Јоносфера

Еден од слоевите на атмосферата што нè штити е јоносферата. Тоа е регион кој содржи голем број атоми и молекули кои се полнат со електрична енергија. Овие наелектризирани честички се создаваат благодарение на зрачењето што доаѓа од вселената, главно од нашата starвезда Сонцето. Ова зрачење ги погодува неутралните атоми и молекулите на воздухот во атмосферата и на крај ги полни со електрична енергија. Јоносферата е од голема важност за луѓето и, затоа, ќе му го посветиме целиот овој пост на неа. Toе објасниме сè што треба да знаете за карактеристиките, работењето и важноста на јоносферата. Главни карактеристики Додека Сонцето сјае постојано, за време на својата активност генерира голема количина на електромагнетно зрачење. Ова зрачење ги погодува слоевите на нашата планета, полнејќи ги атомите и молекулите со електрична енергија. Откако ќе се полнат сите честички, се формира слој што го нарекуваме јоносфера. Овој слој се наоѓа помеѓу мезосферата, термосферата и егзосферата. Повеќе или помалку можете да видите дека започнува на висина од околу 50 км над површината на земјата. Иако започнува во оваа точка, каде станува поцелосно и поважно е над 80 км. Во регионите што се наоѓаат во горните делови на јоносферата можеме да видиме стотици километри над површината што се протегаат десетици илјади километри во вселената е она што ние го нарекуваме магнетосфера. Магнетосферата е слојот на атмосферата што го нарекуваме на овој начин поради нејзиното однесување заради магнетното поле (врската) на Земјата и дејството на Сонцето врз него. Јоносферата и магнетосферата се поврзани со полнежите на честичките. Едниот има електрични полнежи, а другиот има магнетни полнежи. Слоеви на јоносфера Како што споменавме претходно, иако јоносферата започнува на 50 км, таа има различни слоеви во зависност од концентрацијата и составот на јони што ја формираат. Претходно, се сметаше дека јоносферата е составена од неколку различни слоеви кои беа идентификувани со буквите Д, Е и Ф. F слојот беше поделен на два подетални региони кои беа F1 и F2. Денес, на располагање е повеќе знаење за јоносферата благодарение на развојот на технологијата и познато е дека овие слоеви не се многу различни. Меѓутоа, за да не се вртат луѓето во вртоглавица, се одржува оригиналната шема што првично била. Partе ги анализираме дел по дел различните слоеви на јоносферата за детално да го видиме нивниот состав и важност. Регион Д Ова е најнискиот дел од целата јоносфера. Достигнува надморска височина од 70 до 90 км. Регионот Д има различни карактеристики од регионите Е и Ф. Тоа е затоа што неговите слободни електрони исчезнуваат скоро целосно преку ноќ. Тие имаат тенденција да исчезнат бидејќи се комбинираат со јони на кислород и формираат молекули на кислород кои се електрично неутрални. Регион Е Ова е слојот познат и како Kennekky-Heaviside. Ова име е дадено во чест на американскиот инженер Артур Е. Кенели и англискиот физичар Оливер Хевисајд. Овој слој се протега повеќе или помалку од 90 км, каде што Д слојот завршува до 160 км. Има јасна разлика со регионот Д и е дека јонизацијата останува цела ноќ. Треба да се спомене дека е исто така доста намален. Регион F Има приближна надморска височина од 160 км до крајот. Тоа е делот што има најголема концентрација на слободни електрони бидејќи е најблиску до сонцето. Затоа, согледува повеќе зрачење. Неговиот степен на јонизација нема многу промени во текот на ноќта, бидејќи има промена во дистрибуцијата на јони. Во текот на денот можеме да видиме два слоја: помал слој кој е познат како F1 што е повисоко и, уште еден високо јонизиран доминантен слој кој е познат како F2. Во текот на ноќта и двајцата се споени на ниво на F2 слојот, кој е познат како Аплтон. Улогата и важноста на јоносферата За многумина, да се има слој од атмосфера што е електрично наполнет не може да значи ништо. Сепак, јоносферата е од голема важност за развојот на човештвото. На пример, благодарение на овој слој можеме да пропагираме радио бранови на различни места на планетата. Ние исто така можеме да ги испратиме сигналите помеѓу сателитите и Земјата. Еден од најважните фактори зошто јоносферата е основна за луѓето е тоа што нè штити од опасно зрачење од вселената. Благодарение на јоносферата можеме да видиме прекрасни природни појави како што се Северните светла (врска). Исто така, ја штити нашата планета од небесните карпести маси кои влегуваат во атмосферата. Термосферата ни помага да се заштитиме и да ја регулираме температурата на Земјата со апсорбирање на дел од УВ зрачењето и Х-зраците што ги емитува Сонцето. Од друга страна, егзосферата е првата линија на одбрана помеѓу планетата и сончевите зраци. Температурите во овој многу потребен слој се екстремно високи. Во некои моменти можеме да најдеме 1.500 степени Целзиусови. На оваа температура, освен фактот дека е невозможно да се живее, би го изгорел секој човечки елемент што ќе помине покрај него. Ова е она што предизвикува голем дел од метеоритите што ја погодија нашата планета да се распаѓаат и да формираат стрелачки starsвезди. И, тоа е дека кога овие карпи ќе стапат во контакт со јоносферата и високата температура на која се наоѓа во некои точки, ќе откриеме дека објектот станува нешто блескаво и опкружен со оган сè додека не се распадне. Навистина е многу неопходен слој за да се развие човечкиот живот каков што го знаеме денес. Од оваа причина, важно е да ја познаваме подетално и да го проучуваме нејзиното однесување, бидејќи не можеме да живееме без неа.

