дожд од риби и жаби

Дожд од риби и жаби

Ние ви ги кажуваме сите тајни за дождот од риба и жаби. Тоа е чуден настан за кој малку се знае. Влезете и дознајте.

видови снежни лавини

Лавини

Снежни лавини се оние свлечишта кои се предизвикани на падините од различни причини за кои можете да дознаете на овој пост. Влезете и дознајте.

кога е летото на Сан Мартин

Веранило де Сан Мартин

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите тајни, curубопитства и ќе објасниме зошто се формира летото на Сан Мартин. Влезете и дознајте.

Океанска клима

Океанска клима

Океанската клима се јавува во области близу до големо тело на вода. Дали сакате да научите сè за овој тип на време? Тука можете да најдете сè.

временски елементи

Временски елементи

Знајте кои се елементите на климата и карактеристиките што ги дефинираат, од што зависи дали тоа ќе биде подобро или полошо во секоја сезона? Откријте го овде

карпести планини

карпестите планини

Карпестите планини е планински венец прогласен од светско наследство од страна на УНЕСКО. Откријте ги сите негови карактеристики и обука тука.

видови временски услови

Видови на време

На планетата Земја има многу видови клима во зависност од многу променливи и географската област каде што се наоѓаме. Влезете и научете сè.

високи врвови на хималаите

Хималаите

Опсегот на Хималаите ги содржи највисоките планини во светот, како што е врвот на Еверест. Дали сакате да дознаете повеќе за неа?

Преминување на Апалаците

Апалачки планини

Апалачките Планини се вистински природен споменик богат со изобилство на животни и растенија. Дали сакате да знаете сè за оваа прекрасна природна средина?

Кватернарен период

Кватернарниот период е последниот дел од историјата на Земјата, знајте ги сите најважни настани што го обележаа овој период.

Johnон Далтон

Биографија на он Далтон

Johnон Далтон беше физичар-хемичар и страствен по метеорологијата, кој даде голем придонес во светот на науката. Запознајте ги тука.

контролор на време со атомски часовник

Атомски часовник

Атомскиот часовник е најточен што човекот некогаш го создал. Има одлични апликации во светот на науката и на овој пост ќе научите за нив.

Карактеристики на минерали

Видови минерали

Во овој пост ги објаснуваме различните видови минерали што постојат на планетата Земја. Внесете тука и откријте ги сите негови својства.

Опасност од вулкан

Вулкан што еруптира

Вулканот што еруптира може да биде многу опасен ако има голем дел од популацијата на кој може да влијае. Дали знаете кои вулкани ќе избувнат?

Климатски контролори

Климатски контролори

Контролорите на климата се фактори кои карактеризираат одредена географска област. Дознајте сè за нив тука.

Ледена доба

Ледено доба

Ледената доба беше период што се одвиваше на крајот на креда каде повеќе од 35% од видовите што ја населуваа Земјата изумреа. Пронајди!

Цела тектоника на плочи

Теорија на тектоника на плочи

Која е теоријата на тектониката на плочите? Кои движења на тектонските плочи постојат? Откријте го сето тоа и повеќе тука.

Книга на Хук

Роберт кука

Роберт Хук беше научник и филозоф од големо значење за светот на науката. Откријте ја важноста на неговите откритија овде.

Мерка за мерење на психометар

Психрометарот

Психрометарот е уред за мерење кој се користи за правење метеоролошки мерења. Дали сакате да знаете што е тоа и како работи? Влегува!

Адвекциона магла

Адвекција

Адвекцијата е многу важен фактор што треба да се земе предвид во метеорологијата. Во оваа статија ќе знаете сè во длабочина. Што чекаш?

Фенолошки промени

Фенологија

Фенологијата ги проучува животните циклуси на организмите. Неопходно е да се зголеми продуктивноста и да се запознаат живите суштества. Вие сакате да дознаете повеќе?

Криосфера

Криосферата

Криосферата е област на Земјата покриена со мраз или снег. Исполнува бројни функции во климата на планетата. Вие сакате да дознаете повеќе?

WiFi термостат

WIFI термостат

WIFI термостатот е револуција во светот на греењето. Во длабочина знаејте ја целата работа на овој уред тука.

Формирање на облак

Видови облаци

Видовите облаци се многу разновидни на нашето небо. Секој претставува временска состојба. Дознајте сè за нив тука.

Веранило де Сан Мигел

Летото на Сан Мигел

Летото на Сан Мигел се одржува скоро секоја година на крајот на септември во Шпанија. Дали сакате да ги знаете неговите карактеристики?

Пролетни плими и осеки

Пролетни плими и осеки

Пролетните плими се феномени произведени од дејството на гравитацијата на Сонцето и Месечината. Кога се случуваат и како се формираат?

Алфред Вегенер и теоријата за континенталниот лебдат

Кој беше Алфред Вегенер?

Откријте ги достигнувањата на научникот Алфред Вегенер, кој тотално го смени начинот на кој ја гледаме Земјата во 1912 година. Дали сакате да дознаете за него?

аларми за дожд

Најдобри апликации за аларми за дожд

Овој пост зборува за различните апликации што постојат за да дадат предупредувања за аларм за дожд. Со нив можете да знаете во секое време кога и каде ќе врне.

Сув мраз и неговиот импресивен имот

Сув мраз

Овој пост зборува за својствата и употребата на сувиот мраз. Ако сакате да дознаете повеќе за тоа и да научите како да го направите тоа дома, ова е вашиот пост.

влажност на воздухот

Сè што треба да знаете за хигрометрите

Овој пост зборува за карактеристиките на хигрометарот и различните видови и комунални услуги што ги има. Дали сакате да ја знаете важноста на хигрометрите?

