изреки за времето

Изреки за времето

Дознајте за популарните изреки за времето за секој месец од годината. Некои популарни апчиња за култура.

Вулкан од типот на вулкан

Вулкани

Ние ви кажуваме сè за вулканите: како се формираат, видови вулкани што постојат и различните делови што ги сочинуваат. Затоа што тие постојат? Пронајди!

Лице кое има топлина

Како да се пресмета студ на ветер?

Ние ви кажуваме како да ја пресметате топлинската сензација, и некои други многу интересни iosубопитства поврзани со терморегулацијата.

Снег на дрво

Каква ќе биде зимата?

Кога доаѓа зимата? Ние ви кажуваме каква ќе биде зимата 2017/2018. Според АЕМЕТ, се очекува да бидат забележани потопли од нормалните температури. Но има уште ...

Слика на мртвото море

Може ли Мртвото Море да исчезне?

Мртвото Море е место кое може да биде под ризик да исчезне поради климатските промени. Но зошто? Влезете и ние ќе ви кажеме за тоа.

Торента

Кои се најбурните места во светот?

Размислувате каде да одите на одмор? Ако сакате да уживате во невремето, одете на најбурните места во светот, како оние што ви ги покажуваме овде.

Поле со цвеќиња

Априлски изреки

Ние ви кажуваме кои се изреките во април. Откријте какво ќе биде времето овој месец од годината благодарение на изреките. Не го пропуштај.

Час на планетата Земја

Што е час на планетата Земја?

Во сабота, на 25 март, се слави Часот на планетата Земја. Шеесет минути во кои светлото е исклучено во одбрана на околината. Придружете се на прославата.

Телескоп за набудување птици

Како да изберете опсег на забележување?

Терестријалниот телескоп е многу корисна алатка за да може да се забележат птици, да се види пределот, па дури и да се ужива на Месечината. Но, како да изберете еден?

Метеорски дожд во шумата

Што е метеорскиот туш?

Метеорскиот дожд е астрономски феномен во кој можеме да уживаме додека го набудуваме небото. Но, што е тоа точно? И кои денови може да ги видите?

Цвеќиња во пролет

Каква ќе биде пролетта 2017 година?

Дали сакате да знаете каква ќе биде пролетта 2017 година? Ако е така, влезете и ние ќе ви кажеме какво време се очекува во следните три месеци.

Вулканот Етна еруптира

Вулканот Етна еруптираше

Синоќа во понеделникот, 27 февруари 2017 година, вулканот Етна, лоциран на Сицилија, еруптираше, исфрлајќи ја пепелта.

Цветаат цвеќиња

Мартовски изреки

Ние ви кажуваме какви се изреките во март. Откријте какво ќе биде времето овој месец од годината благодарение на изреките. Не го пропуштај.

Ѕвездено небо

Влезете и уживајте во најдобрите фотографии од starвезденото небо додека учите за астрономијата и митовите за .вездите.

Што е аеротермално?

Аеротерма е технологија која извлекува енергија од воздухот околу нас за да ја трансформира во топлина, со што се загрева домот.

Нишало

Dowser и dowsing

Dowsing е практика која се базира на способноста на некои луѓе, dowsers, да најдат вода, минерали, меѓу другите.

Торнадо Ф5 на земја

Како да преживеете торнадо

Тие се спектакуларни феномени, но исто така можат да предизвикаат значителна штета, па затоа ќе ви кажеме како да преживеете торнадо.

Пустината Лут

Кое е најтоплото место на планетата?

Дали сакате да знаете кое е најтоплото место на планетата? Ако е така, тука ќе го најдете одговорот. Внесете за да дознаете која е тавата во светот.

Есен

Како ќе падне?

После топло лето, каков ќе падне? Според АЕМЕТ, тоа ќе биде нешто поразлично од она на што сме навикнале. Ние ќе ти кажеме.

Сеизмички бранови

4 митови за земјотреси

Ние ви кажуваме 4 митови за земјотресите, феномени кои најмногу го привлекоа вниманието на човештвото уште од почетокот на времето.

