çfarë është universi

Çfarë është universi

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për atë që është universi dhe karakteristikat e tij. Dije të gjitha sekretet këtu.

Unazat e Saturnit

Unazat e Saturnit

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me unazat e Saturnit, karakteristikat dhe zbulimet e tyre.

si të zgjidhni një teleskop

Si të zgjidhni një teleskop

Ne ju japim këshillat më të mira se si të zgjidhni një teleskop sipas buxhetit, veçorive dhe përvojës. Mësoni më shumë këtu.

rrip asteroidi

Rrip asteroidi

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me rripin e asteroideve dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth sistemit diellor këtu.

grupe yjesh

Çfarë është një galaktikë

Në këtë artikull ne ju tregojmë se çfarë është galaktika dhe cilat janë karakteristikat dhe llojet që ekzistojnë. Mësoni më shumë rreth universit këtu.

Sonda Cassini

Sonda Cassini

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me sondën Cassini dhe zbulimet e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

helikopter për të udhëtuar në Mars

Zgjuarsi Marsi

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth Ingenuity Mars dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth eksplorimit të Marsit këtu.

çfarë është dielli

Çfarë është dielli

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për atë që është dielli dhe cilat janë karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

geminidat dhe karakteristikat e tyre

Binjakët

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me Binjakët dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

konstelacioni binjakë

Binjakët konstelacion

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me konstelacionin e Binjakëve dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

yll i ndritshëm në qiellin e natës

Star Vega

Ne ju tregojmë në thellësi gjithçka që duhet të dini rreth yllit Vega dhe karakteristikave të tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Yjet kryesore të Virgjëreshës

Konstelacioni i virgjëreshës

Në këtë artikull ne ju mësojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me konstelacionin e Virgjëreshës dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Lloji i yllit

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me konstelacionin Luan dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth yjeve në qiell këtu.

kometë Neowise

Kometa Neowise

Në këtë artikull do t'ju tregojmë gjithçka në lidhje me Comet Neowise. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

akrepi yjor

Konstelacioni akrep

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me konstelacionin e akrepit dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Yll qe shkelqen

Yll qe shkelqen

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me yllin që qëllon, origjinën dhe karakteristikat e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

plejada e konstelacionit

Plejada

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me konstelacionin e Pleiades dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

diagrami hertzsprung-russell

Diagrami Hertzsprung-Russell

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për të interpretuar diagramin Hertzsprung-Russell. Mësoni më shumë rreth yjeve këtu.

rritja e yjeve

Yjet neutron

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth yjeve neutron. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

shtimi

Çfarë është shtimi

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth mbledhjes dhe rëndësisë së saj në formimin e yjeve. Mësoni rreth tij këtu.

planetët shkëmbor të sistemit diellor

Planetë shkëmbor

Ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat dhe klasifikimin e planetëve shkëmbor. Mësoni gjithçka rreth tij këtu.

vrimë e zezë

Horizonti i ngjarjes

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me horizontin e ngjarjes dhe rëndësinë e tij në zbulimin e vrimave të zeza.

Xhuxh i bardhë

Xhuxh i bardhë

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth xhuxhit të bardhë, karakteristikave dhe formimit të tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu

gjigandët e gazit

Planetët e gaztë

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me planetët e gaztë dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

valët gravitacionale

Valët gravitacionale

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me valët gravitacionale, karakteristikat dhe rëndësinë e tyre. Di gjithçka këtu.

yje të dyfishtë

Yje të dyfishtë

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth yjeve të dyfishtë dhe karakteristikave të tyre. Mësoni më shumë rreth astronomisë.

llojet e yjeve dhe karakteristikat

Llojet e yjeve

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat dhe klasifikimin e llojeve të ndryshme të yjeve që ekzistojnë.

tiparet spirale të galaktikës

Galaktikë spirale

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me galaktikën spirale dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

xhuxh kafe

Xhuxh kafe

Ne ju tregojmë karakteristikat, formimin dhe kuriozitetet e xhuxhit kafe. Mësoni më shumë rreth këtij objekti qiellor.

satelitë natyralë

Satelitë Jupiter

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për satelitët e Jupiterit dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

nasa dhe astronautët

NASA

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth NASA-s dhe misioneve më të mira hapësinore në histori. Mësoni gjithçka për këtë këtu.

tranziti i venusit

Tranziti i Venusit

Ne ju tregojmë të gjithëve në lidhje me tranzitin e Venusit dhe si duhet ta shihni. Mësoni më shumë rreth këtij fenomeni astronomik.

