Што е томболо

Геолошките формации имаат различни имиња во зависност од нивната морфологија и потеклото. Денес ќе разговараме за географска одлика на седиментно потекло позната како томболо. Тоа е копнена форма што формира копнен спој помеѓу остров и земја, карпа подалеку од копно, помеѓу два острови или помеѓу две големи карпи. Знаеме неколку примери на томболо, како што е песочниот истмус кој се спојува со Карпата на Гибралтар со копното. Во оваа статија ќе разговараме за карактеристиките на надгробната плоча и за тоа како се формира. Општо Овие геолошки формации се јавуваат затоа што островите создаваат рефракција во движењето на брановите. Нормално, оваа рефракција на брановите е таложење на песок и камења во областа каде што се кршат. Со зголемувањето на нивото на морето, тоа придонесува за таложење на сите материјали депонирани од брановите. Овие материјали што се туркаат нагоре, прават патека како онаа што ја гледаме во случајот со плажата Чесил. Овој томболо го поврзува Островот Портланд со Дорсет кој известува за карпестиот гребен покрај брегот. Да го анализираме гробот на Карпата на Гибралтар. Оваа карпа се наоѓа на крајниот југозапад на Европа на Пиринејскиот полуостров. Тоа не е ништо повеќе од варовнички теме со висина од 426 метри. Оваа карпа е добро позната по тоа што е домаќин на околу 250 макаки, ​​последните примати во дивината во Европа. Исто така, има лавиринтна мрежа од тунели кои заедно со макаките ја прават туристичка атракција во текот на целата година. Оваа карпа се смета за природен резерват. Гробниците се нарекуваат и врзани острови затоа што се чини дека тие не биле целосно одделени од крајбрежјето. Оваа формација може да изгледа осамена или да се наоѓа во групи. Кога ќе го најдеме во групи, стапчињата од песок формираат комплет како да е лагуна близу крајбрежјето. Овие лагуни се привремени бидејќи со текот на времето сигурно ќе се полнат со талог. Како се формира томболо Овој крајбрежен лебдат се одвива кога брановите го туркаат седиментот. Овој талог може да биде составен од песок, тиња и глина. Овој талог се акумулира помеѓу плажата и островот создавајќи зона на акумулација што може да се види како островот е врзан за копното. Лебдат лебдат зависи од правецот на ветерот. За ветерот да се формира континуирано, насоката на ветерот мора да биде кон преовладувачки правец. Во спротивно, нема да можете да соберете исто толку талог во иста насока. Понекогаш, ако овие формации се појават поради крајбрежен лебдат, тоа не се смета за вистински томболо. Вистински томболо е оној што е формиран од бран и фракционо дифракција на брановите. Делата следат динамика управувана од силата и насоката на ветерот. Овие опашки одат кон крајбрежјето и забавуваат додека се движат низ поплитката вода. Ова забавување се должи на триењето на брановите со земјата. Оваа сила на триење ја намалува брзината со која се движи бранот до тој степен што тие се распаѓаат. Па, кога ќе стигне до островите, тие се близу до крајбрежјето, бидејќи брановите се движат со побавна брзина од нормалното, тие се движат околу островот наместо над него. Како што водата се движи побавно околу островот, патем собира талог. Седиментите се депонираат и продолжуваат да се собираат сè додека не се создаде песочна шипка што го поврзува островот со планот. Очигледно, ова или тоа е многу долг процес на време. Со други зборови, ова има врска со геолошка временска скала (врска). Најпознати симболи во светот Следно, ќе ги опишеме главните карактеристики на најпознатите симболи во светот. Почнавме со оној на плажата Чесил. Сместено е во Дорсет, јужна Англија. Се карактеризира со тоа што е висок 115 метри надморска височина и има плажа долга 29 километри и широка 200 метри. Толку е значајно ова момче што УНЕСКО го прогласи за светско наследство. Друг познат томболо е оној на Трафалгар. Оваа формација навлегува во морето и му дава бодлив круш изглед на ситен песок. Формира прекрасен пејзаж со обемни плажи во карпеста област што нуди спектакуларен панорамски поглед. Интересот за оваа формација се должи на фактот дека таа е единствениот пример за двоен томболо во Андалузија. Во оваа геолошка несреќа откриваме дека брашното е измиено од плимата и осеката и создало два томболоса кои се споиле на островот и крајбрежјето. Овој сојуз во својата внатрешност затвори мала депресија што се поплавува кога врнежите се повисоки од нормалните. Сепак, оваа депресија има свои денови нумерирани, бидејќи материјалите ќе ја закопаат и ќе ја намалат длабочината. Кога морето се повлече, ветерот создаде систем на дини на плажите јужно од островот. Со текот на времето, ерозијата придонесе за фосилизирање на овие сомнежи. Денес целиот овој систем на дини е покриен со растенија како смреки и мастики. Исто така, треба да се земе предвид дека вегетацијата служи за фиксирање на песок. На пример, наоѓаме морско цвеќе, морски товар и цвеќиња од морски крин кои помагаат да се поправи песокот и да се формира шарено ќебе. Во стабилизираните области можеме да најдеме морски рогови, челична четка и каранфили. Од друга страна, во поплавената област наоѓаме трска кои служат како редовен гостилничар за видови птици како галеб, морска птица со црвена сметка и црнокосичка.

