Llojet e migrimit

Llojet e migrimit te zogjtë

Migrimi është një fenomen që ka ndodhur në natyrë për miliona vjet. I referohet lëvizjes së rregullt dhe ciklike të kafshëve nga një vend në tjetrin në kërkim të ushqimit, strehimit, riprodhimit ose kushteve të përshtatshme klimatike. Migrimi mund të jetë në distanca të shkurtra ose të gjata dhe mund të kryhet nga lloje të ndryshme të kafshëve, nga insektet tek gjitarët. Janë të shumta llojet e migrimit në kafshë.

Në këtë artikull do t'ju tregojmë për llojet e ndryshme të migrimit, rëndësinë e tyre dhe kafshët shtegtare në Spanjë.

Rëndësia e migrimit

llojet e migrimit

Rëndësia e migrimit te kafshët është e rëndësishme, pasi u lejon atyre të mbijetojnë dhe të përshtaten me mjediset në ndryshim. Disa lloje migrojnë për t'i shpëtuar kushteve të pafavorshme të motit, si p.sh ftohtësi ekstreme ose thatësirë, dhe gjeni vende më të ngrohta dhe më të lagështa për t'u shumuar dhe ushqyer.

Specie të tjera migrojnë për të përfituar nga burimet sezonale, si salmoni që migron në lumenj për të pjellë vezët ose zogjtë që migrojnë në zona me ushqim të bollshëm gjatë dimrit. Ka edhe lloje që migrojnë për të shmangur konkurrencën për burime në një zonë të caktuar, të tilla si elefantët që lëvizin në zona të reja kullotjesh për të shmangur mbipopullimin.

Migrimi gjithashtu mund të jetë i rëndësishëm për ruajtjen e specieve të rrezikuara. Për shembull, migrimi i breshkave të detit nga plazhet ku ato vendosin vezët në oqeane është thelbësor për mbijetesën e specieve. Përveç kësaj, migrimi i kafshëve mund të ndihmojë gjithashtu në ruajtjen e diversitetit gjenetik, duke lejuar që popullatat të përzihen dhe të shmangin ngjizjen midis gjinive.

Megjithatë, migrimi i kafshëve mund të ketë edhe efekte negative, si ndërhyrja e njeriut në habitatin e tyre, degradimi i mjedisit dhe humbja e habitateve natyrore. Ndërtimi i rrugëve dhe ndërtesave mund të bllokojë rrugët e migrimit dhe të pengojë mbijetesën e specieve migratore.

Shpërngulja e kafshëve është një fenomen themelor në natyrë, i cili i lejon ata të përshtaten me ndryshimet në mjedis, përfitoni nga burimet sezonale, shmangni konkurrencën dhe ruani diversitetin gjenetik. Ruajtja e specieve migratore është thelbësore për shëndetin e ekosistemeve dhe mbijetesën e specieve.

Llojet e migrimit

kafshët shtegtare

Ka lloje të ndryshme migrimi te kafshët, të cilat ndryshojnë për sa i përket distancës së përshkuar, kohëzgjatjes së udhëtimit dhe arsyes që i shtyn speciet të ndërmarrin zhvendosjen. Disa nga llojet më të zakonshme të migrimit te kafshët janë përshkruar më poshtë:

 • Migrimi sezonal: Është ai që ndodh në cikle të rregullta, përgjithësisht i lidhur me ndryshimet në stinët e vitit. Për shembull, zogjtë shtegtarë që udhëtojnë nga rajonet e ftohta në veri në zonat më të ngrohta në jug gjatë dimrit.
 • migrimi riprodhues: është migrimi që ndodh posaçërisht për riprodhim. Shumë lloje të breshkave të detit migrojnë në plazhe të veçanta për të hedhur vezët e tyre dhe më pas kthehen në habitatin e tyre natyror.
 • Migrimi ditor: disa lloje kafshësh bëjnë lëvizje të përditshme në kërkim të ushqimit ose për të shmangur grabitqarët. Për shembull, luanët që lëvizin në kërkim të gjahut ose zogjtë që lëvizin gjatë gjithë ditës për të gjetur ushqim dhe strehim.
 • migrimi nomad: Është një lloj migrimi që përfshin lëvizje të rregullta, por pa një model fiks. Për shembull, barngrënësit që migrojnë në kërkim të barit të freskët dhe ujit në stinët e thata.
 • migrimi në lartësil: është ajo që ndodh te kafshët që lëvizin në lartësi më të larta ose më të ulëta në kërkim të një klime më të përshtatshme ose për të shmangur kushtet ekstreme të motit.
 • migrimi irruptiv: Është migrimi që ndodh në mënyrë të paparashikueshme, i nxitur nga disponueshmëria e ushqimit ose faktorë të papritur klimatik.

Në përgjithësi, migrimi tek kafshët është një proces kompleks dhe i ndryshueshëm, i cili varet nga faktorë të shumtë si gjenetika, përvoja e mëparshme, disponueshmëria e ushqimit dhe ujit dhe kushtet mjedisore. Çdo specie ka modelin e vet migrues dhe të kuptuarit e këtyre modeleve është thelbësor për ruajtjen e specieve dhe shëndetin e ekosistemeve.

