престани да се обидуваш

Планина татра

Во оваа статија ви кажуваме с everything што треба да знаете за планината Татра и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

Хималаите

планински масиви

Во оваа статија ви кажуваме с everything што треба да знаете за планинските венци и нивните карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

античка геологија

Палеозојски

Во овој пост детално е објаснето с everything што е поврзано со палеозоикот и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за оваа фаза.

ерупции

Како се формираат вулканите

Во оваа статија ние ќе ви кажеме детално како се формираат вулканите, видовите на вулканите и нивните делови. Дознајте повеќе за тоа овде.

сливови

Сливови

Во оваа статија ви кажуваме с everything што треба да знаете за тоа што се сливови и кои се нивните карактеристики.

снежни швајцарски Алпи

Швајцарски Алпи

Ние ви кажуваме с everything што треба да знаете за Швајцарските Алпи и зошто е еден од најпознатите планински масиви во светот.

највисокиот вулкан во светот

Мауна Кеа

Објаснуваме с everything за вулканот Мауна Кеа и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

историјата на земјата

Историјата на Земјата

Во оваа статија ќе ви кажеме с everything што треба да знаете за историјата на Земјата и нејзиното потекло. Дознајте повеќе за тоа овде.

ерупции на вулканот Етна

Вулкан Етна

Ние ви ги кажуваме детално сите карактеристики, ерупции и куриозитети на вулканот Етна. Запознајте го најактивниот вулкан во Европа во длабочина.

значењето на строматолитите

Строматолити

Ние ви кажуваме с everything што треба да знаете за строматолитите и нивните карактеристики. Дознајте повеќе за овие карпести формации.

земјотреси во раседот Сан Андрес

Вина во Сан Андрес

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за грешката во Сан Андрес и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

Река Конго

Рио Конго

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за реката Конго и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за оваа река тука.

што е карпа

Што е карпа

Во оваа статија ви кажуваме што е карпа, какво е нејзиното формирање и карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

лавскиот залив

Лавскиот залив

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за лавскиот залив и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

супер вулкан жолт камен

Вулкан Јелоустоун

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за вулканот Јелоустоун и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

сеизмички бранови

Што е земјотрес

Во оваа статија ви кажуваме што е земјотрес, кои се неговите причини и последици. Дознајте повеќе за тоа овде.

планини Кавказ

Планини Кавказ

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за планините Кавказ и нивните карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

хидрографски слив на ебро

Долина Ебро

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за долината Ебро, нејзината геологија и формирање. Дознајте повеќе за тоа овде.

што е остров

Што е остров

Ние детално ви кажуваме што е остров, како се формира и кои се видовите и карактеристиките што ги има. Дознајте повеќе за тоа овде.

пребетичен планински венец

Бетички систем

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за системот Бетик и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде

посетете го големиот кањон

Кањон во Колорадо

Во длабочина знаете сè што треба да знаете за кањонот Колорадо. Дознајте за ова чудо на природата.

Масив на Алтај познат по предели

Алтајски масив

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за масивот Алтај. Дознајте повеќе за едно од најмагичните места во светот.

планински глечери

Скандинавските алпи

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за Скандинавските Алпи и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

загадување на реката што го дели Лондон

Река Темза

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за реката Темза и нејзината важност. Дознајте повеќе за оваа позната река.

петрогенеза

Петрогенеза

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за петрогенезата и нејзината важност. Дознајте повеќе за геологијата овде.

арктички планински венец

Арктички планински венец

Да ги знаете во длабочина карактеристиките, геологијата и важноста на планинскиот венец Арктик. Тука ви кажуваме сè во детали.

формирање на седиментни карпи

Седиментологија

Ние ви ја кажуваме важноста на седиментологијата како гранка на геологијата. Знајте во длабочина ова прашање.

вулкан во целост

Делови од вулкан

Детално го опишуваме секој дел од вулканот и кои се неговите функции. Дознајте повеќе за тоа овде.

петрологија и карпи

Петрологија

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за петрологијата и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

пејзажи на пиринеите

Пиринеите

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за Пиринеите и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за овие планини.

залив на Калифорнија

Калифорниски залив

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за Калифорнискиот Залив, неговите карактеристики и биодиверзитетот. Дознајте сè за тоа овде.

снег и глечери

Mont Blanc

Во оваа статија ви прикажуваме сè што треба да знаете за Мон Блан и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

кристали од скапоцени камења

Скапоцени камења

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики и својства на скапоцените камења. Да знаете во длабочина која е нејзината вредност и за што служи.

бои на планината

Виникунка

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за планината Виникунка позната како планина од 7 бои. Дознајте повеќе овде.

глечери

Монтирајте готвач

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за планината Кук и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

тапанџија

Тапан

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за тапанот и неговата обука. Дознајте како се генерира оваа глацијална геологија.

карактеристики на магливи карпи

Игени карпи

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за магливите карпи и нивното формирање. Дознајте повеќе за класификацијата на карпите.

контурни линии

Топографска карта

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики и елементи на топографската карта. Дознајте повеќе за неговата употреба овде.

седиментни карпи

Седиментни карпи

Во оваа статија ќе ви кажеме сè што треба да знаете за карактеристиките и потеклото на седиментни карпи. Дознајте повеќе овде.