Геолошките формации имаат различни имиња во зависност од нивната морфологија и потеклото. Денес ќе разговараме за географска карактеристика на седиментно потекло позната како томболо. Тоа е географска карактеристика што формира копнен спој помеѓу остров и земја, карпа далеку од копното, помеѓу два острови или помеѓу две големи карпи. Знаеме неколку примери на надгробни споменици како што е песочниот истмус што се спојува со Карпата на Гибралтар со копното.

Во оваа статија ќе разговараме за карактеристиките на надгробната плоча и за тоа како се формира.

Општини

томболо на трафалгар

Овие геолошки формации се јавуваат затоа што островите создаваат рефракција во движењето на брановите. Нормално, оваа рефракција на брановите е таложење на песок и камења во областа каде што се кршат. Како што се крева нивото на морето, придонесува за таложење на сите материјали депонирани од брановите. Овие материјали што се туркаат нагоре, прават патека како онаа што ја гледаме во случајот со плажата Чесил. Овој томболо го поврзува Островот Портланд со Дорсет кој известува за карпестиот гребен покрај брегот.

Ајде да анализираме томболо на Карпата на Гибралтар. Оваа карпа се наоѓа на крајниот југозапад на Европа на Пиринејскиот полуостров. Тоа не е ништо повеќе од варовнички теме со висина од 426 метри. Оваа карпа е добро позната по тоа што е домаќин на околу 250 макаки, ​​последните примати во дивината во Европа. Исто така, има лавиринтна мрежа од тунели кои заедно со макаките ја прават туристичка атракција во текот на целата година. Оваа карпа се смета за природен резерват.

Гробниците се нарекуваат и врзани острови затоа што се чини дека тие не биле целосно одделени од крајбрежјето. Оваа формација може да изгледа осамена или да се најде во групи. Кога ќе го најдеме во групи, стапчињата од песок формираат комплет како да е лагуна близу крајбрежјето. Овие лагуни се привремени бидејќи со текот на времето сигурно ќе се полнат со талог.

Како се формира томболо

Формирање на акумулација

Овој крајбрежен лебдат се одвива кога брановите го туркаат седиментот. Овој талог може да биде составен од песок, тиња и глина. Овој талог се акумулира помеѓу плажата и островот создавајќи зона на акумулација што може да се види како островот е врзан за копното. Лебдат лебдат зависи од правецот на ветерот. За ветерот да се формира континуирано, насоката на ветерот мора да биде кон преовладувачки правец. Во спротивно, нема да можете да соберете исто толку талог во иста насока.

Понекогаш, Ако овие формации се појават заради крајбрежниот нанос, тоа не се смета за вистински томболо. Вистински томболо е оној што е формиран од бран и фракционо дифракција на бранови. Делата следат динамика управувана од силата и насоката на ветерот. Овие опашки одат кон крајбрежјето и забавуваат додека се движат низ поплитката вода. Ова забавување се должи на триењето на брановите со земјата. Оваа сила на триење ја намалува брзината со која се движи бранот до тој степен што тие се распаѓаат.

Па, кога ќе стигнете до островите, тие се близу до крајбрежјето, Бидејќи брановите се движат со побавна брзина од нормалното, тие патуваат околу островот наместо над него. Како што водата се движи побавно околу островот, патем собира талог. Седиментите се депонираат и продолжуваат да се собираат сè додека не се создаде песочна шипка што го поврзува островот со планот. Очигледно, ова или е многу долг процес на време. Тоа е, ова има врска со обем на геолошко време.

Најпознати белези во светот

Томболо

Следно, ќе ги опишеме главните карактеристики на најпознатите симболи во светот. Почнавме со оној на плажата Чесил. Сместено е во Дорсет, јужна Англија. Се карактеризира со тоа што е висок 115 метри надморска височина и имаат плажа долга 29 километри и широка 200 метри. Толку е значајно ова момче што УНЕСКО го прогласи за светско наследство.

Друг познат томболо е оној на Трафалгар. Оваа формација проникнува во морето и му дава бодлив круш изглед на ситен песок. Формира прекрасен пејзаж со обемни плажи во карпеста област што нуди спектакуларен панорамски поглед. Интересот за оваа формација се должи на фактот дека тоа е единствениот пример во Андалузија за двоен надгробник. Во оваа геолошка несреќа откриваме дека брашното е измиено од плимата и осеката и создало два томболоса кои се споиле на островот и крајбрежјето. Овој сојуз во својата внатрешност затвори мала депресија што се поплавува кога врнежите се повисоки од нормалните. Сепак, оваа депресија има свои денови нумерирани, бидејќи материјалите ќе ја закопаат и ќе ја намалат длабочината.

Како што морето се повлекувало, ветерот создал систем на дини на плажите јужно од островот. Со текот на времето, ерозијата придонесе за фосилизирање на овие сомнежи. Денес целиот овој систем на дини е покриен со растенија како смреки и мастики. Исто така, треба да се земе предвид дека вегетацијата служи за фиксирање на песок. На пример, наоѓаме цвеќиња од морско цвеќе, морски товар и морски крин кои помагаат да се поправи песокот и да се формира шарено ќебе.

Во областите што се стабилизирани, можеме да најдеме морски рогови, четкичка од челја и каранфили. Од друга страна, во поплавената област наоѓаме трска кои служат како редовен гостилничар за видови птици како галеб, морска птица со црвена сметка и патинегро.

Се надевам дека со оваа информација ќе можете да дознаете повеќе за тоа што е машко дете и како се формира.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.