të ndryshme ndodhin në shtresat e atmosferëss dhe kanë funksione të ndryshme. Nga shiu, erërat dhe presionet, përmes shtresës së ozonit dhe rrezeve ultraviolet, secila shtresë e atmosferës ka funksionin e saj që e bën jetën në planet ashtu siç e njohim ne.

Historia e atmosferës

La atmosferë që ne e dimë sot nuk ka qene gjithmone keshtu. Kanë kaluar miliona vjet që nga formimi i planetit Tokë e deri më sot, dhe kjo ka shkaktuar ndryshime në përbërjen e atmosferës.

Atmosfera e parë e Tokës që ekzistonte lindi nga shiu më i madh dhe më jetëgjatë në histori që formoi oqeanet. Përbërja e atmosferës para jetës siç e njohim ishte e përbërë kryesisht nga metani. Atëherë, po më shumë se 2.300 miliardë vjet, organizmat që mbijetuan këto kushte ishin organizma metanogjene dhe anoksike, domethënë, ata nuk kishin nevojë për oksigjen për të jetuar. Sot metanogjenët jetojnë në sedimentet e liqeneve ose në stomakun e lopëve ku nuk ka oksigjen. Planeti Tokë ishte ende shumë i ri dhe dielli shkëlqente më pak, megjithatë, përqendrimi i metanit në atmosferë ishte rreth 600 herë më shumë sesa ka sot me ndotjen. Kjo përkthehet në një efekt serë mjaft të fortë për të qenë në gjendje të rrisë temperaturat globale, pasi metani ruan shumë nxehtësi.

Metanogjene

Metanogjenët sundonin Tokën kur përbërja e atmosferës ishte anoksike. Burimi: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Më vonë, me përhapjen e cianobaktere dhe alga, planeti u mbush me oksigjen dhe ndryshoi përbërjen e atmosferës derisa, pak nga pak, u bë ajo që kemi sot. Falë tektonikës së pllakave, riorganizimi i kontinenteve kontribuoi në shpërndarjen e karbonatit në të gjitha pjesët e Tokës. Dhe kjo është arsyeja pse atmosfera po shndërrohej nga një atmosferë reduktuese në një oksiduese. Përqendrimi i oksigjenit po tregonte kulme të larta dhe të ulëta derisa pak a shumë po qëndronte në një përqendrim konstant prej 15%.

Atmosfera primitive e perbere nga metani

Atmosfera primitive e perbere nga metani. Burimi: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

19 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Peter dijo

  Përshëndetje, nëse termosfera arrin mijëra gradë C. Si është e mundur që një anije kozmike të ketë kaluar nëpër të?
  Sa është temperatura pas termosferës?
  Faleminderit paraprakisht për përgjigjen tuaj

 2.   MURGAS LEONEL VENCE dijo

  Pedro .. askush nuk arriti kurrë të dilte jashtë!
  gjithçka është një histori gënjeshtra e madhe ... shikoni videot e emisionit ose të gjitha ato të rreme ..
  ose më mirë akoma shiko imazhet CGI të tokës, nuk kishte kurrë një foto të vërtetë dhe askush nuk ka parë kurrë një satelit orbitues .. më lejoni t'ju them vëlla .. ne jemi mashtruar

 3.   Apodemus dijo

  «Në termosferë gjejmë magnetosferën. Shtë ai rajon i atmosferës në të cilën fusha gravitacionale e Tokës na mbron nga era diellore ".
  Supozoj se në këtë fjali ata duhet të vendosin fushë magnetike dhe jo fushë gravitacionale.
  Falënderim

 4.   Nah dijo

  Informacioni është shumë i mirë dhe i shpjeguar shumë mirë… faleminderit shumë… shumë i dobishëm për ne që studiojmë

 5.   Nah dijo

  Unë dua të përgëzoj personin / et që na lejojnë të informojmë veten në një mënyrë kaq të qartë dhe të thjeshtë. Unë e rekomandoj shumë këtë faqe, është shumë e dobishme për ne që studiojmë në kolegj. FALEMINDERIT SHUME

 6.   Luciana Rueda Luna dijo

  Mirë faqja është e mirë por ka gjëra që janë gënjeshtra por shpjegohet shumë mirë faleminderit për shpjegimin

 7.   Luciana Rueda Luna dijo

  Mirë faqja është e mirë por ka gjëra që janë gënjeshtra por shpjegohet shumë mirë faleminderit për shpjegimin

 8.   Lucy dijo

  Duke iu përgjigjur Pedro, anijet mund t'i rezistojnë këtyre temperaturave falë mburojave termike
  në mënyrë tipike të përbërë nga materiale fenolike.

