Cilat janë ndryshimet midis uraganeve dhe tornadove

uragane dhe tornado

Nëse do të duhej të komentonim se cilat janë dy fenomenet meteorologjike më shkatërruese dhe shkatërruese që ekzistojnë në planet, nuk do të kishte dyshim se ato janë uragane dhe tornada.

Zakonisht ka pak konfuzion kur bëhet fjalë për diferencimin e tyre, prandaj do ta shpjegoj më poshtë karakteristikat e secilës prej tyre në mënyrë që tani e tutje të dini se cili është një dhe cili është tjetër.

Dallimet midis tornados dhe uraganit

Dallimi i parë i madh është vendi ku ata fillojnë të krijohen. Në rastin e tornadove, ato gjithmonë formohen në tokë ose në zonat bregdetare shumë afër tokës. Përkundrazi, uraganet do të formohen gjithmonë në oqeane dhe është e pamundur që ato të mund të krijohen në tokë. Një ndryshim tjetër i dukshëm midis dy fenomeneve duhet të vërehet në shpejtësinë e erërave të tyre. Shpejtësia në tornadot është shumë më e lartë se në uragane, dhe era mund ta arrijë atë në raste ekstreme ata Km 500 / h. Në rastin e uraganeve, shpejtësia e erës rrallë tejkalon 250 km / orë.

uraganët

Për sa i përket madhësisë, ka edhe ndryshime të mëdha pasi që një tornado normale ose e mesme zakonisht ka një diametër rreth 400 0 500 metra. Uraganet, megjithatë, priren të jenë shumë më të mëdha pasi që diametri i tyre mund të arrijë 1500 kilometrat. Në lidhje me kohëzgjatjen e jetës së njërit dhe tjetrit ka edhe ndryshime të mëdha. Tornadot zakonisht janë jetëshkurtra dhe jeta e tyre mund të zgjasë disa minuta. Përkundrazi, jeta e uraganit është shumë më e gjatë, zgjat deri në disa javë. Si një shembull i fundit, unë mund të përmend Uraganin Nadine që ishte aktiv jo më pak se 22 ditë, por gjithashtu kemi Uragani Irma i cili ka qenë më i fuqishmi në histori në Atlantik.

Dallimi i fundit midis të dyjave i referohet çështjes së parashikimit. Tornado është shumë më e vështirë të parashikohet sesa në rastin e uraganit, i cili është më i lehtë për të parashikuar rrugën e tij dhe vendin e formimit.

Nëse doni të dini pak më shumë rreth tornadove ose uraganeve, vazhdoni të lexoni sepse kemi akoma shumë informacion për t'ju dhënë në lidhje me këtë temë.

Çfarë është një tornado?

Çfarë është një tornado

Tornado është një masë ajri që formohet me shpejtësi të lartë këndore. Skajet e tornados janë të vendosura midis sipërfaqja e Tokës dhe një re kumulonimbus. Shtë një fenomen atmosferik ciklonik me një sasi të madhe energjie, megjithëse zakonisht zgjasin për një kohë të shkurtër.

Tornadot që formohen mund të kenë madhësi dhe forma të ndryshme dhe kohën që zgjasin zakonisht rreth disa sekonda dhe më shumë se një orë. Morfologjia më e njohur e tornados është re e hinkës, fundi i ngushtë i të cilit prek tokën dhe zakonisht është i rrethuar nga një re që tërheq të gjithë pluhurin dhe mbeturinat rreth saj.

Shpejtësia që mund të arrijnë tornadot janë midis 65 dhe 180 km / h dhe mund të jetë 75 metra e gjerë. Tornadot nuk ulen ende aty ku formohen, por përkundrazi lëvizin në të gjithë territorin. Ata normalisht udhëtojnë deri në disa kilometra para se të zhduken.

