Prado

Thënie korriku

Ne ju tregojmë se cilat janë thëniet e korrikut. Gjeni si do të jetë moti këtë muaj të vitit falë thënieve. Mos e humb atë.

Valë e madhe

5 gjëra që nuk i dinit për tsunamin

A dini gjithçka rreth tsunamit? Këto fenomene janë të afta të udhëtojnë në distanca të gjata në një kohë të shkurtër. Hyni dhe ne do të zbulojmë 5 nga sekretet e saj.

Pyll me shi

Klima ekuatoriale

Klima ekuatoriale karakterizohet nga shtëpia e pyjeve më të harlisur dhe më të populluar në botë. Hyni dhe ne do të shpjegojmë pse.

Shkretëtirëzimi në Spanjë

Shkretëtirëzimi në Spanjë

Shkretëtirëzimi në Spanjë është një realitet i trishtueshëm. A e dini se 20% e territorit është tashmë një shkretëtirë? Shtë një problem që kërkon një zgjidhje urgjente.

Friar i kohës

Frati i kohës

Ai ka parashikuar motin e nesërm për mbi 100 vjet me saktësi të jashtëzakonshme. Si funksionon The Friar of Time? Ne do t'ju tregojmë. Hyn.

Akulli i detit

Çfarë është paketa e akullit?

Paketa e akullit është shumë më tepër se fundi i ngrirë i oqeanit. Pa të, ekuilibri i këtyre ekosistemeve mund të prishet përgjithmonë. Mësoni më shumë rreth saj.

ngreh

Era Levante dhe Poniente

Mbani shënim mirë se çfarë përbëjnë erërat e famshme Levante dhe Poniente dhe rëndësinë e tyre gjatë muajve të verës.

uv

Çfarë janë rrezet ultraviolet

Mos humbni detajet se nga përbëjnë rrezet ultraviolet dhe cila është mënyra më e mirë për të mbrojtur lëkurën tuaj kundër këtyre rrezeve.

Terral në Malaga

Çfarë është terrali?

Dëshironi të dini se çfarë është Terral, ajo karakteristikë e erës tipike e verës? Hyni për të njohur mekanizmin e Erës Katabatike.

Termometri

Valë nxehtësie

A keni dëgjuar për valë të nxehtësisë? Ky është një episod që i referohet sezonit më të nxehtë të vitit. Gjeni se cila është origjina e saj dhe pse ndodh.

Klimografi i Sao Paulo, Brazil

Klime tropikale

Klima tropikale është një nga preferimet e njeriut: temperaturat janë të këndshme dhe peizazhi është gjithmonë i gjelbër. Njihuni më thellë me të.

Everest

Klima e lartë malore

Klima e lartë malore karakterizohet nga dimër shumë të ftohtë dhe të gjatë, dhe verë të freskët dhe të shkurtër. Hyni brenda dhe ne do t'ju tregojmë pse.

Plazhi Santander

Thënie qershori

Ne ju tregojmë se cilat janë thëniet e motit në qershor. Di se si do të jetë moti këtë muaj falë thënieve.

Klimografi i Zaragozës

Klima kontinentale

Ne shpjegojmë në detaje se çfarë është klima kontinentale dhe si karakterizohet, një lloj klime në të cilën stinët dallohen mirë.

shi-në-Spanjë

Qytetet më me shi në Spanjë

Duke përfituar nga fakti që muaji Prill është një muaj në të cilin bie shumë shi, mos humbisni asnjë detaj të qyteteve më shi të Spanjës.

Yellowstone

Super vullkanet e botës

Supervolkanet janë shumë të fuqishëm. Nëse shpërthejnë, ata mund të dërgojnë disa mijëra kilometra kub lëndë në atmosferë. Por cilat janë ato?

Bleta në lule

Bletët dhe ngrohja globale

Bletët janë një nga insektet më të rëndësishme polenizuese. E megjithatë ata janë në rrezik serioz të zhdukjes. Zbuloni pse.

Mjegull në agim

Mjegull dhe mjegull

Ne shpjegojmë se çfarë është mjegulla, mjegulla dhe cilat janë ndryshimet midis tyre. Cilat janë shkaqet e mjegullës ose mjegullës? Zbuloni 

oqean

Pse është i rëndësishëm oqeani?

A keni menduar ndonjëherë pse oqeani është i rëndësishëm? Shpesh e shohim atë si një vend ideal për të shijuar verën, por si ndikon kjo në mot?

atmosferë

Gradienti termik vertikal në atmosferë

Në përgjithësi, temperatura zvogëlohet me lartësinë për shkak të dukurisë së gradientit vertikal termik. Nga çfarë përbëhet? Ne ju shpjegojmë në detaje.

qiell

Pse qielli është blu

Nëse keni menduar ndonjëherë pse qielli është blu, këtu do të zbuloni arsyen pse ka atë ngjyrë ose ndryshon ngjyrën e saj në disa momente.

