Jonosfera

Një nga shtresat e atmosferës që na mbron është jonosfera. Shtë një rajon që përmban një numër të madh të atomeve dhe molekulave që janë të ngarkuar me energji elektrike. Këto grimca të ngarkuara krijohen falë rrezatimit që vjen nga hapësira e jashtme, kryesisht nga ylli ynë Dielli. Ky rrezatim godet atomet neutrale dhe molekulat e ajrit në atmosferë dhe përfundon duke i ngarkuar ato me energji elektrike. Jonosfera ka një rëndësi të madhe për njerëzit dhe, për këtë arsye, ne do t'i kushtojmë të gjithë këtë postim. Ne do të shpjegojmë gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me karakteristikat, funksionimin dhe rëndësinë e jonosferës. Karakteristikat kryesore Ndërsa Dielli shkëlqen vazhdimisht, gjatë aktivitetit të tij ai gjeneron një sasi të madhe të rrezatimit elektromagnetik. Ky rrezatim bie mbi shtresat e planetit tonë, duke ngarkuar atomet dhe molekulat me energji elektrike. Sapo të ngarkohen të gjitha grimcat, formohet një shtresë që ne e quajmë jonosfera. Kjo shtresë është e vendosur midis mezosferës, termosferës dhe ekzosferës. Pak a shumë mund të shihni që fillon në një lartësi prej rreth 50 km mbi sipërfaqen e tokës. Edhe pse fillon në këtë pikë, ku bëhet më e plotë dhe e rëndësishme është mbi 80 km. Në rajonet që jemi në pjesët e sipërme të jonosferës mund të shohim qindra kilometra mbi sipërfaqe që shtrihen dhjetëra mijëra kilometra në hapësirë ​​është ajo që ne e quajmë magnetosferë. Magnetosfera është shtresa e atmosferës që ne e quajmë në këtë mënyrë për shkak të sjelljes së saj për shkak të fushës magnetike (lidhjes) së Tokës dhe veprimit të Diellit mbi të. Jonosfera dhe magnetosfera lidhen nga ngarkesat e grimcave. Njëra ka ngarkesa elektrike dhe tjetra ka ngarkesa magnetike. Shtresat e jonosferës Siç kemi përmendur më parë, megjithëse jonosfera fillon në 50 km, ajo ka shtresa të ndryshme në varësi të përqendrimit dhe përbërjes së joneve që e formojnë atë. Më parë, jonosfera mendohej të përbëhej nga disa shtresa të ndryshme që identifikoheshin nga shkronjat D, E dhe F. Shtresa F u nda në dy rajone më të hollësishme të cilat ishin F1 dhe F2. Sot, më shumë njohuri është në dispozicion për jonosferën falë zhvillimit të teknologjisë dhe dihet që këto shtresa nuk janë shumë të ndryshme. Sidoqoftë, në mënyrë që njerëzit të mos marramenden, skema origjinale që ishte në fillim ruhet. Ne do të analizojmë pjesë për pjesë shtresat e ndryshme të jonosferës për të parë në detaje përbërjen dhe rëndësinë e tyre. Rajoni D Kjo është pjesa më e ulët e të gjithë jonosferës. Arrin lartësi mes 70 dhe 90 km. Rajoni D ka karakteristika të ndryshme se sa rajonet E dhe F. Kjo sepse elektronet e tij të lirë pothuajse zhduken plotësisht brenda ditës. Ata priren të zhduken ndërsa kombinohen me jonet e oksigjenit për të formuar molekula oksigjeni që janë elektrikisht neutrale. Rajoni E Kjo është shtresa e njohur gjithashtu si Kennekky-Heaviside. Ky emër është dhënë për nder të inxhinierit amerikan Arthur E. Kennelly dhe fizikani anglez Oliver Heaviside. Kjo shtresë shtrihet pak a shumë nga 90 km, ku shtresa D përfundon deri në 160 km. Ka një ndryshim të qartë me rajonin D dhe kjo është se jonizimi mbetet gjatë gjithë natës. Duhet të përmendet se është gjithashtu mjaft i reduktuar. Rajoni F Ajo ka një lartësi të përafërt nga 160 km deri në fund. Isshtë pjesa që ka përqendrimin më të lartë të elektroneve të lira pasi është më afër diellit. Prandaj, percepton më shumë rrezatim. Shkalla e tij e jonizimit nuk ka shumë ndryshim gjatë natës, pasi ka një ndryshim në shpërndarjen e joneve. Gjatë ditës mund të shohim dy shtresa: një shtresë më e vogël që njihet si F1 që është më lart dhe, një tjetër shtresë dominuese shumë e jonizuar që njihet si F2. Gjatë natës të dy bashkohen në nivelin e shtresës F2, e cila njihet si Appleton. Roli dhe rëndësia e jonosferës Për shumë njerëz, të kesh një shtresë të atmosferës që është e ngarkuar elektrike mund të mos nënkuptojë asgjë. Sidoqoftë, jonosfera ka një rëndësi të madhe për zhvillimin e njerëzimit. Për shembull, në sajë të kësaj shtrese ne mund të përhapim valët e radios në vende të ndryshme në planet. Ne gjithashtu mund të dërgojmë sinjale midis satelitëve dhe Tokës. Një nga faktorët më të rëndësishëm pse jonosfera është themelore për njerëzit është sepse ajo na mbron nga rrezatimi i rrezikshëm nga hapësira e jashtme. Falë jonosferës mund të shohim fenomene të bukura natyrore siç janë Dritat e Veriut (lidhja). Ai gjithashtu mbron planetin tonë nga masat shkëmbore qiellore që hyjnë në atmosferë. Termosfera na ndihmon të mbrohemi dhe rregullojmë temperaturën e Tokës duke thithur disa nga rrezatimi UV dhe rrezet X që emetohen nga Dielli. Nga ana tjetër, ekzosfera është vija e parë e mbrojtjes midis planetit dhe rrezeve të diellit. Temperaturat në këtë shtresë shumë të nevojshme janë jashtëzakonisht të larta. Në disa pika mund të gjejmë 1.500 gradë Celsius. Në këtë temperaturë, përveç faktit që është e pamundur të jetohet, ajo do të digjte çdo element njerëzor që kalonte pranë. Kjo është ajo që bën që një pjesë e madhe e meteoritëve që godasin planetin tonë të shpërbëhen dhe të formojnë yje që gjuajnë. Dhe është që kur këta shkëmbinj bien në kontakt me jonosferën dhe temperaturën e lartë në të cilën gjendet në disa pika, ne zbulojmë se objekti bëhet disi i flaktë dhe i rrethuar nga zjarri derisa të përfundojë duke u shpërbërë. Reallyshtë me të vërtetë një shtresë shumë e nevojshme që jeta njerëzore të zhvillohet ashtu siç e njohim sot. Prandaj, është e rëndësishme ta njohim më hollësisht dhe të studiojmë sjelljen e saj, pasi nuk mund të jetonim pa të.