shtrirja e planeteve unike

Rreshtimi i planetit

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me rreshtimin e planetëve. Mësoni më shumë kur ndodh kjo dukuri.

garë hapësinore

Garë hapësinore

Ne ju tregojmë hap pas hapi gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me garën hapësinore dhe përparimet e qenies njerëzore.

sa burra kanë shkelur hënën në vite

Sa burra kanë shkelur në hënë

Në këtë artikull ne ju japim një llogari se sa burra kanë ecur në hënë. Mësoni më shumë rreth astronautëve që kanë ecur në hënë.

ekzoplanetë

Ekzoplanetë

Ne ju tregojmë në detaje se çfarë janë ekzoplanetët dhe cilat janë karakteristikat e tyre kryesore. Mësoni metodën për t'i zbuluar ato.

satelitë të Venusit

Satelitët e Venusit

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë disa teori në lidhje me satelitët e Venusit dhe nëse keni qenë ndonjëherë në gjendje të keni. Njihuni me misterin këtu.

yjet në qiell

Cilat janë yjet

Në këtë artikull ne ju tregojmë në detaje se çfarë janë yjet dhe si formohen ato. Mësoni më shumë rreth universit këtu.

perseids në gusht

Perseide

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth Perseidëve dhe origjinës së tyre. Mësoni më shumë rreth Dushi Meteor.

galaktikat e parregullta

Galaktikat e parregullta

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me galaktikat e parregullta dhe formimin e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

saturni dhe unaza

Planete me unaza

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat dhe përbërjen e planetëve me unaza. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

si të përdorim një planferë qiellore

Planisfera qiellore

Në këtë artikull ne ju tregojmë se çfarë është një planferë qiellore, si përdoret dhe si bëhet. Mësoni rreth vëzhgimit të qiellit.

konstelacioni andromeda

Konstelacioni Andromeda

Ne ju tregojmë me shumë detaje gjithçka që duhet të dini në lidhje me konstelacionin Andromeda. Mësoni më shumë rreth grupit të yjeve në qiell.

llojet e galaktikave

Llojet e galaktikave

Ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat dhe klasifikimin e llojeve të ndryshme të galaktikave që ekzistojnë. Mësoni më shumë rreth universit këtu.

Rendi i planeteve

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me renditjen e planetëve dhe karakteristikat e sistemit diellor.

dielli dhe yjet

Karakteristikat e diellit

Në këtë artikull do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat e diellit, si dhe shtresat, origjinën dhe përbërësit e tij. Mësoni më shumë rreth tij këtu

konstelacioni aries

Konstelacioni i Dashit

Ne ju tregojmë gjithçka në lidhje me konstelacionin e Dashit në qiell. Mësoni më shumë rreth mitologjisë dhe origjinës së këtij grupimi të yjeve.

Konstelacioni ujor

Konstelacioni ujor

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, origjinën dhe mitologjinë e konstelacionit Ujori. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

Satelitë artificialë

Ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat, rëndësinë dhe përdorimet që u jepen satelitëve artificialë. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

satelitët natyrorë hëna

Satelitë natyralë

Në këtë post ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me satelitët natyrorë dhe karakteristikat e tyre kryesore. Mësoni më shumë këtu.

vizioni i planetëve të jashtëm

Planetët e jashtëm

Ne ju tregojmë se cilët janë planetët e jashtëm dhe karakteristikat e tyre kryesore. Mësoni më shumë rreth të gjithë sistemit diellor.

Planetë të brendshëm

Në këtë post ju tregojmë se cilët janë planetët e brendshëm dhe karakteristikat e tyre kryesore. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

karakteristikat e stuhisë diellore

Stuhi diellore

Në këtë artikull ne ju tregojmë se çfarë është një stuhi diellore dhe si mund të ndikojë në Tokë. Mësoni gjithçka rreth këtyre fenomeneve këtu.

Yjësitë rrethore

Në këtë postim do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat dhe mënyrën e njohjes së yjësive rrethore. Mësoni më shumë rreth astronomisë këtu.

Si të njohim yjësinë e Peshqve

Konstelacioni i peshqve

Në këtë artikull ne do t'ju mësojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me konstelacionin e Peshqve. Mësoni më shumë se si ta kërkoni në qiell.