слоеви на Земјата

Геотермален градиент

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за геотермалниот градиент и нејзината важност. Дознајте повеќе за тоа овде.

Литологија

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за литологијата, гранка на геологијата. Дознајте повеќе за тоа овде.

целата земја заедно

Пангеа

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за суперконтинентот познат како Пангеа. Дознајте повеќе за еволуцијата на нашата планета.

ортофото и апликации

Ортофото

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за ортофото и неговите главни карактеристики. Знајте ја корисноста на овие воздушни фотографии.

причини за морска ерозија

Морска ерозија

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за морската ерозија, како се формира и какви ефекти има врз крајбрежниот релјеф.

сеизмички бранови

Сеизмички бранови

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики, потекло и видови на сеизмички бранови што постојат. Дознајте повеќе за тоа овде.

рок формации

Географска несреќа

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за тоа што е форма на земја и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

планински искачувања

K2

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики, формирање, флора и фауна на планината К2. Дознајте повеќе за оваа планина.

Хималаи

Еверест

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за карактеристиките, формацијата, климата, флората и фауната на Еверест.

рок циклус

Рок циклус

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за карпестиот циклус и неговите карактеристики. Дознајте за тоа овде.

Везубио Монт

Везубио Монт

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики, формирање и ерупции што ги имаше вулканот Везув, еден од најопасните.

карибско море

Карипско Море

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики, геологија и формирање на Карипско Море. Дознајте повеќе за ова небесно место.

Пустина Сахара

Пустина Сахара

Во оваа статија ви ги покажуваме сите карактеристики, флората и фауната на пустината Сахара. Дознајте повеќе за тоа овде.

Алпите

Во оваа статија ви ги кажуваме сите карактеристики, потекло, геологија, флора и фауна на Алпите. Дознајте повеќе за тоа овде.

вулканот тамбора и неговата калдера

Вулкан Тамбора

Во оваа статија ќе ви ги покажеме карактеристиките, формирањето и ерупциите на вулканот Тамбора. Дознајте повеќе за еден од најпознатите вулкани.

Mauna loa

Mauna loa

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики, формирање и ерупции на вулканот Мауна Лоа. Дознајте повеќе за тоа овде.

Кристалографија

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики и области на проучување на кристалографијата. Дознајте повеќе за оваа гранка на науката.

Самовили оџаци

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики и потекло на оџаците од бајките. Знајте сè за овие геолошки формации.

Килиманџаро

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики, формирање и ерупции на Килиманџаро. Дознајте повеќе за најпознатиот вулкан во Африка.

Нарањо де Булнес

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики, геологија и важност на Нарањо де Булнес. Дознајте повеќе за овој врв овде.

стабилност на наклонот

Падини

Во овој пост детално ви кажуваме кои се падините и кои се нивните карактеристики. Дознајте повеќе за геологијата на теренот.

Сеизмограм

Во оваа статија ви покажуваме како се мерат земјотресите и што е тоа сеизмограм. Дознајте повеќе за тоа овде.

Теснец Керч

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики и геолошко и стратешко значење на теснецот Керч. Дознајте повеќе за тоа овде.

Планината Фуџи

Планината Фуџи се смета за активен вулкан и една од најважните туристички атракции во Јапонија. Знајте сè за тоа овде.

Видови ерупции

Видови ерупции

Ние ги објаснуваме сите карактеристики и типови на вулкански ерупции. Дознајте повеќе за вулканите и ерупциите.

Море од облаци на вулканот Теиде

Вулкан Теиде

Во овој пост ќе ви ги кажеме сите карактеристики, формација, iosубопитност и ерупции на вулканот Теиде. Дознајте повеќе за тоа овде.

Река Мисисипи

Река Мисисипи

Во овој пост ви ги покажуваме сите карактеристики, формација, флора и фауна на реката Мисисипи. Дознајте повеќе за оваа позната река.

Структурна геологија

Структурна геологија

Ние ви ги кажуваме карактеристиките и важноста на структурната геологија при проучувањето на тектонските плочи. Дознајте повеќе за тоа овде.

Карактеристики на историската геологија

Историска геологија

Ние објаснуваме сè за историската геологија и важноста што ја има на ниво на наука. Дознајте повеќе за оваа гранка овде.

Минералогија

Минералогија

Во оваа статија ве учиме на сè што треба да знаете за минералогијата. Внесете тука за да дознаете повеќе за оваа наука.

Поставување на карпите

Геохронологија

Ние детално објаснуваме сè што треба да знаете за геохронологијата. Внесете тука за да дознаете повеќе за нашата планета.

Неоген биодиверзитет

Неоген период

Во овој пост ќе ви ги кажеме сите карактеристики, геологија, клима, флора и фауна од периодот на Неоген. Дознајте повеќе за оваа геолошка фаза.

Истребување на видовите

Палеоцен

Во овој пост објаснивме сè што треба да знаете за палеоценот. Внесете тука за да дознаете повеќе за оваа геолошка ера.

Биотит во карпите

Сè што треба да знаете за биотитот

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за биотитот. Дознајте повеќе за овој минерал што се користи во различни области на индустријата овде.

Плеистоцен

Плеистоцен

Плеистоценот е геолошка поделба во периодот на Кватернар. Внесете тука за да ги знаете сите информации за тоа.

