njësitë e temperaturës

ndryshimi i temperaturës

Temperatura është një sasi fizike e lidhur me energjinë mesatare kinetike të grimcave që përbëjnë një objekt ose sistem. Sa më e lartë të jetë energjia kinetike, aq më e lartë është temperatura. Ne gjithashtu i referohemi temperaturës si përvoja jonë shqisore e trupit tonë dhe mjedisit të jashtëm, për shembull kur prekim objekte ose ndjejmë ajrin. Megjithatë, në varësi të kontekstit ku përdoret, ekzistojnë lloje të ndryshme të njësitë e temperaturës.

Në këtë artikull do të flasim për llojet e ndryshme të njësive të temperaturës, karakteristikat e tyre, shumë dhe rëndësinë e tyre.

Shkallët dhe njësitë e temperaturës

medide e temperaturës

Ekzistojnë lloje të ndryshme peshoresh për të matur temperaturën. Më të zakonshmet janë:

 • Shkalla e temperaturës Celsius. Njihet gjithashtu si "shkalla e gradës" dhe është më e përdorura. Në këtë shkallë, pika e ngrirjes së ujit është e barabartë me 0 °C (zero gradë Celsius) dhe pika e vlimit është 100 °C.
 • Shkalla Fahrenheit. Kjo është masa e përdorur në shumicën e vendeve anglishtfolëse. Në këtë shkallë, uji ka një pikë ngrirjeje prej 32°F (tridhjetë e dy gradë Fahrenheit) dhe një pikë vlimi prej 212°F.
 • Shkalla Kelvin. Është një metodë matjeje e përdorur zakonisht në shkencë dhe "zero absolute" vendoset si pika zero, domethënë, objekti nuk lëshon nxehtësi, e cila është ekuivalente me -273,15 °C (Celsius).
 • Shkalla Rankine. Është një matje e përdorur zakonisht e temperaturës termodinamike në Shtetet e Bashkuara dhe përcaktohet si matja e gradëve Fahrenheit mbi zero absolute, kështu që nuk ka vlera negative ose më të ulëta.

Si matet temperatura?

matja e njësive të temperaturës

 • Temperatura matet me shkallën e temperaturës, d.m.th. njësi të ndryshme paraqesin temperatura në shkallë të ndryshme. Për këtë përdoret një pajisje e quajtur "termometër", e cila është e llojeve të ndryshme në varësi të fenomenit që do të matet, si p.sh.
 • zgjerimi dhe tkurrja. Termometrat ekzistojnë për të matur gazrat (termometra me presion konstant të gazit), lëngjet (termometrat me merkur) dhe trupat e ngurtë (termometra me cilindra të lëngët ose bimetalik), të cilët janë elementë që zgjerohen në temperatura të larta ose tkurren në temperatura të ulëta.
 • ndryshimi i rezistencës. Rezistenca ndryshon sipas temperaturës që fitojnë. Për matje, përdoren termometra të rezistencës, të tilla si sensorë (bazuar në një rezistencë të aftë për të shndërruar një ndryshim elektrik në një ndryshim të temperaturës) dhe piroelektrikë (që gjenerojnë një forcë lëvizëse).
 • Termometri i rrezatimit termik. Dukuritë e rrezatimit të emetuara nga sektori industrial mund të maten me sensorë të temperaturës si pirometra infra të kuqe (për të matur temperaturat shumë të ulëta të ftohjes) dhe pirometra optikë (për të matur temperaturat e larta në furra dhe metale të shkrirë).
 • potenciali termoelektrik. Kombinimi i dy metaleve të ndryshëm të prekur nga temperatura të ndryshme në raport me njëri-tjetrin krijon një forcë elektromotore, e cila shndërrohet në potencial elektrik dhe matet në volt.

Matja e njësive të temperaturës

njësitë e temperaturës

Kur flasim për temperaturën, flasim për një sasi të caktuar nxehtësie të përthithur ose të çliruar nga trupi. Është e rëndësishme të mos ngatërroni temperaturën me nxehtësinë. Nxehtësia është një formë e energjisë në transport. Trupi ose sistemi nuk posedon kurrë nxehtësi, ai e thith ose e heq atë. Në vend të kësaj, ajo ka një temperaturë të lidhur me atë rrjedhë nxehtësie.