MOTI

Diferenca midis kohës dhe motit

Edhe pse ato duken dy koncepte identike nga pikëpamja meteorologjike, ka ndryshime të mëdha kur bëhet fjalë për të folur midis motit dhe klimës. 

Shkretëtira Atacama

Rryma Humboldt

Çfarë është rryma Humboldt? Cilat janë pasojat për klimën dhe për tokën? Zbuloni të gjitha detajet e këtyre rrymave detare.

Retë e Kelvinit

Retë kurioze Kelvin-Helmholtz

A keni parë ndonjë valë në qiell? Këto re të veçanta janë retë Kelvin-Helmholtz. Ata janë shumë kuriozë, aq sa e frymëzuan piktorin Van Gogh.

Antarktida

Vendet më të ftohta të planetit

Mos i humbni detajet e vendeve të planetit që vuajnë dhe vuajnë nga temperaturat më të ulëta dhe në të cilat dimrat janë vërtet të ashpër dhe të vështirë.

Gruaja mbron veten nga shiu

Vendi më me shi në Spanjë

A keni menduar ndonjëherë se cili është vendi më me shi në Spanjë? Sado e pabesueshme të duket, ajo nuk është Galicia. Ejani dhe zbuloni. Sigurisht që ju befason.

formimi i një tajfoni

Si formohet një tajfun

Mos e humbni hollësitë e artikullit vijues, pasi në të unë shpjegoj qartë se si fillon një tajfun dhe ndryshimet midis një uragani.

Shkrij

Origjina e ngrohjes globale

Mos humbni detajet se çfarë ishte origjina e ngrohjes globale dhe ndryshimit të klimës dhe pasojat e saj të mundshme për të ardhmen e të gjithë planetit.

Rrezatimi në Tokë

Rrezatimi diellor në planetin Tokë

Çfarë është rrezatimi diellor dhe si arrin ai në shtëpinë tonë, Tokën? Hyni për të gjetur se sa përqindje e rrezatimit absorbohet nga planeti.

Vullkani Tungurahua

Gjeni pse shpërthejnë vullkanet

A nuk e dini pse shpërthejnë vullkanet? Hyni për të njohur origjinën e një prej demonstrimeve më mbresëlënëse dhe të bukura të natyrës.

Vertebratus cirrus

Re cirrus, kurioze sa pak

Retë e Cirrus janë më kuriozet. Nga fëmijët ne shohim personazhe në to, dhe si të rritur ne dëshirojmë të vazhdojmë ta bëjmë atë. Hyni për të zbuluar se cilat lloje ekzistojnë.

hot-dog1

Si ndikon nxehtësia tek kafshët

Vala e nxehtësisë shumë e gjatë që po vuan i gjithë vendi jo vetëm që ndikon negativisht tek njerëzit, kafshët gjithashtu vuajnë dhe vuajnë prej saj.

formimi i reve orografike

Si formohen retë orografike

Kushtojini vëmendje të madhe nëse doni të dini më shumë për ato re që krijohen në majë të maleve dhe që njihen si re orografike.

amplituda termike

Cila është amplituda termike?

Amplituda termike nuk është asgjë më shumë sesa ndryshimi midis temperaturave më të larta dhe më të ulta të një vendi të regjistruar në një kohë të caktuar.

drones

Dronë në fushën e meteorologjisë

Dronët janë avionë pa pilot që po fitojnë gjithnjë e më shumë prani. Në meteorologji, ato mund të ndihmojnë në studimin e fenomeneve të motit.

Cilësia e ujit në Evropë është edhe më e keqe sesa pritej

Direktiva Kuadër e Ujit i propozon Bashkimit Evropian një përmirësim thelbësor në cilësinë e ujit të ëmbël deri në vitin 2015. Deri më sot ky objektiv është larg përmbushjes, nivelet toksike në trupat ujorë mbeten jashtëzakonisht të larta.

Njëherë e një kohë Marsi, një histori e shkurtër e evolucionit të tij klimatik

Nga karakteristikat e Marsit që mund të vërehet nga Toka përmes një teleskopi mund të nxjerrim në pah një atmosferë me re të bardha edhe pse jo aq të gjera sa në Tokë, ndryshimet sezonale shumë të ngjashme me ato në Tokë, ditët 24-orëshe, gjenerimi i stuhive të rërës dhe ekzistenca e akullit në polet që rriten në dimër. Duket e njohur, apo jo?

