Stinët

Stinët

Në këtë artikull shpjegojmë karakteristikat dhe efektet e stinëve të vitit. Hyni për të mësuar më shumë në lidhje me të.

Ngjyra e detit të zi

Deti i Zi

Në këtë artikull do të zbulojmë gjithçka që ju duhet të dini për Detin e Zi. Mësoni për këtë det dhe karakteristikat e veçanta që ai ka.

Pitagora

Pitagora

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë biografinë dhe shfrytëzimet e Pitagorës, një matematikan dhe filozof shumë i rëndësishëm. Ejani dhe mësoni rreth tij.

Efekti Coriolis në meteorologji

Efekti Coriolis

Në meteorologji përdoret termi efekt korioli. Ky efekt ka një rëndësi të madhe në shkencë. Hyni këtu dhe mësoni gjithçka në lidhje me të.

Isaac Newton

Isaac Newton

Fizikanti Isaac Newton dha kontribute të shumta në shkencë, duke revolucionarizuar gjithçka të zbuluar. Hyni këtu për të mësuar në lidhje me biografinë e tij.

Matematikani Al-Khwarizmi

Al-Kuarizmi

Al-Khwarizmi ishte një shkencëtar multikulturor i aftë në matematikë, astronomi dhe gjeografi. Hyni këtu dhe mësoni rreth kontributeve të shumta në shkencë.

Konvekcioni në meteorologji

Konvekcioni

Hyni këtu për të lexuar një artikull që do të pastrojë dyshimet tuaja në lidhje me konvekcionin dhe transferimin e nxehtësisë. Njihni këto procese në thellësi.

Barometër aneroid

Barometër

Hyni këtu dhe mësoni gjithçka që duhet të dini në lidhje me barometrin. Di se cilat janë llojet e tij dhe sa e rëndësishme është në meteorologji.

Transpirimi i bimës

Avapotranspirimi

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me avullimin dhe frymëzimin. Nëse keni nevojë të dini për këtë koncept për disa punë në klasë, ky është postimi juaj.

Valdelinares

Qyteti më i lartë në Spanjë

Në këtë artikull ne ju tregojmë top 10-të nga qytetet më të larta në Spanjë. Hyni për të njohur qytetin më të lartë në Spanjë dhe karakteristikat e tij.

Teoria e vargut

Teoria e vargut

Ne ju tregojmë të gjitha detajet në lidhje me formimin dhe kuptimin e teorisë së vargjeve. Nëse doni të dini më shumë rreth kësaj, mos hezitoni të hyni këtu.

Reflektuar Albedo

Albedo i Tokës

Ne shpjegojmë gjithçka në lidhje me albedon e Tokës dhe marrëdhëniet e saj me ndryshimin e klimës. Hyni këtu dhe mësoni gjithçka në lidhje me të.

Funksioni i erës

lopatë

Në këtë postim ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me motin dhe si funksionon. Mësoni ta përdorni për të njohur drejtimin e erës.

Shtresat e vijës së atmosferës

Tropopauza

Në këtë postim ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth tropopauzës dhe rëndësisë së saj. Hyni këtu dhe mësoni gjithçka për të.

Erë shiu

Petrichor

Mësoni gjithçka rreth petrikorit, aromës karakteristike dhe të këndshme të shiut. Ne shpjegojmë origjinën e saj dhe pse ajo erë në atë mënyrë. Hyn!

Retë lentore

Retë lentore

Në këtë postim shpjegojmë se çfarë janë retë lentikale dhe cilat janë kushtet kryesore që duhet të ekzistojnë për formimin e tyre. Hyni dhe dini gjithçka.

Baticat

Baticat

Ne shpjegojmë se çfarë janë baticat dhe si funksionojnë ato. Ju gjithashtu do të mësoni rreth tabelave të baticës dhe rëndësisë për peshkimin. Ejani dhe mësoni gjithçka.

