Çfarë është magma nga vullkanet?

Cila është magma e vullkaneve

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për atë që është magma e vullkaneve, karakteristikat e saj dhe ndryshimet me llavën.

tërmetet që ndodhin njëkohësisht

tufë sizmike

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për atë që është një tufë tërmetesh, karakteristikat dhe rrezikshmërinë e tij. Mësoni më shumë këtu.

kaldera vullkanike

kaldera vullkanike

Ne ju tregojmë me detaje gjithçka që duhet të dini për kalderën vullkanike dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

kore oqeanike

kore oqeanike

Ne ju tregojmë në detaje gjithçka që duhet të dini për koren oqeanike dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

llojet e shkëmbinjve që ekzistojnë

Llojet e shkëmbinjve

Dëshironi të dini se cilat janë llojet kryesore të shkëmbinjve dhe klasifikimi i tyre? Hyni këtu për të zbuluar gjithçka në detaje.

burimet dhe ligatinat

Cilat janë burimet

Dëshironi të mësoni pse burimet janë kaq të rëndësishme? Hyni këtu për të zbuluar karakteristikat e tij unike.

si u formuan ishujt Kanarie

Si u formuan Ishujt Kanarie

Ne ju tregojmë në detaje se si u formuan Ishujt Kanarie dhe cilat janë karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

mali i Shën Helenës

stratovolcano

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për stratovolkanin, formimin dhe shpërthimet e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

lumi Jordan në Bibël

Lumi Jordan

Mësoni gjithçka që duhet të dini për lumin Jordan dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë për lumin më të përmendur në Bibël.

akullnajë në Islandë

Lugina e akullnajave

Ne do t'ju tregojmë në detaje se çfarë është një luginë akullnajore, karakteristikat e saj, gjeologjia dhe proceset e erozionit.

Si formohen malet në planet?

Si formohen malet

Dëshironi të mësoni se si formohen malet? Hyni këtu sepse ne shpjegojmë gjithçka në detaje dhe shumë më tepër.

Vesubio mont

vullkani i Pompeit

Dëshironi të dini cilat janë karakteristikat e vullkanit të Pompeit? Këtu ju tregojmë gjithçka që duhet të dini.

kuriozitetet e vullkaneve

Kuriozitetet e vullkaneve

Dëshironi të dini cilat janë kuriozitetet më të mira të vullkaneve? Këtu ju tregojmë që të mund të mësoni më shumë rreth tij.

relievi i kanarinave

Vullkanet në Ishujt Kanarie

Dëshironi të mësoni se cilët janë vullkanet kryesore në Ishujt Kanarie? Këtu ju tregojmë për karakteristikat, origjinën dhe shumë më tepër. Hyn!

matjet e shkallës Rihter

shkallë të Rihterit

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për shkallën e Rihterit, karakteristikat e saj dhe për çfarë shërben. Mësoni më shumë për tërmetet.

liqeni marakaibo

Liqeni Maracaibo

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për liqenin Maracaibo dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu

deti pranë Antarktidës

deti i dasmës

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për Detin Weddell dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

lumi lena

lumi lena

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për lumin Lena dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

si formohen ishujt

si formohen ishujt

Ne ju tregojmë në detaje se si formohen ishujt dhe cilat janë karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth gjeologjisë këtu.

pse shpërthen një vullkan dhe është i rrezikshëm

Pse shpërthen një vullkan?

Dëshironi të dini pse shpërthen një vullkan? Këtu ju tregojmë gjithçka në detaje që të mund të mësoni më shumë.

çfarë është erozioni

çfarë është erozioni

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini se çfarë është erozioni dhe cilat janë karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Shkretëtira Sonora

Shkretëtira Sonoran

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për shkretëtirën Sonoran dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Lumi Guadalquivir

Depresioni i Guadalquivir

Ne ju tregojmë me detaje gjithçka që duhet të dini për depresionin e Guadalquivir dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë këtu.

buzë e pllakave

Llojet e pllakave litosferike

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për llojet e pllakave litosferike që ekzistojnë dhe karakteristikat e tyre.

pllaja e Spanjës

Rrafshnalta Qendrore

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për Pllajën Qendrore dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth relievit spanjoll.

Karakteristikat e sistemit Iberik

Sistemi Iberik

Mësoni në thellësi gjithçka që duhet të dini për Sistemin Iberik dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

burim uji

Çfarë janë ujërat nëntokësore

Ne ju tregojmë në detaje se çfarë janë ujërat nëntokësore, karakteristikat dhe rëndësinë e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

kështu fiket një vullkan

Si fiket një vullkan?

Ne ju tregojmë se si një vullkan shuhet hap pas hapi dhe cilat shenja tregojnë se shpërthimi ka përfunduar. mësoni më shumë këtu

rëndësia e lehtësimit

çfarë është lehtësimi

Nuk e dini se çfarë është lehtësimi? Ne shpjegojmë rëndësinë e relievit në gjeologji dhe llojet që ekzistojnë.

shpërthimet e vullkaneve

Vullkani Stromboli

Ne shpjegojmë në detaje gjithçka që duhet të dini për vullkanin Stromboli dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë këtu.

çfarë është gjeologjia

çfarë është gjeologjia

Ne ju tregojmë në detaje se çfarë është gjeologjia dhe cilat janë karakteristikat dhe rëndësia e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

cilat janë kontinentet karakteristike

cilat janë kontinentet

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini se cilat janë kontinentet, karakteristikat dhe llojet e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

çfarë është një shkretëtirë

çfarë është një shkretëtirë

Ne shpjegojmë me detaje se çfarë është shkretëtira, karakteristikat e saj, klimën, florën dhe faunën. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Dallimet kryesore midis magmës dhe lavës

Dallimet midis magmës dhe lavës

Ne ju tregojmë se cilat janë ndryshimet kryesore midis magmës dhe lavës dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

çfarë është një mal

çfarë është një mal

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për atë që është një mal, karakteristikat dhe formimin e tij. Zbuloni gjithçka për të këtu.

formimi i deteve

si u formuan oqeanet

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që ju duhet të dini për mënyrën se si u formuan oqeanet dhe gjeologjinë rreth tij.

çfarë është një arkipelag

Çfarë është një arkipelag

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për atë që është një arkipelag dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

çfarë është lava

çfarë është lava

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për atë që është llava, karakteristikat dhe ndryshimet e saj me magmën.

Shkëmbinj metamorfikë

Shkëmbinj metamorfikë

Ne ju tregojmë me detaje gjithçka që duhet të dini për shkëmbinjtë metamorfikë dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Vullkani Popocatepetl

Vullkani Popocatepetl

Në këtë artikull do të gjeni të gjithë informacionin që ju nevojitet për vullkanin Popocatépetl dhe karakteristikat e tij.

vendndodhja e kraterit chicxulub

Krateri Chicxulub

Ne ju tregojmë në detaje gjithçka që duhet të dini për kraterin Chicxulub dhe zbulimet e tij. Mësoni më shumë këtu.

cilat janë karakteristikat e një shkëmbi

çfarë është një shkëmb

Në këtë artikull ne ju tregojmë se çfarë është një shkëmb dhe cilat janë karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

çfarë bën një gjeolog dhe sa fiton

Çfarë bën një gjeolog?