Konstelacioni i shigjetarit

Konstelacioni i shigjetarit

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me konstelacionin Shigjetari. Mësoni këtu të gjitha karakteristikat dhe mitologjinë e këtij grupi yjesh

Temperatura e diellit dhe shkëlqimi i saj

Temperatura e diellit

Në këtë artikull shpjegojmë se cila është temperatura e Diellit dhe si llogaritet. Mësoni më shumë rreth yllit që dominon sistemin tonë diellor.

Fytyra e kthyer nga Hëna

Krateret në Hënë

Në këtë postim ne shpjegojmë në detaje se si u formuan krateret në Hënë dhe çfarë karakteristikash ka sipërfaqja hënore.

Konstelacioni i demit

Konstelacioni i demit

Në këtë postim mund të gjeni informacion të plotë në lidhje me konstelacionin e Demit. Mësoni ta identifikoni dhe kuptimet e tij.

Trashëgim

Teleskopët Skywatcher

Ne bëjmë një përzgjedhje të teleskopëve më të mirë Skywatcher dhe një krahasim në mënyrë që të zgjidhni atë që ju përshtatet më së miri.

Largësia nga Toka dhe hëna

Ne ju mësojmë misterin e distancës nga Toka në hënë. Mësoni të interpretoni distancën e vërtetë midis këtyre dy trupave qiellorë.

Planetë të vegjël

Planetë të vegjël

Ne ju mësojmë se cilët janë planetët xhuxh të sistemit tonë diellor. Mësoni cilat janë tiparet që ata kanë këtu.

Anaksimandri

Biografia e Anaksimandrit

Në këtë artikull mund të gjeni biografinë dhe bëmat më të rëndësishme të filozofit dhe astronomit Anaksimandër. Mos e humb atë!

Ku është kufiri i Roche

Kufiri i Roche

Mësoni se cili është kufiri i Roche dhe rëndësia e tij në astronomi. Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë gjithçka në detaje.

