Llojet e projeksioneve të hartave

llojet e projeksioneve hartografike që ekzistojnë

Projeksionet hartografike janë një mjet themelor në botën e hartografisë, shkencës që është përgjegjëse për paraqitjen grafike të sipërfaqes së Tokës në harta. Meqenëse Toka është një sferë tre-dimensionale, por hartat janë rrafshe dy-dimensionale, është e nevojshme që informacioni të shndërrohet nga sfera në një sipërfaqe të sheshtë. Ka të ndryshme llojet e projeksioneve të hartave ndryshme.

Në këtë artikull do t'ju tregojmë për llojet e projeksioneve hartografike që ekzistojnë, karakteristikat dhe rëndësinë e tyre.

Cilat janë projeksionet e hartave

hartat e botës

Në gjeografi, projeksioni i hartës është një mënyrë për të përfaqësuar vizualisht një pjesë të kores së Tokës duke barazuar lakimin natyror të Tokës me sipërfaqen e sheshtë të një harte. Në thelb përbëhet nga "transformimi" një paraqitje 3D në një paraqitje 2D, duke shtrembëruar sa më pak përmasat origjinale.

Kjo është tipike për procesin me të cilin një hartograf krijon një hartë dhe duhet të udhëhiqet nga sistemi koordinativ i formuar nga meridianët dhe gjerësia e Tokës për të krijuar një paraqitje hapësinore që është besnike ndaj përmasave të lakimit të Tokës.

Megjithatë, kjo nuk mund të bëhet pa një kufi gabimi, kështu që projeksionet studiohen për të minimizuar shtrembërimin dhe, para së gjithash, për të ruajtur tre aspekte themelore të hartave: distancën, sipërfaqen dhe formën.

Mund të ketë projeksione të ndryshme hartografike, domethënë metoda dhe procedura të ndryshme për të paraqitur madhësinë e Tokës (ose një pjesë të sipërfaqes së saj) në dy dimensione, pasi kjo ka qenë një çështje shqetësuese për gjeografët që nga kohërat e lashta. Në këtë kuptim, asnjëri nuk është "më besnik" se tjetri, por ato parashtrojnë probleme të ndryshme gjeometrike dhe theksojnë aspekte të ndryshme të paraqitjes.

Llojet e projeksioneve të hartave

projeksioni i mirë

Për të klasifikuar një projeksion hartografik, zakonisht përdoret kriteri i gjeometrisë që e ka frymëzuar atë, domethënë nëse projeksioni është cilindrik, konik, azimutal ose kombinon aspekte të tre kategorive. Këto janë llojet e projeksioneve hartografike që ekzistojnë:

 • projeksion cilindrike. Siç sugjeron emri, ato janë projeksione që përdorin një cilindër imagjinar si sipërfaqe të hartës. Cilindri qëndron tangjent ose tangjent me sipërfaqen sferike të planetit, e cila ka qëndrueshmëri të mirë (respekton formën), por ndërsa lëvizim më larg nga ekuatori, ka një shtrembërim më të madh dhe më të theksuar për sa i përket distancës dhe sipërfaqes. Megjithatë, duke ruajtur pingulitetin midis meridianëve dhe paraleleve, është një lloj projeksioni i thjeshtë dhe i dobishëm që përdoret gjerësisht për lundrim.
 • projeksion konik. Ngjashëm me projeksionet cilindrike, këto përftohen duke vendosur sferën e tokës brenda lakimit të brendshëm të një koni imagjinar tangjent ose sekant, mbi të cilin projektohen linjat e gjerësisë gjeografike dhe meridianët. Avantazhi i këtij lloji të projeksionit është se i kthen meridianët në vija të drejta nga polet dhe paralelet në rrathë koncentrikë brenda një koni. Harta që rezulton është e përshtatshme për përfaqësimin e gjerësive gjeografike të mesme, pasi bëhet më e shtrembëruar kur dikush lëviz drejt poleve.
 • projeksion azimutal. Të njohura gjithashtu si projeksione zenitale, ato përftohen duke vendosur sferën tokësore në një plan imagjinar tangjent me vetë sferën, mbi të cilin projektohen meridianët dhe paralelet. Këndvështrimi i marrë korrespondon me vizionin e botës që shihet nga qendra e Tokës ose nga një planet i largët. Këto projeksione janë shumë të mira në ruajtjen e marrëdhënieve midis poleve dhe hemisferës, ndaj janë të sakta në gjerësi të mëdha; por sa më e madhe të jetë distanca ndërmjet rrafshit dhe pikës tangjente të sferës, aq më shumë shtrembërohen, pra nuk janë të përshtatshme.
 • Projeksioni i modifikuar. Quhen edhe projeksione të përbëra ose hibride, janë ato projeksione që përfshijnë aspekte të ndryshme të projeksioneve të listuara më sipër dhe përpiqen të përfaqësojnë me besnikëri sipërfaqen e Tokës duke thyer vazhdimësinë e hartës dhe ndërtimin matematikor të katrorëve që përmbajnë të njëjtën sipërfaqe të Tokës. Është një procedurë kundërintuitive, por lejon eksperimentimin me deformime vullnetare të meridianit dhe paraleles tokësore për të marrë rezultate të reja dhe të pamundura me llojet e tjera të projeksionit.