Më ekstremi mund të ketë erëra me shpejtësi që mund të rrotullohen me 450 km / orë ose më shumë, matni gjerësi deri në 2 km dhe qëndroni duke prekur tokën për më shumë se 100 km rrugë.

Si formohet një tornado?

Si formohet një tornado

Tornadot lindin nga stuhi dhe shpesh shoqërohen me breshër. Për të krijuar një tornado, kushtet e ndryshimet në drejtimin dhe shpejtësinë e një stuhie, duke krijuar një efekt rrotullues horizontalisht. Kur ndodh ky efekt, krijohet një kon vertikal përmes të cilit ajri ngrihet dhe rrotullohet brenda stuhisë.

Fenomenet meteorologjike që nxisin shfaqjen e tornadove priren të veprojnë më shumë gjatë ditës sesa natën (sidomos në muzg) dhe në koha e viti i pranverës dhe vjeshtës. Kjo do të thotë që një tornado ka më shumë të ngjarë të formohet në pranverë dhe në vjeshtë dhe gjatë ditës, domethënë ato janë më të shpeshta në këto kohë. Sidoqoftë, tornadot mund të ndodhin në çdo kohë të ditës dhe në çdo ditë të vitit.

Karakteristikat dhe pasojat e një tornado

Pasojat e një tornado

Tornado është në të vërtetë e padukshme, vetëm kur mbart pikat e ujit të kondensuar nga një stuhi e lagësht ajri dhe pluhuri dhe mbeturinat në tokë, ai bëhet gri.

Tornadot klasifikohen si stuhi të dobëta, të forta ose të dhunshme. Tornadot e dhunshme përbëjnë vetëm dy përqind të të gjitha tornadove, por shkaktojnë 70 përqind të të gjitha vdekjeve dhe mund të zgjasë një orë ose më shumë. Ndër dëmet e shkaktuara nga një tornado gjejmë:

 • Njerëz, makina dhe ndërtesa të tëra të hedhura në ajër
 • Lëndime të rënda
 • Vdekjet e shkaktuara nga goditja me mbeturinat fluturuese
 • Dëmet në bujqësi
 • Shtëpi të shkatërruara

Meteorologët nuk kanë aq lehtësi në parashikimin e tornadove sa uraganet. Sidoqoftë, duke njohur variablat meteorologjike që përcaktojnë formimin e një tornado, specialistët mund të paralajmërojnë praninë e një tornado shumë më parë për të shpëtuar jetë. Në ditët e sotme koha e paralajmërimit për një tornado është 13 minuta.

Tornadot gjithashtu mund të identifikohen nga disa shenja nga qielli, të tilla si një kthesë e papritur shumë e errët dhe me ngjyrë jeshile, një stuhi e madhe breshëri dhe një ulërimë e fuqishme si ajo e një lokomotive.

Çfarë është një uragan?

Çfarë është një uragan

Uraganet klasifikohen si stuhi më i fortë dhe më i dhunshëm në tokë. Për të thirrur një uragan ka emra të ndryshëm si tajfunët ose ciklonet, varësisht nga vendi ku ndodhin. Termi shkencor është cikli tropikal.

Vetëm ciklonet tropikale që formohen mbi Oqeanin Atlantik dhe Oqeanin Paqësor Lindor quhen uragane.

Si formohet një uragan?

Si formohet një uragan

Që të formohet një uragan, duhet të ketë një masë të madhe të ajrit të ngrohtë dhe të lagësht (normalisht ajri tropikal i ka këto karakteristika). Ky ajër i ngrohtë dhe i lagësht përdoret nga uragani si lëndë djegëse, prandaj zakonisht formohet pranë Ekuatorit.

Ajri ngrihet nga sipërfaqja e oqeaneve, duke lënë zonën më të ulët me më pak ajër. Kjo krijon një zonë me presion të ulët atmosferik afër oqeanit, pasi që ekziston sasi më e vogël e ajrit për njësi të vëllimit.