Пролетна рамноденица

Пролетната рамноденица е многу посебно време од годината, кога денот и ноќта имаат практично исти часови. Откријте кога ќе се случи тоа!

Радар на врнежи од дожд AEMET во Мадрид

Радар на врнежи

Овој пост зборува за радарот за врнежи, неговите карактеристики и како работи. Дали сакате да знаете како метеоролозите предвидуваат дожд?

Сончев ореол наутро

Сончев ореол

Овој пост зборува за чуден метеоролошки феномен познат како соларен ореол. Дали сакате да знаете како се формира и каде можете да го видите?

Дождови

Мапи за дожд

Во овој пост зборуваме за карактеристиките и корисноста на мапите за врнежи или врнежи за метеоролозите и временската прогноза. Дали сакате да научите да ги толкувате?

Морско ветре во пролет

Морето ветре

Овој пост зборува за тоа што е морскиот ветер, како и кога е формиран и за главните карактеристики. Вие сакате да дознаете повеќе?

арктичко-топење

Арктичкиот мраз се топи и во зима

Во текот на зимата, Арктикот исто така губи мраз. Температурата е превисока за да остане, толку многу што истражувачите очекуваат таа да исчезне целосно секое лето почнувајќи од 2030 година.

Лебдечки облак за украсување на домот

Дали сакате да имате пловечки облак во вашата куќа? Сега можете да го остварите тоа благодарение на дизајнерот Ричард Кларксон. Влезете и разгледајте го неговиот дизајн.

заливот на Мексико

Што е Залив?

Овој пост зборува за карактеристиките и дефиницијата на заливот, разликата со заливот и заливот и главните заливи во светот. Дали сакате да дознаете повеќе за тоа?

метеорологија 2017 година

Резиме на времето за 2017 година

Овде ќе разговараме за резиме на метеоролошката 2017 година. Сите настани што се случиле и најзначајните. Дали сакате да знаете кои се тие?

Препукување над Лас Палмас де Гран Канарија

Зошто бурите сега имаат имиња?

Зошто бурите сега имаат имиња? Од 1 декември 2017 година, овие циклони ќе добијат соодветно име. Влезете и ќе ви кажеме зошто.

непосредна ерупција на вулканот бали

Вулканот Бали е пред ерупција

На планината Агунг се наоѓа вулканот Бали и тој може да биде на работ на голема ерупција. Дали сакате да дознаете повеќе за вулканот Бали и неговата историја?

Поглед на атлантскиот океан

Зошто морето ја менува бојата?

Дали некогаш сте се запрашале зошто морето ја менува бојата? Не двоумете се да влезете за да го пронајдете одговорот на вашето прашање. ;)

временските станици ги мерат променливите

Набудување во метеорологијата

Метеоролошкото набудување е потребно за да може да се генерираат модели за временска прогноза. Дали сакате да знаете како се забележува метеорологијата?

Зошто е постудено во ведрите ноќи?

Облаците имаат двоен ефект врз температурите во зависност од тоа дали се појавуваат преку ден или во текот на ноќта. Објаснуваме зошто се појавува овој феномен

Њујорк

Newујорк би можел да претрпи најтешки поплави во својата историја ако не преземе мерки за запирање на глобалното затоплување

Освен ако не се преземат ефективни и драстични мерки за запирање на глобалното затоплување, до крајот на векот Newујорк може да доживее поплавување од над 5 милиони.

Зошто врне помалку дожд во Шпанија?

Зошто Шпанија секогаш има антициклон и толку добро време? Причината е поради Антирециклонот во Азорските Острови. Дали сакате да дознаете повеќе за тоа?

Што е нуклеарна зима?

Објаснување за тоа што е нуклеарна зима, од тоа како потекнува до она што се случува, како и колатералните ефекти што ги има врз животот на видовите

постојат многу видови на врнежи

Врнежи од дожд

Дознајте како се формираат облаци и како се појавуваат врнежи, нејзините причини и видовите што постојат

Ветер Пампас дува во Аргентина

Памперо, Зонда и Судестада

Циркулацијата на ветровите во Аргентина ја одредуваат Ел Памперо, Ел Зонда и Ла Судестада. Дали сакате да дознаете повеќе за овие ветрови?

Архаичен еон

Дознајте како настанал животот на Земјата и како тој се развил за време на архаичниот еон. Едно од најинтересните геолошки времиња

девојчето произведува силен дожд

Феноменот Ла Ниња

Постои и спротивен феномен познат како Ла Ниња. Таа произведува важни промени во климата на планетата и нејзините реперкусии се важни.

млазниот тек ја одредува глобалната клима

Авион поток

Авионскиот поток е проток на воздух што циркулира со голема брзина и околу планетата. Дали сакате да знаете како работи?

Вулкан од типот на вулкан

Вулкани

Ние ви кажуваме сè за вулканите: како се формираат, видови вулкани што постојат и различните делови што ги сочинуваат. Затоа што тие постојат? Пронајди!

озонската обвивка нè штити од сончевите УВ зраци

Озонски слој

Сè за озонската обвивка Дали сакате да знаете каква функција има озонскиот слој и колку е важна за луѓето?

Ураган со Доналд Трамп Харви

Последиците од ураганот Харви

Последиците од Харви и големите поплави што ги остави во пресрет. Целата помош и средства што се предадени за повторно воспоставување на широката област

џет од магма лава

Хадиќ Еон

Опис на хадичкиот еон, како се формирала Земјата, постоеле услови, како била гестацирана планетата и како животот започнал да се пробива.