Në këtë artikull ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për atë që bën një gjeolog dhe çfarë rëndësie ka.

tokë e rrallë

Toka të rralla

Në këtë artikull do t'ju tregojmë se çfarë janë tokat e rralla, karakteristikat dhe rëndësia e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu

shkëmbi i gjigantëve të Tenerifit

Shkëmbi i Gjigantëve

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për shkëmbin e Los Gigantes dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

mali i Shën Helenës

Mali i Shën Helenës

Ne ju tregojmë historinë, origjinën dhe shpërthimet e malit Santa Helena. Mësoni më shumë rreth këtij vullkani aktiv.

lumi në Tajlandë

Lumi Mekong

Ne ju tregojmë në detaje të gjitha karakteristikat e lumit Mekong. Mësoni më shumë për një nga lumenjtë më të famshëm në Tajlandë.

shkallëzim

Monte Cervino

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për malin Matterhorn dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

mali denali

Mali Denali

Në këtë artikull ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për malin Denali dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

retë vullkanike

retë vullkanike

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për retë vullkanike dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu

vullkani etna

vullkanet në Itali

Ne përshkruajmë në detaje se cilët janë vullkanet më të rëndësishme në Itali sipas madhësisë dhe aktivitetit të tyre vullkanik. Mësoni më shumë këtu.

vullkanet në Islandë

Vullkanet në Islandë

Në këtë artikull ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për vullkanet në Islandë dhe karakteristikat e tyre.

unazë zjarri paqësor

Unaza e zjarrit

Në këtë artikull ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për Unazën e Zjarrit dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

mali merapi vullkan

Mali i Merapit

Ne ju tregojmë me detaje gjithçka që duhet të dini për malin Merapi dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

vullkan aktiv

Mali më i lartë i Spanjës

Ju tregojmë me detaje të gjitha karakteristikat dhe kuriozitetet e malit më të lartë në Spanjë. Mos e humb atë!

shkëmbinjtë magnetikë magnetit

Shkëmbinj magnetikë

Në këtë artikull ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për shkëmbinjtë magnetikë dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë këtu.

llojet e vullkaneve që ekzistojnë

Llojet e vullkaneve

Në këtë artikull ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për llojet e ndryshme të vullkaneve që ekzistojnë dhe shpërthimet e tyre.

diagjeneza në shkëmbinj

Diagjeneza

Në këtë artikull ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për diagjenezën, karakteristikat dhe formimin e saj.

gropa në natyrë

gropat

Në këtë artikull ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për gropat dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

brigjet e lumenjve

bankat

Ne ju tregojmë gjithçka që ju duhet të dini për brigjet, karakteristikat e tyre dhe bimësinë përkatëse. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

nyjet e shkëmbinjve

Nyje

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me pallatet dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

gjarpërues

Meander

Në këtë artikull ne ju tregojmë se çfarë është një meander dhe cilat janë karakteristikat dhe formimi i tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

fosilet e opalizuara

Fosile të opalizuara

Në këtë artikull ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për fosilet e opalizuara dhe rëndësinë e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

ylber mineral curazo

Kuarc ylber

Në këtë artikull do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat e kuarcit të ylberit dhe përdorimet e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

halite rozë

Halit rozë

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për halitin rozë dhe karakteristikat e tij. Di thellësisht gjithçka për këtë mineral.

llojet e kuarcit

Llojet e kuarcit

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për llojet e ndryshme të kuarcit që ekzistojnë dhe cilat janë karakteristikat e tyre.

Teide

Vullkanet në Spanjë

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për vullkanet e ndryshme në Spanjë dhe karakteristikat e tyre.

ndalo provën

Mali tatras

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për malin Tatras dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth saj këtu.

Himalajet

vargjet malore

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për vargjet malore dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth saj këtu.

gjeologjia e lashtë

Paleozoik

Në këtë post gjithçka që lidhet me Paleozoikun dhe karakteristikat e tij shpjegohet në detaje. Mësoni më shumë rreth kësaj faze.

shpërthime

Si formohen vullkanet

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë në detaje se si formohen vullkanet, llojet e vullkaneve dhe pjesët e tyre. Mësoni më shumë rreth saj këtu.

pellgje ujëmbledhëse

Pellgje ujëmbledhëse

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth asaj që janë pellgjet ujëmbledhëse dhe cilat janë karakteristikat e tyre.

alpet zvicerane me dëborë

Alpet Zvicerane

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për Alpet Zvicerane dhe pse është një nga vargjet më të njohura malore në botë.

vullkani më i lartë në botë

mauna kea

Ne shpjegojmë gjithçka në lidhje me vullkanin Mauna Kea dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth saj këtu.

historia e tokës

Historia e Tokës

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për historinë e Tokës dhe origjinën e saj. Mësoni më shumë rreth saj këtu.

shpërthimet e vullkanit etna

Vullkani Etna

Ne ju tregojmë në detaje të gjitha karakteristikat, shpërthimet dhe kuriozitetet e vullkanit Etna. Njihuni me vullkanin më aktiv në Evropë në thellësi.

rëndësia e stromatoliteve

Stromatolitet

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për stromatolitet dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth këtyre formacioneve shkëmbore.

tërmetet e fajit san andres

Faji i San Andres

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për fajin e San Andres dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth saj këtu.

Lumi Kongo

Río Kongo

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me lumin Kongo dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth këtij lumi këtu.

cfare eshte nje shkemb

Çfarë është një shkëmb

Në këtë artikull ne ju tregojmë se çfarë është një shkëmb, cilat janë formimi dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

gjiri i luanit

Gjiri i luanit

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me Gjirin e Luanit dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

super vullkan yellowstone

Vullkani Yellowstone

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me vullkanin Yellowstone dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

valët sizmike

Çfarë është një tërmet

Në këtë artikull ne ju tregojmë se çfarë është një tërmet, cilat janë shkaqet dhe pasojat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

malet e kaukazit

Malet e Kaukazit

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për Malet e Kaukazit dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

pellgu hidrografik i ebro

Lugina e Ebros

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me luginën Ebro, gjeologjinë dhe formimin e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

çfarë është një ishull

Çfarë është një ishull

Ne ju tregojmë në detaje se çfarë është një ishull, si formohet dhe cilat janë llojet dhe karakteristikat që ai ka. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

vargmali prebetik

Sistemi betik

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me sistemin Betic dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu

vizitoni kanionin e madh

Kanioni i Kolorados

Di thellësisht gjithçka që duhet të dish për Kanionin e Kolorados. Mësoni për këtë mrekulli të natyrës.

Masivi Altai i famshëm për peizazhe

Masivi Altai

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me masivin Altai. Mësoni më shumë rreth një prej vendeve më magjike në botë.

akullnajat malore

Alpet skandinave

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për Alpet Skandinave dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

ndotja e lumit që ndan Londrën

Lumi Thames

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për lumin Thames dhe rëndësinë e tij. Mësoni më shumë rreth këtij lumi të famshëm.

petrogeneza

Petrogeneza

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth petrogjenezës dhe rëndësisë së saj. Mësoni më shumë rreth gjeologjisë këtu.

vargmali Arktik

Vargmali Arktik

Njihni në thellësi karakteristikat, gjeologjinë dhe rëndësinë e vargmalit Arktik. Këtu ju tregojmë gjithçka në detaje.

formimi i shkëmbit sedimentar

Sedimentologjia

Ne ju tregojmë rëndësinë e sedimentologjisë si një degë e gjeologjisë. Dijeni në thellësi këtë çështje.

vullkan të plotë

Pjesë të një vullkani

Ne përshkruajmë në detaje secilën nga pjesët e një vullkani dhe cilat janë funksionet e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

petrologjia dhe shkëmbinjtë

Petrologjia

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me petrologjinë dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

peisazhe të pirenejve

Pireenet

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth Pirenejve dhe karakteristikave të tyre. Mësoni më shumë rreth këtyre maleve.

gji i Kalifornisë

Gjiri i Kalifornisë

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për Gjirin e Kalifornisë, karakteristikat e tij dhe biodiversitetin. Mësoni gjithçka për këtë këtu.

bora dhe akullnajat

Mont Blanc

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me Mont Blanc dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

kristale gurësh të çmuar

Gure te Cmuar

Ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat dhe vetitë e gurëve të çmuar. Di thellësisht se cila është vlera e saj dhe për çfarë shërben.

