Hapat e metodës shkencore

shkencës dhe studimit

Metoda shkencore është procesi me të cilin ajo kërkon të vendosë një marrëdhënie midis fakteve dhe ligjeve kombëtare që mbështesin funksionimin e botës. Kjo qasje mund të ekstrapolohet pothuajse në të gjitha shkencat. Ka të ndryshme hapat e metodës shkencore që mund të ekstrapolohet në shumë shkenca.

Në këtë artikull do t'ju tregojmë se cilët janë hapat kryesorë të metodës shkencore, cilat janë karakteristikat e saj dhe cilat aspekte duhet të merren parasysh për ta bërë atë në mënyrë korrekte.

Cila është metoda shkencore

hapat e metodës shkencore

Metoda shkencore është një proces kërkimor përmes të cilit kryhen një sërë hapash të porositura për të kryer një hetim, për të marrë njohuri të reja ose për të demonstruar vërtetësinë e një dukurie. Ky proces mund të përsëritet disa herë për të konfirmuar saktësinë e rezultateve.

Metodologjia shkencore është disiplina që analizon metoda të ndryshme kërkimore, si metodë logjiko-deduktive, analitike, krahasuese apo shkencore. Qëllimi i metodologjisë si disiplinë është vendosja e standardeve dhe përmirësimi i vazhdueshëm i procedurave shkencore.

Shkenca është dega e dijes që vendos përfundime, teori ose ligje bazuar në të dhëna objektive dhe të verifikueshme të marra nëpërmjet vëzhgimit, eksperimentimit dhe përdorimit të arsyes. Çdo metodë aplikon strategji të ndryshme konkluzionale, si statistikore, deduktive ose cilësore, në varësi të objektit të studimit.

Hapat e metodës shkencore

metodë shkencore

Hapat e metodës shkencore janë seria e aktiviteteve në të cilat kryhet hulumtimi shkencor në mënyrë të përgjithshme. Ato përfaqësojnë një udhëzues për të kuptuar se si rrjedh procesi i përvetësimit të njohurive shkencore. Këto hapa janë:

 • vërejtje
 • njohja e problemit
 • Hipoteza
 • parashikimet
 • eksperimentimi
 • Analiza e rezultateve
 • Komunikimi i gjetjeve

Në pamje të parë hapat e metodës shkencore shfaqen si një sërë temash që duhen ndjekur në rend dhe vetëm në një drejtim. Prandaj, nuk ka asnjë metodë shkencore universale që të gjithë studiuesit e ndjekin rreptësisht.

Këtu janë hapat e metodës shkencore.

vërejtje

Vëzhgimi është vërejtja ose perceptimi i aspekteve të natyrës. Megjithëse është hapi i parë i metodës shkencore, ai përshkon të gjithë procesin e shkencës, nga të kuptuarit e një dukurie natyrore, tek propozimi i një zgjidhjeje, tek vëzhgimi i rezultateve të eksperimentit.

Çdo gjë që mund të vlerësohet nga shqisat, ne e konsiderojmë një vëzhgim. Një vëzhgues i madh ishte Çarls Darvini, babai i teorisë së përzgjedhjes natyrore. Gjatë gjithë udhëtimeve të tij, ai mori shënime dhe mostra të vëzhgimeve të tij që e çuan atë gjatë viteve të formonte teoritë e tij më të famshme.

Vëzhgimi shkon përtej asaj që ne shohim me sytë tanë. Disa vite më parë, dy mjekë vëzhguan bakteret në formë "S" në stomakun e pacientëve me gastrit. Ky zbulim u bë duke përdorur një mikroskop.

njohja e problemit

Pasi të vërtetohen faktet, është e nevojshme të krahasohet dhe të njihet problemi. Vëzhgimi i thjeshtë nuk mjafton pa kuriozitet për të trajtuar atë që mund të lindë. Për shembull, për shkak të vëzhgimit të disa baktereve në stomakun e pacientëve me gastrit, u ngrit pyetja e mëposhtme: Pse nuk ishte parë më parë? A janë këto baktere që shkaktojnë sëmundje? Cilat janë këto baktere?