Nga pikëpamja e fizikës, nxehtësia e transferuar në një sistem ose trup prodhon aktivitet molekular, agjitacion (ose lëvizje) të molekulave. Kur matim temperaturën, matim lëvizjen që ne ndjeshmërisht e perceptojmë si nxehtësi, por në fakt është energji kinetike.

matja e temperaturës Është thelbësore në shumë fusha të shkencës, teknologjisë, industrisë dhe mjekësisë.. Në industri, për shembull, matja e temperaturës është thelbësore në proceset e prodhimit, në të cilat është e nevojshme të kontrollohet temperatura e materialeve dhe produkteve për të siguruar prodhim cilësor. Matjet e njësive të temperaturës bëhen edhe në ruajtjen e ushqimeve dhe barnave, pasi mund të ndikojë në cilësinë dhe sigurinë e produkteve.

Në mjekësi, Është një mjet i rëndësishëm për diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve. Temperatura është një shenjë se trupi po lufton një infeksion ose sëmundje tjetër. Matja e temperaturës së trupit mund të ndihmojë në përcaktimin nëse një person ka ethe dhe për këtë arsye ka nevojë për trajtim mjekësor.

Matja e temperaturës është diçka shumë normale në fushën shkencore dhe kërkimore. Në fizikë, temperatura përdoret për të matur energjinë termike të materialeve, e cila mund të ketë implikime për përçueshmërinë elektrike, viskozitetin dhe aspekte të tjera të sjelljes së materialeve. Në astronomi, matja e temperaturës së trupave qiellorë mund t'i ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë më mirë përbërjen dhe evolucionin e objekteve në hapësirë.

llojet e temperaturës

Temperatura ndahet në:

 • Temperatura e thatë. Është temperatura e ajrit pa marrë parasysh lëvizjen e tij ose përqindjen e lagështisë. Ai matet me një termometër me merkur të bardhë për të parandaluar thithjen e rrezatimit. Në fakt, është temperatura që matim me një termometër merkuri.
 • temperaturë rrezatuese. Mat nxehtësinë e emetuar nga objektet, përfshirë rrezatimin diellor. Pra, temperatura e rrezatimit do të ndryshojë në varësi të faktit nëse po fotografoni në diell apo në hije.
 • temperatura e lagësht. Për të matur këtë temperaturë, sfera e termometrit mbështillet me pambuk të lagur. Prandaj, nëse lagështia e mjedisit është e lartë, temperaturat e thata dhe të lagështa do të jenë të njëjta, por sa më e ulët të jetë lagështia relative midis mjedisit dhe llambës, aq më e ulët është temperatura e lagështisë.

Faktorët që ndryshojnë temperaturën

lartësi

Lartësia është një nga faktorët që modifikon temperaturën. Devijimi standard është se temperatura bie 6,5°C për kilometër, që është 1°C për çdo 154 metra.. Kjo është për shkak të uljes së presionit atmosferik me lartësinë, që nënkupton një përqendrim më të ulët të grimcave të ajrit që bllokojnë nxehtësinë. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se ky ndryshim i temperaturës varet edhe nga faktorë të tjerë si rrezet e diellit, era dhe lagështia.

Gjerësia gjeografike

Sa më e lartë të jetë gjerësia, aq më e ulët është temperatura. Gjerësia gjeografike është distanca këndore nga një pikë në sipërfaqen e Tokës deri në paralelen 0 gradë (ekuatori). Meqenëse është një distancë këndore, ajo matet në gradë.

Sa më e lartë të jetë gjerësia gjeografike, domethënë sa më e madhe të jetë distanca nga ekuatori, aq më e ulët është temperatura. Kjo ndodh sepse në ekuator sipërfaqja e Tokës merr rrezet e diellit në mënyrë pingule, ndërsa në pole (gjërësia maksimale), rrezet arrijnë në mënyrë tangjenciale, për një periudhë më të shkurtër kohore. Për këtë arsye, pranë ekuatorit, klima ngrohet ndërsa akulli grumbullohet në pole.

Kontinentaliteti

Një faktor tjetër që ndikon në temperaturën është distanca nga oqeani, e njohur si kontinentalitet. Ajri më afër oqeanit është më i lagësht, kështu që mund të mbajë një temperaturë të qëndrueshme për më gjatë. Në të kundërt, ajri më larg nga oqeani është më i thatë, kështu që ndryshimi i temperaturës midis ditës dhe natës ose dritës dhe hijes është më i madh. Prandaj, mund të ketë intervale temperaturash prej njëzet gradë ose më shumë në rajonet e shkretëtirës.

Shpresoj që me këtë informacion të mund të mësoni më shumë rreth njësive të temperaturës dhe përdorimeve të tyre.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.