Galaktika në të cilën jetojmë quhet Rruga e Qumështit. Me siguri ju tashmë e dinit atë. Por sa dini për këtë galaktikë në të cilën jetojmë? Ka miliona karakteristika, kuriozitete dhe kënde që e bëjnë Rrugën e Qumështit një galaktikë të veçantë. Në fund të fundit është shtëpia jonë qiellore, pasi është vendi ku ndodhen Sistemi Diellor dhe të gjithë planetët që ne njohim. Galaktika në të cilën jetojmë është e mbushur me yje, supernova, mjegullnaja, energji dhe materie të errët. Sidoqoftë, ka shumë gjëra që ende mbeten mister për shkencëtarët. Ne do t'ju tregojmë shumë gjëra rreth Rrugës së Qumështit, nga karakteristikat e tij te kuriozitetet dhe misteret. Profili i Rrugës së Qumështit Kjo është galaktika që e bën shtëpinë tonë në univers. Morfologjia e saj është mjaft tipike për një spirale me 4 krahët kryesorë në disk. Ajo përbëhet nga miliarda yje të të gjitha llojeve dhe madhësive. Një prej atyre yjeve është Dielli. Thanksshtë falë Diellit që ne ekzistojmë dhe jeta është formuar ashtu siç e njohim ne. Qendra e galaktikës është në një distancë prej 26.000 vitesh drite nga planeti ynë. Nuk dihet me siguri nëse mund të ketë më shumë, por dihet që të paktën një vrimë supermasive është në qendër të Rrugës së Qumështit. Vrima e zezë bëhet qendra e galaktikës sonë dhe është quajtur Shigjetari A. Galaktika jonë filloi të formohej rreth 13.000 milion vjet më parë dhe është pjesë e një grupi prej 50 galaktikash të njohur si Grupi Lokal. Galaktika jonë fqinje, e quajtur Andromeda, është gjithashtu pjesë e këtij grupi të galaktikave më të vogla, i cili gjithashtu përfshin Retë Magellanike. Stillshtë akoma një klasifikim i bërë nga qenia njerëzore. Një specie që, nëse analizoni kontekstin e të gjithë universit dhe shtrirjen e tij, nuk është asgjë. Grupi Lokal i përmendur më lart është vetë pjesë e një grumbullimi jashtëzakonisht më të madh të galaktikave. Quhet superkluster i Virgjëreshës. Emri i galaktikës sonë është emëruar pas brezit të dritës që mund të shohim nga yjet dhe retë e gazit që shtrihen mbi qiellin tonë përmes Tokës. Edhe pse Toka është brenda Rrugës së Qumështit, ne nuk mund të kemi një kuptim aq të plotë të natyrës së galaktikës, siç mund të bëjnë disa sisteme të jashtme të yjeve. Pjesa më e madhe e galaktikës është e fshehur nga një shtresë e trashë pluhuri ndëryjor. Kjo pluhur nuk lejon që teleskopët optikë të përqendrohen mirë dhe të zbulojnë se çfarë ka atje. Ne mund të përcaktojmë strukturën duke përdorur teleskopë me valë radio ose infra të kuqe. Sidoqoftë, nuk mund të dimë me siguri të plotë se çfarë ka në rajonin ku gjendet pluhuri ndëryjor. Ne mund të zbulojmë vetëm format e rrezatimit që depërtojnë në materien e errët. Karakteristikat kryesore Ne do të analizojmë pak karakteristikat kryesore të Rrugës së Qumështit. Gjëja e parë që do të analizojmë është dimensioni. Isshtë formuar si një spirale e bllokuar dhe ka një diametër prej 100.000-180.000 vjet dritë. Siç u përmend më parë, distanca në qendër të galaktikës është afërsisht 26.000 vjet dritë. Kjo distancë është diçka që qeniet njerëzore nuk do të jenë në gjendje të udhëtojnë kurrë me jetëgjatësinë dhe teknologjinë që kemi sot. Mosha e formimit vlerësohet në 13.600 miliardë vjet, rreth 400 milion vjet pas Big Bang (lidhja). Numri i yjeve që ka kjo galaktikë është e vështirë të llogaritet. Ne nuk mund të shkojmë një nga një duke numëruar të gjithë yjet atje, pasi nuk është shumë e dobishme të dimë saktësisht. Vetëm në Rrugën e Qumështit ka rreth 400.000 miliardë yje. Një nga kuriozitetet që ka kjo galaktikë është se është pothuajse e sheshtë. Njerëzit që argumentojnë se Toka është e rrafshët do të jenë krenarë që edhe kështu është. Dhe është që galaktika është e gjerë 100.000 vjet dritë, por e trashë vetëm 1.000 dritë. Shtë sikur të ishte një disk i rrafshuar dhe i përdredhur ku planetët janë ngulitur në krahët e lakuar të gazit dhe pluhurit. Diçka e tillë është sistemi diellor, një grup planetësh dhe pluhuri me Diellin në qendër të ankoruar 26.000 vjet dritë nga qendra e trazuar e galaktikës. Kush e zbuloi Rrugën e Qumështit? Difficultshtë e vështirë të dihet me siguri se kush e ka zbuluar Rrugën e Qumështit. Dihet që Galileo Galilei (lidhja) ishte i pari që njohu ekzistencën e një bande drite në galaktikën tonë si yje të veçantë në vitin 1610. Ky ishte prova e parë e vërtetë që filloi kur astronomi drejtoi teleskopin e tij të parë në qiell dhe mund të shihte që galaktika jonë përbëhet nga yje të panumërta. Qysh në vitin 1920, Edwin Hubble (lidhja) ishte ai që dha prova të mjaftueshme për të ditur se mjegullnajat spirale në qiell ishin në të vërtetë galaktika të tëra. Ky fakt ndihmoi shumë për të kuptuar natyrën dhe formën e vërtetë të Rrugës së Qumështit. Kjo gjithashtu ndihmoi për të zbuluar madhësinë e vërtetë dhe për të njohur shkallën e universit në të cilin jemi zhytur. Ne gjithashtu nuk jemi plotësisht të sigurt se sa yje ka Rruga e Qumështit, por nuk është shumë interesante të dihet. Numërimi i tyre është një detyrë e pamundur. Astronomët përpiqen të gjejnë mënyrën më të mirë për ta bërë atë. Sidoqoftë, teleskopët mund të shohin vetëm një yll më të ndritshëm se të tjerët. Shumë prej yjeve janë fshehur pas reve të gazit dhe pluhurit që përmendëm më parë. Një nga teknikat që ata përdorin për të vlerësuar numrin e yjeve është të vëzhgojnë se sa shpejt yjet orbitojnë brenda galaktikës. Kjo tregon disi tërheqjen dhe masën e gravitacionit. Duke e ndarë masën e galaktikës me madhësinë mesatare të një ylli, do të kemi përgjigjen.

rruga e Qumështit

Ne ju tregojmë të gjithëve më kuriozët për Rrugën e Qumështit, galaktikën tonë. Hyni këtu për të mësuar më shumë rreth universit ku jetojmë.