Hipoteza

Një hipotezë është një shpjegim i mundshëm për një vëzhgim ose një përpjekje për të zgjidhur një problem.. Duhet të eksperimentojmë për të vërtetuar një hipotezë, pra për të treguar se ajo është e vërtetë apo e rreme. Në këtë mënyrë, ne mund të dallojmë supozimet nga besimet. Të thuash se "gastriti është trillim" nuk është hipotetike sepse nuk ka asnjë mënyrë për të hartuar një eksperiment për të provuar nëse kjo është e vërtetë.

Kur formulojmë një hipotezë, ne jemi të detyruar të mendojmë dhe të shpikim një shpjegim ose zgjidhje. Mund të jetë e lehtë ose e vështirë, mund të jetë një ose disa hipoteza, e rëndësishme është të përpiqemi të shpjegojmë atë që vëzhgojmë.

Për mjekët që gjetën disa baktere në stomak, hipoteza e tij ishte se këto baktere ishin përgjegjëse për dëmtimin e stomakut.

parashikimet

Cilat janë hapat e metodës shkencore?

Parashikimet janë rezultate hipotetike të pritshme. Sipas Mario Bunge, një parashikim është një përfundim për një pasojë të veçantë:

 • Parashikoni njohuri të reja: Kur ne parashikojmë në mënyrë objektive dhe të saktë diçka, ne po ofrojmë informacione të reja që mund të verifikohen.
 • Teoritë e testit: mund të krahasojmë parashikimet me njohuritë e mëparshme.
 • Është një udhëzues për veprim: Parashikimi i ngjarjeve ndihmon në zgjedhjen e aktiviteteve kërkimore
 • Parashikimet hipotetike na çojnë në vëzhgime dhe eksperimente të mëtejshme.

Ndër vëzhgimet që mjekët bënë për bakteret që gjetën në mostrat e gastritit, parashikimi ishte se njerëzit me gastrit do të shëroheshin më shpejt nëse do të trajtoheshin me antibiotikë.

eksperimentimi

Një eksperiment është një test ose provë në të cilën kontrollohen kushtet për të përcaktuar vlefshmërinë e një hipoteze.

Duke vazhduar me gastritin si shembull, eksperimenti është si më poshtë: një grup pacientësh me ulçerë gastrike morën trajtim konvencional (grupi i kontrollit), dhe grupi tjetër mori trajtim me antibiotikë (grupi eksperimental). Pas një periudhe të caktuar kohe, mjeku vlerësoi çdo grup pacientësh dhe regjistroi të dhënat eksperimentale.

Në këtë eksperiment, variabli i manipuluar ishte trajtimi. Të gjithë variablat e tjerë mbeten konstante. Në një eksperiment shkencor, një objekt fizik, përbërje ose specie biologjike zgjidhet për studim dhe pajisjet përdoren për të matur variablat. Në të njëjtat kushte eksperimentale, studiues të tjerë duhet të jenë në gjendje të riprodhojnë rezultatet eksperimentale.

Analiza e rezultateve

Të dhënat e marra përmes eksperimenteve duhet të analizohen kundrejt hipotezave dhe parashikimeve të propozuara. Analiza e rezultateve na lejon të pranojmë dhe refuzojmë hipotezat e propozuara, të riformulojmë modelet dhe të propozojmë procedura të reja.

Falë punës së një grupi mjekësh të interesuar për shkaqet e gastritit, u zbulua bakteri që shkaktoi problemin, Helicobacter pylori.

Komunikimi i gjetjeve

Një hap i rëndësishëm në metodën shkencore është komunikimi i rezultateve, një mënyrë për të ndarë dhe njoftuar botës se çfarë kemi arritur dhe si është arritur. Rezultatet mund të paraqiten në disa mënyra:

 • shkrim: punime, artikuj në revista shkencore, artikuj gazetash, postera informativ, kongrese.
 • Audiovizualisht: Në kongrese, simpoziume dhe konferenca, shkencëtarët kanë mundësinë të prezantojnë punën e tyre dhe të shkëmbejnë ide me studiues të tjerë.

Shpresoj që me këtë informacion të mësoni më shumë për hapat e metodës shkencore dhe karakteristikat e saj.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Pushoni dijo

  Teme dhe shpjegim i shkelqyer pasi keshtu mund te kuptohet dhe pervetesohet kjo dije shume e nevojshme ne kete kohe kerkimesh shkencore te vazhdueshme.Ju pershendes