Стратиграфија

Што е стратиграфија

Ние ќе ви кажеме што е стратиграфија како гранка на геологијата. Внесете ја оваа објава за да знаете колку е корисна оваа наука.

Земјино магнетно поле

Геомагнетизам

Во овој пост детално ви кажуваме што е геомагнетизам и што прави. Внесете тука за да дознаете повеќе за тоа.

Еволуција на Земјата

Сте биле геолошки

Во оваа статија ве учиме на сè што треба да знаете за геолошките епохи. Внесете тука за да дознаете повеќе за тоа.

Моделирање на глечер

Моделирање на глечер

Во овој пост ви кажуваме што е моделирање на глечерите и какви ефекти има врз модификацијата на пределот. Дознајте повеќе за тоа овде.

Минерал од Галена

Сè за минералната галена

Во овој пост ви кажуваме сè што треба да знаете за минералната галена. Дознајте за неговата употреба, карактеристики и потекло овде.

Бремени резервоари

Што е гнездење

Ние ве учиме што е гнездење во геологијата. Со овој пост можете да добиете информации за тоа кои податоци ги дава овој феномен.

Авион Бениоф

Авион Бениоф

Дознајте во оваа статија што е авионот Бениоф и колку е важен за разбирање на сеизмичката активност.

Карактеристики на високи врвови

Планини на Андите

Во оваа статија ги објаснуваме главните карактеристики на планинскиот масив Андите, како и неговото потекло, флората и фауната.

рид сведок

Рид на сведоци

Ние ве учиме што е рид-сведок во геологијата. Дознајте за најинтересните геолошки формации на нашата планета.

Проток на реката Тигар

Река Тигар

Во овој пост ќе ви ги кажеме карактеристиките на реката Тигар. Дознајте тука за важноста на оваа река, нејзината флора и фауна. Не го пропуштај!

Полје де Зафараја

Што е поjе

Ние ви кажуваме што е полје и колку е важно и за луѓето и за геологијата на теренот. Дознајте за тоа овде.

Карактеристики на совет

Што е наметка

Во оваа статија ви кажуваме што е наметка и колку е важна во однос на океанските струи и навигацијата. Дознајте за тоа овде.

Што е притока

Во оваа статија ќе ви кажеме сè што треба да знаете за тоа што е притока и колку е важна. Дознајте за тоа овде.

Геолошките формации имаат различни имиња во зависност од нивната морфологија и потеклото. Денес ќе разговараме за географска одлика на седиментно потекло позната како томболо. Тоа е копнена форма што формира копнен спој помеѓу остров и земја, карпа подалеку од копно, помеѓу два острови или помеѓу две големи карпи. Знаеме неколку примери на томболо, како што е песочниот истмус кој се спојува со Карпата на Гибралтар со копното. Во оваа статија ќе разговараме за карактеристиките на надгробната плоча и за тоа како се формира. Општо Овие геолошки формации се јавуваат затоа што островите создаваат рефракција во движењето на брановите. Нормално, оваа рефракција на брановите е таложење на песок и камења во областа каде што се кршат. Со зголемувањето на нивото на морето, тоа придонесува за таложење на сите материјали депонирани од брановите. Овие материјали што се туркаат нагоре, прават патека како онаа што ја гледаме во случајот со плажата Чесил. Овој томболо го поврзува Островот Портланд со Дорсет кој известува за карпестиот гребен покрај брегот. Да го анализираме гробот на Карпата на Гибралтар. Оваа карпа се наоѓа на крајниот југозапад на Европа на Пиринејскиот полуостров. Тоа не е ништо повеќе од варовнички теме со висина од 426 метри. Оваа карпа е добро позната по тоа што е домаќин на околу 250 макаки, ​​последните примати во дивината во Европа. Исто така, има лавиринтна мрежа од тунели кои заедно со макаките ја прават туристичка атракција во текот на целата година. Оваа карпа се смета за природен резерват. Гробниците се нарекуваат и врзани