Cilat janë modelet atomike

cilat janë modelet atomike

Modelet atomike janë paraqitje teorike që shkencëtarët kanë zhvilluar me kalimin e kohës për të provuar të kuptojnë strukturën dhe sjelljen e atomeve, të cilat janë njësitë themelore që përbëjnë materien. Është falë këtyre modeleve atomike që ne kemi njohuri të mëdha rreth shkencës. Megjithatë, shumë njerëz nuk e dinë mirë cilat janë modelet atomike.

Prandaj, në këtë artikull do të shpjegojmë se cilat janë modelet atomike, për çfarë shërbejnë, si e kanë origjinën dhe sa të dobishme janë.

Cilat janë modelet atomike

atomet dhe molekulat

Paraqitjet e ndryshme grafike të strukturës dhe funksionit atomik quhen modele atomike. Modeli atomik u zhvillua gjatë historisë njerëzore nga idetë për përbërjen e materies të përdorura në çdo epokë.

Një atom është njësia më e vogël e një elementi kimik që ruan vetitë e tij dalluese. Gjatë historisë, shkencëtarë dhe filozofë të ndryshëm kanë propozuar modele të ndryshme atomike, secili bazuar në informacionin dhe njohuritë e disponueshme në atë kohë. Një nga modelet e para ishte ai i propozuar nga filozofi grek Demokriti, i cili sugjeroi se materia ishte e përbërë nga grimca të pandashme të quajtura "atome", që në greqisht do të thotë "i pandashëm".

Modeli atomik i Demokritit

"Teoria atomike kozmike" u themelua nga filozofi grek Democritus dhe mentori i tij Leucippus. Në atë kohë, njohuritë nuk fitoheshin përmes eksperimentimit, por përmes arsyetimit logjik, prezantimit të bazuar në mendim dhe diskutimit.

Demokriti propozoi se bota është e përbërë nga grimca shumë të vogla dhe të pandashme, ekzistuese përjetësisht, homogjene dhe të pakompresueshme, të cilat ato ndryshojnë vetëm në formë dhe madhësi, sesa në funksionin e tyre të brendshëm.

Sipas Demokritit, vetitë e materies përcaktohen nga mënyra se si atomet janë bashkuar. Filozofët e mëvonshëm, si Epikuri, i shtuan teorisë lëvizjen e rastësishme të atomeve.

Modeli atomik Dalton

Modeli i parë atomik i bazuar shkencërisht lindi në fushën e kimisë, i propozuar nga John Dalton në "Postulatin Atomik". Ai besonte se gjithçka është e përbërë nga atome, të pandashme dhe të pathyeshme, madje edhe përmes reaksioneve kimike.

Dalton propozoi që atomet e të njëjtit element kimik janë të barabartë me njëri-tjetrin, duke pasur të njëjtën masë dhe të njëjtat veti. Ne anen tjeter, shpiku konceptin e peshës atomike relative (pesha e secilit element në raport me peshën e hidrogjenit), duke krahasuar masën e secilit element me masën e hidrogjenit. Ai gjithashtu propozoi që atomet mund të kombinohen me njëri-tjetrin për të formuar komponime.

Teoria e Dalton kishte disa të meta. Ai deklaroi se komponimet formohen duke përdorur numrin më të vogël të mundshëm të atomeve të elementit. Për shembull, sipas Dalton, molekula e ujit do të ishte H2O, jo H2O, që është formula e saktë. Nga ana tjetër, ai thotë se elementët e gaztë janë gjithmonë monoatomikë, gjë që ne e dimë se nuk është e vërtetë.

Modeli Lewis i atomit

I njohur gjithashtu si "modeli atomik kub", në të cilin Lewis propozoi një strukturë atomike të shpërndarë në formë kubi, me tetë kulme që ishin elektrone. Kjo çoi në përparim në studimin e valencës atomike dhe lidhjeve kimike, veçanërisht pas një përditësimi në 1919 nga Irving Langmuir, i cili propozoi "atomin oktet kub".

Këto studime ishin baza për ato që sot njihen si diagramet Lewis, të cilat janë mjete shumë të dobishme për shpjegimin e lidhjeve kovalente.

