Erozioni i erës dhe çfarë i bën gurëve

erozioni natyror

Kur nisim udhëtimet nëpër peizazhe natyrore ose përshkojmë shtigje, ndeshemi me efektet transformuese të proceseve erozive. Erozioni prodhon ndryshime në sipërfaqen e Tokës, duke e lodhur gradualisht atë dhe duke shkaktuar përkeqësimin e saj. Ka disa forma të erozionit, disa janë më të forta se të tjerat. Këto përfshijnë erozionin e shkaktuar nga era, uji dhe graviteti, së bashku me erozionin që rezulton nga aktivitetet njerëzore, i njohur si erozioni antropogjen, i cili dallohet nga forcat natyrore të përmendura më sipër. Shumë njerëz duan të dinë për erozioni i erës dhe çfarë i shkakton gurët.

Prandaj, në këtë artikull do t'ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për erozionin e erës dhe çfarë shkaktojnë gurët, si dhe llojet e erozionit që ekzistojnë.

Çfarë është erozioni i erës?

shkëmbinj të gërryer

Erozioni me erë i referohet procesit me të cilin forca e erës shkakton erozionin gradual dhe zhvendosjen e tokës dhe materialeve të tjera. Termi "eolian" i ka rrënjët në emrin e hyjnisë greke Aeolus, i cili kryesonte erën. Kur flasim për erozionin e erës, po i referohemi veçanërisht proceseve të përkeqësimit dhe degradimit që ndodhin si rezultat i veprimit të erës dhe që, në fund të fundit, ndryshon koren e Tokës.

Erozioni me erë, megjithëse më pak intensiv në krahasim me erozionin ujor, është një proces gradual që kërkon tokë pa bimësi për të garantuar veprim të pandërprerë gërryes. Ky lloj erozioni ndodh kryesisht në rajone të karakterizuara nga luhatje të konsiderueshme të temperaturës, gjë që lehtëson copëzimin e shkëmbinjve dhe Kjo i lejon erës të ushtrojë një ndikim më të fuqishëm mbi to.

Zonat malore me lartësi të mëdha dhe shkretëtira janë veçanërisht të ndjeshme ndaj erozionit të erës, siç janë zonat pa bimësi ose të mbuluara me tokë të zhveshur. Prania e bimësisë do të parandalonte ndikimin gërryes të erës, duke rezultuar në një proces erozioni shumë më të butë ose inekzistent.

Njihuni me shkaqet e erozionit të erës

erozioni i erës dhe çfarë u bën gurëve

Erozioni i erës shkaktohet kryesisht nga veprimi i erës në sipërfaqen e tokës. Ky proces mund të ndodhë në shkallë të ndryshme kohore dhe në mjedise të ndryshme, nga shkretëtirat e thata në rajonet bregdetare dhe zonat e terrenit të zhveshur.

Shpejtësia e erës është një faktor kyç në erozionin e erës. Sa më e lartë të jetë shpejtësia e erës, aq më e madhe është aftësia për të transportuar grimcat e sedimentit. Të erërat Grimcat më të forta ngrenë dhe transportojnë grimca më të mëdha dhe më të rënda, duke rezultuar në erozion më intensiv.

Madhësia, forma dhe pesha e grimcave të sedimentit gjithashtu ndikojnë në erozionin e erës. Grimcat më të vogla dhe më të lehta, të tilla si rëra e imët dhe lymi, janë më të ndjeshme për t'u transportuar nga era në distanca të gjata. Grimcat më të mëdha dhe më të rënda, si p.sh Kokrrat e rërës së trashë dhe fragmentet e shkëmbinjve kërkojnë erëra më të forta për t'u ngritur dhe transportuar.

Prania e materialit sedimentar të lirshëm në sipërfaqen e tokës është një parakusht për erozionin e erës. Vendet me toka pa bimësi, si shkretëtira, plazhet dhe zonat e sapopastruara, janë veçanërisht të ndjeshme ndaj erozionit nga era, pasi nuk ka bimësi ose mbulesë tjetër për të mbrojtur tokën nga veprimi i erës.