Шума Галиција

Видови шуми во Шпанија

Кои се видовите шуми во Шпанија? Постои интересна разновидност, а тоа е дека ова е земја многу богата со биодиверзитет. Влезете и дознајте.

Антарктичка пустина

24 куриозитети за Антарктикот

Што знаете за најголемата пустина во светот? Сигурно има барем 24 работи што сè уште не ги знаете. Внесете и откријте 24 куриозитети за Антарктикот.

Сиеломото

Сиеломото, земјотрес во воздухот

Сиеломото, земјотрес што се случува во воздухот и за него сè уште нема логично објаснување. Дознајте повеќе за овој метеоролошки феномен

Мапа за ризик од пожар

Мапа на ризик од пожар во Шпанија

Шпанија мора да се соочува со повеќе од 16 илјади пожари секоја година. Сега, тие создаваат мапа за ризик од пожар каде што можат да видат која заедница е најпогодена.

Womanената оди студена

Како се пресметува студот на ветерот?

Топлинската сензација се пресметува земајќи ги предвид неколку параметри, имено: сува температура, релативна влажност, брзина на ветерот, меѓу другите.

Квалитетот на водата во Европа е уште полош отколку што се очекуваше

Рамковната директива за вода и предлага на Европската унија значително подобрување на квалитетот на свежата вода до 2015 година. До денес, оваа цел е далеку од исполнета, токсичните нивоа во водните тела се уште се исклучително високи.

Ветерни турбини: дали енергијата што ја произведуваат е зелена како што мислите?

Ветерните турбини или ветерниците станаа омилен зелен извор на енергија во многу земји во светот, бидејќи честопати се смета дека имаат виртуелно нула влијание врз животната средина. Некои студии покажуваат дека можеби не е толку зелено како што мислите

Геотермална енергија. Оранжерии и нивна примена во земјоделството

Геотермална енергија е онаа енергија што може да се добие со искористување на внатрешната топлина на Земјата. Оваа топлина се должи на неколку фактори, сопствената преостаната топлина, геотермалниот градиент (зголемување на температурата со длабочина) и радиогената топлина (распаѓање на радиогените изотопи), меѓу другите.

Мапа на ветерот на Земјата, хипнотичка и интерактивна мапа на времето

Нова компјутерска апликација, Earth Wind Map, видлива на Интернет и достапна за сите корисници, ни овозможува да набудуваме на визуелен, естетски убав начин и што е уште поважно, ажурирани податоци за ветровите струи што се случуваат низ низ целата планета.

Ураган 1

По ураганот: фотографии

Колекција на фотографии, направени во САД, што ни помага да разбереме како погодените се справуваат со минување на ураган.

Кумулонимбус, облак од бура

Кумулонимбусот

Според СМО, Кумулонимбусот е опишан како густ и густ облак, со значителен вертикален развој, во форма на планина или огромни кули. Тоа е поврзано со бури.

Кумулус

Кумулус

Кулулусните облаци се вертикално развивачки облаци формирани главно од вертикални струи кои се поклонети од греењето на воздухот на површината на Земјата.

Стратусот

Стратусот е составен од мали капки вода иако при многу ниски температури може да се состојат од мали честички мраз.

Преглед на нимбостратус

Нимбостратус

Нимбостратус е опишан како сив, често темен облачен слој, со прекриен изглед со врнежи од дожд или снег што паѓаат повеќе или помалку континуирано од него.

Алтокумулус

Алтокумулусот

Алтокумулите се класифицираат како средни облаци. Овој вид облак е опишан како банка, тенок слој или слој облаци составен од многу разновидни форми.

Цирокумулус

Цирокумулус

Дрвјата Цирокумулус се состојат од брег, тенок слој или лист бели облаци, без сенки, составени од многу мали елементи. Тие откриваат присуство на нестабилност на нивото на кое се наоѓаат.

Цирус

Цирусот

Цирусите се вид на висок облак, обично во форма на бели нишки, составени од ледени кристали.