Ndikimet njerëzore në llojet e migrimit

migrimet e kafshëve

Njerëzit mund të ndikojnë në migrimin e kafshëve në mënyra të ndryshme, shpesh në mënyra negative. Këto janë disa nga ndikimet më të rëndësishme njerëzore në speciet migratore:

 • Humbja e habitatit: Humbja e habitatit për shkak të shpyllëzimit, urbanizimit, bujqësisë intensive, ndër të tjera, mund të pengojë rrugët migratore dhe të ulë cilësinë e habitateve për speciet migratore.
 • Ndryshimi i klimës: Ndryshimi i klimës mund të ndryshojë modelet e migrimit të specieve duke ndryshuar kushtet mjedisore, si temperatura dhe disponueshmëria e ujit dhe ushqimit.
 • Kontaminimi: ndotja e ajrit, ujit dhe tokës mund të dëmtojë shëndetin e specieve migratore dhe të zvogëlojë aftësinë e tyre për t'u riprodhuar dhe për të mbijetuar.
 • Gjuetia dhe peshkimi: gjuetia dhe peshkimi i tepruar i specieve migratore mund të ndikojë në mbijetesën e këtyre popullatave dhe të pengojë aftësinë e tyre për të ruajtur diversitetin gjenetik.
 • Infrastruktura njerëzore: Ndërtimi i rrugëve, urave dhe digave mund të ndryshojë rrugët migratore dhe të pengojë aftësinë e specieve për të gjetur ushqim dhe strehim.
 • Ndriçim artificial: ndriçimi artificial mund të ndërhyjë në modelet e migrimit të zogjve, për shembull, duke i bërë ata të çorientohen dhe të humbasin natën.

Është e rëndësishme të theksohet se migrimet e kafshëve mund të kenë një ndikim pozitiv në ekonominë dhe shoqërinë njerëzore, si p.sh peshkim sportiv, vëzhgim zogjsh dhe gjueti rekreative. Megjithatë, është thelbësore që këto interesa njerëzore të balancohen me nevojën për të ruajtur dhe mbrojtur speciet migratore dhe habitatet e tyre natyrore.

Aktiviteti njerëzor mund të ndikojë negativisht në migrimet e kafshëve, të cilat mund të rrezikojnë mbijetesën e këtyre specieve. Ruajtja dhe mbrojtja e specieve migratore është thelbësore për të ruajtur diversitetin biologjik dhe shërbimet e ekosistemit që ato ofrojnë.

Llojet migratore në Spanjë

Spanja është një vend me një larmi të madhe shpendësh shtegtarë, shumë prej të cilëve udhëtojnë nga Evropa dhe Afrika gjatë gjithë vitit. Më poshtë janë disa nga zogjtë shtegtarë më të shquar që mund të vërehen në Spanjë:

 • Lejleku i bardhë: Lejleku i bardhë është një nga zogjtë shtegtarë më të njohur në Spanjë. Çdo vit mijëra lejlekët migrojnë nga Evropa Qendrore në Afrikë për dimër.
 • shqiponja me çizme: Shqiponja me çizme është një specie shtegtare që viziton Spanjën gjatë verës për t'u shumuar dhe më pas udhëton në Afrikën Jugore për të kaluar dimrin.
 • shpejtësi e zakonshme: Swift i zakonshëm është një zog shtegtar që mbërrin në Spanjë gjatë verës për t'u shumuar. Gjatë dimrit, ata migrojnë në Afrikën Sub-Sahariane.
 • Dallëndyshja e hambarit: Dallëndyshja e hambarit është një zog shtegtar që gjendet në Spanjë gjatë pranverës dhe verës për t'u shumuar. Në vjeshtë, ata migrojnë në Afrikë për të kaluar dimrin.
 • Zog tallës i zakonshëm: Bilbili i zakonshëm është një specie shtegtare që mbërrin në Spanjë gjatë pranverës për t'u riprodhuar dhe më pas emigron në Afrikë për të kaluar dimrin.
 • pipit alpin: Pipit alpin është një zog shtegtar që viziton Spanjën gjatë dimrit. Ata vijnë nga Evropa Qendrore për të kaluar muajt e ftohtë në Spanjë.
 • Bletëngrënësi evropian: Bletëngrënësi evropian është një specie migratore që mbërrin në Spanjë gjatë verës për t'u riprodhuar. Në vjeshtë, ata migrojnë në Afrikë për të kaluar dimrin.

Këta janë vetëm disa nga zogjtë shtegtarë më të shquar në Spanjë, por ka shumë lloje të tjera që gjithashtu migrojnë drejt dhe nga Spanja gjatë gjithë vitit. Vëzhgimi i shpendëve është një aktivitet shumë i popullarizuar në Spanjë, veçanërisht gjatë stinëve të migrimit, dhe ka shumë vende në të gjithë vendin ku mund t'i shihni këto specie në habitatin e tyre natyror.

Shpresoj që me këtë informacion të mësoni më shumë për llojet e migrimit dhe karakteristikat e tyre.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.