острови затоа што се чини дека тие не биле целосно одделени од крајбрежјето. Оваа формација може да изгледа осамена или да се наоѓа во групи. Кога ќе го најдеме во групи, стапчињата од песок формираат комплет како да е лагуна близу крајбрежјето. Овие лагуни се привремени бидејќи со текот на времето сигурно ќе се полнат со талог. Како се формира томболо Овој крајбрежен лебдат се одвива кога брановите го туркаат седиментот. Овој талог може да биде составен од песок, тиња и глина. Овој талог се акумулира помеѓу плажата и островот создавајќи зона на акумулација што може да се види како островот е врзан за копното. Лебдат лебдат зависи од правецот на ветерот. За ветерот да се формира континуирано, насоката на ветерот мора да биде кон преовладувачки правец. Во спротивно, нема да можете да соберете исто толку талог во иста насока. Понекогаш, ако овие формации се појават поради крајбрежен лебдат, тоа не се смета за вистински томболо. Вистински томболо е оној што е формиран од бран и фракционо дифракција на брановите. Делата следат динамика управувана од силата и насоката на ветерот. Овие опашки одат кон крајбрежјето и забавуваат додека се движат низ поплитката вода. Ова забавување се должи на триењето на брановите со земјата. Оваа сила на триење ја намалува брзината со која се движи бранот до тој степен што тие се распаѓаат. Па, кога ќе стигне до островите, тие се близу до крајбрежјето, бидејќи брановите се движат со побавна брзина од нормалното, тие се движат околу островот наместо над него. Како што водата се движи побавно околу островот, патем собира талог. Седиментите се депонираат и продолжуваат да се собираат сè додека не се создаде песочна шипка што го поврзува островот со планот. Очигледно, ова или тоа е многу долг процес на време. Со други зборови, ова има врска со геолошка временска скала (врска). Најпознати симболи во светот Следно, ќе ги опишеме главните карактеристики на најпознатите симболи во светот. Почнавме со оној на плажата Чесил. Сместено е во Дорсет, јужна Англија. Се карактеризира со тоа што е висок 115 метри надморска височина и има плажа долга 29 километри и широка 200 метри. Толку е значајно ова момче што УНЕСКО го прогласи за светско наследство. Друг познат томболо е оној на Трафалгар. Оваа формација навлегува во морето и му дава бодлив круш изглед на ситен песок. Формира прекрасен пејзаж со обемни плажи во карпеста област што нуди спектакуларен панорамски поглед. Интересот за оваа формација се должи на фактот дека таа е единствениот пример за двоен томболо во Андалузија. Во оваа геолошка несреќа откриваме дека брашното е измиено од плимата и осеката и создало два томболоса кои се споиле на островот и крајбрежјето. Овој сојуз во својата внатрешност затвори мала депресија што се поплавува кога врнежите се повисоки од нормалните. Сепак, оваа депресија има свои денови нумерирани, бидејќи материјалите ќе ја закопаат и ќе ја намалат длабочината. Кога морето се повлече, ветерот создаде систем на дини на плажите јужно од островот. Со текот на времето, ерозијата придонесе за фосилизирање на овие сомнежи. Денес целиот овој систем на дини е покриен со растенија како смреки и мастики. Исто така, треба да се земе предвид дека вегетацијата служи за фиксирање на песок. На пример, наоѓаме морско цвеќе, морски товар и цвеќиња од морски крин кои помагаат да се поправи песокот и да се формира шарено ќебе. Во стабилизираните области можеме да најдеме морски рогови, челична четка и каранфили. Од друга страна, во поплавената област наоѓаме трска кои служат како редовен гостилничар за видови птици како галеб, морска птица со црвена сметка и црнокосичка.