Plank max

Biografia e Max Planck

Max Planck ishte një shkencëtar që revolucionarizoi fizikën deri më sot. Hyni këtu dhe mësoni gjithçka rreth zbulimeve të tij dhe teorisë kuantike.

shiu i peshqve dhe bretkosave

Shi nga peshqit dhe bretkosat

Ne ju tregojmë të gjitha sekretet në lidhje me shiun e peshqve dhe bretkosave. Isshtë një ngjarje e çuditshme për të cilën dihet pak. Ejani dhe zbuloni.

llojet e ortekëve të borës

orteqet

Ortekët e dëborës janë ato rrëshqitje toke që shkaktohen në shpatet për arsye të ndryshme për të cilat mund të mësoni në këtë postim. Ejani dhe zbuloni.

kur eshte vera e san martinit

Vera e San Martín

Në këtë artikull ne ju tregojmë të gjitha sekretet, kuriozitetet dhe ju shpjegojmë pse formohet vera e San Martín. Ejani dhe zbuloni.

Klima oqeanike

Klima oqeanike

Klima oqeanike ndodh në zona afër një uji të madh. Dëshironi të mësoni gjithçka në lidhje me këtë lloj moti? Këtu mund të gjeni gjithçka.

elementet e motit

Elementet e motit

E dini cilat janë elementet e klimës dhe karakteristikat që i përcaktojnë ato, nga çfarë varet nëse bën më mirë apo më keq në çdo stinë? Zbuloni këtu

malet shkëmbore

malet shkëmbore

Malet Shkëmbore është një varg malor i shpallur një Trashëgimi Botërore nga UNESCO. Zbuloni të gjitha karakteristikat dhe trajnimet e tij këtu.

llojet e motit

Llojet e motit

Në planetin Tokë ka shumë lloje të klimës në varësi të shumë variablave dhe zonës gjeografike ku jemi. Ejani dhe mësoni gjithçka.

majat e larta të himalajeve

Himalajet

Vargmali i Himalajeve përmban malet më të larta në botë siç është maja e Everestit. A doni të dini më shumë për të?

Kalimi i Appalachians

Malet Appalachian

Malet Appalachian janë një monument i vërtetë natyror i pasur me bollëk kafshësh dhe bimësh. A doni të dini gjithçka në lidhje me këtë mjedis të bukur natyror?

Periudha Kuaternare

Periudha Kuaternare është pjesa e fundit e historisë së Tokës, di të gjitha ngjarjet më të rëndësishme që kanë shënuar këtë periudhë.

John dalton

Biografia e John Dalton

John Dalton ishte një fizikan-kimist dhe i apasionuar pas meteorologjisë i cili dha kontribute të mëdha në botën e shkencës. Njihuni me ta këtu.

kontrollues i kohes me ore atomike

Ora atomike

Ora atomike është më e sakta që njeriu ka krijuar ndonjëherë. Ka aplikime të shkëlqyera në botën e shkencës dhe në këtë post do të mësoni rreth tyre.

Karakteristikat e mineraleve

Llojet e mineraleve

Në këtë postim ne shpjegojmë llojet e ndryshme të mineraleve që ekzistojnë në planetin Tokë. Hyni këtu dhe zbuloni të gjitha pronat e tij.

Rreziku i një vullkani

Vullkani që shpërthen

Një vullkan që shpërthen mund të jetë shumë i rrezikshëm nëse ka një pjesë të madhe të popullsisë që mund të ndikojë. A e dini se çfarë vullkanesh do të shpërthejnë?

Kontrolluesit e klimës

Kontrolluesit e klimës

Kontrolluesit e klimës janë faktorët që karakterizojnë një zonë specifike gjeografike. Mësoni gjithçka rreth tyre këtu.

Epoka e Akullnajave

Epoka e akullit

Epoka e akullit ishte një periudhë që ndodhi në fund të Kretaceut ku më shumë se 35% e specieve që banonin në Tokë u zhdukën. Zbuloni!

Të gjitha pllakat tektonike

Teoria e tektonikës së pllakave

Cila është Teoria e Tektonikës së Pllakave? Cilat lëvizje të pllakave tektonike ekzistojnë? Zbuloni të gjitha ato dhe më shumë këtu.

Libri i Hukut

Robert Hook

Robert Hooke ishte një shkencëtar dhe filozof me shumë rëndësi për botën e shkencës. Zbuloni këtu rëndësinë e zbulimeve të tij.

Stacioni i matjes së psikrometrit

Psikrometri

Psikrometri është një pajisje matëse që përdoret për të bërë matje meteorologjike. Dëshironi të dini se çfarë është dhe si funksionon? Hyn!