Everest mali më i lartë në botë

Mali më i lartë në botë

Hyni këtu për të mësuar gjithçka në lidhje me malin më të lartë në botë, karakteristikat dhe origjinën e tij.

ngjyrat e malit

Vinicunca

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me malin Vinicunca i njohur si mali me 7 ngjyrat. Mësoni më shumë këtu.

akullnajat

Kuzhinier mali

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth Mount Cook dhe karakteristikave të tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

daulle

Daulle

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me tamburin dhe trajnimin e tij. Mësoni se si gjenerohet kjo gjeologji akullnajore.

karakteristikat e shkëmbinjve magmatikë

Shkëmbinj Ignezë

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth shkëmbinjve magmatikë dhe formimit të tyre. Mësoni më shumë rreth klasifikimit të shkëmbinjve.

linjat e konturit

Harta topografike

Ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat dhe elementet e hartës topografike. Mësoni më shumë rreth përdorimeve të tij këtu.

shkëmbinj sedimentarë

Shkëmbinj sedimentarë

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me karakteristikat dhe origjinën e shkëmbinjve sedimentarë. Mësoni më shumë këtu.

shtresat e Tokës

Gradienti gjeotermik

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth gradientit gjeotermik dhe rëndësisë së tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Litologji

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me litologjinë, një degë e gjeologjisë. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

e gjithë toka së bashku

Pangea

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me superkontinentin e njohur si Pangea. Mësoni më shumë rreth evolucionit të planetit tonë.

ortofoto dhe aplikimet

Ortofoto

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me ortofoto dhe karakteristikat kryesore të tij. Njihni dobinë e këtyre fotografive ajrore.

shkaqet e erozionit detar

Erozioni detar

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth erozionit detar, si formohet dhe çfarë efektesh ka në relievin bregdetar.

valët sizmike

Valët sizmike

Ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat, origjinën dhe llojet e valëve sizmike që ekzistojnë. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

formacione shkëmbore

Aksidenti gjeografik

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me atë se çfarë është forma e tokës dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

ngjitet në mal

K2

Në këtë artikull do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, formimin, florën dhe faunën e malit K2. Mësoni më shumë për këtë montim.

Himalaja

Everest

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me karakteristikat, formimin, klimën, florën dhe faunën e Everestit.

cikli shkëmbor

Cikli shkëmbor

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth ciklit shkëmbor dhe karakteristikave të tij. Mësoni rreth tij këtu.

Vesubio mont

Vesubio mont

Ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat, formimin dhe shpërthimet që ka pasur vullkani Vesuvius, një nga më të rrezikshmit.

deti i Karaibeve

Deti i Karaibeve

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, gjeologjinë dhe formimin e Detit Karaibe. Mësoni më shumë rreth këtij vendi parajsor.

Shkretetira e Saharase

Shkretetira e Saharase

Në këtë artikull ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat, florën dhe faunën e shkretëtirës së Saharasë. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Alpe

Në këtë artikull do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, origjinën, gjeologjinë, florën dhe faunën e Alpeve. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

vullkani tambora dhe kaldera e tij

Vullkani Tambora

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë karakteristikat, formimin dhe shpërthimet e vullkanit Tambora. Mësoni më shumë rreth një prej vullkaneve më të famshëm.

Mauna loa

Mauna loa

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, formimin dhe shpërthimet e vullkanit Mauna Loa. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Kristalografia

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat dhe fushat e studimit të kristalografisë. Mësoni më shumë rreth kësaj dege të shkencës.

Oxhaqe zanash

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat dhe origjinën e oxhaqeve të zanave. Di gjithçka në lidhje me këto formacione gjeologjike.

Kilimanjaro

Ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat, formimin dhe shpërthimet e Kilimanjaro. Mësoni më shumë rreth vullkanit më të famshëm në Afrikë.

Pema e portokallit Bulnes

Ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat, gjeologjinë dhe rëndësinë e Naranjo de Bulnes. Mësoni më shumë rreth kësaj maje këtu.

stabiliteti i pjerrësisë

Shpatet

Në këtë post ne ju tregojmë në detaje se cilat janë shpatet dhe cilat janë karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth gjeologjisë së terrenit.

Sizmogrami

Në këtë artikull ne ju tregojmë se si maten tërmetet dhe çfarë është një sizmogram. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Ngushtica e Kerçit

Ne do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat dhe rëndësinë gjeologjike dhe strategjike të ngushticës së Kerç. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Mali Fuji

Mali Fuji konsiderohet një vullkan aktiv dhe një nga atraksionet më të rëndësishme turistike në Japoni. Di gjithçka për këtë këtu.

Llojet e shpërthimeve

Llojet e shpërthimeve

Ne shpjegojmë të gjitha karakteristikat dhe llojet e shpërthimeve vullkanike. Mësoni më shumë rreth vullkaneve dhe shpërthimeve.

Gjeologët më të mirë në histori

Në këtë post ne ju tregojmë se kush ishin gjeologët më të mirë në histori dhe çfarë kontribuan ata në botën e gjeologjisë dhe shkencës.

Deti i reve të Vullkanit Teide

Vullkani Teide

Në këtë postim do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, formimin, kuriozitetet dhe shpërthimet e vullkanit Teide. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Lumi Misisipi

Lumi Misisipi

Në këtë postim ju tregojmë të gjitha karakteristikat, formimin, florën dhe faunën e lumit Misisipi. Mësoni më shumë rreth këtij lumi të famshëm.

Gjeologjia strukturore

Gjeologjia strukturore

Ne ju tregojmë karakteristikat dhe rëndësinë e gjeologjisë strukturore në studimin e pllakave tektonike. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Karakteristikat e gjeologjisë historike

Gjeologji historike

Ne shpjegojmë gjithçka në lidhje me gjeologjinë historike dhe rëndësinë që ajo ka në nivelin e shkencës. Mësoni më shumë rreth kësaj dege këtu.

Mineralogji

Mineralogji

Në këtë artikull ju mësojmë gjithçka që duhet të dini rreth mineralogjisë. Hyni këtu për të mësuar më shumë rreth kësaj shkence.

Vendosja e shkëmbinjve

Gjeokronologji

Ne shpjegojmë me shumë detaje gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me gjeokronologjinë. Hyni këtu për të mësuar më shumë rreth planetit tonë.

Biodiverditeti i Neogjenit

Periudha neogjene

Në këtë postim do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, gjeologjinë, klimën, florën dhe faunën e periudhës Neogjene. Mësoni më shumë rreth kësaj faze gjeologjike.