Një nga shtresat e atmosferës që na mbron është jonosferë. Shtë një rajon që përmban një numër të madh të atomeve dhe molekulave që janë të ngarkuar me energji elektrike. Këto grimca të ngarkuara krijohen falë rrezatimit që vjen nga hapësira e jashtme, kryesisht nga ylli ynë Dielli. Ky rrezatim godet atomet neutrale dhe molekulat e ajrit në atmosferë dhe përfundon duke i ngarkuar ato me energji elektrike. Jonosfera ka një rëndësi të madhe për njerëzit dhe, për këtë arsye, ne do t'i kushtojmë të gjithë këtë postim.

Ne do të shpjegojmë gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me karakteristikat, funksionimin dhe rëndësinë e jonosferës.

tipare kryesore

Shtresat e atmosferës

Ndërsa Dielli po shkëlqen vazhdimisht, gjatë aktivitetit të tij po gjeneron një sasi të madhe të rrezatimit elektromagnetik. Ky rrezatim bie mbi shtresat e planetit tonë, duke ngarkuar atomet dhe molekulat me energji elektrike. Sapo të ngarkohen të gjitha grimcat, formohet një shtresë që ne e quajmë jonosferë. Kjo shtresë është e vendosur midis mezosferës, termosferës dhe ekzosferës.

Pak a shumë mund të shihni që fillon në një lartësi prej rreth 50 km mbi sipërfaqen e tokës. Edhe pse fillon në këtë pikë, ku bëhet më e plotë dhe e rëndësishme është mbi 80 km. Në rajonet që jemi në pjesët e sipërme të jonosferës mund të shohim qindra kilometra mbi sipërfaqe që shtrihen dhjetëra mijëra kilometra në hapësirë ​​është ajo që ne e quajmë magnetosferë. Magnetosfera është shtresa e atmosferës që ne e quajmë në këtë mënyrë për shkak të sjelljes së saj për shkak të Fusha magnetike e tokës dhe veprimi i Diellit mbi të.

Jonosfera dhe magnetosfera lidhen nga ngarkesat e grimcave. Njëra ka ngarkesa elektrike dhe tjetra ka ngarkesa magnetike.

