Слоеви на Земјата

слоеви на Земјата

Сега кога го знаеме слоеви на атмосферата, на ред е слоеви на Земјата. Од античко време, секогаш се сакаше да се објасни она што го имаме подолу Земјината кора. Од каде минерали? Колку видови карпи има? Кои слоеви ги има нашата планета? Постојат многу непознати кои се генерираат низ историјата и за кои сакаме да знаеме.

Делот од геологијата што ја проучува структурата и различните слоеви на Земјата е Внатрешна геодинамика. Нашата планета е составена од разни видови елементи кои го прават возможен животот на Земјата. Овие три елементи се: Цврсти материи, течности и гасови. Овие елементи се наоѓаат во различните слоеви на Земјата.

Постојат многу начини да се класифицираат слоевите на Земјата. Во еден вид класификација тие се нарекуваат сфери. Овие вклучуваат атмосфера, хидросфера и геосфера. Геосферата е таа што ја собира целата структура и различните внатрешни слоеви што ги има нашата планета. Слоевите се поделени на две: Надворешното и внатрешното. Во нашиот случај, ние ќе се фокусираме на внатрешните слоеви на Земјата, односно површината на Земјата ќе биде почеток.

Слоевите на земјата

За да започнеме да ги опишуваме слоевите на Земјата, мора да направиме две диференцијации. Прво, се утврдува критериумот за хемискиот состав на различните слоеви на Земјата. Земајќи го предвид хемискиот состав, наоѓаме Земјина кора, мантија и јадро. Тоа е повик Статички модел. Другиот критериум е земање предвид на физичките својства на наведените слоеви или исто така наречен модел на механичко однесување. Меѓу нив, наоѓаме литосферата, астеносферата, мезосферата и ендосферата.

Но, како да знаеме каде започнува или завршува слојот? Научниците откриле различни методи за да откријат вид на материјал и диференцијација на слоевите по дисконтинуитети. Овие дисконтинуитети се области на внатрешните слоеви на Земјата каде нагло се менува видот на материјалот од кој е направен слојот, односно неговиот хемиски состав или состојбата во која се наоѓаат елементите (од цврста до течна).

Прво, ќе започнеме да ги класифицираме слоевите на земјата од хемискиот модел, односно слоевите на Земјата ќе бидат: Кора, мантија и јадро.

Опис на слоевите на земјата

Слоеви на Земјата од моделот на хемиски состав

Земјината кора

Земјината кора е најповршниот слој на Земјата. Има просечна густина од 3 gr / cm3 и содржи само 1,6% од целиот обем на земјиште. Земјината кора е поделена на две големи, добро диференцирани области: Континенталната кора и океанската кора.

Континенталната кора

Континенталната кора е подебела и има посложена структура. Исто така е најстара кора. Претставува 40% од површината на Земјата. Составен е од тенок слој на седиментни карпи, меѓу кои се издвојуваат глини, песочници и варовници. Тие исто така имаат плутонски магливи карпи богати со силика, слични на гранитот. Како куриозитет, токму во карпите на континенталната кора е забележан голем дел од геолошките настани што се случиле низ историјата на Земјата. Ова може да се знае бидејќи карпите претрпеле многу физички и хемиски промени низ историјата. На пример, ова е евидентно во планинските масиви каде можеме да најдеме карпи со голема антика кои можат да достигнат и до л3.500 милиони години.

Делови од земјината кора

Океанската кора

Од друга страна, имаме океанска кора. Има помала дебелина и поедноставна структура. Составен е од два слоја: многу тенок слој на седименти и друг слој со базалти (тие се вулкански магливи карпи). Оваа кора е помлада поради фактот што е можно да се потврди дека базалтите континуирано се формираат и уништуваат, така што карпите на океанската кора се постари од тие не надминуваат 200 милиони години.

На крајот од земјината кора се наоѓа дисконтинуитетот на Мохоровиќ (мувла). Овој дисконтинуитет е она што ја одделува земјината кора од мантијата. Длабоко е околу 50 км.

Структура на континенталната и океанската кора

Океанската кора е потенка од континенталната

Земјината мантија

Земјината мантија е еден од деловите на Земјата што се протега од основата на кората до надворешното јадро. Започнува веднаш по дисконтинуитетот на Мохо и е најголемиот слој на Земјата. Ова е 82% од целиот волумен на Земјата и 69% од целата маса. Во мантијата, можете да разликувате, од своја страна, два слоја одделени со Секундарна дисконтинуитет на Репети. Овој дисконтинуитет е длабок околу 800 км и е тоа што ја дели горната мантија од долната.