Zhdukja e specieve

Paleoceni

Në këtë postim ju shpjegojmë gjithçka që duhet të dini rreth Paleocenit. Hyni këtu për të mësuar më shumë rreth kësaj epoke gjeologjike.

Pleistoceni

Pleistoceni

Pleistoceni është një ndarje gjeologjike brenda periudhës Kuaternare. Hyni këtu për të njohur të gjitha informacionet në lidhje me të.

Stratigrafia

Çfarë është stratigrafia

Ne do t'ju tregojmë se çfarë është stratigrafia si një degë e gjeologjisë. Hyni në këtë postim për të ditur se sa e dobishme është kjo shkencë.

Fusha magnetike e tokës

Gjeomagnetizmi

Në këtë postim ju tregojmë në detaje se çfarë është gjeomagnetizmi dhe çfarë bën. Hyni këtu për të mësuar më shumë rreth tij.

Evolucioni i Tokës

Ju ishit gjeologjik

Në këtë artikull ju mësojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me epokat gjeologjike. Hyni këtu për të mësuar më shumë rreth kësaj.

Modelimi i akullnajave

Modelimi i akullnajave

Në këtë post ju tregojmë se çfarë është modelimi i akullnajave dhe çfarë efektesh ka në modifikimin e peizazhit. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Minerali i Galenës

Gjithçka rreth galenës minerale

Në këtë postim ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me minerale galena. Mësoni këtu për përdorimet, karakteristikat dhe origjinën e tij.

Tanke të ngopura

Çfarë është fole

Ne ju mësojmë se çfarë është folezimi në gjeologji. Me këtë postim mund të merrni informacione se çfarë të dhënash ofron ky fenomen.

Aeroplani Benioff

Aeroplani Benioff

Mësoni në këtë artikull se çfarë është aeroplani Benioff dhe sa i rëndësishëm është për të kuptuar aktivitetin sizmik.

Karakteristikat e majave të larta

Malet e Andeve

Në këtë artikull shpjegojmë karakteristikat kryesore të vargmalit Ande, si dhe origjinën, florën dhe faunën e tij.

kodër dëshmitare

Kodër dëshmitar

Ne ju mësojmë se çfarë është një kodër dëshmitare në gjeologji. Mësoni rreth formacioneve gjeologjike më interesante në planetin tonë.

Rrjedha e lumit Tigris

Lumi Tigris

Në këtë postim do t'ju tregojmë karakteristikat e lumit Tigër. Mësoni këtu për rëndësinë e këtij lumi, florën dhe faunën e tij. Mos e humb atë!

Polje de Zafarraya

Çfarë është poljë

Ne do t'ju tregojmë se çfarë është një polje dhe sa i rëndësishëm është ai për njerëzit dhe për gjeologjinë e një terreni. Mësoni rreth tij këtu.

Karakteristikat e një informacioni

Çfarë është një pelerinë

Në këtë artikull ne ju tregojmë se çfarë është një pelerinë dhe sa e rëndësishme është për sa i përket rrymave oqeanike dhe lundrimit. Mësoni rreth tij këtu.

Çfarë është një degë

Në këtë artikull do t'ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për atë që është një degë dhe sa i rëndësishëm është. Mësoni rreth tij këtu.

Formacionet gjeologjike kanë emra të ndryshëm në varësi të morfologjisë dhe origjinës së tyre. Sot do të flasim për një veçori gjeografike me origjinë sedimentare e njohur si një varr. Isshtë një tipar gjeografik që formon një kryqëzim tokësor midis një ishulli dhe tokës, një shkëmbi larg territorit, midis dy ishujve ose midis dy shkëmbinjve të mëdhenj. Ne dimë disa shembuj të gurëve të varreve të tilla si istmusi me rërë që bashkohet me Shkëmbin e Gjibraltarit me territorin. Në këtë artikull do të flasim për karakteristikat e varrit dhe si është formuar. Të përgjithshme Këto formacione gjeologjike ndodhin sepse ishujt prodhojnë një thyerje në lëvizjen e valëve. Normalisht, kjo thyerje e valëve po depoziton rërën dhe gurët në zonën ku ato prishen. Ndërsa niveli i detit rritet, ai kontribuon në sedimentimin e të gjitha materialeve të depozituara nga valët. Këto materiale që janë shtyrë lart janë duke bërë një shteg si ato që shohim në rastin e Plazhit Chesil. Ky tombolo lidh Ishullin e Portland me Dorset që raporton një kreshtë gur përgjatë bregdetit. Le të analizojmë varrin e Shkëmbit të Gjibraltarit. Ky shkëmb është i vendosur në jug-perëndim ekstrem të Evropës në Gadishullin Iberik. Nuk është asgjë më shumë se një kep i gurit gëlqeror me një lartësi prej 426 metrash. Ky shkëmb është i njohur mirë për të pritur rreth 250 makaka, primatët e fundit në natyrë në Evropë. Ajo gjithashtu ka një rrjet labirint të tuneleve që, së bashku me makaka, e bëjnë atë një atraksion turistik gjatë gjithë vitit. Ky shkëmb konsiderohet si një rezervat natyral. Varret quhen edhe ishuj të lidhur sepse duket se nuk janë ndarë plotësisht nga bregu. Ky formacion mund të duket i vetmuar ose gjendet në grupe. Kur e gjejmë në grupe, shkopinjtë e rërës formojnë një mbyllje sikur të ishte një lagunë afër bregdetit. Këto laguna janë të përkohshme pasi që me siguri do të mbushen me sedimente me kalimin e kohës. Si formohet një tombo Kjo zvarritje bregdetare zhvillohet kur valët shtyjnë sedimentin. Ky sediment mund të përbëhet nga rërë, baltë dhe argjilë. Ky sediment grumbullohet midis plazhit dhe ishullit duke krijuar një zonë akumulimi që mund të shihet ndërsa ishulli është i lidhur me tokën kontinentale. Zhvendosja bregdetare varet nga drejtimi i erës. Që era të formohet vazhdimisht, drejtimi i erës duhet të jetë drejt një drejtimi mbizotërues. Përndryshe, nuk do të jeni në gjendje të grumbulloni sa më shumë sedimente në të njëjtin drejtim. Ndonjëherë, nëse këto formacione ndodhin për shkak të lëvizjes bregdetare, nuk konsiderohet një varr i vërtetë. Një varr i vërtetë është ai që formohet nga difraksioni i valëve dhe fraksioneve të fraksioneve. Punimet ndjekin një dinamikë të qeverisur nga forca dhe drejtimi i erës. Këto bishta drejtohen drejt bregdetit dhe ngadalësohen ndërsa lëvizin nëpër ujëra të cekëta. Kjo ngadalësim është për shkak të fërkimit të valëve me tokën. Kjo forcë fërkimi ul shpejtësinë me të cilën vala udhëton në një masë të tillë që ato të thyejnë. Epo, kur arrin në ishujt ata janë afër bregdetit, sepse valët po lëvizin me një ritëm më të ngadaltë se normalja, ata lëvizin rreth ishullit në vend që ta kalojnë atë. Ndërsa uji lëviz më ngadalë rreth ishullit, ai mbledh sedimente gjatë rrugës. Sedimentet depozitohen dhe vazhdojnë të grumbullohen deri në krijimin e shiritit të rërës që lidh ishullin me planin. Padyshim, ky ose është një proces shumë i gjatë në kohë. Me fjalë të tjera, kjo ka të bëjë me një shkallë kohore gjeologjike (lidhja). Simbolet më të famshëm në botë Tjetra, ne do të përshkruajmë karakteristikat kryesore të simboleve më të famshëm në botë. Ne filluam me atë në Plazhin Chesil. Ndodhet në Dorset, Anglia e Jugut. Karakterizohet nga të qenit 115 metra i lartë mbi nivelin e detit dhe të kesh një plazh i gjatë 29 kilometra dhe i gjerë 200 metra. E tillë është rëndësia e këtij Tomboy sa që është emëruar një Trashëgimi Botërore nga UNESCO. Një tjetër varr i famshëm është ai i Trafalgarit. Ky formacion depërton në det dhe i jep asaj një pamje dardhe me gjemba me rërë të hollë. Ai formon një peizazh të bukur me plazhe të gjera në një zonë shkëmbore që ofron pamje panoramike spektakolare. Interesimi për këtë formacion është për shkak të faktit se ai është shembulli i vetëm në Andaluzi i një varri të dyfishtë. Në këtë aksident gjeologjik zbulojmë se mielli është larë nga batica dhe ka krijuar dy tuma që janë bashkuar me ishullin dhe bregdetin. Ky bashkim ka mbyllur në brendësi të tij një depresion të vogël që përmbyt kur reshjet janë më të larta se normalja. Sidoqoftë, kjo depresion i ka ditët e numëruara pasi që materialet do të varrosin dhe ulin thellësinë. Kur deti u tërhoq, era krijoi një sistem dunash në plazhet në jug të ishullit. Me kalimin e kohës, erozioni ka kontribuar në fosilizimin e këtyre dyshimeve. Sot i gjithë ky sistem i dunave është i mbuluar nga bimë të tilla si dëllinja dhe mastika. Duhet të merret gjithashtu parasysh se bimësia shërben për të rregulluar rërën. Për shembull, ne gjejmë lule muri të detit, ngarkesë deti dhe lule zambaku deti që ndihmojnë për të rregulluar rërën dhe për të formuar një mantel shumëngjyrësh. Në zonat që janë stabilizuar mund të gjejmë brirë deti, furçë sherebele dhe karafila. Nga ana tjetër, në zonën e përmbytur gjejmë kallamishte që shërbejnë si një hangjent i rregullt për speciet e zogjve siç janë pulëbardha, zogu i detit me fat të kuq dhe sterna me këmbë të zeza.