Еден од слоеви на атмосферата што нè штити е јоносфера. Тоа е регион кој содржи голем број атоми и молекули кои се полнат со електрична енергија. Овие наелектризирани честички се создаваат благодарение на зрачењето што доаѓа од вселената, главно од нашата starвезда Сонцето. Ова зрачење ги погодува неутралните атоми и молекулите на воздухот во атмосферата и завршува наполнувајќи ги со електрична енергија. Јоносферата е од голема важност за луѓето и, затоа, ќе му го посветиме целиот овој пост на неа.

Toе објасниме сè што треба да знаете за карактеристиките, работењето и важноста на јоносферата.

клучните карактеристики

Слоеви на атмосферата

Додека Сонцето сјае постојано, за време на својата активност генерира голема количина на електромагнетно зрачење. Ова зрачење паѓа на слоевите на нашата планета, полнејќи ги атомите и молекулите со електрична енергија. Откако ќе се полнат сите честички, се формира слој што го нарекуваме јоносфера. Овој слој се наоѓа помеѓу мезосферата, термосферата и егзосферата.

Повеќе или помалку можете да видите дека започнува на висина од околу 50 км над површината на земјата. Иако започнува во оваа точка, каде станува поцелосно и поважно е над 80 км. Во регионите што се наоѓаат во горните делови на јоносферата можеме да видиме стотици километри над површината што се протегаат десетици илјади километри во вселената е она што ние го нарекуваме магнетосфера. Магнетосферата е слојот на атмосферата што го нарекуваме на овој начин поради неговото однесување поради Земјино магнетно поле и дејството на Сонцето врз него.

Јоносферата и магнетосферата се поврзани со полнежите на честичките. Едниот има електрични полнежи, а другиот има магнетни полнежи.

Слоеви на јоносфера

Јоносфера

Како што споменавме претходно, иако јоносферата започнува на 50 км, таа има различни слоеви во зависност од концентрацијата и составот на јони што ја формираат. Претходно, се сметаше дека јоносферата е составена од неколку различни слоеви кои беа идентификувани со буквите Д, Е и Ф. F слојот беше поделен на два подетални региони кои беа F1 и F2. Денес, на располагање е повеќе знаење за јоносферата благодарение на развојот на технологијата и познато е дека овие слоеви не се многу различни. Меѓутоа, за да не се вртат луѓето во вртоглавица, се одржува оригиналната шема што ја имале на почетокот.

Partе ги анализираме дел по дел различните слоеви на јоносферата за детално да го видиме нивниот состав и важност.

Регион Д.

Тоа е најнискиот дел од целата јоносфера. Достигнува надморска височина од 70 до 90 км. Регионот Д има различни карактеристики од регионите Е и Ф. Ова е затоа што неговите слободни електрони исчезнуваат скоро целосно во текот на ноќта. Тие имаат тенденција да исчезнат бидејќи се комбинираат со јони на кислород и формираат молекули на кислород кои се електрично неутрални.

Регион Е.

Ова е слојот познат и како Kennekky-Heaviside. Ова име е дадено во чест на американскиот инженер Артур Е.Кенели и англискиот физичар Оливер Хевисајд. Овој слој се протега повеќе или помалку од 90 км, каде што Д слојот завршува до 160 км. Има јасна разлика со регионот Д и е дека јонизацијата останува цела ноќ. Треба да се спомене дека е исто така доста намален.

Регион Ф.

Има приближна надморска височина од 160 км до крајот. Тоа е делот што има најголема концентрација на слободни електрони бидејќи е најблиску до сонцето. Затоа, согледува повеќе зрачење. Неговиот степен на јонизација нема многу промени во текот на ноќта, бидејќи има промена во дистрибуцијата на јони. Во текот на денот можеме да видиме два слоја: помал слој познат како F1 кој е повисоко и друг високо јонизиран доминантен слој познат како F2. Во текот на ноќта и двајцата се споени на ниво на F2 слојот, кој е познат како Аплтон.

Улогата и важноста на јоносферата

Јоносфера за луѓето

За многумина, да се има слој од атмосфера што е електрично наполнет можеби не значи ништо. Сепак, јоносферата е од голема важност за развојот на човештвото. На пример, благодарение на овој слој можеме да пропагираме радио бранови на различни места на планетата. Ние исто така можеме да ги испратиме сигналите помеѓу сателитите и Земјата.

Еден од најважните фактори зошто јоносферата е основна за луѓето е тоа што нè штити од опасно зрачење од вселената. Благодарение на јоносферата можеме да видиме прекрасни природни појави како на пр Северна светлина. Исто така, ја штити нашата планета од небесните карпести маси кои влегуваат во атмосферата. Термосферата ни помага да се заштитиме и да ја регулираме температурата на Земјата со апсорбирање на дел од УВ зрачењето и Х-зраците што ги емитува Сонцето. Од друга страна, егзосферата е првата линија на одбрана помеѓу планетата и сончевите зраци. .

Температурите во овој многу потребен слој се екстремно високи. Во некои моменти можеме да најдеме 1.500 степени Целзиусови. На оваа температура, освен фактот дека е невозможно да се живее, би го изгорел секој човечки елемент што ќе помине покрај него. Ова е она што предизвикува голем дел од метеоритите што ја погодија нашата планета да се распаѓаат и да формираат стрелачки starsвезди. И, тоа е дека кога овие карпи ќе стапат во контакт со јоносферата и високата температура на која се наоѓа во некои точки, ќе откриеме дека објектот станува нешто блескаво и опкружен со оган сè додека не се распадне.

Навистина е многу неопходен слој за да се развие човечкиот живот каков што го знаеме денес. Затоа, важно е да ја познаваме подетално и да го проучуваме нејзиното однесување, бидејќи не можеме да живееме без неа.

Се надевам дека со оваа информација ќе можете да дознаете повеќе за јоносферата.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.