Çfarë është biosfera?

biosferë

Planeti ynë Tokë është një sistem mjaft kompleks në të cilin ka miliona bashkëveprime midis qenieve të gjalla dhe elementeve të natyrës. Soshtë kaq komplekse dhe gjithëpërfshirëse saqë është e pamundur të studiohet planeti Tokë si një e tërë e vetme. Në mënyrë që të ndahen sistemet e ndryshme që përbëjnë Tokën, janë përcaktuar katër nënsisteme. Biosfera, gjeosfera, hidrosfera dhe atmosfera.

Gjeosfera mbledh pjesën e Tokës që është solide në të cilën gjenden shtresat e Tokës në të cilën jetojmë dhe shkëmbinjtë zhvillohen. Gjeosfera përbëhet nga disa shtresa.

 1. Shtresa sipërfaqësore e Tokës, e cila zakonisht ndryshon midis 500 dhe 1.000 metra, e cila përbëhet nga toka dhe shkëmbinjtë sedimentarë.
 2. Shtresa e ndërmjetme që i përgjigjet kores kontinentale ku gjenden fushat, luginat dhe sistemet malore.
 3. Shtresa e poshtme e bazaltit në të cilën gjendet kore oqeanike dhe ka një trashësi prej rreth 10-20 km.
 4. Manteli i Tokës.
 5. Bërthama e Tokës.

Për më shumë informacion mbi shtresat e Tokës klikoni në lidhjen që sapo ju lamë.

Atmosfera është pjesa e gaztë që rrethon Tokën. Përbëhet nga një përzierje gazi azoti (78%), oksigjeni (21%) dhe gazrave të tjerë (1%). Shtë zona ku formohen re dhe reshje, dhe rëndësia e saj është se bën të mundur që planeti ynë të jetë i banueshëm.

Artikulli i lidhur:
Përbërja e atmosferës së Tokës

Hidrosfera është pjesa e Tokës e pushtuar nga uji të lëngshme Pjesa e lëngët janë oqeanet, detet, liqenet, lumenjtë, shpatet e nëntokës, etj. Dhe pjesa e ngurtë janë kapelet polare, akullnajat dhe akujt.

Nënsistemet e Tokës. Gjeosfera, hidrosfera, atmosfera dhe biosfera

Siç mund ta shihni, çdo nënsistem i Tokës është i përbërë nga elementë të ndryshëm dhe ka një funksion kyç për jetën në planet. Por ajo në të cilën do të përqendrohemi në këtë artikull është biosfera. Çfarë është biosfera?

Biosfera është e gjithë zona e gaztë, e ngurtë dhe e lëngshme e sipërfaqes së tokës që është e zënë nga qeniet e gjalla. Ato përbëhen si nga zonat e litosferës ashtu edhe nga zonat e hidrosferës dhe atmosferës ku jeta është e mundur.

Karakteristikat e Biosferës

Tani që e dini se çfarë është biosfera, le të shohim cilat janë karakteristikat e saj. Biosfera është e përbërë nga një shtresë e hollë me përmasa të parregullta. Meqenëse është një sistem që mbledh zonat e planetit ku ekziston jeta është më e vështirë të vendosësh kufij ku fillon dhe mbaron biosfera. Por pak a shumë, biosfera shtrihet deri në rreth 10 km mbi nivelin e detit dhe rreth 10 metra nën nivelin e tokës ku depërtojnë rrënjët e pemëve dhe bimëve dhe ekzistojnë mikroorganizmat.

Në pjesën detare, ai përfshin gjithashtu zonat e ujërave sipërfaqësore dhe thellësitë e oqeaneve ku ekziston jeta. Jashtë biosferës dhe kufijve që kemi vendosur pak a shumë, nuk ka jetë tokësore.

Siç kemi komentuar, jeta në biosferë nuk duket si një shtresë e vazhdueshme e kafshëve, bimëve dhe mikroorganizmave (bakteret dhe viruset), por përkundrazi individët i përkasin specieve të ndryshme. Këto specie (deri më sot njihen më shumë se dy milion specie) shpërndahen dhe pushtojnë territorin ndryshe. Disa migrojnë, të tjerë pushtojnë dhe të tjerët janë më territoriale dhe mbrojnë habitatin e tyre.