Një nga shtresat e atmosferës që na mbron është jonosfera. Shtë një rajon që përmban një numër të madh të atomeve dhe molekulave që janë të ngarkuar me energji elektrike. Këto grimca të ngarkuara krijohen falë rrezatimit që vjen nga hapësira e jashtme, kryesisht nga ylli ynë Dielli. Ky rrezatim godet atomet neutrale dhe molekulat e ajrit në atmosferë dhe përfundon duke i ngarkuar ato me energji elektrike. Jonosfera ka një rëndësi të madhe për njerëzit dhe, për këtë arsye, ne do t'i kushtojmë të gjithë këtë postim. Ne do të shpjegojmë gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me karakteristikat, funksionimin dhe rëndësinë e jonosferës. Karakteristikat kryesore Ndërsa Dielli shkëlqen vazhdimisht, gjatë aktivitetit të tij ai gjeneron një sasi të madhe të rrezatimit elektromagnetik. Ky rrezatim bie mbi shtresat e planetit tonë, duke ngarkuar atomet dhe molekulat me energji elektrike. Sapo të ngarkohen të gjitha grimcat, formohet një shtresë që ne e quajmë jonosfera. Kjo shtresë është e vendosur midis mezosferës, termosferës dhe ekzosferës. Pak a shumë mund të shihni që fillon në një lartësi prej rreth 50 km mbi sipërfaqen e tokës. Edhe pse fillon në këtë pikë, ku bëhet më e plotë dhe e rëndësishme është mbi 80 km. Në rajonet që gjejmë në pjesët e sipërme të jonosferës mund të shohim qindra kilometra mbi sipërfaqe që shtrihen dhjetëra mijëra kilometra në hapësirë ​​është ajo që ne e quajmë magnetosfera. Magnetosfera është shtresa e atmosferës që ne e quajmë në këtë mënyrë për shkak të sjelljes së saj për shkak të fushës magnetike (lidhjes) së Tokës dhe veprimit të Diellit mbi të. Jonosfera dhe magnetosfera lidhen nga ngarkesat e grimcave. Njëra ka ngarkesa elektrike dhe tjetra ka ngarkesa magnetike. Shtresat e jonosferës Siç kemi përmendur më parë, megjithëse jonosfera fillon në 50 km, ajo ka shtresa të ndryshme në varësi të përqendrimit dhe përbërjes së joneve që e formojnë atë. Më parë, jonosfera mendohej të përbëhej nga disa shtresa të ndryshme që identifikoheshin nga shkronjat D, E dhe F. Shtresa F u nda në dy rajone më të hollësishme të cilat ishin F1 dhe F2. Sot, më shumë njohuri është në dispozicion për jonosferën falë zhvillimit të teknologjisë dhe dihet që këto shtresa nuk janë shumë të ndryshme. Sidoqoftë, në mënyrë që njerëzit të mos marramenden, skema origjinale që ishte në fillim ruhet. Ne do të analizojmë pjesë për pjesë shtresat e ndryshme të jonosferës për të parë në detaje përbërjen dhe rëndësinë e tyre. Rajoni D Kjo është pjesa më e ulët e të gjithë jonosferës. Arrin lartësi mes 70 dhe 90 km. Rajoni D ka karakteristika të ndryshme se sa rajonet E dhe F. Kjo sepse elektronet e tij të lirë pothuajse zhduken plotësisht brenda ditës. Ata priren të zhduken ndërsa kombinohen me jonet e oksigjenit për të formuar molekula oksigjeni që janë elektrikisht neutrale. Rajoni E Kjo është shtresa e njohur gjithashtu si Kennekky-Heaviside. Ky emër është dhënë për nder të inxhinierit amerikan Arthur E. Kennelly dhe fizikani anglez Oliver Heaviside. Kjo shtresë shtrihet pak a shumë nga 90 km, ku shtresa D përfundon deri në 160 km. Ka një ndryshim të qartë me rajonin D dhe kjo është se jonizimi mbetet gjatë gjithë natës. Duhet të përmendet se është gjithashtu mjaft i reduktuar. Rajoni F Ajo ka një lartësi të përafërt nga 160 km deri në fund. Isshtë pjesa që ka përqendrimin më të lartë të elektroneve të lira pasi është më afër diellit. Prandaj, percepton më shumë rrezatim. Shkalla e tij e jonizimit nuk ka shumë ndryshim gjatë natës, pasi ka një ndryshim në shpërndarjen e joneve. Gjatë ditës mund të shohim dy shtresa: një shtresë më e vogël që njihet si F1 që është më lart dhe, një tjetër shtresë dominuese shumë e jonizuar që njihet si F2. Gjatë natës të dy bashkohen në nivelin e shtresës F2, e cila njihet si Appleton. Roli dhe rëndësia e jonosferës Për shumë njerëz, të kesh një shtresë të atmosferës që është e ngarkuar elektrike mund të mos nënkuptojë asgjë. Sidoqoftë, jonosfera ka një rëndësi të madhe për zhvillimin e njerëzimit. Për shembull, në sajë të kësaj shtrese ne mund të përhapim valët e radios në vende të ndryshme në planet. Ne gjithashtu mund të dërgojmë sinjale midis satelitëve dhe Tokës. Një nga faktorët më të rëndësishëm pse jonosfera është themelore për njerëzit është sepse ajo na mbron nga rrezatimi i rrezikshëm nga hapësira e jashtme. Falë jonosferës mund të shohim fenomene të bukura natyrore siç janë Dritat e Veriut (lidhja). Ai gjithashtu mbron planetin tonë nga masat shkëmbore qiellore që hyjnë në atmosferë. Termosfera na ndihmon të mbrohemi dhe rregullojmë temperaturën e Tokës duke thithur disa nga rrezatimi UV dhe rrezet X që emetohen nga Dielli. Nga ana tjetër, ekzosfera është vija e parë e mbrojtjes midis planetit dhe rrezeve të diellit. Temperaturat në këtë shtresë shumë të nevojshme janë jashtëzakonisht të larta. Në disa pika mund të gjejmë 1.500 gradë Celsius. Në këtë temperaturë, përveç faktit që është e pamundur të jetohet, ajo do të digjte çdo element njerëzor që kalonte pranë. Kjo është ajo që bën që një pjesë e madhe e meteoritëve që godasin planetin tonë të shpërbëhen dhe të formojnë yje që gjuajnë. Dhe është që kur këta shkëmbinj bien në kontakt me jonosferën dhe temperaturën e lartë në të cilën gjendet në disa pika, ne zbulojmë se objekti bëhet disi i flaktë dhe i rrethuar nga zjarri derisa të përfundojë duke u shpërbërë. Reallyshtë me të vërtetë një shtresë shumë e nevojshme që jeta njerëzore të zhvillohet ashtu siç e njohim sot. Prandaj, është e rëndësishme ta njohim më hollësisht dhe të studiojmë sjelljen e saj, pasi nuk mund të jetonim pa të.