Në qarkullimin global të ajrit rreth planetit, masat e ajrit lëvizin nga ku ka më shumë ajër atje ku ka më pak, domethënë nga zonat me presion të lartë në presion të ulët. Kur ajri rreth zonës që ka mbetur me një presion të ulët lëviz për të mbushur atë "boshllëk", ai gjithashtu nxehet dhe ngrihet. Ndërsa ajri i ngrohtë vazhdon të rritet, ajri përreth rrotullohet për të zënë vendin e tij. Kur ajri që po rritet ftohet, duke qenë i lagësht formon re. Ndërsa ky cikël shpaloset, i gjithë sistemi i reve dhe ajrit rrotullohet dhe rritet, i nxitur nga nxehtësia nga oqeani dhe uji që avullon nga sipërfaqja.

Karakteristikat dhe karakteristikat e uraganit

Uragani Katrina

Në varësi të hemisferës në të cilën formohet uragani, ai do të kthehet në një mënyrë ose në tjetrën. Nëse formohet brenda hemisferën veriore, uragani do të rrotullohet kundër akrepave të sahatit. Përkundrazi, nëse ato formohen në hemisferën jugore, ata do të rrotullohen në drejtim të akrepave të orës.

Kur ajri vazhdon të rrotullohet vazhdimisht, një sy (i quajtur syri i uraganit) formohet në qendër që është shumë i qetë. Në sy presionet janë shumë të ulta dhe nuk ka as erë e as rryma të çfarëdo lloji.

Uraganët dobësohen kur hyjnë në tokë, pasi nuk mund të vazhdojnë të ushqehen dhe rriten nga energjia e oqeaneve. Edhe pse uraganët zhduken ndërsa bien në tokë, ato janë mjaft të forta për të shkaktuar dëme dhe vdekje.

Kategoritë e uraganeve

Me siguri e keni dëgjuar ndonjëherë atë "uragan të kategorisë 5". Cilat janë kategoritë e uraganeve në të vërtetë? Isshtë një mënyrë për të matur intensitetin dhe fuqinë shkatërruese të uraganeve. Ato ndahen në pesë kategori dhe janë si më poshtë:

Kategoria 1

kategoria e uraganit 1

 • Erërat ndërmjet 118 dhe 153 kilometra në orë
 • Dëmi minimal, kryesisht në pemë, bimësi dhe shtëpi të lëvizshme ose rimorkio që nuk janë siguruar siç duhet.
 • Shkatërrimi total ose i pjesshëm i linjave të energjisë ose shenjave të instaluara keq. Swnjtje prej 1.32 deri 1,65 metra mbi normalen.
 • Dëmtim i vogël i dokeve dhe anijeve.

Kategoria 2

Uragani i kategorisë 2

 • Erërat ndërmjet 154 dhe 177 kilometra në orë
 • Dëme të konsiderueshme në pemë dhe bimësi. Dëmtime të mëdha në shtëpitë e lëvizshme, shenjat dhe linjat e ekspozuara të energjisë.
 • Shkatërrim i pjesshëm i kulmeve, dyerve dhe dritareve, por pak dëmtime në strukturat dhe ndërtesat.
 • Swnjtje prej 1.98 deri 2,68 metra mbi normalen.
 • Rrugët dhe shtigjet pranë gjërave janë përmbytur.
 • Dëm i konsiderueshëm në kalatat dhe shtyllat. Marinat janë përmbytur dhe anije më të vogla thyejnë ankorime në zona të hapura.
 • Evakuimi i banorëve të ultësirës në zonat bregdetare.