Faktorët biotikë dhe abiotikë të biosferës

Biosfera është një shembull i sistem. Ne e përcaktojmë sistemin si atë grup përbërësish që bashkëveprojnë me njëri-tjetrin, dhe gjithashtu me agjentët e jashtëm, në një mënyrë të tillë që ata të veprojnë si një grup që mirëmban një funksionalitet në mes. Kjo është arsyeja pse biosfera përkufizohet në mënyrë të përsosur si një sistem pasi ato kanë një grup speciesh që bashkëveprojnë me njëri-tjetrin, dhe nga ana tjetër, bashkëveprojnë me elementë të tjerë që nuk i përkasin biosferës, por i përkasin gjeosferës, atmosferës dhe hidrosferës. .

Në mënyrë që të ilustrohemi, ne u drejtohemi elementeve, tokës, ujit dhe ajrit. Peshqit jetojnë në hidrosferë, por nga ana tjetër, në biosferë, pasi ai është në kontakt me ujë të lëngshëm dhe banon në një zonë ku ekziston jeta. E njëjta gjë vlen edhe për zogjtë. Ata fluturojnë mbi shtresën e gaztë të Tokës të quajtur atmosferë, por ato gjithashtu banojnë në zonat me jetë që i përkasin biosferës.

Prandaj, në biosferë ka faktorët biotikë që përfaqësohen nga të gjitha ato bashkësi të qenieve të gjalla që ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe me pjesën tjetër të nënsistemeve të Tokës. Këto bashkësi të gjallesave përbëhen nga prodhues, konsumatorë dhe dekompozues. Por ka edhe faktorët abiotikë që bashkëveprojnë me qeniet e gjalla. Ata faktorë janë oksigjeni, uji, temperatura, rrezet e diellit, etj. Tërësia e këtyre faktorëve, biotikë dhe abiotikë, përbën mjedisi

Nivelet e organizimit në Biosferë

Në biosferë, në përgjithësi, qeniet e gjalla nuk jetojnë të izoluara, por duhet të bashkëveprojnë me qeniet e tjera të gjalla dhe me faktorë abiotikë. Kjo është arsyeja pse, në natyrë ka nivele të ndryshme të organizimit. Në varësi të ndërveprimeve të qenieve të gjalla dhe sa të mëdha janë grupet, ekzistojnë popullata, komunitete dhe ekosisteme.

Popullsi

Ky nivel i organizimit ndodh në natyrë kur organizmat e një specie të caktuar bimësh, kafshësh ose mikroorganizmash bashkohen në një kohë dhe hapësira të përbashkëta. Kjo është, specie të ndryshme të bimëve dhe kafshëve bashkëjetojnë në të njëjtën hapësirë dhe ata përdorin të njëjtat burime për të mbijetuar dhe përhapur.

Kur i referohemi një popullate, duhet të përcaktohet vendi ku gjenden speciet dhe koha e asaj popullate, pasi nuk zgjat në kohë për shkak të faktorëve të tillë si mungesa e ushqimit, konkurrenca ose ndryshimet në mjedis. Sot, me veprimin e qenieve njerëzore, shumë popullata nuk mbijetojnë sepse lëndët ushqyese në mjedisin ku ata jetojnë janë të ndotur ose degraduar.

Popullsia e maceve

Komuniteti biologjik

Komuniteti biologjik është ai në të cilin bashkëjetojnë dy ose më shumë popullata të qenieve të gjalla. Kjo është, çdo popullsi bashkëvepron me popullatat e tjera dhe me mjedisin që i rrethon ato. Këto bashkësi biologjike përfshijnë të gjitha popullatat e organizmave të specieve të ndryshme që ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Për shembull, një pyll, një pellg, etj. Ata janë shembuj të bashkësive biologjike, pasi ekziston një grup i popullatave të peshqve, amfibëve, zvarranikëve, algave dhe mikroorganizmave sedimentarë që bashkëveprojnë me njëri-tjetrin, dhe nga ana tjetër, bashkëveprojnë me faktorë abiotikë si uji (në frymëmarrje), sasia e drita që godet pellgun dhe sedimentin.

