rruga e Qumështit

Galaktika në të cilën jetojmë quhet Rruga e Qumështit. Me siguri ju tashmë e dinit atë. Por sa dini për këtë galaktikë në të cilën jetojmë? Ka miliona karakteristika, kuriozitete dhe kënde që e bëjnë Rrugën e Qumështit një galaktikë të veçantë. Në fund të fundit është shtëpia jonë qiellore, pasi është vendi ku ndodhen Sistemi Diellor dhe të gjithë planetët që ne njohim. Galaktika në të cilën jetojmë është e mbushur me yje, supernova, mjegullnaja, energji dhe materie të errët. Sidoqoftë, ka shumë gjëra që ende mbeten mister për shkencëtarët. Ne do t'ju tregojmë shumë gjëra rreth Rrugës së Qumështit, nga karakteristikat e tij te kuriozitetet dhe misteret. Profili i Rrugës së Qumështit Kjo është galaktika që e bën shtëpinë tonë në univers. Morfologjia e saj është mjaft tipike për një spirale me 4 krahët kryesorë në disk. Ajo përbëhet nga miliarda yje të të gjitha llojeve dhe madhësive. Një prej atyre yjeve është Dielli. Thanksshtë falë Diellit që ne ekzistojmë dhe jeta është formuar ashtu siç e njohim ne. Qendra e galaktikës është në një distancë prej 26.000 vitesh drite nga planeti ynë. Nuk dihet me siguri nëse mund të ketë më shumë, por dihet që të paktën një vrimë supermasive është në qendër të Rrugës së Qumështit. Vrima e zezë bëhet qendra e galaktikës sonë dhe është quajtur Shigjetari A. Galaktika jonë filloi të formohej rreth 13.000 milion vjet më parë dhe është pjesë e një grupi prej 50 galaktikash të njohur si Grupi Lokal. Galaktika jonë fqinje, e quajtur Andromeda, është gjithashtu pjesë e këtij grupi të galaktikave më të vogla, i cili gjithashtu përfshin Retë Magellanike. Stillshtë akoma një klasifikim i bërë nga qenia njerëzore. Një specie që, nëse analizoni kontekstin e të gjithë universit dhe shtrirjen e tij, nuk është asgjë. Grupi Lokal i përmendur më lart është vetë pjesë e një grumbullimi jashtëzakonisht më të madh të galaktikave. Quhet superkluster i Virgjëreshës. Emri i galaktikës sonë është emëruar pas brezit të dritës që mund të shohim nga yjet dhe retë e gazit që shtrihen mbi qiellin tonë përmes Tokës. Edhe pse Toka është brenda Rrugës së Qumështit, ne nuk mund të kemi një kuptim aq të plotë të natyrës së galaktikës, siç mund të bëjnë disa sisteme të jashtme të yjeve. Pjesa më e madhe e galaktikës është e fshehur nga një shtresë e trashë pluhuri ndëryjor. Kjo pluhur nuk lejon që teleskopët optikë të përqendrohen mirë dhe të zbulojnë se çfarë ka atje. Ne mund të përcaktojmë strukturën duke përdorur teleskopë me valë radio ose infra të kuqe. Sidoqoftë, nuk mund të dimë me siguri të plotë se çfarë ka në rajonin ku gjendet pluhuri ndëryjor. Ne mund të zbulojmë vetëm format e rrezatimit që depërtojnë në materien e errët. Karakteristikat kryesore Ne do të analizojmë pak karakteristikat kryesore të Rrugës së Qumështit. Gjëja e parë që do të analizojmë është dimensioni. Isshtë formuar si një spirale e bllokuar dhe ka një diametër prej 100.000-180.000 vjet dritë. Siç u përmend më parë, distanca në qendër të galaktikës është afërsisht 26.000 vjet dritë. Kjo distancë është diçka që qeniet njerëzore nuk do të jenë në gjendje të udhëtojnë kurrë me jetëgjatësinë dhe teknologjinë që kemi sot. Mosha e formimit vlerësohet në 13.600 miliardë vjet, rreth 400 milion vjet pas Big Bang (lidhja). Numri i yjeve që ka kjo galaktikë është e vështirë të llogaritet. Ne nuk mund të shkojmë një nga një duke numëruar të gjithë yjet atje, pasi nuk është shumë e dobishme të dimë saktësisht. Vetëm në Rrugën e Qumështit ka rreth 400.000 miliardë yje. Një nga kuriozitetet që ka kjo galaktikë është se është pothuajse e sheshtë. Njerëzit që argumentojnë se Toka është e rrafshët do të jenë krenarë që edhe kështu është. Dhe është që galaktika është e gjerë 100.000 vjet dritë, por e trashë vetëm 1.000 dritë. Shtë sikur të ishte një disk i rrafshuar dhe i përdredhur ku planetët janë ngulitur në krahët e lakuar të gazit dhe pluhurit. Diçka si ky është sistemi diellor, një grup planetësh dhe pluhuri me Diellin në qendër të ankoruar 26.000 vjet dritë nga qendra e trazuar e galaktikës. Kush e zbuloi Rrugën e Qumështit? Difficultshtë e vështirë të dihet me siguri se kush e ka zbuluar Rrugën e Qumështit. Dihet që Galileo Galilei (lidhja) ishte i pari që njohu ekzistencën e një bande drite në galaktikën tonë si yje të veçantë në vitin 1610. Ky ishte prova e parë e vërtetë që filloi kur astronomi drejtoi teleskopin e tij të parë në qiell dhe mund të shihte që galaktika jonë përbëhet nga yje të panumërta. Qysh në vitin 1920, Edwin Hubble (lidhja) ishte ai që dha prova të mjaftueshme për të ditur se mjegullnajat spirale në qiell ishin në të vërtetë galaktika të tëra. Ky fakt ndihmoi shumë për të kuptuar natyrën dhe formën e vërtetë të Rrugës së Qumështit. Kjo gjithashtu ndihmoi për të zbuluar madhësinë e vërtetë dhe për të njohur shkallën e universit në të cilin jemi zhytur. Ne gjithashtu nuk jemi plotësisht të sigurt se sa yje ka Rruga e Qumështit, por nuk është shumë interesante të dihet. Numërimi i tyre është një detyrë e pamundur. Astronomët përpiqen të gjejnë mënyrën më të mirë për ta bërë atë. Sidoqoftë, teleskopët mund të shohin vetëm një yll më të ndritshëm se të tjerët. Shumë prej yjeve janë fshehur pas reve të gazit dhe pluhurit që përmendëm më parë. Një nga teknikat që ata përdorin për të vlerësuar numrin e yjeve është të vëzhgojnë se sa shpejt yjet orbitojnë brenda galaktikës. Kjo tregon disi tërheqjen dhe masën e gravitacionit. Duke e ndarë masën e galaktikës me madhësinë mesatare të një ylli, do të kemi përgjigjen.