Што е томболо

Ние ви ги покажуваме главните карактеристики на надгробната плоча и како се формира. Дознајте повеќе за оваа геолошка формација овде.

Предели и највисоки врвови

Апенинските планини

Ние ве учиме на сè што треба да знаете за планините Апенини. Тоа е кордиделата која ја формира 'рбетот на Италија.

Канчал

Што е трик

Во оваа статија ние ви кажуваме што е трик и како се формира. Знајте сè за оваа геолошка формација што се јавува на планините.

глечерски циркус

Циркус од глечер

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за глацијалниот циркус. Дознајте за карактеристиките и важноста.

Планински ланец

Што е орографија

Во оваа статија ви покажуваме каква е орографијата на една земја и колку е важна нејзината студија. Овде можете да најдете добри информации.

Наметлива карпа

Плутонски карпи

Во оваа статија се фокусираме на тоа да ви кажеме кои се главните видови на плутонски карпи и нивните карактеристики. Дознајте сè за тоа овде.

Како што споменавме во некои статии, се смета дека староста на Земјата е помеѓу 4.400 и 5.100 милијарди години. Оваа теорија се утврдува преку употреба на радиометриски техники за датирање благодарение на информациите и материјалот што може да се извлече од метеоритите. Доказите за ова се конзистентни, па може да се каже дека ова е потеклото на Земјата. Со цел да се објаснат сите настани што се случиле на нашата планета, се користи актуелизам. Законот е кој се заснова на убедувањето дека настаните што се случиле низ историјата се исти што се случуваат и во сегашноста. Во оваа статија ќе посочиме што е актуелизам, кои се неговите карактеристики и колку е важна. Што е актуелизам? Тоа е принцип издаден од ејмс Хатон и понатаму развиен од Чарлс Лајел (врска) во кој е утврдено дека процесите што се случиле низ историјата на Земјата се слични на оние што се случуваат во сегашноста. Оттука, оваа теорија се нарекува реализам. Овој актуелизам исто така се смета за катастрофален. Тоа е дека геолошките карактеристики на денешницата се формираат одеднаш во минатото благодарение на трансформациите и еволуциите. Некои од најважните алатки со кои актуелизмот и униформноста служат за извлекување информации од нашето минато е суперпозиција на слоеви, фауна сукцесија и сукцесија на настаните и во минатото и во еволуцијата на сегашноста. Овој закон беше потврден во XNUMX век и на почетокот на XNUMX век. Тоа беа натуралистите кои беа во можност да ги потврдат фактите со испитување на површината на Земјата. Овие натуралисти се потврдија и се поддржаа на овие факти со цел да ја разберат генезата на планетата и целата нејзина еволуција. Логично има смисла. Зошто процесите ќе се менуваат со текот на времето? Моделите на атмосферски промени, почвата, геолошките агенси (врска) итн. Тие се истите оние кои делуваа на почетокот на сè. Мора да забележите дека пред атмосферата немаше ист состав. Но, тоа е дека, до денес, неговиот состав исто така се менува. Можеби е геолошката временска скала (врска) што нè тера да мислиме дека порано имало други геолошки настани отколку што има сега. Ветер, морски струи, врнежи од дожд, невреме и сл. Тие исто така се случиле кога настанала Земјата. Затоа, она што го брани актуелизмот е дека токму овие исти настани ја трансформираат планетата и предизвикуваат нејзина еволуција, но до ден-денес, тие сè уште имаат ефект и дејствуваат. Битие Генезата на облиците на земјиштето и седиментите беа објаснети на овој начин со постапките на водата, ветерот и брановите што ги следеа и од кои можеа да ги мерат ефектите секој ден. Оние кои го поддржуваа катастрофализмот, се спротивставуваа на идеите за реализам, бидејќи тие бранат дека големите долини, геолошки формации и морски сливови се случиле преку импресивни катаклизми што се случиле во минатото. Тие можат да се најдат во религиозни текстови како Библијата и нејзиниот потоп што може да се објасни како одговорен за големите алувијални слоеви што го преплавија дното на долината. И униформноста има место во сето ова. Тоа е геолошка наука чии теории велат дека процесите што во моментов постојат се случиле постепено. Покрај тоа, тие се причина за геолошките карактеристики што ги има нашата планета. Она што го брани униформноста е дека овие процеси се одржуваат до денес без измени. Биолошки актуелизам Тоа е принцип кој го одржува односот помеѓу живите суштества на денешницата и оние од минатото. Во суштина, она што го прави биолошкиот актуелизам е потврда дека процесите што ги спроведуваат живите суштества денес биле извршени и во минатото. Дека ништо од тоа не се сменило досега. За да биде појасно и полесно да се разбере. Ако некој вид дише и се размножува, многу е веројатно дека овие процеси се правеле и пред милиони години. Значи, ако ова го комбинираме со геолошки процеси, ќе потврдиме дека истите процеси секогаш се случувале и дека ништо од тоа не се променило денес. Вистина е дека овие процеси имаа свои нијанси, со оглед на тоа што живите суштества мораа да се прилагодат на новите средини и услови што самите геолошки агенси ги трансформираа со текот на годините. Сепак, иако нијансите се менуваат, основата на процесот се почитува, односно се дише и тие се размножуваат. Биолошката реализам се однесува на процеси како што се репродукција и метаболизам. Работите веќе почнуваат да се менуваат кога зборуваме за однесувањето на живите суштества. Во овој случај, процесите се посложени за примена на биолошкиот реализам. Бидејќи поединците се прилагодуваат на новите услови, не можеме да осигураме дека тоа е истото однесување што го имаат во секое време. Понатаму, невозможно е да се заклучи однесувањето на изумрените видови и да се знае дали е слично на оние од сега, пред милиони и милиони години. На пример, пред ледено доба (врска), живите суштества мораат да го изменат своето однесување за да се прилагодат на условите и да преживеат. Миграцијата е едно од однесувањата што се одржува во текот на еволуцијата на живите суштества, бидејќи е инстинкт за преживување да сакате да пронајдете живеалиште каде што ќе можат да се размножуваат и да имаат добри услови за живот. Геолошка историја на актуелизам Со цел да се добијат сите информации за тоа што се случувало низ историјата, се користат актуелизам и униформност, кои се бранат по фауна сукцесија, сукцесија на настаните и суперпозиција на слоеви. Според информациите што можат да се добијат од различните фосилни слоеви, го имаме следново: • Позицијата што ја имаа во однос на нивото на морето • Температурата на која живееја • Флората и фауната присутни во тоа време • Моментот кога имаше големи тектонски движења Како што можете да видите, науката се обидува да објасни како Земјата се развила денес.

Актуелизам

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за актуелизмот и еволуцијата на Земјата. Откријте го сето ова овде.

Резервоар за Лос

Резервоар за Лос

Во оваа статија ќе ви ги покажеме карактеристиките, формирањето и важноста на резервоарот Лос. Дознајте сè за тоа овде.

Минерали и карпи

Минерали и карпи

Во оваа статија ви ги покажуваме карактеристиките на минералите и карпите, како и нивната класификација. Ако се сомневате во тоа, ова е вашиот пост.

Фауна на Едиакара

Фауна на Едиакара

Во оваа статија зборуваме за да ги откриеме тајните на фауната во Едиакара. Ако сакате геологија и еволуција, тука ќе научите за тоа.