Çfarë është një tambolo

Ne ju tregojmë karakteristikat kryesore të një varre dhe si është formuar. Mësoni më shumë rreth këtij formacioni gjeologjik këtu.

Peisazhe dhe majat më të larta

Malet Apenine

Ne ju mësojmë gjithçka që ju duhet të dini për Malet Apenine. Cordshtë cordidella që formon shtyllën kurrizore të Italisë.

Kancal

Çfarë është një skree

Në këtë artikull ne ju tregojmë se çfarë është një skree dhe si formohet. Di gjithçka në lidhje me këtë formacion gjeologjik që ndodh në male.

cirku i akullnajave

Cirku i akullnajave

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me cirkun akullnajor. Mësoni rreth karakteristikave dhe rëndësisë.

Zinxhir malor

Çfarë është orografia

Në këtë artikull ne ju tregojmë se cila është orografia e një toke dhe sa i rëndësishëm është studimi i saj. Këtu mund të gjeni informacion të mirë.

Shkëmb ndërhyrës

Shkëmbinj plutonikë

Në këtë artikull ne përqendrohemi të ju tregojmë se cilat janë llojet kryesore të shkëmbinjve plutonikë dhe karakteristikat e tyre. Mësoni gjithçka për këtë këtu.

Siç është përmendur në disa artikuj, mosha e Tokës mendohet të jetë midis 4.400 dhe 5.100 miliardë vjet. Kjo teori përcaktohet përmes përdorimit të teknikave të datimit radiometrik falë informacionit dhe materialit që mund të nxirret nga meteoritët. Provat për këtë janë të qëndrueshme, kështu që mund të thuhet se kjo është origjina e Tokës. Për të shpjeguar të gjitha ngjarjet që kanë ndodhur në planetin tonë, përdoret aktualizmi. Theshtë ligji që bazohet në bindjen se ngjarjet që kanë ndodhur gjatë historisë janë të njëjtat që ndodhin në të tashmen. Në këtë artikull ne do të tregojmë se çfarë është aktualizmi, cilat janë karakteristikat e tij dhe sa e rëndësishme është. Çfarë është aktualizmi? Isshtë një parim i lëshuar nga James Hutton dhe i zhvilluar më tej nga Charles Lyell (lidhje) në të cilin vërtetohet se proceset që kanë ndodhur gjatë gjithë historisë së Tokës janë të ngjashme me ato që ndodhin në të tashmen. Prandaj kjo teori quhet aktualizëm. Ky aktualizëm konsiderohet gjithashtu katastrofik. Isshtë që tiparet e sotme gjeologjike formohen papritmas në të kaluarën falë transformimeve dhe evolucioneve. Disa nga mjetet më të rëndësishme me të cilat aktualizmi dhe uniformizmi shërbejnë për të nxjerrë informacione nga e kaluara jonë është mbivendosja e shtresave, trashëgimia faunale dhe trashëgimia e ngjarjeve si në të kaluarën ashtu edhe në evolucionin e së tashmes. Ky ligj u konfirmua në shekullin e XNUMX-të dhe në fillim të shekullit të XNUMX-të. Ishin natyralistët ata që ishin në gjendje të verifikonin faktet duke ekzaminuar sipërfaqen e Tokës. Këta natyralistë pohuan dhe mbështetën veten e tyre mbi këto fakte në mënyrë që të kuptojnë gjenezën e planetit dhe të gjithë evolucionin e tij. Logjikisht ka kuptim. Pse proceset do të ndryshojnë me kalimin e kohës? Modelet e ndryshimeve atmosferike, toka, agjentët gjeologjikë (lidhje), etj. Ata janë të njëjtët që vepruan në fillim të gjithçkaje. Duhet të vini re se më parë atmosfera nuk kishte të njëjtën përbërje. Por është se, deri më sot, përbërja e saj po ndryshohet gjithashtu. Ndoshta është shkalla gjeologjike e kohës (lidhja) ajo që na bën të mendojmë se më parë kishte ngjarje të tjera gjeologjike sesa ka tani. Era, rrymat detare, reshjet e shiut, stuhitë, etj. Ato ndodhën gjithashtu kur filloi Toka. Për këtë arsye, ajo që mbron aktualizmi është se janë të njëjtat ngjarje që kanë transformuar planetin dhe duke bërë që ai të evoluojë, por deri më sot, ato ende kanë një efekt dhe veprojnë. Zanafilla Zanafilla e formave të tokës dhe sedimenteve u shpjegua në këtë mënyrë nga veprimet e ujit, erës dhe valëve që ata monitoruan dhe prej të cilave ata mund të masnin efektet çdo ditë. Ata që vazhduan katastrofizmin, kundërshtuan idetë e aktualizmit, pasi mbrojnë që luginat e mëdha, formacionet gjeologjike dhe pellgjet detare kanë ndodhur përmes kataklizmave mbresëlënëse që kanë ndodhur në të kaluarën. Ato mund të gjenden në tekste fetare të tilla si Bibla dhe Përmbytja e saj që mund të shpjegohet si përgjegjëse për shtresat e mëdha aluviale që përmbytën dyshemenë e luginës. Në të gjitha këto ka edhe një vend për uniformitetin. Isshtë një shkencë gjeologjike, teoritë e së cilës thonë se proceset që ekzistojnë aktualisht kanë ndodhur gradualisht. Përveç kësaj, ato janë shkaku i karakteristikave gjeologjike që ka planeti ynë. Ajo që mbron uniformizmi është se këto procese janë ruajtur deri më sot pa ndryshime. Aktualizmi biologjik Itshtë një parim që mbështet marrëdhënien midis krijesave të gjalla të sotme dhe atyre të së kaluarës. Në thelb, ajo që bën aktualizmi biologjik është pohimi se proceset që krijesat e gjalla kryejnë sot janë kryer gjithashtu në të kaluarën. Se asgjë nga ato nuk ka ndryshuar deri më tani. Për ta bërë atë më të qartë dhe më të lehtë për tu kuptuar. Nëse një specie merr frymë dhe riprodhohet, ka shumë të ngjarë që këto procese të kenë bërë edhe miliona vjet më parë. Pra, nëse e kombinojmë këtë me proceset gjeologjike, do të pohojmë se të njëjtat procese kanë ndodhur gjithmonë dhe se asgjë nga ato nuk ka ndryshuar sot. Isshtë e vërtetë që këto procese kanë pasur nuancat e tyre, duke pasur parasysh që qeniet e gjalla u është dashur të përshtaten me mjedise dhe kushte të reja që vetë agjentët gjeologjikë kanë transformuar me kalimin e viteve. Sidoqoftë, megjithëse nuancat po ndryshojnë, baza e procesit respektohet, dmth. Frymëzohet dhe ato riprodhohen. Aktualizmi biologjik vlen për procese të tilla si riprodhimi dhe metabolizmi. Gjërat tashmë kanë filluar të ndryshojnë kur flasim për sjelljen e qenieve të gjalla. Në këtë rast, proceset janë më të komplikuara për të aplikuar aktualizmin biologjik. Ndërsa individët përshtaten me kushtet e reja, ne nuk mund të sigurojmë që të jetë e njëjta sjellje që ata kanë në çdo kohë. Për më tepër, është e pamundur të konkludohet sjellja e specieve të zhdukura dhe të dihet nëse ishte e ngjashme me ato të tani, miliona dhe miliona vjet më parë. Për shembull, para një epoke akulli (lidhje), qeniet e gjalla duhet të modifikojnë sjelljen e tyre në mënyrë që t'i përshtaten kushteve dhe të mbijetojnë. Migrimi është një nga sjelljet që është ruajtur gjatë gjithë evolucionit të qenieve të gjalla, pasi që është një instinkt mbijetese të dëshirosh të gjesh një habitat ku ato mund të riprodhohen dhe të kenë kushte të mira jetese. Histori gjeologjike e aktualizmit Në mënyrë që të përvetësohen të gjitha informacionet për atë që ka ndodhur gjatë historisë, përdoren aktualizmi dhe uniformitarizmi, të cilat mbrohen në vazhdimin e faunës, suksesionin e ngjarjeve dhe mbivendosjen e shtresave. Sipas informacionit që mund të merret nga shtresat e ndryshme fosile, ne kemi si më poshtë: • Pozicionin që ata kishin në lidhje me nivelin e detit • Temperaturën në të cilën ata jetuan • Flora dhe fauna e pranishme në atë kohë • Momenti kur kishte të mëdha lëvizjet tektonike Siç mund ta shihni, shkenca përpiqet të shpjegojë sesi evoluoi Toka sot.