Jonosfera

Në këtë postim ju tregojmë se cilat janë karakteristikat kryesore të jonosferës dhe rëndësinë që ajo ka për njerëzit.

Katalogu Messier

Charles Messier

Në këtë artikull ne ju tregojmë biografinë dhe shfrytëzimet e Charles Messier. Mësoni këtu gjithçka në lidhje me jetën e këtij astronomi.

Hënat e Marsit

Hënat e Marsit

Në këtë post ne ju tregojmë se cilat janë hënat e Marsit, karakteristikat e tyre, origjina dhe kuriozitetet. Mos e humb më!

Biografia e Edmund Halley

Edmund halley

Në këtë postim ju tregojmë biografinë e Edmund Halley. Hyni këtu për të njohur të gjitha kontributet e tij në shkencë dhe zbulimet e tij.

Unazat e Saturnit

Hënat e saturnit

Di gjithçka që duhet të dini dhe nuk dinit për hënat e Saturnit. Planeti i rrethuar është zbuluar në thellësi në këtë post. Mos e humb atë!

Supernova e ndritshme

Supernova

Ne shpjegojmë gjithçka që ju duhet të dini për supernovën. Hyni këtu për të mësuar kuriozitetet dhe sekretet e shpërthimeve të yjeve.

Hëna dhe sipërfaqja e saj

Misionet Apollo

Në këtë artikull ne do të shpjegojmë karakteristikat dhe rëndësinë e misioneve Apollo për njerëzimin.

Aristarku i Samosit në statujë

Aristarku i Samosit

Në këtë artikull ne shpjegojmë shfrytëzimet dhe biografinë e Aristarco de Samos. Hyni këtu për të mësuar gjithçka në lidhje me këtë matematikan dhe astronom.

Fytyra e hënës që mund ta shohim vetëm

Lëvizjet e hënës

Këtu shpjegojmë në detaje se cilat janë lëvizjet e hënës dhe pasojat që ato sjellin në planetin Tokë. Njihuni mirë me to.