Сигурно некогаш во животот сте посетиле пештера. Пештерите се прекрасни, фасцинантни и уникатни средини на земјата каде што имаме ендемски екосистем. Во пештерите можеме да цениме одредени природни формации кои се прилично импресивни по нивната убавина и уникатност. Овие формации се нарекуваат сталактити и сталагмити. Многу луѓе ги сметаат овие геолошки формации како вистински уметнички дела на природата. Тоа е нешто што вреди да се знае ако претходно не сте го виделе, сигурно ќе ве изненади. Но, како се разликуваат сталактитите и сталагмитите? Како се формираат? Ние ќе одговориме на сите овие прашања во текот на овој напис. Што се сталактити и сталагмити? Иако имаат слични имиња, меѓу нив има доста извонредни разлики. Неговото формирање и структура е различна. Сталактитите и сталагмитите имаат една заедничка работа: тие се спелеотоми. Овој концепт се однесува на фактот дека тие се наоѓалишта на минерали кои се формираат во пештерите по нивното формирање. Спелеотомите настануваат како резултат на хемиските врнежи што настануваат при формирање на цврсти елементи од раствор. И сталактитите и сталагмитите потекнуваат од наслагите на калциум карбонат. Овие формации се јавуваат во варовнички пештери. Не значи дека не е случај кога може да се формира во некои вештачки или антропски шуплини со потекло од други различни минерални наслаги. Главната разлика помеѓу овие две формации е локацијата. Секој од нив има различен процес на формирање од другиот и, според тоа, се менува и нејзината локација во рамките на една пештера. Willе го анализираме ова подетално, опишувајќи што е секој од нив. Сталактити Почнуваме со формациите што потекнуваат од таванот. Неговиот раст започнува на врвот на пештерата и оди надолу. Почетокот на сталактитот е капка минерализирана вода. Како што паѓаат капките, тие оставаат траги од калцитот зад себе. Калцитот е минерал кој е составен од калциум карбонат, па се таложи во контакт со вода. Со текот на годините, по падот на последователните минерализирани капки, се повеќе се таложи и се акумулира калцит. Кога ова е преполно, гледаме дека станува сè поголемо и добива различни форми. Најчеста форма е обликот на конусот. Најчесто е да се види голем број калцитни конуси со вода што талогува од таванот. Големината на конусите зависи од количината на капки вода што циркулираат во таа област и од времето кога протокот на капки го влече калцитот. Може да се каже дека сталактитите се карпести формации кои се создаваат од горе надолу. Во центарот на сталактитот се наоѓа канал низ кој минералната вода продолжува да циркулира. Токму овој фактор ги разликува од другите геолошки формации кои имаат сличен изглед. Сталагмити Сега продолжуваме да ги опишуваме сталагмитите. Од друга страна, тие се формации кои потекнуваат од земјата и се развиваат на асцендентен начин. Како и претходните, сталагмитите почнуваат да се формираат преку минерализиран пад со калцит. Овие капки што паѓаат акумулираат наноси на калцит сукцесивно. Формациите овде можат да варираат повеќе бидејќи немаат централен канал како сталактити низ кои кружат капки вода поради силата на гравитацијата. Една разлика е во тоа што тие се помасивни од сталактитите. Поради процесот на формирање, сталагмитите имаат позаоблена форма отколку форма на конус. Исто така, почесто е да се видат некои со неправилни формации. Најчести форми се оние прави тубуларни форми наречени макарони. Други вообичаени формации се конулитос (тие имаат структура како калцифициран кратер), бисери (со позаоблена форма) и други. Сталактитите и сталагмитите се нормално свртени еден кон друг. Вообичаено е да се види сталактит над и нормално на него сталагмит. Ова се должи на фактот дека капките што преципитираат од сталактитот имаат траги од калцит што се таложат на земјата за да се формира сталагмит. Како се формираат сталактити и сталагмити toе го анализираме процесот на формирање и на депозитите. Како што споменавме претходно, тие се формираат со процес на хемиски врнежи. Овие минерали што таложат се раствораат во вода. Овие формации се формираат затоа што СО2 што се раствора во дождовната вода формира калциум карбонат кога ќе дојде во контакт со карпите од варовник. Во зависност од режимот на врнежи и нивото на инфилтрација на вода, овие формации ќе се појават порано или подоцна. Тоа е дождовната вода што проникнува низ земјата и ја раствора варовничката карпа. Како резултат, овие капки им даваат форма на овие наслаги. Калциум бикарбонатот е многу растворлив во вода и е она што се формира по контакт со СО2 што го носи дождовната вода. Овој бикарбонат произведува израсток каде што излегува СО2, кој, кога реагира, се таложи во форма на калциум карбонат. Калциум карбонатот започнува да потекнува од одредени конкременти околу точката каде паѓа падот. Ова се случува само кај сталактитите, бидејќи капките паѓаат поради силата на гравитацијата што ги принудува да паднат на земја. Затоа, капките завршуваат да се истураат на земјата. Каде да ги видите овие формации Сигурно ќе ве воодушеви ако досега не сте ги виделе овие формации (што не е најчеста). Сепак, ќе ви ги кажеме местата каде што можете да ги најдете најголемите формации на сталактит и сталагмит. Бидејќи е многу бавна формација, така што тие растат само 2,5 см во должина, потребни се околу 4.000 или 5.000 години. Најголемиот сталактит во светот може да се најде во пештерите Нерја, лоцирани во провинцијата Малага. Тој е висок 60 метри и дијаметар 18 метри. Потребни се 450.000 XNUMX години за целосно формирање. Од друга страна, најголемиот сталагмит во светот е висок 67 метри и можеме да го најдеме во пештерата Мартин Инфиерно, на Куба.

Сталактити и сталагмити

Во овој пост детално објаснуваме како се формираат сталактити и сталагмити и каде можете да ги посетите најголемите во светот.

геосфера

геосфера

Во овој пост можете да најдете сè што е поврзано со карактеристиките и важноста на геосферата. Внесете тука за да дознаете за тоа.