Aktualizmi

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth aktualizmit dhe evolucionit të Tokës. Zbuloni të gjitha këto këtu.

Rezervuari i Loess

Rezervuari i Loess

Në këtë artikull ne ju tregojmë karakteristikat, formimin dhe rëndësinë e rezervuarit Loess. Mësoni gjithçka rreth tij këtu.

Minerale dhe gurë

Minerale dhe gurë

Në këtë artikull ne ju tregojmë karakteristikat e mineraleve dhe shkëmbinjve, si dhe klasifikimin e tyre. Nëse keni dyshime për këtë, ky është postimi juaj.

Fauna e Ediacara-s

Fauna e Ediacara-s

Në këtë artikull ne flasim për të zbuluar sekretet e faunës Ediacara. Nëse ju pëlqen gjeologjia dhe evolucioni, këtu do të mësoni rreth saj.

Me siguri diku në jetën tuaj keni vizituar një shpellë. Shpellat janë mjedise të bukura, magjepsëse dhe unike në tokë ku kemi një ekosistem endemik. Në shpella mund të vlerësojmë disa formacione natyrore që janë mjaft mbresëlënëse për bukurinë dhe veçantinë e tyre. Këto formacione quhen stalaktite dhe stalagmite. Shumë njerëz i konsiderojnë këto formacione gjeologjike si vepra të vërteta të artit të natyrës. Somethingshtë diçka që ia vlen të dihet nëse nuk e keni parë më parë, me siguri do t'ju befasojë. Por, si ndryshojnë stalaktitet dhe stalagmitet? Si formohen ato? Ne do t'i përgjigjemi të gjitha këtyre pyetjeve gjatë gjithë këtij artikulli. Cilat janë stalaktitet dhe stalagmitet? Edhe pse ata kanë emra të ngjashëm, ka dallime mjaft të jashtëzakonshme midis tyre. Formimi dhe struktura e tij është e ndryshme. Stalaktitet dhe stalagmitet kanë një gjë të përbashkët: ato janë speleotome. Ky koncept i referohet faktit se ato janë depozita mineralesh që formohen në shpella pas formimit të tyre. Spleotomat lindin si rezultat i reshjeve kimike që lindin gjatë formimit të elementeve të ngurta nga një tretësirë. Të dy stalaktitet dhe stalagmitet burojnë nga depozitat e karbonatit të kalciumit. Këto formacione ndodhin në shpella gëlqerore. Nuk do të thotë se nuk është rasti kur mund të formohet në disa zgavra artificiale ose antropike me origjinë nga depozita të tjera mineralesh të ndryshme. Dallimi kryesor midis këtyre dy formacioneve është vendndodhja. Secili ka një proces të ndryshëm formimi nga tjetri dhe, për këtë arsye, vendndodhja e tij brenda një shpelle gjithashtu ndryshon. Ne do ta analizojmë këtë në më shumë detaje, duke përshkruar se çfarë është secili. Stalaktitet Ne fillojmë me formacionet që vijnë nga tavani. Rritja e saj fillon në majë të shpellës dhe shkon poshtë. Fillimi i një stalaktiti është një pikë ujë i mineralizuar. Ndërsa pikat bien, ato lënë gjurmë të kalcitit pas. Kalciti është një mineral që është i përbërë nga karbonat kalciumi, për këtë arsye precipiton në kontakt me ujin. Me kalimin e viteve, pas rënies së pikave të njëpasnjëshme të mineralizuara, gjithnjë e më shumë kalciti depozitohet dhe grumbullohet. Kur kjo është e mbushur me njerëz, ne shohim se bëhet gjithnjë e më e madhe dhe merr forma të ndryshme. Forma më e zakonshme është forma e konit. Më e zakonshmja është të shohësh një numër të madh të konëve të kalcitit me ujë që precipiton nga tavani. Madhësia e koneve varet nga sasia e pikave të ujit që ka qarkulluar në atë zonë dhe nga koha kur kjo rrjedhë pikash ka tërhequr kalcitin. Mund të thuhet se stalaktitet janë formacione shkëmbore që krijohen nga lart poshtë. Në qendër të stalaktitit, ka një kanal përmes të cilit vazhdon të qarkullojë uji mineral. Thisshtë ky faktor që i diferencon ata nga formacionet e tjera gjeologjike që kanë një pamje të ngjashme. Stalagmitet Tani vazhdojmë të përshkruajmë stalagmitet. Nga ana tjetër, ato janë formacione që burojnë nga toka dhe zhvillohen në një mënyrë ngjitje. Ashtu si ato të mëparshmet, stalagmitet fillojnë të formohen përmes një rënie të mineralizuar me kalcit. Këto pika në rënie grumbullojnë depozitat e kalcitit në mënyrë të njëpasnjëshme. Formacionet këtu mund të ndryshojnë më shumë pasi ato nuk kanë një kanal qendror si stalaktitet përmes të cilave qarkullojnë pikat e ujit për shkak të forcës së gravitetit. Një ndryshim është se ato janë më masive se stalaktitet. Për shkak të procesit të formimit, stalagmitet kanë një formë më të rrumbullakosur sesa një formë koni. Alsoshtë gjithashtu më e zakonshme të shohësh disa me formacione të parregullta. Format më të zakonshme janë ato forma tuba të drejta të quajtura makarona. Formacione të tjera të zakonshme janë conulitos (ato kanë një strukturë si një krater i kalcifikuar), perlat (me një formë më të rrumbullakosur) dhe disa të tjera. Stalaktitet dhe stalagmitet normalisht janë përballë njëri-tjetrit. Shtë e zakonshme të shohësh një stalaktit sipër dhe pingul me të një stalagmite. Kjo për faktin se pikat që precipitojnë nga stalaktiti kanë gjurmë kalciti që depozitohen në tokë për të formuar stalagmitin. Si formohen stalaktitet dhe stalagmitet Ne do të analizojmë procesin e formimit të të dy depozitave. Siç kemi përmendur më parë, ato formohen nga një proces i reshjeve kimike. Këto minerale precipituese treten në ujë. Këto formacione formohen sepse CO2 që tretet në ujin e shiut formon karbonat kalciumi kur bie në kontakt me shkëmbin gëlqeror. Në varësi të regjimit të reshjeve dhe nivelit të infiltrimit të ujit, këto formacione do të ndodhin herët a vonë. Watershtë uji i shiut që depërton nëpër tokë dhe shkrin shkëmbin gëlqeror. Si rezultat, këto pika u japin formë këtyre depozitave. Bikarbonati i kalciumit është shumë i tretshëm në ujë dhe është ajo që formohet pas kontaktit me CO2 që sjell uji i shiut. Kjo bikarbonat prodhon një dalje ku ikën CO2 i cili, kur reagon, precipiton në formën e karbonatit të kalciumit. Karbonati i kalciumit fillon të krijojë betonime të caktuara rreth pikës ku bie pika. Kjo ndodh vetëm në stalaktite, pasi pikat bien për shkak të forcës së gravitetit që i detyron të bien në tokë. Prandaj, pikat përfundojnë të derdhen në tokë. Ku t’i shihni këto formacione Ju me siguri do të jeni magjepsur nëse nuk i keni parë kurrë më parë këto formacione (e cila nuk është më e zakonshmja). Sidoqoftë, ne do t'ju tregojmë vendet ku mund të gjeni formacionet më të mëdha stalaktite dhe stalagmite. Duke qenë një formacion shumë i ngadaltë, kështu që ato rriten vetëm 2,5 cm në gjatësi, duhen rreth 4.000 ose 5.000 vjet. Stalaktiti më i madh në botë mund të gjendet në Shpellat e Nerja, të vendosura në provincën e Malaga. 60shtë 18 metra e lartë dhe XNUMX metra në diametër. U deshën 450.000 vjet për t'u formuar plotësisht. Nga ana tjetër, stalagmiti më i madh në botë është 67 metra i lartë dhe mund ta gjejmë në shpellën Martín Infierno, në Kubë.

Stalaktitet dhe stalagmitet

Në këtë postim ne shpjegojmë në detaje se si formohen stalaktitet dhe stalagmitet dhe ku mund të vizitoni më të mëdhenjtë në botë.

gjeosfera

gjeosfera

Në këtë postim mund të gjeni gjithçka që lidhet me karakteristikat dhe rëndësinë e gjeosferës. Hyni këtu për të ditur në lidhje me të.

Lumi Colorado

Lumi Colorado

Në këtë post ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me lumin Colorado. Hyni këtu për të zbuluar tiparet magjepsëse të këtij lumi të famshëm.

