Кои се последиците од топењето на мразот на Арктикот?

Арктички мраз

Не многу одамна Арктичкиот океан беше покриен во целост со мраз во текот на целата година, вклучително и во лето. Во зима, ледените плочи беа многу поголеми и се ширеа на пониските географски широчини, на крајот покривајќи го Гренландското Море и Беринговото Море. Во лето, поради зголемувањето на температурата, ледените плочи се повлекоа, сепак, замрзнатиот раб достигна многу близу до крајбрежјето.

Оваа состојба се менува со текот на годините. Секој пат кога ледените капачиња се помали и има помалку замрзнати области. Што би се случило кога Арктикот би бил целосно без мраз?

Оддалечени ледени плочи

Ситуацијата во која се гледавме порано и онаа што ја имаме сега е тотално друга. Површина што тогаш имаше околу 8 милиони квадратни километри во месец септември, денес има само во текот на тој месец околу 3-4 милиони квадратни километри. Во месец септември е кога има поголемо повлекување на ледените плочи. Ова укажува на тоа дека дебелината на ледените плочи е намалена за половина. Летниот мраз е само една четвртина од обемот што го имаше во XNUMX-тите.

Поради глобалното затоплување, Арктикот напредува во одмрзнувањето двојно или тројно поголема од брзината на остатокот од светот. Ова се должи на транспортниот ланец на топлина што доаѓа од екваторот. Ова забрзување на затоплувањето на Арктикот ќе доведе до лето без мраз на краток рок.

арктичко топење

Секоја година кога се бележат годишни температури, сфаќаме дека е потопло од претходната, со тоа што 2016 година беше најжешка откако во 1880-тите години почнаа да се мерат температури таму. Порано, кога беше забележан мраз на Арктикот, се зборуваше за повеќегодишен мраз. Ова значеше дека мразот што беше забележан се формираше неколку години порано и дека траеше по изминувањето на сезоните. Поради годините во кои бил формиран, тие можеле да достигнат големи височини, груба топографија и големи гребени што спречувале минување на истражувачи и бродови.

Денес скоро целиот мраз што е забележан е од прва година. Тоа е, тој е формиран во текот на тековната сезона. Тие обично достигнуваат само тој е дебел 1,5 метар и има не повеќе од неколку гребени. Мразот што се формира во една зима (и земајќи предвид дека секој пат кога температурите се повисоки) може да се стопи во текот на едно лето. Ова предизвикува летна смрт од мраз.

Последици од исчезнувањето на мразот

Намалено албедо

Откако започнавме да зборуваме за глобалното затоплување и климатските промени, зборуваме за топењето на мразот на Арктикот и Антарктикот. Па, последиците од исчезнувањето на овие големи ледени плочи тие се многу драматични за планетата. Албедо е процент на сончево зрачење што површината на земјата го рефлектира или се враќа во атмосферата. Па, една од последиците од исчезнувањето на ледените плочи ќе биде намалувањето на албедото од 0,6% до 0,1%. Ова доведува до поголемо задржување на топлината на површината на земјата и, според тоа, зголемување на глобалните температури.

албедо

Проблемот со албедо е што летниот мраз се повлекува во време кога се прима многу сончево зрачење. Континуираното исчезнување на мразот го намалува албедото низ целиот свет. Ова придонесува 25% за директните ефекти на глобалното затоплување предизвикано од луѓето. Исто така, се забележува дека, како што морскиот мраз исчезнува, крајбрежниот снег се топи многу побрзо во пролетта, поради потоплите воздушни маси што пристигнуваат од чистото море.

Зголемување на нивото на морето

Втора последица од повлекувањето на ледените плочи е попозната. Тоа е за на покачување на нивото на морето. Летниот мраз е само една четвртина од обемот што го имаше во XNUMX-тите. Ова предизвикува топената вода да циркулира низ капачињата сè додека не заврши во морето, зголемувајќи го неговото ниво. Експертите од IPCC проценија дека ќе се зголеми нивото на морето повеќе од еден метар. Ова е неповратна промена што ќе има катастрофални ефекти во крајбрежните градови како Мајами, Newујорк, Шангај и Венеција, како и зголемување на фреквенцијата на поплавување на рамни и преполни брегови како што е Бангладеш.

Емисии на метан

Трета последица е најнеизвесната закана за човештвото. Е за емисии на метан од морското дно. Арктикот има свој систем за климатизација кој работи сè додека ледените плочи постојат на површината на водата. Во лето, дури и ако има малку мраз, температурите на водата не можат да се искачат над 0 степени. Затоа се одржува системот за климатизација. Меѓутоа, кога мразот целосно се топи во лето, водените маси можат да се загреат до околу 7 степени, апсорбирајќи го сончевото зрачење (бидејќи нема мраз да го рефлектира). На Арктикот, континенталните полици се многу плитки, така што сончевото зрачење што ја апсорбира водата стигнува до морското дно, топејќи го мразот кој е постојан уште од последното ледено доба.