Река Колорадо

Рио Колорадо

Во овој пост ви кажуваме сè што треба да знаете за реката Колорадо. Внесете тука за да ги откриете фасцинантните одлики на оваа позната река.

На оваа планета има области каде опасноста изобилува со поголема количина отколку во другите и затоа, овие области добиваат позачудувачки имиња за кои можеби мислите дека се однесуваат на нешто поопасно. Во овој случај ќе разговараме за пацифичкиот огнен прстен. Некои го знаат како пацифички огнен прстен и други како цирку-пацифички појас. Сите овие имиња се однесуваат на област што го опкружува овој океан и каде има и многу висока сеизмичка и вулканска активност. Во оваа статија ќе ви кажеме што е огнен прстен на Пацификот, кои карактеристики ги има и неговата важност за студиите и познавањето на планетата. Што е огнен прстен на Пацификот Во оваа област, во форма на потковица, а не на круг, има големи количини на сеизмичка и вулканска активност. Ова ја прави оваа област поопасна поради катастрофите што можат да бидат предизвикани. Овој појас се протега на повеќе од 40.000 километри од Нов Зеланд до целиот западен брег на Јужна Америка. Исто така, ја преминува целата област на бреговите на Источна Азија и Алјаска и минува низ северо-источно од Северна Америка и Централна Америка. Како што споменавме во тектониката на плочите (врска), овој појас ги обележува рабовите што постојат на пацифичката плоча заедно со другите помали тектонски плочи кои ја формираат она што се нарекува Земјина кора (врска). Бидејќи е област со многу висока сеизмичка и вулканска активност, таа е класифицирана како опасна. Како е формиран? Пацифичкиот огнен прстен настанал со движење на тектонски плочи. Плочите не се фиксирани, но се во континуирано движење. Ова се должи на струењата на конвекцијата што постојат во мантијата на Земјата. Разликата во густината на материјалите предизвикува нивно движење и доведува до движење на тектонските плочи. На овој начин се постигнува поместување од неколку сантиметри годишно. Не го забележуваме од човечки размер, но покажува дали го проценуваме геолошкото време (врска). Во текот на милиони години, движењето на овие плочи предизвика формирање на огнен прстен на Пацификот. Тектонските плочи не се тотално обединети едни со други, но постои јаз меѓу нив. Тие обично се дебели околу 80 км и се движат низ струјните струи споени во мантијата. Како што се движат овие плочи, тие имаат тенденција да се одделат и да се судираат едни со други. Во зависност од густината на секоја од нив, едното може да потоне и над другото. На пример, океанските плочи имаат поголема густина од континенталните. Затоа, тие се оние кои кога ќе се судрат обете плочи, се субдуктираат пред другата. Ова движење и судир на плочи произведува интензивна геолошка активност на рабовите на плочите. Затоа, овие области се сметаат за особено активни. Ограничувањата на плочите наоѓаме: • Конвергентни граници. Во овие граници се наоѓаат тектонските плочи кои се судираат едни со други. Ова може да предизвика потешка плоча да се судри со полесна. На овој начин се создава она што е познато како зона на субдукција. Едната плоча се субдуктира над другата. Во овие области каде што се јавува ова, постои голема вулканска количина затоа што оваа субдукција предизвикува зголемување на магмата низ кората. Очигледно, ова не се случува во еден момент. Тоа е процес што трае милијарди години. Така се формирани вулканските лакови. • Различни граници. Тие се тотално спротивни на конвергентните. Во овие плочите се во состојба на раздвојување. Секоја година тие се одделуваат малку повеќе, создавајќи нова океанска површина. • Граници на трансформација. Во овие граници плочите не се одделуваат ниту се спојуваат, тие само се лизгаат на паралелен или хоризонтален начин. • Hotешки точки. Тие се региони каде копнената мантија што се наоѓа веднаш под плочата има поголема температура од другите области. Во овие случаи, жешката магма е во состојба да се искачи на површината и да произведе поактивни вулкани. Како граници на плочите се сметаат оние области каде што се концентрирани и геолошката и вулканската активност. Поради оваа причина, нормално е дека толку многу вулкани и земјотреси се концентрирани во огнениот прстен на Пацификот. Проблемот е кога ќе се појави земјотрес во морето и резултира со цунами со соодветно цунами. Во овие случаи, опасноста се зголемува до тој степен што може да предизвика катастрофи како онаа во Фукушима во 2011 година. Активност на пацифичкиот огнен прстен Како што можеби сте забележале, вулканите не се рамномерно распоредени низ целата планета. Сосема спротивното. Тие се дел од област каде што геолошката активност е поголема. Ако оваа активност не постоеше, вулканите немаше да постојат. Земјотресите се предизвикани од акумулација и ослободување на енергија помеѓу плочите. Овие земјотреси се почести во земјите каде ги имаме лоцирани по должината на областа на Пацифичкиот огнен прстен. И тоа е дека овој огнен прстен концентрира 75% од сите вулкани кои се активни на целата планета. 90% од земјотресите исто така се случуваат. Постојат бројни острови и архипелази заедно и различни вулкани кои имаат насилни и експлозивни ерупции. Вулканските лакови се исто така чести. Тие се синџири на вулкани кои лежат на врвот на плочите на зафаќање. Овој факт прави многу луѓе ширум светот да имаат фасцинација и страв за овој огнен појас. Тоа е затоа што силата со која тие дејствуваат е огромна и може да ослободи вистински природни катастрофи.