Natyrisht, gjithçka do të varet nga klima e zonës ku ndodh erozioni. Rajonet e thata dhe gjysmë të thata, ku bimësia është e rrallë dhe lagështia është e kufizuar, janë të prirura për të përjetuar erozion më të madh nga era. Nga ana tjetër, ndryshimet sezonale në shpejtësinë dhe drejtimin e erës mund të ndikojnë në intensitetin e erozionit të erës në periudha të ndryshme të vitit.

Llojet e erozionit të erës

erozioni eolik

Ne kemi parë tashmë se erozioni me erë manifestohet përmes llojeve të ndryshme të proceseve të erës. Procesi i erozionit me erë mund të klasifikohet në tre faza të dallueshme, secila prej të cilave përfshin dy lloje kryesore të erozionit të erës ose proceseve të erës. Veprimi gërryes zbulon shfaqjen e dy proceseve ose llojeve të ndryshme të erozionit të erës.

Për shkak të gërryerjes

Përmes procesit të erozionit të erës nga gërryerja, Sipërfaqja e shkëmbinjve pritet dhe lëmohet nga transporti i rërës dhe elementëve të tjerë nga era. Ky fenomen krijon modele të ndryshme të erës në sipërfaqe dhe krijon formacione të ndryshme, duke përfshirë ajrosje, jardang, taffoni dhe shkëmbinj në formë kërpudhore.

Për shkak të deflacionit

Procesi i erozionit të erës i njohur si deflacion përfshin lëvizja e grimcave në tokë si rezultat i veprimit të fryrjes, fshirjes, zvarritjes ose ngritjes nga ajri. Ky lloj erozioni mund të klasifikohet në tre forma të ndryshme transporti: kripë, pezullim dhe rrotullim ose zvarritje. Si pasojë e erozionit të erës, ndodh formimi i trotuareve të shkretëtirës, ​​duke krijuar tre lloje të ndryshme shkretëtirash: shkretëtira reg ose me gurë, shkretëtira erg ose ranore dhe shkretëtira shkëmbore ose malore.

Çfarë janë shkëmbinjtë e gërryer?

Shkëmbinjtë e gërryer janë ata që janë modifikuar ose konsumuar nga procese natyrore si era, uji, akulli dhe veprimi i organizmave të gjallë me kalimin e kohës. Kjo veshje mund të shfaqet në mënyra të ndryshme, si p.sh humbja e fragmenteve të shkëmbit origjinal, ndryshimet në formën ose strukturën e tij, ose formimi i zgavrave dhe çarjeve.

Llojet e ndryshme të shkëmbinjve mund të gërryen në mënyra unike, pasi përbërja dhe struktura e tyre minerale ndikojnë në rezistencën e tyre ndaj agjentëve gërryes. Për shembull, shkëmbinjtë sedimentarë, të formuar nga grumbullimi dhe çimentimi i sedimenteve, shpesh janë më të ndjeshëm ndaj erozionit për shkak të natyrës së tyre poroze dhe butësisë relative. Nga ana tjetër, shkëmbinjtë magmatikë, të formuar nga ftohja dhe ngurtësimi i magmës, mund të jenë më rezistent për shkak të përbërjes së tyre kristalore dhe strukturës më kompakte.

Cilët shkëmbinj formohen nga erozioni i erës?

Shkëmbinjtë e formuar nga erozioni i erës njihen si shkëmbinj eolianë ose shkëmbinj sedimentarë eolikë. Këta shkëmbinj e kanë origjinën nga akumulimi dhe çimentimi i sedimentit të transportuar nga era, një proces i njohur si aeolian.

Një shembull i zakonshëm i shkëmbinjve eolikë janë dunat e rërës, të cilat formohen kur era transporton dhe depoziton rërën në tuma karakteristike. Me kalimin e kohës, këto tuma mund të ngurtësohen në shkëmbinj sedimentarë të quajtur ranorë eolian.

Një shembull tjetër janë shkëmbinjtë e njohur si loess, të cilët janë depozitime të sedimenteve të imta dhe të balta, të transportuara nga era dhe të depozituara në shtresa të trasha. Këta shkëmbinj mund të jenë shumë pjellorë dhe shpesh përdoren për bujqësi, por janë gjithashtu të ndjeshëm ndaj erozionit kur ekspozohen ndaj veprimit të ujit.

Shpresoj që me këtë informacion të mund të mësoni më shumë se çfarë është erozioni me erë dhe si ndikon ai te gurët.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.