Vite dritë larg

Largësia nga Toka në Diell

Në këtë artikull ne ju tregojmë se cila është distanca nga Toka në Diell. Ne gjithashtu shpjegojmë metodat për ta llogaritur atë.

asteroid

Asteroidet

Në këtë artikull ju mësojmë gjithçka që duhet të dini rreth asteroideve dhe formimit të tyre. Ne gjithashtu sqarojmë dyshimet tuaja në lidhje me meteorët.

Eratostenet

Eratostenet

Në këtë postim mund të gjeni të gjithë biografinë e Eratosthenes. Mësoni rreth zbulimeve që ai bëri dhe kontributit të tij në shkencë.

Galileo Galilei dhe kontributi i tij në astronomi

Galileo Galilei

Ne ju tregojmë me shumë hollësi të gjithë biografinë e Galileo Galilei. Hyni këtu për të parë të gjithë jetën dhe veprën e Galileos.

Përplasja e lëndës dhe antimateries

Antimaterie

Në këtë postim mund të gjeni gjithçka që lidhet me antimaterinë. Hyni këtu dhe zbuloni sekretet dhe misteret e tij. Mos e humb atë!

Johannes kepler

Johannes kepler

Hyni këtu për të njohur në detaje biografinë e Johannes Kepler. Njihuni me shkencëtarin astronomik që hartoi ligjet e Kepler.

astrolabe

Astrolabe

Hyni këtu për të ditur se çfarë është astrolabi, çfarë karakteristikash ka, si funksionon dhe cilat lloje ekzistojnë atje. Mos e humb atë!

Dinamika e vrimave të zeza

Vrimat e zeza

Në këtë postim ne shpjegojmë se çfarë janë vrimat e zeza dhe si formohen ato. Hyni këtu për të zbardhur mitet e vrimave të zeza.

Qendra e tokës e universit

Teoria gjeocentrike

Hyni këtu për të mësuar gjithçka në lidhje me teorinë gjeocentrike. Mësoni karakteristikat e tij dhe krahasoni disa aspekte me Biblën.

Teoria e qendrës së universit

Nikolla Koperniku

Ne e shpjegojmë biografinë e Nicolás Copernicus në detaje. Hyni këtu dhe mësoni gjithçka rreth punës së tij në teorinë heliocentrike.

Matni distancën midis yjeve

Azimut

Ne shpjegojmë se cilat janë konceptet e azimutit, lartësisë dhe drejtimit dhe për çfarë shërbejnë ato. Përveç kësaj, ne ju mësojmë instrumentet me të cilat mund të matni në qiell.

Pozicioni i Tokës në orbitën e saj

Perihelion dhe aphelion

Hyni këtu dhe mësoni gjithçka rreth rëndësisë së perihelionit dhe aphelionit në ekuilibrin e tokës. Ne ju tregojmë gjithçka në detaje.

Teleskopi hapësinor Hubble

Teleskopi hapësinor Hubble

Hyni këtu për të mësuar në lidhje me karakteristikat, evolucionin dhe zbulimet e mëdha që Teleskopi Hapësinor Hubble i ka sjellë shkencës.

Ekzistenca e jetës në planetët e tjerë

Paradoksi i Fermit

Në këtë postim ju shpjegojmë gjithçka që duhet të dini rreth paradoksit të Fermit. Hyni dhe njihni zgjidhjen e mundshme të ekzistencës së jetës.

Giordano bruno

Giordano bruno

Në këtë artikull ne shpjegojmë historinë dhe arritjet e Giordano Bruno. Hyni dhe mësoni gjithçka për jetën e tij dhe vdekjen e tij mizore.

Karakteristikë e vrimave të krimbave

Vrimat e krimbave

Në këtë artikull shpjegojmë se çfarë janë vrimat e krimbave dhe si funksionojnë ato. Hyni këtu dhe mësoni rreth tij dhe nëse mund të udhëtojmë prapa në kohë.

Mali Olimp

Mali Olimp nga Marsi

Mali Olimp ndodhet në planetin Mars. Shtë më i madhi në të gjithë Sistemin Diellor. Këtu ju tregojmë gjithçka në lidhje me të në detaje.

Neptuni i planetit

Planeti Neptun

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për planetin Neptun. Planetshtë planeti më i largët nga Sistemi Diellor. Hyni dhe zbuloni të gjitha sekretet e saj.

Forma Cassiopeia W

Yjësia Cassiopeia

Cassiopeia është një nga yjësitë më të famshme në qiell në hemisferën veriore. Hyni këtu dhe njihni të gjitha karakteristikat dhe mitologjinë e tij.