Në këtë planet ka zona ku rreziku ka më shumë sesa në të tjerët dhe, për këtë arsye, këto zona marrin emra më goditës që mund të mendoni se i referohen diç më të rrezikshme. Në këtë rast do të flasim për unazën e zjarrit në Paqësor. Disa e njohin atë si unaza e zjarrit në Paqësor dhe të tjerët si rripin rreth-Paqësor. Të gjithë këta emra i referohen një zone që rrethon këtë oqean dhe ku ka aktivitet shumë të lartë sizmik dhe vullkanik. Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë se çfarë është unaza e zjarrit në Paqësor, cilat karakteristika ka dhe rëndësia e saj për studimet dhe njohuritë e planetit. Çfarë është Unaza e Zjarrit në Paqësor? Në këtë zonë, e formuar si një patkua dhe jo një rreth, ka sasi të mëdha të aktivitetit sizmik dhe vullkanik. Kjo e bën këtë zonë më të rrezikshme për shkak të katastrofave që mund të shkaktohen. Ky brez shtrihet për më shumë se 40.000 kilometra nga Zelanda e Re në të gjithë bregun perëndimor të Amerikës së Jugut. Ai gjithashtu përshkon të gjithë vijën bregdetare të Azisë Lindore dhe Alaskës dhe kalon nëpër verilindje të Amerikës Veriore dhe Qendrore. Siç është përmendur në tektonikën e pllakave (lidhja), ky brez shënon skajet që ekzistojnë në pllakën e Paqësorit së bashku me pllaka të tjera tektonike më të vogla që formojnë atë që quhet korja e tokës (lidhje). Duke qenë një zonë me aktivitet shumë të lartë sizmik dhe vullkanik, klasifikohet si e rrezikshme. Si u formua? Unaza e zjarrit në Paqësor u formua nga lëvizja e pllakave tektonike. Pllakat nuk janë fikse, por janë në lëvizje të vazhdueshme. Kjo është për shkak të rrymave të konvekcionit që ekzistojnë në mantelin e Tokës. Dallimi në dendësinë e materialeve bën që ato të lëvizin dhe të çojnë në një lëvizje të pllakave tektonike. Në këtë mënyrë, arrihet një zhvendosje prej disa centimetrash në vit. Ne nuk e vërejmë atë në një shkallë njerëzore, por tregon nëse vlerësojmë kohën gjeologjike (lidhja). Përgjatë miliona viteve, lëvizja e këtyre pllakave ka shkaktuar formimin e unazës së zjarrit në Paqësor. Pllakat tektonike nuk janë plotësisht të bashkuara me njëra-tjetrën, por ekziston një hendek midis tyre. Ato zakonisht janë të trasha rreth 80 km dhe lëvizin nëpër rrymat e konvekcionit të përmendura në mantel. Ndërsa këto pllaka lëvizin, ato priren të ndahen dhe të përplasen me njëra-tjetrën. Në varësi të dendësisë së secilës prej tyre, njëri mund të zhytet edhe mbi tjetrin. Për shembull, pllakat oqeanike kanë një dendësi më të lartë se ato kontinentale. Prandaj, ato janë ato që, kur përplasen të dy pllakat, nënshtrohen para tjetrës. Kjo lëvizje dhe përplasje e pllakave prodhon aktivitet të fortë gjeologjik në skajet e pllakave. Për këtë arsye, këto zona konsiderohen të jenë veçanërisht aktive. Kufijtë e pllakave gjejmë: • Kufij konvergjentë. Në këto kufij janë vendet ku pllakat tektonike përplasen me njëra-tjetrën. Kjo mund të shkaktojë që një pllakë më e rëndë të përplaset me një më të lehtë. Në këtë mënyrë, krijohet ajo që njihet si zonë e nënshtrimit. Një pllakë nënshtrohet mbi tjetrën. Në këto zona ku kjo ndodh, ekziston një sasi e madhe vullkanizmi sepse kjo nënshtrim bën që magma të ngrihet përmes kores. Padyshim, kjo nuk ndodh në një moment. Shtë një proces që zgjat miliarda vjet. Kështu janë formuar harqet vullkanike. • Kufijtë divergjentë. Ato janë plotësisht në kundërshtim me ato konvergjente. Në këto pllakat janë në një gjendje ndarjeje. Çdo vit ato ndahen pak më shumë, duke krijuar një sipërfaqe të re oqeani. • Kufijtë e transformimit. Në këto kufij, pllakat as nuk ndahen, as bashkohen, ato rrëshqasin vetëm në një mënyrë paralele ose horizontale. • Njollat ​​e nxehta. Ato janë rajonet ku veshja tokësore që ndodhet pak poshtë pllakës ka më shumë temperaturë se zonat e tjera. Në këto raste, magma e nxehtë është në gjendje të ngrihet në sipërfaqe dhe të prodhojë vullkane më aktive. Kufijtë e pllakave konsiderohen ato zona ku janë të përqendruara aktiviteti gjeologjik dhe vullkanik. Për këtë arsye, është normale që kaq shumë vullkane dhe tërmete janë përqendruar në unazën e zjarrit