Пацифички огнен прстен

Во оваа статија ќе ви ги покажеме главните карактеристики на огнениот прстен на Пацификот, неговото потекло и важност. Не го пропуштај!

Карактеристики на јадрото на Земјата

Јадро на Земјата

Во овој пост детално ги објаснуваме карактеристиките, составот и потеклото на јадрото на Земјата. Внесете за да знаете сè за тоа.

Земјино магнетно поле

Земјино магнетно поле

Во оваа статија ќе објасниме што е магнетното поле на Земјата, за што служи и како потекнува. Внесете тука за да дознаете повеќе за нашата планета.

Континентална и океанска кора

Континентална кора

Во оваа статија детално објаснуваме сè што треба да знаете за континенталната кора и нејзиниот состав. Не го пропуштај!

Пегматит

Пегматит

Внесете тука за да научите детално сè за пегматитот. Можете да дознаете за неговите карактеристики, потекло и главни намени.

панорамски на континенталната полица

Континентална платформа

Континенталната полица е од големо значење за владите бидејќи нуди многу природни ресурси, влезете тука и научете за тоа.

Аконкагва

Аконкагва

Ние детално објаснуваме сè што треба да знаете за Аконкагва. Внесете тука за да ја запознаете величината на овие планини. Не го пропуштај!

Песочник

Песочник

Песочник е најраспространетата седиментна карпа на Земјата. Внесете тука за да знаете сè за оваа карпа. Употреби, обука и класификација.

Вегетација на Баскиските Планини

Баскиски планини

На овој пост можете да најдете детални информации за Баскиските Планини. Дознајте за геологијата, вегетацијата и климата на овие планини.

Монтес де Леон

Монтес де Леон

На овој пост можете да најдете многу добри информации за Монтес де Леон. Beе можете да ги знаете нејзините главни планини и врвови и преовладувачката клима.

Планини во Малага

Планини во Малага

Во оваа статија можете да ги најдете историјата, карактеристиките и убавината на Монтес де Малага. Внесете тука за да го знаете темелно.

Што да видам на планините во Толедо

Монтес де Толедо

Во оваа статија ви покажуваме што да видите на планините во Толедо. Ние ви даваме опис на главните места за посета. Не го пропуштај!

Планини Галиција

Планини Галиција

Во оваа статија ви го прикажуваме целото геолошко богатство на галициските планини. Дознајте за неговите карактеристики и важност тука.

Универзални планини

Универзални планини

Во оваа статија можете да ги најдете геолошките карактеристики на Универзалните Планини, покрај тоа што знаете една од најдобрите рути.

Уралски планини

Уралски планини

Ние ви ги кажуваме главните карактеристики на планините Урал, како и нивното формирање, економската важност, флората и фауната. Не го пропуштај!

Никола Стено

Никола Стено

Во оваа статија ја објаснуваме целата биографија на Никола Стено, како и неговите главни подвизи. Откријте сè за таткото на геологијата.

Ејмс Хатон

Ејмс Хатон

Во овој пост детално ви ја кажуваме биографијата и откритијата што Jamesејмс Хатон придонесе во геологијата. Знајте сè за него.

Најголеми езера во светот

Најголемите езера во светот

Внесете тука за да ги знаете најголемите езера во светот и кои се нивните главни карактеристики. Ние ви кажуваме во детали.

Чарлс Лајел

Чарлс Лајел

Во оваа статија ќе се сретнете со Чарлс Лајел, еден од основачите на модерната геологија. Внесете и дознајте за неговата работа и откритија.

Ориноко турнеја

Река Ориноко

Внесете тука и научете сè за реката Ориноко. Таа е една од најголемите реки во светот и има големо значење низ цела Јужна Америка.

Формирање на планински масиви

Орогенеза

Ние детално објаснуваме сè што е поврзано со орогенезата. Дознајте како се формираат планинските масиви. Влези сега!

5-те големи езера

Големи езера на Северна Америка

5-те големи езера на Северна Америка имаат уникатни карактеристики низ целиот свет. Внесете тука и знајте ги сите нејзини тајни. Ние ви кажуваме сè.

Карпати планини

Карпати планини

Карпатите планини се мета на многу туристички активности поради нивните уникатни карактеристики. Овде можете да знаете сè што треба да знаете и да видите.

егејското море и неговите погледи

Егејско Море

На овој пост ќе можете длабоко да го познавате Егејското Море, од тоа како е и каде се наоѓа, до постојниот биодиверзитет и неговите закани. Влезете и запознајте се.

формирање на земјата

Како е создадена Земјата

На овој пост можете да научите сè за тоа како е создадена Земјата. Дознајте повеќе за нашата планета и како таа се развивала низ годините.

плажи на црвено море

Црвеното море

На овој пост ќе научите како е формирано Црвеното Море и која е неговата карактеристична боја. Дали сакате да дознаете за тоа? Внесете тука.

надворешни геолошки агенси

Геолошки агенси

Геолошките агенти се задолжени за трансформација на пределот и релјефот на Земјата. Научете кои се тие и како тие работат тука.