Во горната мантија наоѓаме „Слој Д“. Овој слој се наоѓа длабоко повеќе или помалку 200 км и се карактеризира со Делумно се стопи 5% или 10% од тоа. Ова предизвикува зголемување на топлината од јадрото на земјата долж мантијата. Како што се зголемува топлината, карпите во мантијата стануваат потопла и понекогаш можат да се искачат на површината и да формираат вулкани. Овие се нарекуваат „Hotешки точки“

Структура на надворешната и внатрешната обвивка на Земјата

Составот на наметката може да се знае со овие тестови:

 • Метеорити од два вида: Првите се формираат од перидотити и железо.
 • Карпите што постојат на површината на земјата од плашт, кои се отстрануваат однадвор поради тектонските движења.
 • Вулкански оџаци: Тие се кружни дупки со голема длабочина низ кои се креваше магмата и ги открива. Може да биде долга 200 км.
 • Тестови кои ги скратуваат сеизмичките бранови кога ќе поминат низ мантијата што покажува дека има фазна промена. Фазната промена се состои од модификации во структурата на минералите.

На крајот од земјата мантија наоѓаме Гутенберг дисконтинуитет. Овој дисконтинуитет ја одделува мантијата од земјиштето на земјата и се наоѓа длабоко околу 2.900 км.

Јадрото на Земјата

Јадрото на Земјата е најдлабоката област на Земјата. Се протега од дисконтинуитетот на Гутенберг до центарот на Земјата. Тоа е сфера која има радиус од 3.486 км, така што има волумен од 16% од вкупниот број на Земјата. Неговата маса е 31% од вкупната земја, бидејќи е составена од многу густи материјали.

Во јадрото Земјиното магнетно поле се генерира поради струењата на конвекција на надворешното јадро што се стопи околу внатрешното јадро, што е цврсто. Има многу високи температури кои се околу 5000-6000 степени целзиусови и притисоци еквивалентни на еден до три милиони атмосфера.

Температурен опсег на слоевите на Земјата

Опсег на температура до длабочина

Јадрото на Земјата е поделено на внатрешно и надворешно јадро и разликата ја дава секундарна дисконтинуитет на Вичерт. Надворешното јадро се движи од 2.900 км длабоко до 5.100 км и е во стопена состојба. Од друга страна, внатрешното јадро се протега од на длабочина од 5.100 км до центарот на Земјата на околу 6.000 км и е солидна.

Јадрото на земјата е составено главно од железо, со 5-10% никел и помал дел од сулфур, силициум и кислород. Тестовите што помагаат да се знае знаењето за составот на јадрото се:

 • Многу густи материјали, на пример. Поради нивната висока густина тие остануваат во внатрешното јадро на Земјата.
 • Ironелезни метеорити.
 • Недостаток на железо од надворешната страна на земјината кора, што ни кажува дека железото мора да се концентрира внатре.
 • Со железото во јадрото се формира магнетното поле на Земјата.

Оваа класификација е од модел кој го зема предвид хемискиот состав на различните делови на Земјата и елементите што ги сочинуваат слоевите на Земјата. Сега ќе ја знаеме поделбата на слоевите на Земјата од моделирајте гледна точка на неговото механичко однесување, односно од неговите физички својства на материјалите што го составуваат.

Делови од земјата според механичкиот модел

Во овој модел, слоевите на Земјата се поделени на: Литосфера, астеносфера, мезосфера и ендосфера.

Литосфера

Тоа е крут слој кој има дебели околу 100 км што се состои од кора и најмногу слој од горната мантија. Овој крут слој до литосферскиот слој што ја опкружува Земјата.

Астеносфера

Тоа е пластичен слој што одговара на поголемиот дел од горната мантија. Во тоа постои струи на конвекција и тоа е во постојано движење. Има големо значење во тектониката. Ова движење е предизвикано од конвекција, односно промени во густината на материјалите.

Мезосфера

Сместено е на длабочините на 660 км и 2.900 км. Тој е дел од долната мантија и дел од надворешното јадро на Земјата. Неговиот крај го дава секундарниот дисконтинуитет на Вичерт.

Ендосфера

Го сочинува внатрешното јадро на Земјата опишано погоре.

Модели на структурата и слоевите на Земјата

Како што можете да видите, научниците ја проучувале внатрешноста на Земјата преку разни тестови и докази со цел да дознаат повеќе и повеќе за планетата на која живееме. За да направиме споредба на тоа колку малку знаеме за внатрешноста на нашата планета, треба само да ја претставиме Земјата како да е јаболко. Па, со сето тоа што напредувавме технолошки, најдлабокото истражување е постигнато длабоко околу 12 км. Споредувајќи ја планетата со јаболко, тоа е како да сме само излупиле последната кожа на целото јаболко, каде што семето на центарот би било еквивалентно на копното.

Поврзана статија:
Структурата на Земјата

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

2 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Алисон Татјана Пара Хаимес dijo

  Супер е кул, тоа е текст на внатрешните слоеви на латиери

 2.   Фернандо dijo

  Слојот D¨ («двоен главен слој D») не е ДЛАВА од 200 км, но има приближ. 200 км дебелина. Има инфо што работи, но е многу општо, а во неколку случаи недостатокот на спецификација ќе го збуни читателот.

  НЕ ДОСТАВУВАЈТЕ СЕ НА ОВОЈ ЧЛЕН ЗА КОЈА РАБОТА ИЛИ РАБОТА