në Paqësor. Problemi është kur një tërmet ndodh në det dhe rezulton në një cunami me një cunami përkatës. Në këto raste, rreziku rritet deri në pikën që mund të shkaktojë katastrofa si ajo në Fukushima në 2011. Aktiviteti i Unazës së Zjarrit të Paqësorit Siç mund ta keni vërejtur, vullkanet nuk janë shpërndarë në mënyrë të barabartë në të gjithë planetin. Krejt e kundërta. Ato janë pjesë e një zone ku aktiviteti gjeologjik është më i madh. Nëse kjo veprimtari nuk do të ekzistonte, vullkanet nuk do të ekzistonin. Tërmetet shkaktohen nga akumulimi dhe çlirimi i energjisë midis pllakave. Këto tërmete janë më të zakonshëm në vendet ku ne kemi vendosur përgjatë zonës së Unazës së Zjarrit të Paqësorit. Dhe është se kjo unazë zjarri përqendron 75% të të gjithë vullkaneve që janë aktive në të gjithë planetin. 90% e tërmeteve ndodhin gjithashtu. Ka shumë ishuj dhe arkipelagë së bashku dhe vullkane të ndryshëm që kanë shpërthime të dhunshme dhe shpërthyese. Harqet vullkanike janë gjithashtu të zakonshme. Ato janë zinxhirë vullkanesh që shtrihen në majë të pllakave të nënshtrimit. Ky fakt bën që shumë njerëz në të gjithë botën të kenë magjepsje dhe frikë për këtë rrip zjarri. Kjo sepse forca me të cilën veprojnë është e jashtëzakonshme dhe mund të lëshojë katastrofa të vërteta natyrore.

Unaza e Zjarrit e Paqësorit

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë karakteristikat kryesore të unazës së zjarrit në Paqësor, origjinën dhe rëndësinë e tij. Mos e humb atë!

Karakteristikat e bërthamës së Tokës

Bërthama e Tokës

Në këtë postim ne shpjegojmë me shumë detaje karakteristikat, përbërjen dhe origjinën e bërthamës së Tokës. Hyni për të ditur gjithçka në lidhje me të.

Fusha magnetike e tokës

Fusha magnetike e tokës

Në këtë artikull ne do të shpjegojmë se çfarë është fusha magnetike e Tokës, për çfarë shërben dhe si e ka origjinën. Hyni këtu për të mësuar më shumë rreth planetit tonë.

Korja kontinentale dhe oqeanike

Korja kontinentale

Në këtë artikull ne shpjegojmë me shumë detaje gjithçka që duhet të dini në lidhje me kore kontinentale dhe përbërjen e saj. Mos e humb atë!

Pegmatit

Pegmatit

Hyni këtu për të mësuar me shumë detaje gjithçka rreth pegmatitit. Ju mund të mësoni në lidhje me karakteristikat e saj, origjinën dhe përdorimet kryesore.

panoramike e shelfit kontinental

Platforma kontinentale

Shelfi kontinental ka një rëndësi të madhe për qeveritë pasi ofron shumë burime natyrore, hyni këtu dhe mësoni rreth tij.

Akonkagua

Akonkagua

Ne shpjegojmë me shumë detaje gjithçka që ju duhet të dini rreth Aconcagua. Hyni këtu për të njohur madhështinë e këtyre maleve. Mos e humb atë!

Gur ranor

Gur ranor

Gur ranor është shkëmbi sedimentar më i bollshëm në Tokë. Hyni këtu për të ditur gjithçka rreth këtij shkëmbi. Përdorimet, trajnimi dhe klasifikimi.

Bimësia e Maleve Baske

Malet Baske

Në këtë postim mund të gjeni informacione të hollësishme rreth Maleve Baske. Mësoni për gjeologjinë, bimësinë dhe klimën e këtyre maleve.

Malet e Leonit

Malet e Leonit

Në këtë postim mund të gjeni informacione shumë të mira në lidhje me Montes de León. Ju do të jeni në gjendje të njihni malet dhe majat kryesore të tij dhe klimën mbizotëruese.

Malet e Malagës

Malet e Malagës

Në këtë artikull mund të gjeni historinë, karakteristikat dhe bukurinë e Montes de Málaga. Hyni këtu për ta njohur atë në thellësi.

Çfarë të shohësh në malet e Toledos

Montes de Toledo

Në këtë artikull ne ju tregojmë se çfarë të shihni në malet e Toledos. Ne ju japim një përshkrim të vendeve kryesore për të vizituar. Mos e humb atë!

Malet Galicia

Malet Galicia

Në këtë artikull ne ju tregojmë të gjithë pasurinë gjeologjike të maleve Galician. Mësoni këtu për karakteristikat dhe rëndësinë e tij.

Malet Universale

Malet Universale

Në këtë artikull mund të gjeni karakteristikat gjeologjike të Maleve Universale, përveç njohjes së një prej rrugëve më të mira.

Malet Urale

Malet Urale

Ne ju tregojmë karakteristikat kryesore të Maleve Urale, si dhe formimin e tyre, rëndësinë ekonomike, florën dhe faunën. Mos e humb atë!