Pika shiu

Si janë pikat e shiut?

Sipas shkencëtarëve të NASA-s, pikat e shiut nuk kanë formë si lot, por më tepër si një simite hamburgeri.

Lojërat Olimpike Dimërore. A është në rrezik vazhdimësia juaj?

Vetëm gjashtë nga qytetet që tashmë mbajtën Lojërat Olimpike Dimërore në shekullin e kaluar do të ishin sot mjaft të qetë për t'i pritur ato. Edhe për vlerësimet më konservatore të klimës, vetëm 11 nga 19 qytete që organizuan Lojërat Olimpike Dimërore mund ta bënin këtë në dekadat e ardhshme sipas një sondazhi të kryer nga Universiteti i Waterloo (Kanada) dhe Qendra e Menaxherëve në Innsbruck (Austri).

Energjia gjeotermale. Sera dhe zbatimi i tyre në bujqësi

Energjia gjeotermale është ajo energji që mund të merret duke përfituar nga nxehtësia e brendshme e Tokës. Kjo nxehtësi është për shkak të disa faktorëve, nxehtësisë së saj të mbetur, gradientit gjeotermik (rritja e temperaturës me thellësi) dhe nxehtësisë radiogjenike (prishja e izotopeve radiogjenike), ndër të tjera.

Harta e erës së Tokës, një hartë hipnotike dhe interaktive e motit

Një aplikacion i ri kompjuterik, Earth Wind Map, i dukshëm në internet dhe i disponueshëm për të gjithë përdoruesit, na lejon të vëzhgojmë në një mënyrë vizuale, estetikisht të bukur dhe, çka është më e rëndësishme, të dhëna të azhurnuara për rrymat e erës që po ndodhin përgjatë nëpër planet.

Reshjet tropikale në hemisferën veriore, pse janë më intensive?

Duke rishikuar hartat globale të reshjeve botërore mund të vëzhgojmë shumicën e reshjeve tropikale që ndodhin në hemisferën veriore. Palmyra Atoll, në një gjerësi prej 6 gradë në veri, merr rreth 445 cm shi në vit, ndërsa një vend tjetër, i vendosur në të njëjtën gjerësi në jug të ekuatorit, merr vetëm 114 cm.

Retë më të mëdha, me qëndrueshmëri më të gjatë për shkak të ndotjes

Shumica e studiuesve menduan se ndotja e ajrit shkakton re të stuhisë më të mëdha, me jetëgjatësi më të madhe, duke i bërë frontet e stuhisë më të ndjeshme ndaj rrymave të ajrit dhe duke shkaktuar konvekcion të brendshëm. Në këtë studim, ai vuri re se ndotja, si fenomen, i bën retë më të qëndrueshme, por, në një mënyrë tjetër sesa mendohej më parë, nga një rënie në madhësinë e grimcave të tyre të akullit dhe një rënie në madhësinë totale të reve. Ky ndryshim ndikon drejtpërdrejt në mënyrën se si shkencëtarët përfaqësojnë retë në modelet klimatike.

Vende aq të ftohta saqë duket e pamundur për njerëzit që t'i banojnë ato

Qytetarët e vendeve si Verkhoyansk, Yakutsk ose Oymyakon (të dy në Rusi) jetojnë jetë shumë të ndryshme nga e jona, të paktën në dimër. Për shembull, shoferët në këto qytete i lënë makinat e tyre të grisura në parkingje për orë të gjata ndërsa bëjnë pazar ose kryejnë punë, shpesh duke u dashur të ngrohin vajin lubrifikues në makinat e tyre me një furrë për ta shkrirë.

Ylber i përmbysur

A ekziston ylberi i përmbysur?

Ylberi i përmbysur është një fenomen meteorologjik që kërkon rrethana të ndryshme nga ylberi normal. Vendi në botë ku është më e zakonshme t'i shohësh është Poli i Veriut, megjithëse ndryshimi i klimës do të bënte që ato të ndodhnin në vende më të buta.

New Orleans Katrina

Mësoni se çfarë të bëni gjatë ngjarjeve ekstreme të motit

Agjencia Federale e Menaxhimit të Emergjencave e Shteteve të Bashkuara ka ofruar një seri udhëzimesh për qytetarët e saj se si të mbrojnë veten dhe familjet e tyre gjatë ngjarjeve ekstreme të motit, të cilat po rriten në mënyrë të rrezikshme në numër për shkak të ndryshimit të klimës.

cumulus humilis

Si shpërndahen retë?