Арктикот

Имаат седименти што ги наоѓаме во морскиот мраз задржани големи количини на метан, така што неговото топење ќе генерира ослободување на големи колони метан. Метанот има ефект на стаклена градина 23 пати поголем од јаглерод диоксид, така што неговото ослободување во атмосферата дополнително би го зголемило глобалното затоплување. Ако тие парчиња метан се испуштат во атмосферата, тоа може да придонесе за зголемување на глобалната температура до 0,6 степени повисока до 2040 година.

Друга голема опасност за благосостојбата на нашиот свет е веројатноста дека затоплувањето на Арктикот и исчезнувањето на морскиот мраз се причина за екстремното време што го искусивме во последните шест години, со многу студени или бурни зими во одредени делови на Европа и Северна Америка и многу топло време во други области.

Авион поток

Постои повик млазен поток што е оној што го одделува Арктикот од воздушните маси на долната географска ширина. Па, овој млаз поток е побавен од порано, бидејќи температурната разлика помеѓу водите на пониските географски широчини и водите на Арктикот е намалена. Фактот дека млазот е побавен овозможува локалните метеоролошки системи на еден феномен да бидат продолжени, како на пр суши, поплави, топли бранови итн.. Најголемите реперкусии на бавноста на оваа струја се случуваат во земјите на средната географска ширина на северната хемисфера каде се наоѓаат најпродуктивните земјоделски површини на планетата. Доколку овој ефект продолжи, глобалното производство на храна може да биде сериозно загрозено, што ќе доведе до глад, зголемување на цените на храната и војни.

Авион поток

Океански подвижни ленти

Последната последица од исчезнувањето на мразот може да има одредена предност. постојат многу бавна циркулација на термохалин која не ја придвижуваат ветровите, но од дистрибуцијата на топлина и врнежи од дожд над морињата. Оваа циркулација е позната како подвижна лента. Во суштина, тоа е струја во која масите топла вода циркулираат во правец на Арктикот и додека се ладат стануваат посолени и погусти. Ова зголемување на густината предизвикува водните тела да тонат и да циркулираат повторно кон пониските географски широчини. Кога ќе стигнат до Пацификот, повторно се загреваат и се помалку густи, се враќаат на површината. Па, во областа каде што тоне водните тела како студ и густ, не е забележан мраз од 1998 година. Ова предизвикува подвижна лента да престане да работи, поради што водата се лади помалку. Предноста што ова може да ја обезбеди е тоа што, до крајот на векот, Велика Британија, Ирска, Исланд и крајбрежјето на Франција и Норвешка (покрај северо-западот на Шпанија) Тие ќе се искачат само за 2 ° C, во споредба со ужасните 4 ° C во поголемиот дел од континентална Европа. Ова е добра вест за северозападна Европа, но не и за тропска Америка, бидејќи загубата на струјата ќе ја зголеми температурата на водите на Атлантикот во таа област и, како последица на тоа, интензитетот на ураганите.

лента за транспорт

Иднина без мраз

Овие податоци за ефектите и последиците од исчезнувањето на мразот се од голема важност од повеќе причини. Првиот е тоа што ја покажува ништовноста на аргументите за економските придобивки што ќе се одмрзнат за да се олесни поморскиот транспорт и истражувањето на нафта во море. Оваа ситуација може да им донесе на владите профит на милијарди долари. Сепак, цената на затоплувањето што го прави ова можно се проценува во трилиони долари.

Вториот покажува дека иднината на глобалното затоплување не може да се направи на линеарен начинЗемајќи ги предвид само емисиите на СО2, но имајќи предвид дека постојат многу фактори кои интервенираат во забрзувањето на затоплувањето и може да завршат доминантно во моделот. Јас го забележав ефектот на намалување на албедо и ослободување на метан од морските седименти. Затоа е можно, иако ги намалуваме емисиите на СО2 на глобално ниво, системот не реагира на ист начин бидејќи стакленичките гасови се зголемуваат во атмосферата и количината на топлина која ја апсорбира Земјата се зголемува.

Како што можете да видите, има сериозни последици во исчезнувањето на мразот на планетата. Едно од можните решенија не е да се намали количината на СО2 што се испушта во атмосферата, туку да се намали техника на апсорпција на СО2 за да се отстрани од циклусот. Сепак, човечките суштества губат еден од екосистемите на планетата што и е најпотребен и кој го користиме за да го имаме животот што можеме да го имаме денес.

 


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.