Kategoria 3

Uragani i kategorisë 3

 • Erërat ndërmjet 178 dhe 209 kilometra në orë
 • Dëmtime të mëdha: pemë të mëdha të rrëzuara, si dhe shenja dhe shenja që nuk janë instaluar mirë.
 • Dëmtimi i kulmeve të ndërtesave dhe gjithashtu dyerve dhe dritareve, si dhe strukturave të ndërtesave të vogla. Shtëpitë e lëvizshme dhe karvanët u shkatërruan.
 • Swnjtje prej 2,97 në 3,96 metra mbi normalen dhe përmbytje në zona të gjera të zonave bregdetare, me shkatërrim të gjerë të ndërtesave që janë afër bregdetit.
 • Strukturat e mëdha pranë bregdetit dëmtohen seriozisht nga sulmi i valëve dhe mbeturinave lundruese.
 • Tokat e sheshta 1,65 metra ose më pak mbi nivelin e detit përmbytin më shumë se 13 kilometra në brendësi.
 • Evakuimi i të gjithë banorëve përgjatë zonave bregdetare.

Kategoria 4

kategoria e uraganit 4

 • Erërat ndërmjet 210 dhe 250 kilometra në orë
 • Dëmtimi ekstrem: Pemët dhe shkurret hidhen nga era, dhe shenjat dhe shenjat shqyhen ose shkatërrohen.
 • Dëmtime të mëdha në kulmet, dyert dhe dritaret. Rënia totale e kulmeve në shtëpi të vogla.
 • Shumica e shtëpive të lëvizshme janë shkatërruar ose dëmtuar seriozisht. - ellsnjtje prej 4,29 deri 5,94 metra mbi normalen.
 • Tokat e sheshta 3,30 metra ose më pak mbi nivelin e detit janë përmbytur deri në 10 kilometra në brendësi.
 • Evakuimi masiv i të gjithë banorëve në një zonë rreth 500 metra nga bregu, dhe gjithashtu në tokë të ulët, deri në tre kilometra në brendësi.

Kategoria 5

kategoria e uraganit 5

 • Erëra me më shumë se 250 kilometra në orë
 • Dëmtimi katastrofik: pemët dhe shkurret pastrohen plotësisht dhe çrrënjosen nga era.
 • Dëmtime të mëdha në kulmet e ndërtesave. Reklamat dhe shenjat shqyhen dhe hidhen në erë.
 • Rënia totale e çative dhe mureve të banesave të vogla. Shumica e shtëpive të lëvizshme shkatërrohen ose dëmtohen seriozisht.
 • Fryhet 4,29 deri 5,94 metra mbi normalen.

Me këtë informacion ju mund ta njihni më mirë ndryshimet midis tornados dhe uraganit si dhe karakteristikat e tij. Për shkak të ndryshimit të klimës, këto fenomene do të bëhen më të shpeshta dhe më intensive, prandaj është e rëndësishme të jesh i informuar mirë për to.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Mburravec dijo

  Shpjegim i shkëlqyeshëm; shume didaktike

 2.   Romina dijo

  Shpjegim shumë i thjeshtë dhe i kuptueshëm për njerëz si unë që nuk i dinin dallimet e tyre

 3.   tabata dijo

  Faleminderit për informacionin, duhet ta pranoj që isha plotësisht injorant për këtë temë.

 4.   JOHN CARLOS ORTIZ dijo

  Mirëmëngjes, nuk e di nëse dikush e ka propozuar tashmë, por mendoj se nëse një bombë hidhet në syrin e një uragani ose tornado që krijon një vakum me shpërthimin, kjo do t'i jepte fund forcës së rrymave dhe kërcënimit që përfaqëson kjo .

 5.   ANTONIO MIRANDA CRESPO dijo

  Në shpjegime thuhet se uraganet janë stuhitë më të forta por tornadot arrijnë pothuajse 500 km / orë, do të duhej të thoshte se tornadot janë më të forta se uraganet

 6.   përdorues nazi dijo

  Shpjegim i mirë, në fillim ju vendosni fjalën ´´te .piuedo. citoj
  uragani etj ju tha pse vendosni piuedo.
  Por shpjegim shumë i mirë. vazhdoje ashtu