Kufijtë e pllakave tektonike: llojet dhe dallimet

kufijtë e pllakave tektonike

Pllakat tektonike janë pjesë të mëdha dhe të ngurtë të litosferës së Tokës që janë përgjegjëse për lëvizjen dhe konfigurimin e sipërfaqes së planetit tonë. Korja e Tokës përmban formacione të mëdha shkëmbore të njohura si pllaka tektonike, të cilat janë të segmentuara në seksione të shumta dhe i nënshtrohen lëvizjes graduale kryesisht për shkak të nxehtësisë së brendshme të planetit. Ka lloje të ndryshme të skajet e pllakave tektonike.

Në këtë artikull do t'ju tregojmë se cilat janë skajet e ndryshme të pllakave tektonike dhe karakteristikat e tyre.

Struktura dhe lëvizja e pllakave tektonike

kufiri i pllakës

Korteksi

Përbërja e Tokës mund të ndahet në shtresa të ndryshme. Struktura e brendshme e Tokës përbëhet nga tre shtresa koncentrike, secila me përbërjen dhe dinamikën e saj unike. Këto shtresa përfshijnë bërthamën, mantelin dhe koren. Korja, e cila formon pllakat tektonike, Është i fragmentuar dhe ndryshon në trashësi dhe karakteristika sipërfaqësore.

Lëvizja e pllakave tektonike nëpër breza. Studimi i valëve sizmike, veçanërisht i thyerjes dhe reflektimit sizmik, ka dhënë informacion të vlefshëm për përbërjen e brendshme të Tokës, duke zbuluar ekzistencën e tre zonave ose shtresave të dallueshme, njëra prej të cilave është korja e Tokës.

Përbërja dhe trashësia e këtij lloji shkëmbi ndryshon në varësi të faktit nëse ai gjendet në rajonet oqeanike apo kontinentale. Formohet përmes diferencimit të mantelit, që rezulton nga shkrirja e pjesshme. Korja oqeanike ndryshon në trashësi, midis 7 dhe 25 km, dhe formohet kryesisht nga shkëmbinjtë bazaltikë. Nga ana tjetër, korja kontinentale është më e trashë, me përmasa midis 30 dhe 70 km, dhe përbëhet kryesisht nga shkëmbinj andezit.

Mantel

Ai përbën afërsisht 85% të vëllimit të Tokës dhe shtrihet nga Moho deri në kufirin midis mantelit dhe bërthamës, me një thellësi prej afërsisht 2.891 km.

Transferimi i nxehtësisë nga bërthama e brendshme e planetit në kore lehtësohet nga roli i tij si përcjellës i nxehtësisë. Ky fenomen, i quajtur rrymat e konvekcionit, është ai që nxit lëvizjen e pllakave tektonike.

bërthamë

Konfirmimi i një fushe magnetike të krijuar nga elementë të rëndë si p.sh hekuri, nikeli, vanadiumi dhe kobalti përmes ndërveprimit me nxehtësinë e brendshme mbështetet nga rrezja mesatare prej 3481 km. Origjina kryesore e kësaj nxehtësie mund t'i atribuohet dy burimeve kryesore.

Ekzistojnë dy burime kryesore të nxehtësisë brenda Tokës: nxehtësia fillestare e krijuar nga ndikimet planetezale dhe lirimi i energjisë gravitacionale gjatë formimit të planetit, dhe nxehtësia e prodhuar nga prishja radioaktive e elementeve të tilla si uraniumi, toriumi dhe kaliumi. Për më tepër, lëvizja e pllakave në asthenosferë gjithashtu kontribuon në shpërndarjen e përgjithshme të nxehtësisë brenda Tokës.

Ndërveprimet ndërmjet pllakave

skajet e pllakës

Ndërveprimet midis pllakave litosferike, të cilat përbëjnë sipërfaqen më të jashtme të Tokës, rezultojnë në një sërë fenomenesh gjeologjike si aktiviteti vullkanik, deformimet e kores së Tokës, ngjarjet sizmike dhe proceset sedimentare.

Lëvizja e pllakave shkaktohet kryesisht nga nxehtësia e brendshme e krijuar brenda litosferës. Ka disa faktorë kyç që kontribuojnë në këtë fenomen. Litosfera përjeton presion nga astenosfera në rritje, e njohur si shtytje e kreshtës, ndërsa fundosja e litosferës së mëparshme oqeanike ushtron një forcë të quajtur tërheqje e pllakës. Rëndësia e këtyre forcave qëndron në ndikimin e tyre në shkallën e migrimit të pllakave dhe proporcioni përkatës i diferencës së pllakës së lidhur me zonën e subduksionit.