Mjegull adveksioni

Adveksioni

Adveksioni është një faktor shumë i rëndësishëm për t'u marrë parasysh në meteorologji. Në këtë artikull do të dini gjithçka në thellësi. Cfare po pret

Ndryshimet fenologjike

Fenologjia

Fenologjia studion ciklet jetësore të organizmave. Shtë e nevojshme të rritet produktiviteti dhe të njihen me gjallesat. Ju doni të dini më shumë?

Kriosfera

Kriosfera

Kriosfera është zona e Tokës e mbuluar nga akulli ose dëbora. Ai përmbush funksione të shumta në klimën e planetit. Ju doni të dini më shumë?

Termostat Wi-Fi

Termostat WIFI

Termostati WIFI është një revolucion në botën e ngrohjes. Di në thellësi të gjithë funksionimin e kësaj pajisje këtu.

Formimi i reve

Llojet e reve

Llojet e reve janë shumë të larmishme në qiellin tonë. Secila përfaqëson një gjendje moti. Mësoni gjithçka rreth tyre këtu.

Akullnajat dhe epoka e akullit

Akullnajat dhe epoka e akullit

Akullnaja është një periudhë në të cilën planeti është kryesisht i mbuluar nga kapele polare dhe lind një epokë akulli. Zbuloni gjithçka këtu.

Baticat e pranverës

Baticat e pranverës

Baticat e pranverës janë fenomene të prodhuara nga veprimi i gravitetit të Diellit dhe Hënës. Kur zhvillohen dhe si formohen?

Alfred Wegener dhe teoria e domethënies kontinentale

Kush ishte Alfred Wegener?

Zbuloni arritjet e shkencëtarit Alfred Wegener, i cili ndryshoi totalisht mënyrën se si e shohim Tokën në 1912. A doni të mësoni rreth tij?

Akulli i thatë dhe vetia e tij mbresëlënëse

Akull i thatë

Ky post flet për vetitë dhe përdorimet e akullit të thatë. Nëse doni të dini më shumë për këtë dhe të mësoni se si ta bëni në shtëpi, ky është postimi juaj.

Ekuinoksi i pranverës

Ekuinoksi pranveror është një kohë shumë e veçantë e vitit, kur dita dhe nata kanë praktikisht të njëjtat orë. Zbuloni kur ndodh!

Radari i reshjeve të AEMET në Madrid

Radari i reshjeve

Ky post flet për radarin e reshjeve, karakteristikat e tij dhe mënyrën e funksionimit. Dëshironi të dini se si meteorologët parashikojnë shiun?

Halo diellore në mëngjes

Halo diellore

Ky post flet për një fenomen të çuditshëm meteorologjik të njohur si një aureolë diellore. Dëshironi të dini se si formohet dhe ku mund ta shihni?

Shirat

Hartat e shiut

Ky post flet për karakteristikat dhe dobinë e reshjeve ose hartave të reshjeve për meteorologët dhe parashikimin e motit. A doni të mësoni t'i interpretoni ato?

Fllad i detit në pranverë

Era e detit

Ky post flet për atë që është flladi i detit, si dhe kur formohet dhe karakteristikat kryesore. Ju doni të dini më shumë?

arktik-shkrirje

Akulli i Arktikut shkrihet edhe në dimër

Gjatë dimrit Arktiku humbet edhe akullin. Temperatura është shumë e nxehtë për të qëndruar, aq sa studiuesit presin që ajo të zhduket plotësisht çdo verë duke filluar nga viti 2030.

gji i meksikës

Çfarë është një Gji?

Ky post flet për karakteristikat dhe përkufizimin e gjirit, ndryshimin me gjirin dhe limanin dhe gjiret kryesore në botë. A doni të dini më shumë rreth kësaj?

meteorologji 2017

Përmbledhje e motit për vitin 2017

Këtu do të flasim për një përmbledhje të vitit meteorologjik të vitit 2017. Të gjitha ngjarjet që kanë ndodhur dhe ato më të dukshmet. A doni të dini se cilat janë ato?

Rrëmujë mbi Las Palmas de Gran Canaria

Pse stuhitë tani kanë emra?

Pse stuhitë tani kanë emra? Nga 1 dhjetori 2017, këto ciklone do të marrin një emër të duhur. Hyni brenda dhe ne do t'ju tregojmë pse.

Dritat e Veriut

Si formohen dritat veriore?