Kometë Halley

Kometa e Halley

Kometa Halley është më e famshmja që është parë ndonjëherë. Në këtë artikull mund të mësoni gjithçka për të dhe origjinën e tij.

hëna blu

hëna Blu

Hëna blu është një ngjarje astronomike që ndodh kur ka dy hënë të plotë në të njëjtin muaj. Hyni këtu dhe dini gjithçka për të.

Ylli Polar

Ylli Polar

Ylli Polar i përket konstelacionit Ursa i Vogël. Hyni këtu dhe mësoni gjithçka në lidhje me dobinë e saj, historinë dhe si ta identifikoni atë.

Aty ku lind dielli

Aty ku lind dielli

Gjithmonë kemi menduar se ku lind Dielli dhe ku perëndon. Në këtë postim do të jeni në gjendje të njihni realitetin mbi këtë temë. Ejani dhe mësoni gjithçka.

yjet në qiell

Yjësitë në qiell

Yjësitë janë forma imagjinare që yjet marrin në qiellin e natës. Hyni këtu sepse ne shpjegojmë gjithçka në detaje rreth tyre.

formimi i tokës

Si u krijua Toka

Në këtë postim mund të mësoni gjithçka rreth mënyrës se si u krijua Toka. Mësoni më shumë rreth planetit tonë dhe si ka evoluar ai gjatë viteve.

Planeti i Uranit

Planeti Uran

Planeti Uran është një nga ata që përbëjnë sistemin tonë diellor, si dhe është një nga më të largëtit. A doni të dini më shumë për të?

Kontributet në zgjerimin e universit Hubble

Hubble Edwin

Edwin Hubble ishte një shkencëtar që dha kontribute të mëdha në astronomi që janë ende të pranishme edhe sot. Hyni këtu për të ditur gjithçka rreth tij.

Fazat e hënës

Fazat e hënës

Fazat më të njohura të hënës janë hëna e re, tremujori i parë, hëna e plotë dhe tremujori i fundit. Gjeni gjithçka rreth tyre këtu.

Plutoni

"Planeti" Plutoni

Plutoni u konsiderua një planet për 75 vjet pas zbulimit të tij. Njihni këtu të gjitha karakteristikat dhe kuriozitetet.

Mjegullnajat

Mjegullnajat

Mjegullnajat janë re të pluhurit dhe të gazit yjor që gjenden në Universin tonë. Njihni trajnimin dhe llojet e tyre në këtë postim.

Venusi i planetit

Planeti Venus

Planeti Venus është i dyti më i afërt me Diellin në Sistemin tonë Diellor. Ka ngjashmëri me planetin tonë. A doni të zbuloni gjithçka në lidhje me planetin?

Planeti Saturn

Planeti Saturn

Planeti Saturn është një nga më interesantët në të gjithë sistemin diellor dhe i famshëm për unazat e tij. A doni të dini gjithçka për të? Hyni këtu

Planeti Mars

Mars

Në këtë postim ne analizojmë në thellësi të gjitha karakteristikat e planetit Mars dhe ekzistencën e mundshme të jetës. Hyni dhe mësoni gjithçka rreth tij.

Planeti Mërkur

Planeti Mërkur

Planeti Mërkur është më i vogli dhe më afër Diellit në sistemin tonë diellor. Mësoni të gjitha karakteristikat dhe kuriozitetet e tij.

Planeti Jupiter

Planeti Jupiter

Planeti Jupiter është më i madhi në të gjithë sistemin diellor. Mësoni të gjitha karakteristikat, përbërjen dhe dinamikën në këtë artikull.

Ariu i Madh

Ariu i Madh

Zhytësi i Madh është konstelacioni më i famshëm në botë. Mësoni të gjithë historinë e saj, si ta shihni dhe ku në këtë artikull. Hyn :)

Teoria e Big Bengut

Teoria e Big Bengut

Teoria e Big Bengut është e njohur mirë në të gjithë botën dhe është ajo që shpjegon origjinën e universit. A doni ta dini në format të përmbledhur? Hyni këtu

Sistem diellor

Sistemi diellor

Sistemi diellor përbëhet nga një koleksion i planetëve, Diellit dhe objekteve të tjera. Dëshironi të dini më shumë rreth pjesës së universit ku jetojmë?

Kalendari hënor 2018

Kalendari hënor 2018

Këtu mund të dini datat e sakta të fazave të ndryshme të hënës gjatë gjithë vitit. Lexoni postimin nëse doni të njihni kalendarin hënor 2018.