Si ta bëjmë atë

llojet e projeksioneve të hartave

Është teknikisht e pamundur të përfaqësohet Toka në një sipërfaqe të sheshtë pa shtrembëruar disa veti gjeometrike. Kompleksiteti i përfaqësimit të një forme të ngjashme me Tokën në një sipërfaqe të sheshtë mund të adresohet në një farë mase me një mjet të quajtur projeksion harte, i cili lejon transformimin e një forme sferike në një plan, duke përfshirë linjat e gjerësisë dhe gjatësisë, në mënyrë që të gjitha objektet ndërmjet marrëdhënies përkatëse. Për këtë, janë absolutisht të nevojshme metoda rigoroze matematikore.

E thënë thjesht, projeksionet e hartave janë një burim i paçmuar për krijimin e hartave në mënyrë që dimensionet, vetitë dhe vendndodhja e vendeve brenda kurbës së tokës t'i ngjajnë realitetit.

Të gjitha projeksionet e hartave paraqesin karakteristika që lidhen me llojin e transformimit ose procesin gjeometrik të përdorur për të arritur transformimin. Kështu, një projeksion gjeografik mund të ketë një ose dy nga tre vetitë e mëposhtme, por në asnjë rast nuk mund të përmbushen të treja njëkohësisht:

 • barazlargësi: Projeksioni është besnik ndaj distancave origjinale, domethënë nuk i zmadhon apo pakëson ato, por përkundrazi ruan përmasat e tyre në shkallën përkatëse.
 • Ekuivalenca: Projeksioni është besnik ndaj sipërfaqes origjinale, domethënë nuk shtrembëron madhësinë dhe dimensionet e sipërfaqes.
 • Përputhje: Projeksioni i qëndron besnik formës dhe këndeve të origjinalit, pra nuk deformon profilin apo pamjen e sipërfaqes që përfaqëson.

Në çdo projeksion, bëhen përpjekje për të respektuar sa më shumë këto tre veti themelore, megjithëse disa zakonisht sakrifikohen më shumë se të tjerat në varësi të përdorimit specifik të hartës së projektuar. Për shembull, nëse është një hartë e botës ose një sferë e sheshtë shkolle, në përgjithësi forma e kontinenteve respektohet më shumë sesa distanca midis kontinenteve dhe sipërfaqes së secilit kontinent.

Llojet e tjera të projeksioneve të hartave

Këto janë lloje të tjera më pak të njohura të projeksioneve:

 • pseudokonike: Vijat paralele përfaqësohen me harqe koncentrike dhe meridianët me vija të lakuara të njëkohshme. Meridiani qendror është një vijë e drejtë.
 • pseudocilindrike: Paralelet dhe meridianët qendrorë tregohen si vija të drejta. Meridianët janë kthesa paralele.
 • Polikonike: Paralelet e gjerësisë gjeografike përfaqësohen nga harqe jo koncentrike me qendrat e tyre në meridianin qendror.

Asnjë projeksion harte nuk është perfekt, por ato minimizojnë shtrembërimin e zonës, drejtimit, pozicionit, distancës dhe formës. Përdorimi i një harte të caktuar dhe një projeksioni të caktuar të hartës varet nga kërkesat individuale, pasi secila ka avantazhe dhe disavantazhe. Për shembull, për t'u fokusuar në gjerësi të ulëta, është më mirë të përdorni një hartë projeksioni cilindrike, një projeksion konik për gjerësitë e mesme dhe një projeksion azimutal për rajonet polare.

Shpresoj që me këtë informacion të mësoni më shumë për llojet e projeksioneve hartografike që ekzistojnë dhe karakteristikat e tyre.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.