Shtresat e jonosferës

Jonosfera

Siç kemi përmendur më parë, megjithëse jonosfera fillon në 50 km, ajo ka shtresa të ndryshme në varësi të përqendrimit dhe përbërjes së joneve që e formojnë atë. Më parë, jonosfera mendohej të përbëhej nga disa shtresa të ndryshme që identifikoheshin nga shkronjat D, E dhe F. Shtresa F u nda në dy rajone më të hollësishme të cilat ishin F1 dhe F2. Sot, më shumë njohuri është në dispozicion për jonosferën falë zhvillimit të teknologjisë dhe dihet që këto shtresa nuk janë shumë të ndryshme. Sidoqoftë, në mënyrë që njerëzit të mos marramenden, skema origjinale që ishte në fillim ruhet.

Ne do të analizojmë pjesë për pjesë shtresat e ndryshme të jonosferës për të parë në detaje përbërjen dhe rëndësinë e tyre.

Rajoni D

Shtë pjesa më e ulët e të gjithë jonosferës. Arrin lartësi mes 70 dhe 90 km. Rajoni D ka karakteristika të ndryshme nga rajonet E dhe F. Kjo është për shkak se elektronet e tij të lirë zhduken pothuajse plotësisht gjatë natës. Ata priren të zhduken ndërsa kombinohen me jonet e oksigjenit për të formuar molekula oksigjeni që janë elektrikisht neutrale.

Rajoni E

Kjo është shtresa e njohur gjithashtu si Kennekky-Heaviside. Ky emër është dhënë për nder të inxhinierit amerikan Arthur E. Kennelly dhe fizikantit anglez Oliver Heaviside. Kjo shtresë shtrihet pak a shumë nga 90 km, ku shtresa D përfundon deri në 160 km. Ka një ndryshim të qartë me rajonin D dhe kjo është se jonizimi mbetet gjatë gjithë natës. Duhet të përmendet se është gjithashtu mjaft i reduktuar.

Rajoni F

Ka një lartësi të përafërt nga 160 km deri në fund. Isshtë pjesa që ka përqendrimin më të lartë të elektroneve të lira pasi është më afër diellit. Prandaj, percepton më shumë rrezatim. Shkalla e tij e jonizimit nuk ka shumë ndryshim gjatë natës, pasi ka një ndryshim në shpërndarjen e joneve. Gjatë ditës mund të shohim dy shtresa: një shtresë më e vogël që njihet si F1 që është më lart dhe, një tjetër shtresë dominuese shumë e jonizuar që njihet si F2. Gjatë natës të dy bashkohen në nivelin e shtresës F2, e cila njihet si Appleton.

Roli dhe rëndësia e jonosferës

Jonosfera për njerëzit

Për shumë njerëz, të kesh një shtresë të atmosferës që është e ngarkuar elektrike mund të mos nënkuptojë asgjë. Sidoqoftë, jonosfera ka një rëndësi të madhe për zhvillimin e njerëzimit. Për shembull, në sajë të kësaj shtrese ne mund të përhapim valët e radios në vende të ndryshme në planet. Ne gjithashtu mund të dërgojmë sinjale midis satelitëve dhe Tokës.

Një nga faktorët më të rëndësishëm pse jonosfera është themelore për njerëzit është sepse ajo na mbron nga rrezatimi i rrezikshëm nga hapësira e jashtme. Falë jonosferës mund të shohim fenomene të bukura natyrore si p.sh. Dritat e Veriut. Ai gjithashtu mbron planetin tonë nga masat shkëmbore qiellore që hyjnë në atmosferë. Termosfera na ndihmon të mbrohemi dhe rregullojmë temperaturën e Tokës duke thithur një pjesë të rrezatimit UV dhe rrezeve X që emetohen nga Dielli. Nga ana tjetër, ekzosfera është linja e parë e mbrojtjes midis planetit dhe rrezeve të diellit. .

Temperaturat në këtë shtresë shumë të nevojshme janë jashtëzakonisht të larta. Në disa pika mund të gjejmë 1.500 gradë Celsius. Në këtë temperaturë, përveç faktit që është e pamundur të jetohet, ajo do të digjte çdo element njerëzor që kalonte pranë. Kjo është ajo që bën që një pjesë e madhe e meteoritëve që godasin planetin tonë të shpërbëhen dhe të formojnë yje që gjuajnë. Dhe është që kur këta shkëmbinj bien në kontakt me jonosferën dhe temperaturën e lartë në të cilën gjendet në disa pika, ne zbulojmë se objekti bëhet disi i flaktë dhe i rrethuar nga zjarri derisa të përfundojë duke u shpërbërë.

Reallyshtë me të vërtetë një shtresë shumë e nevojshme që jeta njerëzore të zhvillohet ashtu siç e njohim sot. Prandaj, është e rëndësishme ta njohim më hollësisht dhe të studiojmë sjelljen e saj, pasi nuk mund të jetonim pa të.

Unë shpresoj që me këtë informacion të mund të mësoni më shumë rreth jonosferës.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.