Galaktika në të cilën jetojmë quhet rruga e Qumështit. Me siguri ju tashmë e dinit atë. Por sa dini për këtë galaktikë në të cilën jetojmë? Ka miliona karakteristika, kuriozitete dhe kënde që e bëjnë Rrugën e Qumështit një galaktikë të veçantë. Në fund të fundit është shtëpia jonë qiellore, ashtu siç është vendi ku Sistem diellor Dhe të gjithë planetët që ne njohim Galaktika në të cilën jetojmë është plot yje, supernova, mjegullnaja, energji dhe lëndë e errët. Sidoqoftë, ka shumë gjëra që edhe shkencëtarët mbeten mister.

Ne do t'ju tregojmë shumë gjëra rreth Rrugës së Qumështit, nga karakteristikat e tij te kuriozitetet dhe misteret.

Profili i Rrugës së Qumështit

Gjerësia e Rrugës së Qumështit

Bëhet fjalë për galaktikën që formon shtëpinë tonë në univers. Morfologjia e saj është mjaft tipike për një spirale me 4 krahët kryesorë në disk. Ajo përbëhet nga miliarda yje të të gjitha llojeve dhe madhësive. Një nga ata yje është Dielli. Thanksshtë falë Diellit që ne ekzistojmë dhe jeta është formuar ashtu siç e njohim ne.

Qendra e galaktikës është në një distancë prej 26.000 vitesh drite nga planeti ynë. Nuk dihet me siguri nëse mund të ketë më shumë, por dihet që të paktën një vrimë supermasive është në qendër të Rrugës së Qumështit. Vrima e zezë bëhet qendra e galaktikës sonë dhe është quajtur Shigjetari A.

Galaktika jonë filloi të formohej rreth 13.000 milion vjet më parë dhe është pjesë e një grupi prej 50 galaktikash të njohur si Grupi Lokal. Galaktika jonë fqinje, e quajtur Andromeda, është gjithashtu pjesë e këtij grupi të galaktikave më të vogla, i cili gjithashtu përfshin Retë Magellanike. Stillshtë akoma një klasifikim i bërë nga qenia njerëzore. Një specie që, nëse analizoni kontekstin e të gjithë universit dhe shtrirjen e tij, nuk është asgjë.