Procesi i thithjes së pllakës përfshin tërheqjen e litosferës së zhytur, ndërsa forca kundërshtare ushtrohet nga tërheqja viskoze në astenosferë. Me kalimin e kohës, studime të gjera kanë kontribuar në zhvillimin dhe kuptimin e teorisë së tektonikës së pllakave.

Teoria tektonike e pllakave

Teoria e tektonikës së pllakave kombinon konceptin e zhvendosjes kontinentale me procesin e përhapjes së shtratit të detit, duke krijuar një kuptim gjithëpërfshirës të fenomeneve gjeologjike të Tokës. Lëvizja e pllakave të Tokës lehtësohet nga zgjerimi i kores oqeanike ose kontinentale që mbulon litosferën, e cila i lejon ata të lëvizin rreth sipërfaqes së planetit.

Pllakat tektonike të Tokës janë pjesë të mëdha të kores së planetit që lëvizin dhe ndërveprojnë me njëra-tjetrën. Përhapja e shtratit të detit është rezultat i konvekcionit në mantel, duke çuar në formimin e kores oqeanike në kreshtat e mesit të oqeanit. Me kalimin e kohës, kjo kore gradualisht largohet nga kreshta. Me kalimin e kohës, korja mund të zhytet dhe t'i nënshtrohet shkatërrimit pasi konvergon me një pllakë tjetër tektonike.

Shumica e tërmeteve shumë shkatërruese që ndodhin në Tokë, me një shkallë më të lartë Rihter, ato mund t'i atribuohen lëvizjes së pllakave tektonike.

Kufijtë e pllakave tektonike

subduksioni i pllakës

Teoria Tektonike e Pllakës kategorizon lloje të ndryshme të kufijve të pllakave brenda skemës së saj. Pasojat e dukshme të forcave tektonike janë më të theksuara në zonat e ngushta të kontaktit, të njohura si kufijtë e pllakave, ku ndodh lëvizja. Llojet e ndryshme të kufijve të pllakave përfshijnë kufijtë e ndryshëm të pllakave.

Kufijtë konvergjentë, të njohur edhe si kufijtë shkatërrues, janë ato ku pllakat përplasen dhe ndërveprojnë me njëra-tjetrën. Këta kufij mund të klasifikohen në tre lloje: oqeanik-kontinental, oqeanik-oqeanik dhe kontinental-kontinental. Në konvergjencën oqeano-kontinentale, pllaka më e dendur oqeanike zbret nën pllakën kontinentale më pak të dendur, duke formuar një llogore dhe duke shkaktuar aktivitet vullkanik. Ky proces çon në krijimin e vargmaleve malore, siç janë Andet. Konvergjenca oqeano-oqeanike ndodh kur dy pllaka oqeanike përplasen, duke rezultuar në formimin e ishujve vullkanikë, si Japonia dhe Filipinet.

Së fundi, konvergjenca kontinentale-kontinentale ndodh kur dy pllaka kontinentale përplasen, duke shkaktuar deformim intensiv dhe formimin e vargmaleve malore, si Himalajet. Përplasja midis pllakave indiane dhe euroaziatike shkaktoi vargmalin madhështor të Himalajeve. Këta kufij konvergjentë janë dinamikë dhe vazhdimisht formojnë sipërfaqen e Tokës për miliona vjet.

Kufijtë shkatërrues, të njohur edhe si kufijtë konvergjentë, ndodhin kur korja pëson shkatërrim ndërsa një pllakë zbret nën një tjetër. Ky proces përfshin riciklimin e kores, pasi pllakat bashkohen dhe njëra zhytet nën tjetrën. Zona ku ndodh subduksioni i pllakave quhet llogore. Konvergjenca mund të ndodhë midis një pllake oqeanike dhe një pllake kontinentale, dy pllakave oqeanike ose dy pllakave kontinentale.

Kur dy pllaka oqeanike bashkohen në një proces të njohur si konvergjencë oqeano-oqeanike, njëra pjatë zakonisht zbret poshtë tjetrës, duke rezultuar në formimin e një kanali. Një shembull i kësaj mund të shihet në Hendekun Mariana, i cili shkon paralelisht me Ishujt Mariana.

L kufijtë konservatorë, të njohur edhe si kufijtë e transformimit, Ato ndodhin kur korja e Tokës pëson një rrëshqitje horizontale midis pllakave pa asnjë krijim apo shkatërrim. Rajoni mesdhetar-alpin, i vendosur midis pllakave euroaziatike dhe afrikane, përbën një shembull të shkëlqyer të këtij fenomeni. Disa fragmente më të vogla pllakash, të njohura si mikropllaka, janë identifikuar brenda këtij rajoni.

Shpresoj që me këtë informacion të mund të mësoni më shumë për skajet e pllakave tektonike dhe karakteristikat e tyre.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.