Ka faktorë që mund të ndërhyjnë për të shkaktuar zhdukjen e pikave të ujit ose kristaleve të akullit nga retë siç janë ngrohja e ajrit, reshjet dhe përzierja me ajrin më të thatë përreth.

Kumulonimbus

Mekanizmat e formimit të reve

Llojet e ndryshme të lëvizjes vertikale që mund të çojnë në formimin e reve janë: turbulenca mekanike, konvekcioni, ngritja orografike dhe ngritja e ngadaltë dhe e gjatë.

Cumulonimbus, re stuhie

Cumulonimbus

Sipas WMO, Cumulonimbus përshkruhet si një re e trashë dhe e dendur, me një zhvillim të konsiderueshëm vertikal, në formën e një mali ose kullash të mëdha. Shoqërohet me stuhi.

pirg

Cumulus

Retë e kumulit janë retë vertikale në zhvillim të formuara kryesisht nga rrymat vertikale të favorizuara nga ngrohja e ajrit në sipërfaqen e Tokës.

Stratus

Shtresat përbëhen nga pika të vogla uji edhe pse në temperatura shumë të ulëta ato mund të përbëhen nga grimca të vogla akulli.

Pasqyrë e nimbostratusit

Nimbostratus

Nimbostratus përshkruhet si një shtresë gri, shpesh e errët e reve, me një pamje të mbuluar nga reshjet e shiut ose borës që bien pak a shumë vazhdimisht prej tij.

Altokumulus

Altokumulus

Altokumulat klasifikohen si re mesatare. Ky lloj reje përshkruhet si një bankë, shtresë e hollë ose shtresë resh e përbërë nga forma shumë të ndryshme.

Cirrokumulus

Cirrocumulus

Pemët cirrocumulus përbëhen nga një bankë, shtresë e hollë ose fletë resh të bardha, pa hije, të përbëra nga elementë shumë të vegjël. Ato zbulojnë praninë e paqëndrueshmërisë në nivelin në të cilin janë.

Cirrus

Cirrus

Cirrus janë një lloj reje e lartë, zakonisht në formën e fijeve të bardha të përbëra nga kristale akulli.

Ngrirja e ujit

Kondensimi, ngrirja dhe lartësimi

Kur ajri i lagësht ftohet dhe kalon një prag, avujt e ujit kondensohen në bërthamat e kondensimit që përmbahen në ajër. Procese të tjera të lidhura janë ngrirja dhe lartësimi.

Bilanci i energjisë së tokës

Bilanci i Energjisë së Albedo dhe Tokës

Albedo është marrëdhënia midis energjisë së reflektuar dhe energjisë së incidentit në gjatësinë e valës së dritës së dukshme dhe i bën planetët të shkëlqejnë:

Shkalla e re Saffir Simpson

Klasifikimi i ri i shkallës së uraganit Saffir-Simpson

Qendra Kombëtare e Uraganeve e Shteteve të Bashkuara (NHC) ka publikuar një modifikim në shkallën Saffir-Simpson Hurricane, i cili mat intensitetin e erërave nga ciklonet tropikale kur ato arrijnë kategorinë e uraganeve.

Rrezatimi në sipërfaqen e tokës

Hyrja themelore e rrezatimit në planet është rrezatimi i emetuar nga Dielli. Energjia e këtyre rrezatimeve transmetohet në Tokë në formën e valëve elektromagnetike.

Hartat sinoptike

Harta sinoptike është një paraqitje grafike e fushës së presionit atmosferik. Në të ne përfaqësojmë elementë të tillë si izobaret, qendrat me presion të lartë dhe të ulët dhe sistemet frontale.

atmosfera e strukturës

Struktura e Atmosferës (I)

Atmosfera ndahet sipas variablave, të tilla si presioni, temperatura ose dendësia, ndër të tjera, dhe gjerësisht ne dallojmë Homosferën dhe Heterosferën

NAO POSITIVE

Indeksi NAO. Fazat pozitive dhe negative

Indeksi NAO mat ndryshimet në presion midis Islandës dhe Lisbonës ose Gjibraltarit. Fazat pozitive dhe negative mund të ndodhin në varësi të ndryshimit të presionit.

rrjedha katabatike, funksionimi

Era katabatike

Era katabatike është një lloj flladi malor, toka ftohet natën dhe ajri në kontakt me atë sipërfaqe zbret nga graviteti.

lagështia midis pemëve

RH

Një nga termat më të përdorur në raportet meteorologjike dhe meteorologjike është ai i lagështisë relative. Edhe pse ...

stuhi elektrike

Çfarë është meteorologjia?

Meteorologjia është një disiplinë shkencore dhe teknike që është përgjegjëse për studimin dhe parashikimin e fenomeneve të ndryshme që ndodhin ...