Grupi Lokal i përmendur më lart është vetë pjesë e një grumbullimi jashtëzakonisht më të madh të galaktikave. Quhet superkluster i Virgjëreshës. Emri i galaktikës sonë është emëruar pas brezit të dritës që mund të shohim të yjeve dhe reve të gazit që shtrihen mbi qiellin tonë përmes Tokës. Edhe pse Toka është brenda Rrugës së Qumështit, ne nuk mund të kemi një kuptim aq të plotë të natyrës së galaktikës, siç mund të bëjnë disa sisteme të jashtme të yjeve.

Pjesa më e madhe e galaktikës është e fshehur nga një shtresë e trashë pluhuri ndëryjor. Kjo pluhur nuk lejon që teleskopët optikë të përqendrohen mirë dhe të zbulojnë se çfarë ka atje. Ne mund ta përcaktojmë strukturën duke përdorur teleskopë me valë radio ose infra të kuqe. Sidoqoftë, nuk mund të dimë me siguri të plotë se çfarë ka në rajonin ku gjendet pluhuri ndëryjor. Ne mund të zbulojmë vetëm format e rrezatimit që depërtojnë në materien e errët.

tipare kryesore

Pozicioni i Tokës në galaktikë

Ne do të analizojmë pak karakteristikat kryesore të Rrugës së Qumështit. Gjëja e parë që do të analizojmë është dimensioni. Isshtë formuar si një spirale e bllokuar dhe ka një diametër prej 100.000-180.000 vjet dritë. Siç u përmend më parë, distanca në qendër të galaktikës është afërsisht 26.000 vjet dritë. Kjo distancë është diçka që qeniet njerëzore nuk do të jenë në gjendje të udhëtojnë kurrë me jetëgjatësinë dhe teknologjinë që kemi sot. Mosha e formimit vlerësohet në 13.600 miliardë vjet, rreth 400 milion vjet pas vitit Big Bang.

Numri i yjeve që ka kjo galaktikë është e vështirë të llogaritet. Ne nuk mund të shkojmë një nga një duke numëruar të gjithë yjet që ekzistojnë, pasi nuk është shumë e dobishme të dimë saktësisht. Vetëm në Rrugën e Qumështit ka rreth 400.000 miliardë yje. Një nga kuriozitetet që ka kjo galaktikë është se është pothuajse e sheshtë. Njerëzit që argumentojnë se Toka është e rrafshët do të jenë krenarë që edhe kështu është. Dhe është që galaktika është e gjerë 100.000 vjet dritë, por e trashë vetëm 1.000 dritë.

Shtë sikur të ishte një disk i rrafshuar dhe i përdredhur ku planetët janë ngulitur në krahët e lakuar të gazit dhe pluhurit. Diçka e tillë është sistemi diellor, një grup planetësh dhe pluhuri me Diellin në qendër ankoruan 26.000 vjet dritë nga qendra e trazuar e galaktikës.

Kush e zbuloi Rrugën e Qumështit?

rruga e Qumështit

Difficultshtë e vështirë të dihet me siguri se kush e ka zbuluar Rrugën e Qumështit. Dihet se Galileo Galilei ishte i pari që njohu ekzistenca e një bande drite në galaktikën tonë si yje të veçantë në vitin 1610. Ky ishte prova e parë e vërtetë që filloi kur astronomi drejtoi teleskopin e tij të parë në qiell dhe mund të shihte që galaktika jonë përbëhet nga yje të panumërta.

Qysh në vitin 1920, Hubble Edwin ishte ajo që siguroi mjaft prova për të ditur se mjegullnajat spirale në qiell ishin në të vërtetë galaktika të tëra. Ky fakt ndihmoi shumë për të kuptuar natyrën dhe formën e vërtetë të Rrugës së Qumështit. Kjo gjithashtu ndihmoi për të zbuluar madhësinë e vërtetë dhe për të njohur shkallën e universit në të cilin jemi zhytur.

Ne gjithashtu nuk jemi plotësisht të sigurt se sa yje ka Rruga e Qumështit, por gjithashtu nuk është shumë interesante të dihet. Numërimi i tyre është një detyrë e pamundur. Astronomët përpiqen të gjejnë mënyrën më të mirë për ta bërë atë. Sidoqoftë, teleskopët mund të shohin vetëm një yll më të ndritshëm se të tjerët. Shumë prej yjeve janë fshehur pas reve të gazit dhe pluhurit që përmendëm më parë.

Një nga teknikat që ata përdorin për të vlerësuar numrin e yjeve është të vëzhgojnë se sa shpejt yjet orbitojnë brenda galaktikës. Kjo tregon disi tërheqjen dhe masën e gravitacionit. Duke e ndarë masën e galaktikës me madhësinë mesatare të një ylli, do të kemi përgjigjen.

Shpresoj që me këtë informacion të mund të mësoni më shumë rreth Rrugës së Qumështit dhe detajeve të tij.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.