Dritat e Veriut janë fenomene që me siguri të gjithë kanë dëgjuar për të. Por a e dini se si formohen dhe pse? Zbuloni këtu.

Pamje e oqeanit Atlantik

Pse deti ndryshon ngjyrën?

A keni menduar ndonjëherë pse deti ndryshon ngjyrën? Mos hezitoni të hyni për të gjetur përgjigjen e pyetjes tuaj. ;)

stacionet e motit matin variablat

Vëzhgimi në meteorologji

Vëzhgimi meteorologjik është i nevojshëm për të qenë në gjendje të gjenerojmë modele të parashikimit të motit. Dëshironi të dini se si vërehet meteorologjia?

Pse bie shi më pak në Spanjë?

Pse Spanja ka gjithmonë një anticiklon dhe një mot kaq të mirë? Arsyeja është për shkak të Antikiklonit të Azoreve. A doni të dini më shumë rreth kësaj?

ka shumë lloje të reshjeve

Reshjet e shiut

Mësoni si formohen retë dhe si ndodhin reshjet, shkaqet e tyre dhe llojet që ekzistojnë

Era Pampas që fryn në Argjentinë

Pampero, Zonda dhe Sudestada

Qarkullimi i erërave në Argjentinë përcaktohet nga El Pampero, El Zonda dhe La Sudestada. A doni të dini më shumë rreth këtyre erërave?

Eon Arkaike

Mësoni se si lindi jeta në Tokë dhe si u zhvillua ajo gjatë Eonës Arkaike. Një nga kohët më interesante gjeologjike

kërpudha të lehta foxfire bioluminescence

Dritat natën, detin dhe pyjet

Bioluminescence është drita që organizma të caktuar lëshojnë natën, disa prej tyre me lëvizje, dhe të tjerët me dekompozim. Ne i shpjegojmë disa

bretkocë shiu me çadër

Kur shiu duket se vjen nga një film horror

A i njihni të gjitha llojet e shiut? Sepse nëse jeni duke kërkuar fenomene të çuditshme me shi, ne do t'ju tregojmë disa nga më atipiket dhe më të tmerrshmet që ekzistojnë

vajza prodhon shi të madh

Fenomeni La Niña

Ekziston edhe një fenomen i kundërt i njohur si La Niña. Ajo prodhon ndryshime të rëndësishme në klimën e planetit dhe pasojat e tij janë të rëndësishme.

darvaza mire

Pusi i Darvaza. Dera në Ferr

Shpjegimi i historisë natyrore dhe njerëzore, e cila ka bërë që ky krater i madh në flakë të digjet pa ditur askush se kur do të shuhet

Fluturojnë gejzeri i llojit kon

Le të flasim për gejzerat

Gajserët, ose çfarë është e njëjta, uji nëntokësor i bllokuar që buron nga ngrohja që pësojnë. Ne ju tregojmë gjithçka rreth tyre

rryma jet përcakton klimën globale

Rryma e avionëve

Rryma e avionëve është një fluks ajri që qarkullon në lartësi me shpejtësi të madhe dhe rreth planetit, doni të dini se si funksionon?

Vullkan i tipit vullkan

Vullkanet

Ne ju tregojmë gjithçka rreth vullkaneve: si formohen ato, llojet e vullkaneve që ekzistojnë dhe pjesët e ndryshme që e përbëjnë atë. Sepse ato ekzistojnë? Zbuloni!

shtresa e ozonit na mbron nga rrezet UV të diellit

Shtresa e ozonit

Gjithçka rreth shtresës së ozonit A doni të dini se çfarë funksioni ka shtresa e ozonit dhe sa e rëndësishme është për njerëzit?

Donald Trump Harvey Hurricane

Pasojat e Uraganit Harvey

Pasojat e Harvey dhe përmbytjet e mëdha që ai ka lënë në prag të tij. Të gjitha ndihmat dhe mjetet që janë dorëzuar për të rindërtuar zonën e gjerë

magma jet lava

Hadic Aeon

Përshkrimi i eonit hadik, si u formua Toka, kushtet që ekzistonin, se si planeti ishte ngjizur dhe se si jeta filloi të hapte rrugën e saj.

Anomali e temperaturës

Toka është e nxehtë e kuqe

Në vitet e fundit temperatura mesatare globale është rritur vetëm, duke përshpejtuar shkrirjen dhe ngritjen e nivelit të detit.