 9.   Kirito dijo

  me thuaj nje pyetje aber

 10.   Daniela BB😂 dijo

  Ky është një informacion shumë i mirë ℹ mund të ndihmojë të gjithë ne që studiuam mendova se kishte 4 shtresa dhe ka 5

 11.   rebeka melendez dijo

  Unë studioj shkollën e mesme të hapur dhe informacioni më ndihmoi shumë dhe është shpjeguar shumë mirë, faleminderit

 12.   Naomi dijo

  Shume mire faleminderit.

 13.   Hektor MORENO dijo

  Aq shumë mashtrim, gjithçka është një gënjeshtër, miqtë, një sistem i tërë arsimor i lajthitjes nuk mund të dalë as në hapësirë, një mbulesë e tërë, të hetojë Tokën e Rrafërt dhe të zgjohet.

  1.    kristian roberto dijo

   shikoni hector moreno Unë besoj në shkencë por hapni pyetjet tuaja përtej imagjinatës suaj dhe pyesni veten pse u krijua planeti sistemi arsimor ka kufij, por nëse nuk do ta kishim atë do të zbulonim nëse toka është e sheshtë apo jo dhe e vërteta e kësaj bote Por meqenëse ne nuk kemi një teknologji të tillë tani, ju nuk mund të përgjigjeni, ju thoni se ne nuk kemi mundur të largohemi nga toka sepse thoni se nuk është një mbulesë, është e vërteta, sepse përndryshe, një person nuk do të na thoshte asgjë, ai çuditej dhe tha se Nëse toka është e sheshtë dhe prej andej filloi teoria se nëse jetojmë në një tokë të rrafshët ose të rrumbullakët dhe ata do të na jepnin një përgjigje të thjeshtë është e rrumbullakët sepse përndryshe nëse do të ishte e sheshtë të gjithë do të tërhiqeshin nga forca e tokës dhe ekuilibri do të humbte toka sepse në disa vende do të ishte nxehtësi e pastër e ftohtë natën ditë dhe ai lloj ekuilibri do të ishte i keq sepse ne nuk jetojmë ashtu, në vend se toka rrotullohet dhe është e rrumbullakët në të gjithë botën, nxehtësia e ftohtë dhe askush nuk do të ishtetërhequr nga një pikë e vetme e magnetizmit dhe unë jam vetëm 13 vjeç kam qenë zgjuar për rreth 4 vjet që mund të përgjigjen më mirë pyetjen tuaj ose të mos përfundojë: 3: v

 14.   John dijo

  Unë nuk mendoj se një mijë gradë arrihen në termosferë, pasi hëna që rrotullohet rreth tokës arrin afërsisht + -160 gradë nuk është logjike, dhe në zhivë që është shumë më afër diellit temperatura mendoj se mendoj se lëkundet përreth në 600 gradë më së shumti 1000, kështu që nuk është logjike. është një gabim shtypi mendoj.

 15.   Edwing Rodriguez dijo

  Përshëndetje, shumë faleminderit për informacionin, e dua faqen, gjithmonë më ndihmon në detyrat e shkollës dhe informacioni është i dobishëm.
  Faleminderit

 16.   Lysander milei dijo

  Duke iu përgjigjur Juan. Temperaturat varen nëse dielli shkëlqen apo jo. Të flasësh për një temperaturë të vetme është gabimi që po bën. Ndryshon shumë nëse rrezatimi diellor arrin apo jo. Për shembull, uljet e hënës bëhen në dritën e diellit, por i ftohti është duke ngrirë.
  të fala

 17.   xhudit herrera dijo

  Unë e doja atë, informacioni është i mirë dhe në kuptimin e duhur, faleminderit shumë

 18.   alejandro alvarez dijo

  Pershendetje te gjitheve… !!!
  Unë jam i ri në këtë faqe, faleminderit shumë.
  Po lexoja një artikull mbi aftësitë e ndryshme të tokës dhe e gjeta raportin shumë të plotë, por edhe serioz.Unë nuk shpresoj të vazhdoj të mësoj më shumë ... nga Uruguai!
  Atte Alejandro * IRON * ALVAREZ. .. !!!