што е ерозија

што е ерозија

Во околината има многу начини да се деградира. Еден од надворешните агенси што го деградира природниот екосистем е ерозијата. Многу луѓе не знаат добро што е ерозија, какви ефекти има и кои се нејзините последици. Ерозијата е нешто што беше оштетено и од природни и од човечки агенси.

Поради оваа причина, ќе ја посветиме оваа статија за да ви кажеме што е ерозија, кои се нејзините карактеристики, потекло и последици.

што е ерозија

Што е ерозијата и нејзините причини?

Ерозијата на почвата се должи на геолошко дејство (како што е проток на вода или топење на мраз), климатски дејства (како дожд или силен ветер) или човечка активност (како што се земјоделство, уништување на шумите, ширење на градовите). итн.).

ерозија на почвата Тоа е дисконтинуирана и бавна појава која вклучува свлечишта кои се движат од површината, предизвикувајќи промени во изгледот на земјиштето на долг рок. Во некои случаи, поради природни катастрофи или антропогена прекумерна активност, ерозијата се јавува со забрзана брзина, што резултира со деградација на почвата и губење на органски материи и минерали.

Важноста на овој феномен е во тоа што почвата всушност се смета за необновлив ресурс бидејќи е потребно долго време да се формира. Во Мексико, проблемот се јавува главно во области со нерамен терен, каде што се изразени наклоните на земјиштето. Имајќи предвид дека ваков тип на топографија постои на поголем дел од територијата на државата, а на овие места се најдени привремени површини за одгледување, може да се смета дека проблемот е сериозен.

Видови на ерозија на почвата

деградација на почвата

водена ерозија

Постојат три главни типа на природна ерозија на почвата:

 • водена ерозија. Се создава од канали кои можат да бидат дождовница или проток на река.
 • ветерна ерозија. Однесен е од силни ветрови.
 • Гравитациона ерозија. Тоа произлегува од гравитационите ефекти на паѓањето на карпите или топењето на глечерите од врвот на падината.

Постои уште еден вид на ерозија на почвата што се јавува побрзо:

 • човечка ерозија. Се произведува од човечки активности кои влијаат на трошењето и влошувањето на почвата, како што се интензивното земјоделство, уништувањето на шумите, изградбата на канали и патишта, проширувањето на урбаните области, интензивното сточарство, рударството итн. главно.

Главни причини

Причините за ерозијата на почвата можат да бидат различни, а главните се:

 • Движење на вода. Во форма на дожд, реки или морски струи, водата удира во земјата и олабавува делови од површината, влечејќи ја струјата.
 • движење на ветерот. Дувањето на силни ветрови против земјата ги олабавува и придвижува честичките и остатоците (во форма на прашина, песок или карпи) на површината.
 • Движење на карпи и глечери. Пролевањето мраз од глечерите или карпите што се тркалаат надолу од врвот на падина може да предизвика атмосферски влијанија или пукање на нејзиниот пат.
 • изложени на екстремни температури. Продолжените периоди на екстремно топло или студено време може да ја променат површината на подот и да предизвикаат пукнатини или пукнатини, што го фаворизира неговото абење.
 • Човечка употреба и злоупотреба на земјиштето. Прекумерните човечки активности, како што се интензивното земјоделство или изградбата на урбани средини, може да предизвикаат деградација на почвата, во многу случаи неповратна штета.

Последици од ерозија на почвата

опустинување

Главните последици од ерозијата на почвата предизвикани од човечки активности вклучуваат:

 • Губење на приносот на плодно земјиште за одржливост на агроекосистемите и продуктивноста на земјиштето.
 • Загадување и седиментација на потоци и реки се зголеми, што предизвика таму да живеат помалку видови.
 • опустинување на почвата го прави земјиштето суво или несоодветно за живот (поради недостаток на вода, вегетација и храна).
 • Нискиот капацитет за филтрирање на опустинетите почви може да предизвикаат поплави во областа.
 • Нерамнотежа во екосистемите да доведе до губење на биолошката разновидност, односно губење на животинските и растителните популации.
 • губење на шумите способен да апсорбира јаглерод диоксид драстично ја промени глобалната клима.

Како да го избегнете?

За да се спречи ерозијата и абењето на почвата предизвикани од човечки активности, најдобро решение е да се спречат и да се спроведат следните активности:

 • Одржливо користење на земјиштето. Тоа може да помогне да се намалат влијанијата врз земјоделството и сточарството и да се спречи деградација на почвата поради губење на хранливи материи.
 • Репопулација на шумите. Засадувањето дрвја и растенија го олеснува обновувањето на екосистемот и одржувањето на почвата.
 • Садење вегетација. Промовирањето на одржливо садење во изложени области или каде што се распоредени градежни машини може да помогне да се стабилизира почвата и нејзините хранливи материи.
 • Изградба на одводни канали. Во областите со слаб капацитет за апсорпција на почвата, олуците можат да помогнат во насочување на водата за да се спречат поплави.

Уништувањето на шумите резултираше со губење на живеалиштата за милиони видови растенија и животни. Уништувањето на шумите е чин предизвикан од човекот кој вклучува расчистување на шумите и џунглите со сеча или палење. Доколку оваа акција се спроведува интензивно без соодветни мерки за пошумување, може да предизвика сериозна штета на почвите и екосистемите, вклучувајќи:

 • Милиони растителни и животински видови ги загубија своите живеалишта. Ова е најзначајниот ефект, бидејќи организмите не можат да го преживеат уништувањето на животната средина.
 • Климатски промени Недискриминирачкото сечење на дрвјата ги менува климатските услови бидејќи тие ја зачувуваат почвата и ја одржуваат влажноста во околината и хидролошкиот циклус кој ја враќа пареата во атмосферата.
 • Поголем ефект на стаклена градина. Освен што интервенираат во климата, дрвјата апсорбираат и гасови кои придонесуваат за глобалното затоплување. Неговото отсуство ја менува концентрацијата на гасот во атмосферата поради неселективно сеча.

Вегетацијата ги одржува својствата на почвата, ја спречува ерозијата, зазема клучно место во водниот циклус - а со тоа и во климата - и ја штити биолошката разновидност. Затоа, за одржување на хармонијата на екосистемот, грижата и одржувањето на почвата е од суштинско значење.

Се надевам дека со оваа информација можете да дознаете повеќе за тоа што е ерозија и нејзините карактеристики.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.