Modeli Atomik Thomson

modeli bohr

Në pjesën e fundit të shekullit të XNUMX-të, shkencëtari JJ Thomson kreu eksperimente me rrezet katodike dhe propozoi një model në të cilin atomi ishte një sferë e ngarkuar pozitivisht, i ngjashëm me një top brumi, dhe elektronet e ngarkuara negativisht u shpërndanë brenda tij, si rrushi i thatë në një puding. Ky model u bë i njohur si "modeli i pudingut me rrush të thatë" dhe ishte sugjerimi i parë i një strukture të brendshme të atomit.

Modeli Atomik Rutherford

Modeli i Rutherford u ngrit në fillim të shekullit të XNUMX-të. Në një eksperiment të famshëm, Rutherford bombardoi fletë metalike ari me grimca alfa dhe zbuloi se shumica e grimcave kalonin nëpër fletë metalike, por disa u devijuan ndjeshëm. Kjo çoi Rutherford për të propozuar që atomi kishte një bërthamë të vogël, të dendur dhe të ngarkuar pozitivisht në qendër të tij., ndërsa elektronet rrotulloheshin rreth kësaj bërthame në një distancë të konsiderueshme, si planetët rreth diellit.

Modeli Atomik Bohr

Bazuar në modelin e Rutherford, Niels Bohr propozoi në 1913 që elektronet të lëvizin në orbita rrethore rreth bërthamës. Këto orbita u kuantizuan, që do të thotë se vetëm orbita të caktuara lejoheshin, ndërsa të tjerat jo. Bohr gjithashtu vërtetoi se elektronet mund të kërcejnë midis orbitave të ndryshme duke emetuar ose thithur energji në formën e fotoneve, duke shpjeguar kështu emetimin dhe thithjen e dritës nga atomet.

Modeli atomik i Sommerfeld (1916 pas Krishtit)

Modeli i Sommerfeld bazohej pjesërisht në postulatet e relativitetit të Albert Ajnshtajnit. Ky model u propozua nga Arnold Sommerfield në një përpjekje për të kompensuar mangësitë e modelit Bohr.

Ai bazohet pjesërisht në postulatet e relativitetit të Albert Ajnshtajnit. Modifikimet e tij përfshinin konfirmimin se orbita e elektronit është rrethore ose eliptike, që elektroni ka një rrymë të vogël elektrike dhe se ka dy ose më shumë nënnivele duke filluar nga niveli i dytë energjetik.

Modeli atomik i Shrodingerit

Duke u bazuar në punën e Bohr dhe Sommerfeld, Erwin Schrödinger propozoi trajtimin e elektroneve si valë materie, gjë që lejoi një interpretim të mëvonshëm probabilistik të funksionit të valës (i cili përshkruan madhësinë e probabilitetit për të gjetur një person). Space), nga Max Born.

Kjo do të thotë se, falë parimit të pasigurisë së Heisenberg, është e mundur të studiohet probabilistikisht pozicioni i elektronit ose momenti i tij, por jo të dyja. Ky është modeli aktual atomik që nga fillimi i viteve 2000, me disa shtesa të bëra më vonë. Quhet "modeli i valëve kuantike".

Modeli Kuantik Atomik

Cilat janë modelet shkencore atomike?

Modeli kuantik, i zhvilluar gjatë gjithë shekullit të XNUMX-të, është më kompleksi dhe aktual. Ai bazohet në teorinë e mekanikës kuantike dhe e përshkruan atomin si një re probabiliteti ku elektronet nuk ndjekin orbitat e sakta, por përkundrazi. Ato gjenden në rajone të hapësirës me një probabilitet më të lartë për t'u gjetur. Ky model ka lejuar një kuptim më të thellë të elektroneve dhe sjelljes së tyre, dhe ka hapur derën për përparimet në kiminë dhe fizikën moderne.

Shpresoj që me këtë informacion të mund të mësoni më shumë se cilat janë modelet atomike dhe cilat lloje modelesh kanë ekzistuar gjatë historisë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.