Ekosistemit

Ekosistemi është niveli më i madh dhe më kompleks i organizimit. Në të, bashkësia biologjike ndërvepron me mjedisin abiotik në mënyrë që të formojë një sistem të ekuilibruar. Ne e përcaktojmë ekosistemin si ai grup i faktorëve biotikë dhe abiotikë të një zone të caktuar që bashkëveprojnë me njëri-tjetrin. Popullatat dhe bashkësitë e ndryshme që jetojnë në ekosisteme varen nga njëra-tjetra dhe nga faktorë abiotikë. Për shembull, amfibët kërkojnë që insektet të ushqehen, por atyre gjithashtu iu duhet ujë dhe dritë për të mbijetuar.

Ndërveprimi midis mjedisit biotik dhe abiotik ndodh në raste të shumta në natyrë. Kur bimët fotosintezojnë, ato shkëmbejnë gazra me atmosferën. Kur një kafshë merr frymë, kur ushqehet dhe pastaj eliminon mbeturinat e saj, etj. Këto ndërveprime të mjedisit biotik dhe abiotik përkthehen në një shkëmbim të vazhdueshëm të energjisë midis qenieve të gjalla dhe mjedisit të tyre.

Nivelet e organizimit. Individi, popullata, komuniteti dhe ekosistemi

Për shkak të kompleksitetit të ndërveprimeve, varësisë së specieve dhe funksionalitetit që ato përmbushin, shtrirja e një ekosistemi është shumë e vështirë për tu vendosur. Një ekosistem nuk është një njësi e vetme funksionale, e pandashme, por përbëhet nga shumë njësi më të vogla që kanë bashkëveprimet e tyre dhe funksionalitetin e tyre.

Në ekosistemet ekzistojnë dy koncepte që kanë një marrëdhënie shumë të ngushtë pasi që organizmat varen prej tyre. E para është Habitati. Habitati është ai vend ku një organizëm jeton dhe zhvillohet. Habitati përbëhet nga zona fizike abiotike ku jeton organizmi dhe elementët biotikë ku ndërvepron. Një habitat mund të jetë i madh sa një liqen ose i vogël si një milingonë.

Llojet e habitateve në ekosisteme

Koncepti tjetër që lidhet me ekosistemin është kamare ekologjike. Kjo përshkruan funksionin që organizmi ka në ekosistem. Me fjalë të tjera, mënyra në të cilën organizmi lidhet me faktorët biotikë dhe abiotikë. Mund të jenë organizma heterotrofë, pastrues, dekompozues, etj. Mund të thuhet se kamare ekologjike është profesioni ose puna që një organizëm ka brenda ekosistemit në të cilin jeton.

Kamare ekologjike

Siç mund ta shihni, biosfera është një sistem shumë kompleks në të cilin ka shumë marrëdhënie që janë faktorë kushtëzues të jetës në planet. Necessaryshtë e nevojshme të mbani larg ekosistemet ndotja dhe degradimi që veprimtaritë tona të jenë në gjendje të mbajnë të gjitha marrëdhëniet e qenieve të gjalla. Secili organizëm në mjedis përmbush funksionin e tij dhe ai grup funksionesh është ai që na bën të mundur që të jetojmë në kushte të shëndetshme. Kjo është arsyeja pse është me rëndësi jetike për të mbrojtur dhe ruajtur ekosistemet tona në mënyrë që të mund të vazhdojmë të jetojmë me një të mirë cilësia e jetës


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

3 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   BRENDA TREBEJO RODRIGUEZ dijo

  Informacion i shkëlqyeshëm.

 2.   lizeth rojas dijo

  Më ndihmoi shumë, faleminderit

 3.   Claudia dijo

  Faleminderit për informacionin, më ka ndihmuar shumë.